Category Archives: YLE TEEMA

Oscar-gaala jälleen suorana Teemalla – Yle solmi 3 vuoden sopimuksen

c533e2efed36478aded7f119944c5cb1

Elokuvavuoden kohokohta, 92. kertaa järjestettävä Oscar®-gaala, näytetään jälleen Yle Teemalla sekä Areenassa suorana lähetyksenä maanantaina 10.2.2020 aamuyöllä klo 03 Suomen aikaa. Aiempien vuosien tapaan gaalan lisäksi nähdään puolentoista tunnin suora lähetys Hollywoodin Dolby Theaterin punaiselta matolta klo 01.30 alkaen.

Oscarit voi katsoa suorana myös Yle Areenassa, jossa se on katsottavissa viikon ajan lähetyksen jälkeen. Gaalaa sekä punaista mattoa ovat jälleen kommentoimassa elokuva-asiantuntija Anna Möttölä sekä toimittaja J. P. Pulkkinen. Ruotsinkielistä lähetystä selostavat Nicke Aldén ja Silja Sahlgren-Fodstad.

Oscar-gaala näytetään Teemalla uusintana suomeksi tekstitettynä saman maanantain iltana kello 20 alkaen, jonka jälkeen näytetään punaisen maton osuus tekstitettynä.

Oscareista saadaan nauttia Yle Teemalla ainakin myös vuosina 2021 ja 2022, sillä Yle on solminut kolmivuotisen sopimuksen The Walt Disney Companyn kanssa Oscareiden esitysoikeuksista.

Oscar-ehdokkaat julkistetaan tänään maanantaina klo 15.18 alkaen Suomen aikaa täällä. Gaala järjestetään tänä vuonna pari viikkoa normaalia aiemmin.

 

Oscar-lähetykset Teemalla ja Areenassa 10.2.2020

klo 01.30 Punainen matto (suora lähetys, ei tekstitystä)

klo 03.00 Oscar-gaala (suora lähetys, ei tekstitystä)

klo 20.00 Oscar-gaala (editoitu versio, tekstitetty suomeksi)

klo 23.00 Punainen matto (editoitu versio, tekstitetty suomeksi)

Oscarit ja punaisen maton osuus ovat katsottavissa Yle Areenassa 17.2. saakka.

Ella Kanninen johdattaa Pohjois-Italiasta Saksaan roomalaisten jäljillä 8.1. alkaen

e254c859b04f0ee079c46e98e25667c6

Ellan matkassa -matkailuohjelman toinen tuotantokausi vie katsojan historialliselle kulttuurimatkalle roomalaisten valloittajien jalanjäljissä Pohjois-Italiasta Saksaan. Matka alkaa Yle Teemalla keskiviikkona 8.1.2020 klo 21.00.

Italiassa runsaasti aikaa viettäneen Ella Kannisen ohjelma yhdistää mielenkiintoisella tavalla matkailun ja historian. Yllättävätkin asiat juontavat juurensa roomalaisiin, ja Rooman valtakunta oli paljon muutakin kuin valtataisteluita ja sotaa. Seitsemän jakson aikana Ella Kanninen tutustuttaa meidät kaikkeen siihen, mitä roomalaisten ajoilta on periytynyt tähän päivään: arkkitehtuuriin, ruokiin, juomiin, juhliin ja paikallisiin tapahtumiin.

– Varsinkin Saksan puolelle siirryttyämme yllätyin huomatessani kuinka paljon asiantuntemusta ja asialleen vihkiytyneitä Rooma-entusiasteja maasta löytyy. Saksassa on todellinen roomalaisajan buumi menossa, Kanninen kertoo.

Ellan matka alkaa Veneton maakunnasta. Reitti kulkee pitkin muinaista Via Claudia Augustaa ja sen pyöräilyreittejä pitkin kohti Veronaa. Franciacortan viinialueella Lombardiassa maistellaan kuohuviiniä ja Trentossa ihmetellään roomalaisten makuelämyksiä: vanhasta ruokalistasta ilmenee, että roomalaiset herkuttelivat muun muassa flamingolla ja pähkinähiirellä. Matka jatkuu Alppien yli Saksaan kohti Tonavaa, ja vesille päästyään Ella kokeilee roomalaisten partioveneen soutamista. Baijerissa tutustutaan muinaisen Rooman yläluokan tyyliin tehtyyn palatsiin ja nauttitaan tietenkin olutkulttuurista. Ellan pitkä matka roomalaisten jalanjäljillä germaaniprovinsseissa päättyy Reinin ja Moselin seuduille.

Ellan matkassa: Etelä-Italia on historiaa ja kulttuuria nykypäivän twistillä

f68d722cb7424e7e1a299167952e9d25

Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.
– Ymmärrykseni siitä, ettei Italiaa voi niputtaa yhdeksi vahvistui entisestään. Olin kovin vaikuttunut miten hyvin niin sanonut tavalliset italialaiset tuntevat historiaansa. Etelä-Italian historian kautta ymmärtää koko Eurooppaa paremmin, Kanninen sanoo.

Etelä-Italia on toista maata kuin renessanssia tulviva Pohjois-Italia. Etelässä näkyy Välimeren maailman runsas ja rikas historia. Kaikki valtakaudet ovat jättäneet jälkensä niin arkkitehtuuriin, tapoihin kuin laajemminkin sosiaalisiin ja poliittisiin oloihin. Veriset riitit, syvästi uskonnolliset tapahtumat ja antiikinaikaiset viinit tuodaan katsojille tarjottimella yhtä lailla kuin nykypäivän turisteja kiinnostavat matkailukohteetkin.

Historian ja nykyajan värikäs liitto näkyy ihmisten elämässä
Ellan matkassa: Etelä-Italia on Kannisen ja Ilkka Saaren käsikirjoittama. Sarja etenee Normandiasta sotilaiksi etelään lähteneiden viikinkien jälkeläisten matkareittiä Campaniaan, Basilicataan, Pugliaan ja Calabriaan sekä Sisiliaan. Ella tutustuu heidän jättämäänsä perintöön, joka näkyy vieläkin maisemissa ja arkkitehtuurissa ja pilkahtelee tavan takaa tavoissa sekä populaari- ja ruokakulttuurissa.

Saari kuvaa suhdettaan Italiaan ja etenkin sen eteläisiin osiin elämänmittaiseksi projektiksi. Hän on kirjoittanut mm. kirjat normanneista ja mafiasta ja tehnyt useita mafiaa käsitteleviä tv-ohjelmia. Ellan matkassa -sarjaa varten Saari perehtyi lähes vuoden ajan lisää saapasmaan historiaan.
– Toivon katsojien saavan tästä sarjasta kannustusta omaehtoiseen kulttuuri- ja historiamatkailuun, elämyksiä, tietoa ja viihtymistä, Saari toteaa.

Värikkään historian lisäksi sarjan joka jaksossa tavataan myös paikallisia ihmisiä, jotka hurmasivat kuvausryhmän.
– Tapasin valtavan anteliaita, vieraanvaraisia ja elegantteja ihmisiä mutta myös äänekkäitä, ärhäkkäitä, ja epäileviä ihmisiä. Valtavasti asialleen omistautuneita eksperttejä, jotka eivät kuitenkaan tehneet itsestään turhan tärkeitä vaan joustivat vaativissa kuvausolosuhteissa. Kuvausryhmäämme suhtauduttiin positiivisesti vaikka käsittelimme myös kipeitä asioita kuten järjestäytynyttä rikollisuutta. Sain kuvausmatkoilta uusia ystäviä ja tuttavuuksia, joita käyn varmasti tervehtimässä uudellen myös tänä vuonna. Ilman kameroita, Ella Kanninen kertoo.

Ellan matkakohteet
Takuuvarmoja paikkoja ovat aina kiehtovat miljoonakaupungit Napoli ja Palermo, jotka sykkivät elämää yötä päivää. Nykypäivän pyhiinvaeltajia vetää luokseen edelleen kiinnostava Bari, jossa Pyhän Nikolauksen juhlinta huipentuu pääsiäisenä suureen juhlaan.

Tulivuoren höyryävät kraatterit kiinnostavat seikkailunhaluisia, joita virtaa haistelemaan Campi Flegrein uumenista nousevaa rikin katkua.

Yksi maan erikoisimmista kaupungeista, Matera, on vuoden 2019 Euroopan kulttuuripääkaupunki. Erityisen kiinnostavaksi sen tekevät vanhankaupungin tuhansia vuosia käytössä olleet luola-asumukset, sassit, jotka on hakattu kallioon ja jotka kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin.

Ellan matkassa: Etelä-Italia Yle Teemalla alkaen 24.1.2018 klo 21.

Ainutlaatuinen historiadokumenttisarja Vietnamin sodasta Yle Teemalla 9.1. alkaen

06db6aa65c991c4f40dd7e505d8c5d4b
Yle Teemalla nähdään tammikuussa kymmenosainen uutuussarja Vietnamin sodasta. Huippuohjaaja Ken Burnsin sarjassa syvennytään kaksikymmentä vuotta kestäneen sodan tapahtumiin hyödyntäen runsasta arkistomateriaalia, aikakauden musiikkia, lukuisia haastatteluja ja tunnettujen sotavalokuvaajien otoksia.
Dokumenttisarjassa kaikki sodan osapuolet saavat äänensä kuuluville ja sarjaa rytmittää mm. The Beatlesin, Rolling Stonesin, Bob Dylanin, Nash & Youngin, The Jimi Hendrix Experiencen, Simon & Garfunkelin, B.B. Kingin ja muiden legendojen musiikki. Vietnamin sota oli suosittu aihe amerikkalaisessa folk-musiikissa. Folkista protesti levisi myös rockiin. Musiikin ja Vietnamin sodan yhteys on yksi sarjan keskeisiä aiheita. Sarjan ohjaaja Ken Burns on tullut tunnetuksi erityisesti Yhdysvaltojen sota- ja kulttuurihistoriaan keskittyvistä dokumenteistaan.

Vietnamin sota 1955–1975 oli ensimmäinen televisio-sota. Se toi sodan julmuudet amerikkalaisten olohuoneisiin ja jakoi kansakunnan ja jopa perheitä syvästi kahtia. Sarja aloittaa Vietnamin sodan taustoittamisen vuodesta 1858, jolloin Ranska aloitti siirtomaavalloituksensa Etelä-Vietnamissa. Pitkän ja verisen sodan päätteeksi Ranskan siirtomaavalta Vietnamissa loppui 1950-luvulla, ja maa jaettiin kommunistiseen pohjoiseen ja Yhdysvaltojen tukemaan etelään. Tästä alkoivat pohjoisen ja etelän väliset levottomuudet sekä lopulta sota, johon Yhdysvallat lähti mukaan Etelä-Vietnamin liittolaisena.

1960-luvun puolivälin jälkeen sodanvastaisuus Yhdysvalloissa kasvoi, amerikkalaisten miehistötappiot nouseivat ja taistelumoraali romahti. Lopullinen niitti tuli, kun sodan siviileihin kohdistuneet julmuudet paljastuivat: Amerikkalaissotilaan olivat maaliskuussa vuonna 1968 saapuneet kylään, jossa piti olla sissejä. Paikalla oli kuitenkin vain siviilejä – naisia, vanhuksia ja lapsia. Seurauksena oli yksi Vietnamin sodan järkyttävimmistä ja Yhdysvaltain sotahistorian häpeällisimmistä tapahtumista: sotilaat
murhasivat My Lain kylässä noin 500 siviiliä, joukossa useita kymmeniä vauvoja ja lapsia.

Yhdysvallat oli mukana Vietnamin sodassa vuoteen 1973, jolloin virallinen rauhansopimus allekirjoitettiin. Sodassa kuoli kaksi miljoonaa siviiliä ja yli miljoona sotilasta (heistä noin 60 000 amerikkalaista).

The Vietnam War 1-10
Tuotanto: Florentine Films/PBS, Yhdysvallat
Yle Areena 90 päivää
Historia: Vietnamin sota Yle Teemalla tiistai-iltaisin klo 21.00 9.1. alkaen ja Yle Areenassa 90 päivää

Venäjän vallankumous 100 vuotta Yle Teemalla

5e3b61ec4dad321eb78a4f79b9255500
Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivänä tiistaina 7.11. sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen. Elokuva oli sata vuotta sitten nuori taidemuoto, joka sai tärkeän roolin varhaisen neuvostovallan propagandassa. Silloin syntyi myös urauurtavia, kokeellisia taideteoksia, jotka vaikuttivat koko elokuvataiteen kehitykseen. Teemalla nähdään Sergei Eisensteinin ja Vsevolod Pudovkinin sekä myös vähemmän tunnettujen neuvosto-ohjaajien elokuvia. Kolmeosaisen historiasarjan aiheena on keisarillinen Venäjä, erityisesti Romanov-suvun maineikkaimmat hallitsijat. Dokumenteissa nähdään myös Neuvostoliiton alkuaikojen avantgarde-taidetta.

Vallankumouksen elokuvat (12)

7659479ae56d60c0868941a5ebedf362

7.11. klo 20
(L’utopie des images de la révolution russe) Dokumentti Venäjän vallankumouksesta sellaisena, kuin se esitettiin neuvostoliittolaisessa elokuvataiteessa. Elokuvat kertovat poliittisesta utopiasta, jossa luomisen vapaus sai kukoistaa hetken autoritaarisen yksipuoluevallan varjossa. Dokumentin keskiössä on viisi henkilöä: runoilija Vladimir Majakovski, elokuvantekijät Lev Kulešov, Boris Barnet ja Sergei Eisenstein sekä puoluevirkailija Boris Šumjatski, josta yllättäen tehtiin maan elokuvatuotannon ykkösmies. Tuotanto ARTE, Ranska 2017. Yle Areena 90 päivää

Venäjän vallankumous 100 v – teemakokonaisuutta elokuvapaikoilla
2.11. klo 21
Kino Klassikko: Arsenal
(Neuvostoliitto 1929) Rohkean kokeellinen elokuva ukrainalaisesta sotamiehestä, joka palaa maailmansodan rintamilta Kiovaan vain joutuakseen mukaan itsenäisyyskamppailuun ja sisällissotaan. O: Aleksandr Dovzhenko. Yle Areena 30 päivää

9.11. klo 21
Kino Klassikko: Lokakuu (12)
(Oktjabr, Neuvostoliitto 1927) Monumentaalinen kuvaus Pietarista Venäjän vallankumouksen aikana tsaarinvallan kukistumisesta aina bolsevikkien vallankaappaukseen. O: Sergei Eisenstein.
Yle Areena 30 päivää (kuva)

11.11. klo 12
Turksib (S)
(Neuvostoliitto 1929) Harvinainen dokumenttielokuva Turkmenistanin ja Siperian välisen junaradan rakentamisesta todistaa neuvostoajan mykkäelokuvan huikeaa elokuvallista voimaa mutta myös kykyä kaunistella todellisuutta. Yle Areena 14 päivää

12.12. klo 21
Historia: Taiteenkeräilijän tarina
Venäläinen liikemies Sergei Shtshukin keräsi 1920-luvulla suuren kokoelman ranskalaista nykytaidetta, hän omisti mm. Picasson maalauksia. Vallankumouksen jälkeen hän joutui pakenemaan maasta ilman rakkaita taideteoksiaan. Yle Areena 90 päivää

16.11. klo 21
Kino Klassikko: Pietarin viimeiset päivät
(Konets Sankt-Petersburga, Neuvostoliitto 1927) Kuuluisa vallankumouksen juhlaelokuva kertoo talonpojasta, joka saapuu Pietariin etsimään töitä mutta päätyy vankilan kautta sotarintamalle. O: Vsevolod Pudovkin. Yle Areena 30 päivää
Lisää vallankumousta Yle Areenassa 7.11. alkaen

Mr. Westin ihmeelliset seikkailut bolshevikkien maassa (7)
(Neobytshainyje prikljutshenija Mistera Vesta v strane bolshevikov, Neuvostoliitto 1924) Satiiri rikkaan mutta naiivin amerikkalaismiehen hurjista vaiheista pelottavassa neuvostovaltiossa. O: Lev Kuleshov.
Areena-only 45 päivää

Sänky ja sohva
(Tretja meshtshanskaja, Neuvostoliitto 1927) Mykkäkomediassa nuori moskovalaismies kutsuu vanhan ystävän kotiinsa asumaan mutta isännän viehättävä ja itsenäinen aviovaimo tekee tästä omat päätöksensä. O: Abram Room. Areena-only 45 päivää (kuva)

Talo Trubnaja-kadun varrella (S)
(Dom na Trubnoi, Neuvostoliitto 1927) Nuori maalaisnainen saapuu Moskovaan ja päätyy elämäntäyteiseen kerrostaloon joutilaan pariskunnan palvelijaksi. O: Boris Barnet. Areena-only 45 päivää

Elokuvat ovat Areenassa 7.11.-21.12.2017.

Mabusesta Hitleriin: Saksalaisen elokuvan lokakuu YleTeemalla

e678164d0c2ad453398381761bb12437

Lokakuussa Teemalla perehdytään Saksan 1900-luvun historiaan elokuvien kautta.
Mitä elokuvat tietävät mitä me emme tiedä?

Kun tohtori Mabuse kirjoittaa pakkopaidassa houreista testamenttiaan, on vuosi 1933, elokuvan ohjaaja Fritz Lang pakenee länteen, Taisteluni-teoksen kirjoittaja Adolf Hitler nousee valtaan ja lopettaa demokratian. Tätä aikakautta, sen kuvia, etiäisiä ja seurauksia tutkitaan Kino Klassikossa, keskiviikon Kinossa, kolmessa sunnuntaimatineassa 1.–15.10. ja kolmessa Teemalauantaissa 14.–28.10.

Jykevän kokonaisuuden harvinaisin tapaus on Teemalauantai 21.10., jossa käsitellään ja esitetään natsi-Saksan elokuvaa. Uuden dokumenttielokuvan Hitlerin Hollywood jälkeen nähdään vuonna 1944 valmistunut Veit Harlanin värielokuva Muuttolintu.

Ohjaajista erityishuomiota saa Fritz Lang, jolta esitetään suuret klassikot Tohtori Mabuse (1.10., 8.10., 14.10.) ja M – kaupunki etsii murhaajaa (12.10.) ja josta tehty uusi fiktioelokuva Fritz Lang ja M – murhan jäljillä (11.10.) kertoo vaihtoehtoisen totuuden M-elokuvan teosta.

Saksa-teeman jälkinäytöksenä nähdään Rainer Werner Fassbinderin kuuluisimpiin kuuluva elokuva, sodanjälkeisen Saksan noususta kertova Maria Braunin avioliitto (28.10.).

Saksa-teeman ohjelmisto:

1.10. Klo 12.00
Tri Mabuse – ihmispeto
(Dr. Mabuse, der Spieler, Teil 1: Der große Spieler – Ein Bild der Zeit, Saksa 1922)

8.10. klo 12.00
Tri Mabuse rikosten pyörteissä
(Dr. Mabuse, der Spieler, Teil 2: Inferno, ein Spiel von Menschen unserer Zeit, Saksa 1922)

12.10. klo 21.00
M – Kaupunki etsii murhaajaa
(M, Saksa 1931)

14.10. Klo 21.00
Teemalauantai: Saksa sotien välissä

Caligarista Hitleriin
(Von Caligari zu Hitler: Das deutsche Kino im Zeitalter der Massen, Saksa 2014)
Tohtori Mabusen testamentti
(Das Testament des Dr. Mabuse, Saksa 1933)

Näin Saksa ja saksalainen elokuva kulkivat kohti natsiaikaa ja toista maailmansotaa.
Saksassa elettiin vuosina 1918–33 paitsi poliittisen ja taloudellisen kuohunnan aikaa myös taiteen ja erityisesti elokuvan kultakautta. Saksalainen elokuva oli Weimarin tasavallan aikaan maailman huippua. Rüdiger Suchslandin komea dokumenttielokuva Caligarista Hitleriin kertoo tuosta ajasta upean elokuvakollaasin keinoin, Siegfried Kracauerin samannimistä kuuluisaa kirjaa osin seuraten.
Dokumenttielokuvassa laajasti käsitellyn Fritz Langin 1920-luvulla ohjaama Tri Mabuse esitetään kahdessa osassa Teemalla 1. ja 8.10. Lauantai-illassa esitetään tämän kauhu/jännitystarinan huikea, itsenäinen jatko-osa, äänielokuva Tohtori Mabusen testamentti. Hitler nousi valtaan ennen elokuvan ensi-iltaa, ja se kiellettiin Saksassa. Lang pakeni maasta pian tämän jälkeen.

15.10.klo 12.00
Ihmisiä sunnuntaina
(Menschen am Sonntag, Saksa 1930)

21.10. klo 21.00
Teemalauantai: Natsien unelmatehdas

Hitlerin Hollywood
(Hitlers Hollywood: Das Deutsche Kino im Zeitalter der Propaganda 1933–1945, Saksa 2017)
Muuttolintu
(Opfergang, Saksa 1944)

Rüdiger Suchslandin uusi komea dokumenttielokuva jatkaa siitä, mihin Caligarista Hitleriin päättyi: Hitlerin Hollywood kertoo natsi-Saksan elokuvista ja propagandan ajasta, unelmatehtaasta kuoleman voimien käytössä. Se saa nyt Suomen-ensi-iltansa. Sen jälkeen esitetään todellinen harvinaisuus, pahamaineisen Jud Süssin ohjaajan Veit Harlanin värielokuva Opfergang eli Muuttolintu. Uhrautumisen ja kuoleman teemoja käsittelevä melodraama oli natsi-Saksan viimeisiä elokuvia. Se sai ensi-iltansa joulukuussa 1944. Pääosaa, pohjoisen tyttöä Älsklingiä näyttelee Kristina Söderbaum.

8.10. klo 21.00
Teemalauantai: Saksan sodan jälkeen

Olipa kerran… Maria Braunin avioliitto
(Il était une fois… Le Mariage de Maria Braun, Ranska 2012)
Maria Braunin avioliitto
(Die Ehe der Maria Braun, Saksa 1979)

Ilta on omistettu uuden saksalaisen elokuvan ihmelapsen ja kauhukakaran, nuorena kuolleen Rainer Werner Fassbinderin kuuluisimmalle elokuvalle Maria Braunin avioliitto, joka kertoo sodanjälkeisen Saksan talousihmeestä. Pääosaa esittää Hanna Schygulla yhdessä uransa parhaista rooleista. Ennen elokuvaa esitetään sitä käsittelevä Olipa kerran… -sarjan tv-dokumentti, jonka on ohajnnut François Levy-Kuentz.
“Maria Braunin avioliitto antoi minulle sen opin omaan elämääni, ettei pidä odottaa että oikea elämä alkaa vasta huomenna. Pitää osallistua nyt eikä säästellä itseään johonkin tulevaisuuteen, joka ehkä tulee tai sitten ei”, Hanna Schygulla totesi Sodankylän elokuvajuhlilla kesäkuussa 2017.

Saksan 1900-luvun historiaa käsitellään myös Edgar Reitzin suursarjassa Kotiseutu, jota esitetään Teemalla arki-iltapäivisin viiden jakson viikkotahdilla.

Saksalaista elokuvaa on luvassa lisää vielä joulukuussa: Teemalauantaissa nähdään muun muassa F.W. Murnaun Nosferatu, Wim Wendersin Berliinin taivaan alla ja sen harvoin nähty jatko-osa Niin kaukana, niin lähellä sekä erikoisuutena saksaa puhuva Anneli Sauli 1960-luvun saksalaistrillereissä.

Saksalaisen elokuvan lokakuu 1.–28.10.
Ohjelmia Kino Klassikossa, sunnuntaimatineassa, keskiviikon Kinossa sekä Teemalauantaissa.
Ohjelmat ovat Areenassa 30 vuorokautta, paitsi Muuttolintu, joka on katsottavissa vain suoratoistona.

Villen keittiö 30 minuutissa – uudet jaksot alkavat Teemalla 9.8.

1795ea772e96c400bfb73f51adfe6c2e

Villen keittiö 30 minuutissa -ruokakulttuuriohjelmassa laitetaan ruokaa suurella sydämellä. Ville Haapasalo saa vieraakseen hyvän ruoan ystäviä kahdeksasta eri maasta. Uudet jaksot alkavat Yle Teemalla 9.8. klo 21.

Joka viikko perehdytään yhden maan ruokaperinteisiin. Kokkauksen lomassa jutellaan ruokakulttuurista ja kuullaan vieraiden elämäntarinoita sekä pohditaan, millaista on elää Suomessa ulkomaalaisena.

Kahdeksassa jaksossa matkataan makumaailman ääriin, aina kylmästä pohjolasta kuumaan tropiikkiin. Villen vieraaksi saapuu ystäviä Nigeriasta, Libanonista, Japanista, Costa Ricasta, Mauritiukselta, Israelista, Irlannista sekä Suomen Lapista.

Tällä kaudella makuhermoja herätellään muun muassa tuoreilla ostereilla. Pataan laitetaan porisemaan poron sorkkia ja uuniin työnnetään yön yli mustumaan kuorellisia kananmunia. Juomalasit täytetään mangojuomalla, arakilla ja rommilla. Ateriat kruunataan liekitetyllä banaanilla, noodelikakulla sekä puff puff -palleroilla.

Joka viikko Ville joutuu myös erityisen haasteen eteen joutuessaan sokkomaistelemaan vieraittensa valitseman makuyllätyksen!

“Upeaa avata jälleen keittiön ovet mielenkiintoisille ihmisille ja heidän ruokaperinteilleen. Tulossa on todella mieleenpainuvia ruokaelämyksiä ja ennennäkemätöntä reseptiikkaa”, iloitsee Ville Haapasalo.

Sarjan tuottaa yhteistuotantona Ylen kanssa Aito Media Oy.

Villen keittiö 30 minuutissa, 2. tuotantokausi Yle Teemalla 9.8. alkaen keskiviikkoisin klo 21 ja Yle Areenassa koko kausi 9.8.

Ville Haapasalon seikkailua mystiseen Altai-vuoristoon seurataan Teemalla 26.4. alkaen

bf2829818631d5caf15e56c127e5fe10

Ville Haapasalon 30 päivässä -matkailuohjelmat saavat kovasti odotettua jatkoa, kun Ville matkaa Kaakkois-Venäjälle, Altai-vuoristoon. Sanotaan, että Altai on Venäjän henkisin ja mystisin paikka. Siellä Ville tapaakin vuoristoa palvovia alkuperäiskansoja, opettelee kurkkulaulantaa ja osallistuu ainoana ulkopuolisena koskenlaskun Venäjän mestaruuskisoihin.

Altai sijaitsee Venäjän, Kazakstanin, Kiinan ja Mongolian välissä. Alue oli neuvostoaikaan suosittu vaelluskohde, jonka luontoon ja puhtaisiin vesiin tultiin hoitamaan mieltä ja terveyttä. Altai eli lähes
20 vuotta hiljaiseloa, kunnes ekoturismin heräämisen myötä sinne on alkanut valua uusia luontoa rakastavia vierailijoita. Venäläisille Altai edustaa puhtautta ja kauneutta, mutta toistaiseksi sen upeudesta tietää vasta harva eurooppalainen.

Tämä tuotantokausi tarjoaa katsojille ennennäkemättömiä maisemia yhdestä maailman kauneimmasta vuoristoalueesta täynnä turkooseja vuoristojärviä, arkeologisia löytöjä, jäätiköitä, tyrskyäviä vuoristojokia, harvinaisia eläinlajeja ja monikymmenmetrisiä vesiputouksia. Vuoriston korkein huippu kohoaa 4700 metriin.
Seikkailija Haapasalon ainutlaatuiset kokemukset jatkuvat

Yhdeksän jakson aikana Ville kiertää vuoristoa kolmen eri maan alueilla: Venäjällä, Kazakstanissa ja Mongoliassa. Reissullaan hän koluaa luonnonihmeitä ja todistaa modernin elämän lisäksi myös Altain muinaishistoriallisen merkityksen. Jaksoihin mahtuu monta Suomen televisiossa ennennäkemätöntä aluetta ja yli 20 vuotta Venäjällä asunut maailmanmatkaajammekin löytää aivan uusia elämyksiä.

Ville saa muun muassa ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä yleisöltä piilossa olevan skyytti-prinsessan muumion, hän kohtaa harvinaisen euroopanbiisonilauman ja osallistuu ainoana ulkopuolisena koskenlaskun Venäjän mestaruuskisoihin.

Altailla asuu monia alkuperäiskansoja ja kuvausten aikana tuli myös ainutkertainen tilaisuus kuvata Telengit-intiaaneja, jotka paimentavat jakkeja vuorenrinteillä ja palvovat vuorten henkeä. Ville pääsee myös pesemään silmänsä altailaisten pyhässä lähteessä, vierailee hirvensarvikylpylässä ja oppii paikallista kurkkulaulantaa.

Altai 30 päivässä Yle Teemalla 26.4. alkaen keskiviikkoisin klo 21.00. (9 x 44 min)

Ensi-iltadokumentti Viipuri 360 kokoaa Yle Teeman Viipuri-illan 3.1.2017

bc8a84bf5fbd168489376c93118c9c8c

Viipuri 360 on kokoelma tarinoita kaupungista, jonka nykyisyyden Suomi unohti.

Moni suomalainen ei tunne venäläisten Viipuria. Viipurin suomalainen historia tietysti tunnetaan, mutta maailmansodan jälkeinen todellisuus on tuttu vain rajantakaisilta kotiseutumatkoilta, joissa syötiin retkieväitä Vuoksen rannalla ja mentiin katsomaan vanhaa talonpaikkaa tai kaivoa. Muistojen Monrepos ja lounas Pyöreässä tornissa on monen Viipurin kävijän ainut kosketus kaupunkiin.

Muutaman kymmenen kilometrin päästä Suomen rajasta alkaa aivan uusi maailma, Karjalan kannas ja sen helmi, 1400-luvulta asti pystyssä pysynyt Viipurin kaupunki. Jo 1200-luvun lopulla Viipurin tiedetään olleen vilkas kauppapaikka. Siellä eri kerrokset elävät kaikessa rauhassa ajan hammasta vastustaen ja tavallinen viipurilainen kaiken tämän keskellä kuin vaivihkaa, omaa tarinaansa rakentaen. ”Imperiumissa on hyvä asua laidoilla, lähellä merta”, sanoo useampikin viipurilainen.

Viipurin historia on osa Suomen katkeraa menetysten historiaa, kadotettuja muistoja, kadonneita ihmisiä,  maailmansodan kärsimystä. Mutta miten elää nyky-Viipuri ja nykyviipurilainen? Millaista on rajakaupungin arki? Nykyään Viipurin kaduilla ei kerjätä, ei ole katulapsia, eikä prostituutiota, vaikka suomalaisten mielessä nämä kuvat istuvat tiukassa.

”On olemassa erityinen viipurilainen sielu, koska Viipuri on hyvin merkillinen, ei yhtään samanlainen kuin muut venäläiset kaupungit”, kuvailee Natalia Koveshnikova, yksi Viipuri 360 -dokumentin päähenkilöistä. Natalia on tyypillinen viipurilainen, monen kulttuurin sekoitus, täynnä mielipiteitä ja onnettoman rakastunut Viipuriin, sen vihreyteen, rajan läheisyyteen, vanhoihin kortteleihin. Dokumentti etenee episodimaisesti viipurilaisen arjessa ja juhlassa.

“Venäläisillä ja Venäjällä on erityinen paikka minun mielessäni ja puhun aina ja kaikkialla Venäjän moniulotteisuudesta, yrittäen ymmärtää ja oppia lisää”, sanoo Viipuri 360 -dokumentin ohjaaja Maria Seppälä. “Viipurissa minua kiehtovat eri kerrostumat ja tavallisten viipurilaisten arki, kaupungin jossa kaikki ovat muualta tulleita, kaikki omalla tavallaan muukalaisia”, sanoo Seppälä. Hänen omatkin juurensa ulottuvat miltei Viipuriin saakka: Seppälän isoisä, ukko, kuten Antti Hinkkasta aina kutsuttiin, karkasi 16-vuotiaana Karjalasta, Simpeleeltä, Viipuriin. Antilla ei ollut yhtään rahaa ja housunpolvet puhki hän kulki nälkäisenä Viipurin katuja pyytäen kolikkoa sieltä, toista täältä. Myöhemmin hän avioitui Alma Revon kanssa, Alma oli samasta pitäjästä, ja kihlajaiskuva otettiin Viipurissa, sen ajan itä-Suomen tärkeimmässä kaupungissa.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Maria Seppälä
Kuvaaja: Antti Lempiäinen
Tuottaja: Pertti Ylikojola
Tuotanto: Yle Kulttuuri 2017

Viipuri 360 Yle Teemalla 3.1.2017 kello 21.
Viipuri 360 -dokumenttia täydentävät Yle Teemalla:

Klo 20
Mie maksan! Lallukan perintö
Lallukan talo, Viipurin kirjasto ja Lallukan taiteilijakoti syntyivät Juho ja Maria Lallukan perintönä. Karjalaiset Lallukat olivat itsenäistyvän Suomen merkittäviä kauppiaita ja taidemesenaatteja.
Ohjaus: Lisa Hovinheimo.

Klo 22.15 alkaen
Vanha Viipurimme (1940)
Kovaosaisen Karjalan ilon ja surun kaupunki. Ohjelmassa esitellään 1930-luvulla kuvattua Viipuria. Neuvostoliitolle menetettyä Karjalaa muisteltiin lukuisissa välirauhan ajan lyhytelokuvissa.

Dokumenttiprojektin historiankirja: Wiipurini (1992)
“Kuinka minä kokisin syntymäkaupunkini puolen vuosisadan jälkeen? Mitä muistoja Wiipuri minussa herättäisi? Mitä 8-vuotiaana kaupungin jättänyt voisi muistaa?” Ohjaus: Eeli Aalto

Hetket jotka jäivät (2006)
Arkkitehtipariskunta Ragnar ja Martta Ypyä, eli Y ja Mirri, aloittivat Viipurissa 1938 uuden harrastuksen, kaitafilmaamisen. Pia Andellin elokuva vuodelta 2006 kertoo parin tarinan Y:n ja Mirrin taltioimin kuvin.
Ohjaus: Pia Andell

Yle Teeman Lahjapaketit – loppiaisena ensi-illassa Joutsenlampi

4ad8fce5c345072d59d8a74f653ff2f2

Yle Teeman perinteiset lahjapaketit ilahduttavat katsojia jouluaatosta loppiaiseen klo 10 alkaen. Paketeista löytyy elokuvia, kotimaisia klassikoita, kulttuuria, musiikkia, muotia ja laatudraamaa. Viimeisestä paketista paljastuu lumoava Joutsenlampi-kokonaisuus, jonka kaikki ohjelmat ovat ensiesityksiä.

Lahjapaketti: Joutsenlampi 6.1.

Venäläisen Pjotr Tshaikovskin (1840-1893) säveltämä balettiteos Joutsenlampi esitettiin ensimmäisen kerran Moskovassa v. 1877. Hivelevän kaunista musiikkia sisältävä teos kertoo prinssi Siegfriedin ja joutseniksi taiottujen neitojen rakkaustarinan. Useimpien koreografiatulkintojen pohjana on Petipan ja Ivanovin versio vuodelta 1895, mutta sukupolvesta toiseen sitä on myös modernisoitu.

klo 10 Joutsenlammen taika
Englannin kansallisbaletin tähtiballerina ja taiteellinen johtaja, espanjalainen Tamara Rojo sekä muut asiantuntijat kertovat Joutsenlammesta ja selvittävät mm. mitä sen tanssijoilta vaaditaan. Ohjaus: Dominic Best: T: BBC (Tamara Rojo’s Swan Lake, 2014)

klo 11 Joutsenlampi Bolshoi-teatterista
Moskovan Bolshoi-baletti esittää Juri Grigorovitshin klassisen version. Päärooleissa tanssivat Svetlana Zaharova, Denis Rodkin ja Artemi Beljakov. Orkesteria johtaa Pavel Sorokin. T: Bel Air Media, Ranska (Swan Lake/Bolshoi, 2015)

klo 13.05 Tshaikovski: Säveltäjän tunnustukset

Homoseksuaalin säveltäjän kirjeisiin ja päiväkirjoihin perustuva innovatiivinen draamadokumentti, jolla on heijastuksia Venäjän nykyiseen homofobiaan. Teos palkittiin Saksassa merkittävällä Echo-palkinnolla 2016. O: Ralf Pleger. T: Gebrueder Beetz Filmproduktion, Saksa (2015, The Tchaikovsky Files: Confessions of a Composer)

klo 13.57 Fredrik Rydmanin Joutsenlampi
Tshaikovski kohtaa katutanssin. Ruotsalaisen Fredrik Rydmanin mahtava hip hop -versio huumeiden ja prostituution värittämästä maailmasta. Useat säveltäjät ovat tehneet esitykseen uutta musiikkia. Päärooleissa tanssivat mm. Maria Andersson, Kevin Foo, Robin Peters ja Lizzie Gough. Tukholmassa v. 2011 kantaesitettyä teosta on esitetty loppuunmyydyille katsomoille ympäri maailmaa. T: Blixten 6 Co, Ruotsi (2016, Benke Rydman’s Svansjön)

klo 15.15 Tanssii joutsenien kanssa
Ranskalaiskoreografi Luc Petton ja Le Guetteur -tanssiryhmä kouluttavat oikeita joutsenia poikasesta asti tanssimaan kanssaan. T: MosaiqueFilms, Ranska (2012, When Swans Dance)

Lisäksi ensiesityksessä illalla

Doris Laine: Omin jaloin, omin sanoin klo 20

Suomalaisen baletin kruunaamattomalla kuningattarella, primaballerina, professori Doris Laineella olisi kaikki syyt olla diiva. Mutta sitä hän ei ole. Dokumentti etsii Doris Lainetta ballerinan roolin takaa. Tie Albertinkadun hellahuoneesta Bolshoin näyttämölle ei ole kuitenkaan tuhkimotarina. Pikemminkin se on lahjakkaan ja päättäväisen naisen itse valitsema elämänpolku, jonka varrella oli myös kateuden kiviä. Ohjelmassa keskitytään Doris Laineen vuosiin Suomen Kansallisoopperassa.

Yle Teeman Lahjapaketit 24.12.–6.1.

24.12. Love Records
25.12. Joulupäivän elokuvapaketti
27.12. Englantilainen draama 1/2
28.12. Aki Kaurismäki
29.12. Montgomery Clift
30.12. Olive Kitteridge
31.12. Villen keittiö 30 minuutissa
1.1. Niskavuori
2.1. Muoti
3.1. Englantilainen draama 2/2
4.1. Afroamerikkalainen päivä
5.1. Video Killed the Radio Star
6.1. Joutsenlampi