All posts by kerttuvali

Suoratoistopalvelu Dplayn suomalaiset realitysarjat laajaan pohjoismaiseen levitykseen

7b2936cdb7e19f24abf4afcd9bdeac52

Dplayn kotimaiset sarjat Design by Lauri sekä Tomi ja uskomaton Aasia esitetään Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.

Suomalainen realityohjelmisto saa laajaa pohjoismaista näkyvyyttä. Syksyn ja kevään aikana suoratoistopalvelu Dplayssa sekä TV5:lla pyörineet kotimaiset realitysarjat Design by Lauri sekä Tomi ja uskomaton Aasia ovat nyt nähtävissä Ruotsin, Tanskan ja Norjan Dplayssa. Lisäksi Atlantin yli -sarjan formaatti on myyty kaikkiin pohjoismaihin ja Fitnesspäiväkirja 2020 -sarja on parhaillaan tuotannossa Ruotsissa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalaiset tuotannot pääsevät Discoveryn emoyhtiön sisällä näin laajaan levitykseen.

– Kansainvälinen sisältöyhteistyömme erityisesti Discoveryn muiden pohjoismaiden kanssa on tiivistynyt jatkuvasti, ja on upeaa nähdä laadukkaiden suomalaisten ohjelmien matkaavan myös rajojemme ulkopuolelle. Discoveryn suoratoistopalvelu Dplay avaa selkeästi entistä enemmän mahdollisuuksia sekä tähdillemme että sisällöillemme kansainvälistyä, enkä usko että tämä tulee jäämään tähän, sanoo Discovery Finlandin ohjelmajohtaja Katja Santala.

Design by Lauri -sarjassa muusikko Lauri Ylönen suunnitteli neljä ainutlaatuista taloa tunnetuille suomalaisille. Laurin luovista otteista pääsivät nauttimaan Mikko Kuustonen ja Hanna Brotherus, Jannika B ja Toni Virtanen, Ville Leino ja Eveliina Alanne sekä Tommi Korpela ja Kari Hietalahti.

Tomi ja uskomaton Aasia -sarjassa huippukokki Tomi Björck lähti ikimuistoiseen, vauhdikkaaseen seikkailuun Aasian mielenkiintoisimpiin kohteisiin.

Atlantin yli -sarjassa suomalaiset julkisuuden henkilöt purjehtivat Atlantin yli. Kotimaisen version ensimmäisellä kaudella kapteenina toimi Hjallis Harkimo ja toisella hänen poikansa Joel. Ensimmäisellä kaudella mukana olivat Mikko Leppilampi, Arja Koriseva, Kimmo Timonen, Viivi Pumpanen ja Jyrki Sukula. Toisella kaudella Atlantin ylittivät Jere Karalahti, Kari “Kape” Aihinen, Martina Aitolehti, Satu Silvo ja Laura Lepistö. Nyt ohjelmaformaatista on tehty ja esitetty paikallinen versio Tanskassa ja Ruotsissa. Norjassa kuvataan parhaillaan ensimmäistä tuotantokautta ja Ruotsi on tilannut jo toisen kauden.

Fitnesspäiväkirja 2020 -sarjassa seurataan Eevi Teittisen, Tiina-Maria “Tinze Sokan, Nanna Karalahden ja Pernilla Böckermanin liikunnantäyteistä elämää. Ohjelmaformaatti on myyty nyt myös Ruotsiin, jossa sarja on parhaillaan tuotannossa.

Jani Volaselta uusi tv-sarja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1980-luvun Helsinkiin sijoittuva Elisa Viihteen uutuussarja Munkkivuori kertoo yhden kesän hirvittävät tapahtumat lasten silmin. Sarja saa ensi-iltansa Elisa Viihde Aitiossa syksyllä 2021, ja sen kuvaukset alkavat toukokuussa 2020.

Jani Volasen Elisa Viihteelle käsikirjoittama 10-osainen Munkkivuori kertoo kesästä, jolloin idyllisestä lähiöstä katoaa pieni lapsi ja pihapiirin aikuiset ottavat oikeuden omiin käsiinsä traagisin seurauksin. Pihan lapsille kaikesta tästä valuu vain tiedonmurusia – Munkkivuori on tarina heidän kesästään.

Hiljattain Venla-gaalassa M/S Romantic -sarjalla menestynyt Volanen myös ohjaa sarjan, ja sen vastaavina tuottajina toimivat Rabbit Filmsin Minna Haapkylä ja Olli Suominen. Trillerin kansainvälisestä levityksestä vastaa Keshet International.

‒ Alkuperäissarjamme ovat Elisa Viihteen suosituinta sisältöä, ja on hienoa olla mukana viemässä suomalaista draamaa myös ulkomaille: useita sarjojamme on myyty kymmeniin maihin, ja niitä voi parhaillaan katsoa muun muassa USA:ssa, Saksassa ja Australiassa. Munkkivuori on upea lisä laatudraamoihimme, ja on hienoa tuoda tämä poikkeuksellinen 1980-luvulle sijoittuva trilleri katsojille, kommentoi Elisa Viihteen sisältöliiketoiminnan johtaja Ani Korpela.

Rabbit Filmsin toimitusjohtaja Olli Suominen odottaa yhteistyötä malttamattomana: ‒ Olemme erittäin innoissamme Elisa Viihteelle tuottamastamme Munkkivuori-sarjasta sekä yhteistyöstä menestyvän ja kunnianhimoisen Keshet Internationalin kanssa. Uskomme alkuperäiseen ideaan, Jani Volasen luovaan nerouteen ja muodostuneisiin vahvoihin kumppanuuksiin.

‒ Suomalainen fiktio on nousemassa Pohjoismaisen draaman kärkijoukkoon ja Jani Volanen on poikkeuksellinen suomalainen lahjakkuus. On suuri etuoikeus päästä yhteistyöhön Volasen sekä Rabbit Filmsin ja Elisa Viihteen kanssa, toteaa Keshet Internationalin globaalin sisällön toimitusjohtaja Sebastian Burkhardt. 

Munkkivuori toteutetaan yhteistyössä Business Finlandin, Suomen elokuvasäätiön ja Nelosen kanssa.

Elisa Viihde on julkaissut vuodesta 2014 alkaen 18 alkuperäissarjaa, joita ovat muun muassa Kalifornian kommandoHuone 301, Nyrkki, Maanantai, Kaikki synnit, Ivalo, Bullets, Sipoon herttua, Jättekiva, Kolmistaan, Downshiftaajat ja Konttori. Tulevia sarjoja ovat draamakomedia Kevyttä yläpilveä, lakidraama Pohjolan laki sekä komediat Ei haukku haavaa tee ja Mister8.

Radio Cityn aamu uudistuu – Honkanen ja Kinaret tekevät odotetun paluun

ville-ja-mikko

Analogiset miehet digitaalisessa ajassa – suosikkijuontajat Mikko Honkanen ja Ville Kinaret tekevät paluun Radio Cityn aamuun maanantaina 17. helmikuuta 2020 kello 6.

Kaksikon paluusta on vihjailtu kanavalla ja sosiaalisessa mediassa kuluvan viikon aikana. On vaikea sanoa ketkä ovat paluusta enemmän innoissaan: Kinaret ja Honkanen vai kuuntelijat. Kaksikon tavaramerkiksi muodostuneita Motörhead-uutisia odotetaan palaavaksi taajuudelle yhtä kiivaasti kuin nuoret sonnit odottavat kesälaitumille pääsyä.

Mikko Honkanen ja Ville Kinaret tekivät yhdessä Radio Cityn aamua vuosina 2014-2017. ”Mikolla ja Villellä on järisyttävä määrä energiaa ja mahtava keskinäinen kemia. Molemmat ovat intohimoisia musiikkimiehiä ja radioalan ammattilaisia. On upeaa saada tämä kaksikko takaisin kotipesään reilut pari vuotta kestäneen tutkimusmatkan jälkeen”, hehkuttaa Radio Cityn ja SuomiRockin ohjelmapäällikkö Janica Saxelin.

Radio SuomiRockin aamujuontajana aloittaa maanantaina 17.2. kello 7 Henri Laukka.

Pihaportit auki kevätpuutarhaan – kotipuutarhureiden unelmaohjelma Paratiisi takapihalla starttaa AlfaTV:llä toukokuussa

paula-ritanen-na-cc-88rhi-ja-seppo-na-cc-88rhi-vaaka

Paratiisi takapihalla -ohjelmasarjan takana ovat kokeneet puutarha-alan ammattilaiset, puutarhatoimittaja Paula Ritanen-Närhi ja puutarhaneuvos Seppo Närhi

AlfaTV:n tuottama Paratiisi takapihalla -ohjelma vie katsojat keväiselle puutarharetkelle. Innostu kevään merkeistä, poimi ohjelmasta parhaat vinkin omaan pihaasi ja vieraile kevääseen heräävissä puutarhoissa.

Paratiisi takapihalla -ohjelmasarjan takana ovat kokeneet puutarha-alan ammattilaiset, puutarhatoimittaja Paula Ritanen-Närhi ja puutarhaneuvos Seppo Närhi. Hortonomipariskunnan oma kaupunkipiha tulee ohjelmassa tutuksi. Lisäksi jokaisessa jaksossa poiketaan muissakin puutarhoissa.

Paula neuvoo ja opastaa kevään pihatöissä ja vierailee ystäviensä kotipuutarhoissa. Sarjan jaksoissa nähdään lavatarhan herääminen kevääseen, puunoksille perustettu yrttitarha, kesäkukkien kasvatusta siemenistä ja taimista sekä saadaan hyviä vinkkejä siihen, kuinka vähällä vaivalla sipulikukat nousevat maasta vuodesta toiseen. Ja parvekkeellekin voi perustaa oikean puutarhan.

Seppo jututtaa puutarha-asiantuntijoita oman pihan suunnittelusta, pölyttäjien suosimisesta, hulevesien hyödyntämisestä ja kasvualustojen valinnasta. Asiantuntijat antavat käytännönläheisiä neuvoja pihan perustajalle ja hoitajalle. Muita ajankohtaisia teemoja ovat kotimaisten taimien edut ja kaupunkivihreän merkitys.

Kotimaista 10-osaista ohjelmasarjaa kuvataan keväästä alkukesään. Ajankohtaiset jaksot nähdään AlfaTV:llä heti tuoreeltaan ja uusintana samalla viikolla. Jaksojen kesto on 30 minuuttia.

Winona Ryderin tähdittämä HBO-minisarja THE PLOT AGAINST AMERICA ensi-illassa 17.3. HBO Nordicilla

main-The-Plot-Against-America.135626

Philip Rothin samannimiseen kirjaan perustuva 6-osainen minisarja The Plot Against America saa ensi-iltansa HBO Nordicilla 17.3. alkaen. Sarjan pääosissa nähdään muun muassa Winona Ryder ja John Turturro.

Uutuussarja tarkastelee Amerikan kuvitteellista, vaihtoehtoista historiaa New Jerseyssä asustavan työväenluokkaisen juutalaisperheen näkökulmasta, kun he seuraavat muukalaisvihamielisen lentäjäsankari Charles Lindberghin poliittista nousua maansa presidentiksi ja kansakunnan kääntymistä kohti fasismia.

Toisen maailmansodan aikaan sijoittuva sarja alkaa vuoden 1940 presidentinvaaleista, kun istuvan presidentti Franklin Rooseveltin haastaakin yllättäen poliittisten piirien ulkopuolelta tuleva ehdokas. Charles Lindbergh on saavuttanut suuren kansansuosion tarunhohtoisella yksinlennollaan Atlantin yli 13 vuotta aikaisemmin, ja moni amerikkalainen pitää häntä yhtenä maan suurimmista sankareista.

Vaalit muuttuvat juutalaisväestön kannalta ahdistaviksi, kun selviää, että Lindbergh näkee Amerikan juutalaiset sodanlietsojina ja maanpettureina. Juutalaisvastaisuus ja muukalaisviha alkavat levitä kansalaisten keskuudessa. Muuttunut ilmapiiri ja Lindberghin vaalikampanja mullistavat New Jerseyssä asuvan Levinin perheen elämän.

Sarjaa tähdittävät muun muassa Winona Ryder (HBO:n Show Me a Hero), Zoe Kazan (HBO:n The Deuce), Morgan Spector (HBO:n Boardwalk Empire ja tulossa oleva The Gilded Age), Anthony Boyle (Dome Karukosken ohjaama Tolkien), Azhy RobertsonCaleb Malis ja John Turturro (HBO:n The Night Of).

The Plot Against America -tv-sarjan ovat luoneet David Simon (mm. HBO-sarjat The WireTreme ja The Deuce) ja Ed Burns (HBO-sarjat The Wire ja Generation Kill). Vastaavina tuottajina heidän ohellaan toimivat Nina K. Noble, Joe Roth, Megan Ellison, Sue Naegle, Susan Goldberg ja Jeff Kirschenbaum sekä Philip Roth ja Dennis Stratton.

The Plot Against America (6×60 min) ensi-illassa 17.3. alkaen HBO Nordicilla.

Ylen Paratiisi-sarja nähdään myös Espanjassa

ezgif.com-webp-to-jpg

Paratiisissa nähdään Espanjan valo ja Suomen hämärä. Sarjaa on kuvattu Fuengirolassa ja Oulussa. Kuva: MRP/Yle

MRP Matila Röhr Productionsin Ylelle tuottama sarja julkaistaan Orange TV -suoratoistopalvelussa loppuvuodesta. Kyseessä on yksi Espanjan suurimmista suoratoistopalveluista.

Kahdeksanosainen rikosdraama Paratiisi kertoo Oulun poliisissa työskentelevästä, rikostutkija Hilkka Mäntymäestä (Riitta Havukainen), joka lähtee Espanjan Fuengirolaan selvittämään kadonneen suomalaisperheen tapausta.

“Espanja on Paratiisille ikään kuin toinen kotimarkkina, ja yhteistuottaja Mediapron tekemä levityssopimus on hieno läpimurto haastavalla kielialueella. Espanjan draamatarjonta on perinteisesti ollut espanjalaista tai espanjaksi dubattuja angloamerikkalaisia ja eteläeurooppalaisia sarjoja. Odotammekin mielenkiinnolla, miten espanjalainen yleisö vastaanottaa Paratiisin“, iloitsee Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela.

Paratiisin dialogi soljuu suomeksi, espanjaksi ja englanniksi, ja Orange TV:n levityksessä Espanjassa sarjan nimi on Kosta. Nimi viittaa paitsi tapahtumapaikkaan Costa del Soliin, myös suomen kielen kostaa-sanaan.

“Tämä on merkittävä avaus Paratiisi-sarjalle ja tulee avaamaan laajasti markkinoita tälle suomalais-espanjalaiselle tuotannolle. Espanjankielinen audiovisuaalinen markkina on maailman kolmanneksi suurin, ja tällä samalla Espanjan versiolla tavoitellaan myös Latinalaista Amerikkaa sekä Yhdysvaltain espanjankielistä jakelua. Uskon muidenkin kielialueiden kiinnostuvan tästä laadukkaasta ja monitasoisesta draamasarjasta”, sanoo MRP Matila Röhr Productionsin toimitusjohtaja Marko Röhr.

Suomessa Paratiisi alkaa Yle TV1:ssä sunnuntaina 9.2. ja kaikki jaksot julkaistaan Yle Areenassa perjantaina 7.2.

Jäähyväiset Modernille perheelle – palkitun komediasarjan viimeinen kausi alkaa pe 14.2. AVAlla

SOFÍA VERGARA

Sofia Vergara nousi maailmanmaineeseen roolistaan Jayn huomattavasti nuorempana vaimona Gloriana.

Moderni perhe -komediasarjan 11. ja viimeinen tuotantokausi nähdään Suomessa ensiesityksenä AVAlla perjantaina 14.2. klo 19.30 alkaen. Kausi alkaa suomalaisittain kiinnostavissa merkeissä, kun sarjassa kuullaan selvää suomen kieltä näyttelijä Miska Kajanuksen esittämänä.

Moderni perhe (Modern Family2009-2020) on lukuisilla tv-alan palkinnoilla huomioitu komediasarja Pritchettin suvun kolmesta hyvin erilaisesta perheestä, joiden arjesta ei kommelluksia puutu. Modernin perheen viimeinen jakso esitetään Yhdysvalloissa helmikuun 12. päivä.

Suomessa viimeisen kauden kimppuun päästään perjantaina 14.2. klo 19.30 AVAlla. Jaksoja esitetään perjantaisin aina kolme jaksoa putkeen. Viimeiset kolme jaksoa nähdään maaliskuun 20. päivä.

Sarjan 11. kaudella Haley (Sarah Hyland) on pienten kaksosten äiti. Lasten isä on jo sarjan ykköskaudelta tuttu poikaystävä Dylan (Reid Ewing). Kasvatusneuvoja ovat jakamassa Haleyn vanhemmat Claire (Julie Bowen) ja Phil (Ty Burrell). Clairen ja Philin toinen tytär Alex (Ariel Winter) on Etelämantereella tutkimusryhmän mukana ja kuopus Luke (Nolan Gould) on opiskelija.

Muissa rooleissa jatkavat tutut kasvot: mukana ovat viimeiselläkin kaudella aviopari Mitch (Jesse Tyler Ferguson) ja Cam (Eric Stonestreet) ja heidän tyttärensä Lily (Aubrey Anderson-Emmons) sekä Clairen ja Mitchin isä Jay (Ed O’Neil), jonka perheeseen kuuluu nuorempi vaimo Gloria (Sofia Vergara) ja Glorian poika Manny (Rico Rodriguez) sekä iltatähti Joe (Jeremy Maguire).

“Lumihirviö on todellinen”

Sarjan ykkösjaksossa nähdään sivuroolissa suomalainen Miska Kajanus, joka esittää Etelämantereella Alexin kanssa työskentelevää tutkijakollega Yngvaria.

Alex tuskailee läpi jakson, oliko maailman äärissä olevan työpaikan vastaan ottaminen järkevää. Lopuksi hän päättääkin lähteä takaisin kotiin, jolloin Yngvaria esittävä Kajanus pääsee esittämään suomenkieliset repliikkinsä: “Älä odota ulkona. Lumihirviö on todellinen.”

 

MODERNI PERHE AVAlla 14.2. klo 19.30 alkaen, kolme jaksoa putkeen.

Uusinnat Subilla sunnuntai-iltapäivisin 16.2. alkaen.

Jo toistamiseen Venla-palkittu Sunnuntailounas-komediasarja saa jatkoa – 3. kausi tulossa!

sunnuntailounas2_001

Perjantaina Kultainen Venla -gaalassa jo toista vuotta peräkkäin Parhaan komediasarjan palkinnon voittanut Sunnuntailounas saa jatkoa. C More -alkuperäissarjan käsikirjoittaja-ohjaaja Atte Järvinen kirjoittaa parhaillaan kolmatta tuotantokautta ja sitä odotetaan C Moreen ensi syksyksi. 

Oivaltavan huumorinsa ansiosta suursuosioon noussut Sunnuntailounas voitti Parhaan komediasarjan pystin perjantaina järjestetyssä Kultainen Venla -gaalassa. Edellinen voitto on vain vuoden takaa, jolloin Sunnuntailounas ja sen käsikirjoittaja-ohjaaja Atte Järvinen palkittiin myös Parhaasta käsikirjoituksesta.

Sunnuntailounaasta on nähty tähän mennessä kaksi hillittömän hauskaa tuotantokautta, mutta nyt on työn alla myös kolmas kausi. Sen käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa aiempien malliin Atte Järvinen, ja mukana ovat tutut suosikkihahmot isä-Tauno (Taneli Mäkelä), Eevi-tytär (Elena Leeve) sekä pojat Taavi (Santtu Karvonen), Jani (Jarkko Niemi) sekä Severi (Samuli Niittymäki).

“Sunnuntailounas on ihan omaa luokkaansa suomalaisten komedioiden joukossa. Atte Järvisen tunnistettava tyyli nokkeline dialogeineen puree meihin vahvasti ja sarja onkin noussut nopeasti C Moren katsotuimpien sisältöjen listoille. Odotamme uutta kautta innolla”, kertoo draamapäällikkö Jani Hartikainen MTV:ltä.

Sunnuntailounaan uutta tuotantokautta aletaan kuvata keväällä. C Moressa kolmoskausi nähdään näillä näkymin alkusyksystä ja MTV:n kanavilla myöhemmin.

Sunnuntailounas-komediasarjan tuottaa MTV:lle Yellow Film & TV. 

Useita Ylen tv-ohjelmia miljoonakastiin vuonna 2019 – Muumilaakson avausjakso keräsi reilusti yli 2,1 miljoonaa katsojaa

Yle.fi

Vuosi 2019 toi Ylelle lukuisia onnistumisia: Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton lisäksi kotimainen draama ja asiasisältö vetivät katsojia ruudun ääreen.

Ylen vuoden katsotuin ohjelma oli Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto, joka tavoitti yhteensä lähes 2,5 miljoonaa katsojaa. Yli kahden miljoonan katsojan kastiin kipusi myös animaatiosarja Muumilaakso, jonka avausjakso sai yli 2,1 miljoonaa katsojaa. Luvuissa on mukana sekä tv-lähetysten katselut että katsominen Yle Areenassa.

Myös Linnan juhlia edeltänyt Kohti Linnan juhlia -lähetys (1,4 miljoonaa) sekä Linnan jatkot (1,3 miljoonaa) keräsivät reilusti katsojia. Useana vuonna Kultaisella Venlalla palkittu Elossa 24h, kansainvälisenä Emmy-ehdokkaana ollut Luottomies 2 sekä joulun aikaan puhututtanut dokumenttisarja Koivisto nousivat jokainen reilusti yli miljoonan katsojan rajan.

“Katsotuimpien ohjelmien lista on ilahduttavan monipuolinen. Todella isoja yleisöjä keräsivät tv:n ja Areenan yhteispelillä niin koko perheen animaatio, julkista terveydenhuoltoa seuraava reality kuin kansakunnan historiaa luotaava dokumenttisarjakin. Tämä sopii erinomaisesti Ylen julkisen palvelun rooliin”, iloitsee julkaisupällikkö Petri Jauhiainen.

Yksittäisistä ohjelmista vuoden 2019 katsotuimmaksi jaksoksi suoratoistopalveluissa nousi Yle Areenassa Muumilaakso (noin 597 000), ja toiseksi katsotuimmaksi neljä Kultainen Venla -palkintoa kahminut M/S Romantic (364 000). M/S Romanticin neljä jaksoa keräsi Areenassa yhteensä yli kolme miljoonaa käynnistystä. Molemmat sarjat olivat vuoden tapauksia ja katsottuja hittejä kaikissa yleisöryhmissä.

Yle Areena palvelee laajasti eri yleisöjä ja katsotuimmissa sisällöissä on myös eroja. 15–29-vuotiaiden ikäryhmässä suurimmiksi hiteiksi nousivat myös Justimus esittää: DuoAu Pairit Havaijilla sekä Hullu – hullumpi – yläaste. Yli 45-vuotiaat taas katsoivat kotimaisen draaman lisäksi paljon kansainvälistä draamaa, kuten Mrs Wilsonia ja Solsidania.

Televisiota katseltiin Finnpanelin tv-mittaritutkimuksen mukaan viime vuonna 2 tuntia ja 42 minuuttia vuorokaudessa. Ylen tv-kanavia katsottiin 1 tunti ja 10 minuuttia vuorokaudessa ja niiden katseluosuus oli 43,5 prosenttia koko tv:n katselusta. Yle tavoitti viikoittain 4 041 000 suomalaista.

Finnpanel Oy on Kantar TNS Oy:n ja A.C. Nielsenin Finland Oy:n puoliksi omistama tutkimusyritys, joka mittaa Suomessa television katselua sekä radion kuuntelua. Toimeksiantajina ovat mm. Yleisradio Oy, MTV Oy, Nelonen Media, Discovery Finland, RadioMedia sekä Markkinoinnin, teknologian ja luovuuden liitto MTL ry. www.finnpanel.fi

Tv-katselun tilastokärki uusiksi: Suomi–Kanada-jääkiekkofinaali vuoden katsotuin

32235400_10160388612050123_1613944823167844352_n

Viime vuoden jääkiekon MM-kisojen loppuottelu ohitti Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton katsojien suosiossa. Myös lasten- ja luonto-ohjelmat nousivat ensi kertaa 20 suosituimman ohjelman joukkoon.

Televisiota katseltiin viime vuonna 2 tuntia ja 42 minuuttia vuorokaudessa. Tv-ruutua käytetään perinteisen lineaarisen tv:n lisäksi myös striimaus- ja suoratoistopalveluiden sekä dvd- ja blueray-katseluun ja pelaamiseen. Finnpanel mittasi ensimmäistä kertaa viime vuonna myös Netflixin katselua kotiverkossa.

Kotimaisten tv-yhtiöiden netti-tv-palvelut lisäävät lähes kolmanneksen (32 %) 15–24-vuotiaiden television katseluaikaan. Online-katselusta 38 prosenttia on tv-ruudulta, 36 prosenttia älypuhelimelta tai tabletilta ja 27 prosenttia tietokoneelta.

Viime vuoden katsotuimmat tv-ohjelmat

Kahdenkymmenen katsotuimman ohjelman joukossa ovat korostuneet suomalaisen tv-katselun perinteet, sillä vuodesta toiseen katsotuimpia ohjelmia ovat olleet Linnan juhlat ja urheilun suurtapahtumat, tässä järjestyksessä. Nyt järjestys on toinen.

Vuoden 2019 katsotuin ohjelma oli MTV:n Jääkiekon MM-kisojen loppuottelu Kanada–Suomi, jota katsoi kaikkiaan 2 710 000 katsojaa. Toiseksi tuli TV1:n Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto, joka sai 2 485 000 katsojaa. Samana päivänä lähetetty Yle Uutiset oli viime vuoden kolmanneksi katsotuin 2 484 000 katsojalla.

Huvila & Huussi jaksolla Annin ja Nikon kesäparatiisi oli Sanoman vuoden katsotuin ohjelma. Se keräsi keskimäärin 1 585 000 katsojaa.

Discovery Finlandin katsotuin ohjelma oli TV5-kanavalla 5.5.2019 esitetty Jason Bourne -elokuva 272 000 katsojallaan.

20 katsotuinta ohjelmaa yhtiöittäin*

Sija Yhtiö Ohjelma Jakso Keskikatsojamäärä uusintoineen
1 MTV Jääkiekon MM Loppuottelu: Kanada–Suomi 2 710 000
2 Yle Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto 2019 Osa 1 2 485 000
3 Yle Yle Uutiset 2 484 000
4 Yle Muumilaakso Avausjakso 2 146 000
5 MTV Kymmenen Uutiset 1 868 000
6 MTV MM-kisastudio 1 809 000
7 MTV Maajussille morsian Esittelyjakso 1 749 000
8 MTV Stadi vs. Lande Julkkiserikoisjakso 1 664 000
9 Sanoma Huvila & Huussi Annin ja Nikon kesäparatiisi 1 585 000
10 Sanoma Suomen huutokauppakeisari Keisari kotona, Markku etänä 1 475 000
11 Yle Elossa 24h 1 471 000
12 Yle Kohti Linnan juhlia 1 432 000
13 Yle Joulurauhanjulistus 1 392 000
14 Yle Pohjolan luonto 1 377 000
15 Yle Luottomies 2 1 358 000
16 Yle Avara luonto: Irlanti, maailman reunalla 1 327 000
17 Yle Koivisto 1 322 000
18 MTV Yökylässä Maria Veitola Jorma Uotinen 1 311 000
19 Yle Linnan jatkot 1 260 000
20 Sanoma Vain elämää Antin päivä 1 249 000

*20 katsotuimman ohjelman listalla on vain useasti esitetyn ohjelman tai urheilutapahtuman katsotuin lähetys.

Viime vuoden suosituimmat ohjelmat suoratoistopalveluissa

Yksittäisistä ohjelmista vuoden 2019 katsotuimmaksi ohjelmaksi suoratoistopalveluissa nousi Yle Areenassa Muumilaakso, ja toiseksi katsotuin oli M/S Romantic.

MTV-suoratoistopalvelujen katsotuin ohjelma oli MM-jääkiekon loppuottelu. Toiseksi suosituin oli Salatut elämät -sarjan jakso ”Tie Kallen sydämeen”.

Ruudun ja Ruutu+:n kaksi katsotuinta netti-tv-ohjelmaa olivat Temptation Island Suomen jakso Selkäranka ku puutarhaletkulla sekä Syke-sarjan jakso Muistikuvia ¼.

Discovery Finlandin suoratoistopalvelu Dplayn kaksi katsotuinta ohjelmaa olivat Fitnesspäiväkirja 2020 ja Rikoksen anatomia.

Katseluosuudet yhtiöittäin

Ylen kanavat keräsivät yhteensä 43,5 prosenttia (2018: 43,6 %), MTV:n kanavat 23,3 prosenttia (23,1 %), Sanoman kanavat (ent. Nelonen Media) 15,0 prosenttia (15,4 %) ja Discovery Finlandin 9,0 prosenttia (8,3 %) koko vuorokauden katseluajasta.

Suoratoistapalvelujen asema kasvaa

Nuorten ohella muutkin ikäluokat alkavat arvostaa yhä enemmän aikatauluista riippumatonta katselua sekä omien mieltymysten mukaisia sisältöjä. Edelleen televisio kokoaa suomalaiset yhteen kokemaan erilaisia elämyksiä. Viihteen, draaman, uutisten ja urheilun parissa viihdytään ja tapahtumista keskustellaan.

”Ohjelmien elinkaari pitenee merkittävästi, kun fanit löytävät suosikkisarjat ensin suoratoistopalveluista, laaja yleisö tv-kanavilta ja mattimyöhäiset jälleen suoratoistopalveluista. Nuoriso tavoitettiin syksyllä tutkituista ilmaisista palveluista parhaiten mtv:n kautta. Suosittuja sarjoja olivat Salatut elämät, Rantabaari ja Love Island Suomi. Salatut elämät spin-offeineen oli suosituin sarja, jota käynnistettiin mtv- ja C More -palveluissa yli 50 miljoonaa kertaa”, kertoo MTV:n tutkimusjohtaja Taina Mecklin.

”Katselun siirtyessä digitaalisiin palveluihin tv-sisältö leviää entistä laajemmalle ja sen kulutus kasvaa. Uskomme vahvasti, että katsojilla on kaipuu viettää aikaa myös omien mielenkiinnon kohteidensa parissa. Suurten tv-tapahtumien lisäksi tilausta on nyt kohdennetummalle ohjelmistolle”, kertoo Discovery Finlandin ohjelmajohtaja Katja Santala.

”Ylen satsaus kotimaiseen laatudraamaan näkyi esimerkiksi M/S Romanticin ja Sorjosen jättimenestyksinä. Uusi pohjoismainen yhteistyö toi kanaville ja Areenaan lisää huippusarjoja, muun muassa kohutun norjalaisen EXITin. Ylen kanavilla naisten huippu-urheilun näkyvyys ja kevään eduskuntavaalien toteutus keräsivät kiitosta”, kertoo Ylen julkaisupäällikkö Petri Jauhiainen.

”Reality-tv-ohjelmia kulutetaan ahkerasti online-tv:ssä, esimerkiksi Temptation Island Suomen katselusta yli puolet on tullut Ruudusta. Television suorat lähetykset keräsivät katsojia televisioruudun ääreen. Legendaarinen Suomi–Liechtenstein-ottelu saavutti Nelosen kaikkien aikojen katsojaennätyksen mieskohderyhmässä”, Sanoma Media Finlandin Audience Insight Strategist Tina Åström kertoo.

1 2 3 51