Category Archives: Yleisradio

Muumilaakso ampaisi miljoonasarjaan jo ensimmäisellä esitysviikolla

MMN_key_image_landscape_v03FI-2000px-web-768x665
Suomalaiset ovat ottaneet uuden Muumilaakson vastaan erinomaisen hyvin. Sarjan ensimmäinen jakso on tähän mennessä saanut Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa yhteensä 1,38 miljoonaa katsojaa.
 
Muumilaakso on yksi Ylen kaikkien aikojen satsauksista. Yle on myös sarjan ensimmäisenä tilaajana ollut mukana tuotannossa alusta asti.
“On hienoa nähdä, että haastava projekti on saatu laadukkaasti maaliin ja kiinnostusta sekä rahoitusta on löytynyt ympäri maailman. Sarjan hyvä vastaanotto lämmittää: rakastettu teos ja tunnetut muumihahmot ovat kova paikka taitavimmillekin tekijöille. Nyt tuntuu, että olemme kaikki onnistuneet erinomaisesti”, sanoo Ylen Luovat sisällöt -yksikön johtaja Ville Vilén.
Muumilaakson ensimmäinen jakso Pikku Myy tuli taloon julkaistiin Yle Areenassa / Arenanissa maanantaiaamuna 25.2. ja samana iltana Yle TV2:ssa, ruotsiksi Mumindalen esitettiin Yle Femillä 26.2.
Televisiossa suomenkielinen ensiesitys sai keskimäärin 597 000 katsojaa. Ensiesitysten ja uusintojen myötä ensimmäisen jakson kokonaiskatselu nousi tv:ssä muutamassa päivässä 1 188 000 lukemiin.
Yle Areenassa keskikatsojamäärä on ensimmäisen neljän päivän jälkeen jo lähes 200 000. Ensimmäiselle jaksolle on kertynyt Areenassa katseluita ennennäkemättömällä vauhdilla. Muumilaakso on kovaa kyytiä kirimässä Areenan kaikkien aikojen katsotuimmaksi sisällöksi.
“Ylen tv-esitysten ja Areenan yhteispeli toimii nyt erinomaisesti. On hienoa, että voimme tarjota suomalaisille, niin lapsille kuin aikuisillekin Tove Janssonin hengessä tehdyn huippusarjan, jonka jaksot ja kaudet karttuvat Yle Areenaan ja ovat katsottavissa vuosiksi eteenpäin”, Vilén sanoo.
Muumilaakso on ollut myös yksi viikon puheenaiheista. Sarjaa on kiitetty muun muassa upeasta, kolmiulotteisesta visuaalisuudesta, tuttuudesta ja tunnistettavuudesta mutta myös yllätyksistä ja hyvästä särmästä. Sarja kertoo maailmalle myös suomalaisen kulttuurin viestiä: luontokuvauksen ja animoitujen maisemien uskotaan houkuttavan myös kansainvälisiä katsojia.
Muumilaakso-sarjan tuotannosta vastaa suomalainen Gutsy Animations -yhtiö ja sarjan taiteellinen ohjaaja Marika Makaroff. Muumilaakson ohjaa Oscar®-palkittu Steve Box,  käsikirjoituksesta vastaavat Mark Huckerby ja Nick Ostler ja tuottaja on John Woolley.
Muumihahmojen ääninäyttelijöinä on joukko suomalaisia huippunimiä, ja sarjan alkuperäisestä musiikista vastaavat säveltäjät Pekka Kuusisto ja Samuli Kosminen. Lisäksi sarjan jokaisessa jaksossa kuullaan musiikkia kansainvälisiltä huippuartisteilta.

Ylen, MRP Matila Röhr Productionsin ja AJ Annilan ohjaama suurtuotanto Peacemaker vie katsojan keskelle rauhanneuvottelijoiden ja konfliktien ennennäkemätöntä maailmaa

74ece288309df6e6ed0c76dcd3b609b7

Ylen alkuperäissarja Peacemaker on trillerin sykkeellä etenevä poliittinen draamasarja rauhanneuvottelujen maailmasta, kansainvälisestä asekaupasta sekä valtaapitävien moniulotteisista suhteista Sarjan tarina sijoittuu Turkkiin, Syyriaan ja Espanjaan, ja se kuvataan suurimmaksi osaksi Kanariansaarilla ja Espanjassa. Sarjan tuottaa MRP Matila Röhr Productions (Johanna Enäsuo ja Marko Röhr), joka on kansainvälisissä tuotannoissa yksi Suomen kokeneimmista tuotantoyhtiöistä.

Peacemaker perustuu tuottaja Johanna Enäsuon ja käsikirjoittaja Eriikka Etholenin alkuperäistarinaan. ”Rauhanneuvotteluista kertovan draamasarjan luominen on vaatinut satoja tunteja taustatutkimusta ja apua politiikan asiantuntijoilta. Viimeisen kolmen vuoden aikana olemme käsikirjoittaja Eriikka Etholen kanssa rakentaneet laajan poliitikoista, yksityisistä turvallisuusalan ammattilaisista sekä YK:n kenttätyöntekijöistä koostuvan verkoston, joka on auttanut taustatyön teossa. Sarjan päähenkilöt ja heidän tarinansa ovat kuvitteellisia, mutta niiden inspiraationa ovat olleet oikeat ihmiset ja tapahtumat. Kirjoitusprosessin aikana Peacemakerin tiimi on todistanut, miten toisinaan totuus on fiktiota ihmeellisempää”, kertoo sarjan tuottaja Johanna Enäsuo.

Peacemaker on pohjoismaisten julkisien TV-kanavien (YLE, SVT, NRK, DR, RUV) yhteistyöprojekti sekä yksi Ylen kärkihankkeista. Sarja tuotetaan yhteistyössä kansainvälisten kumppaneiden kanssa ja on suunnattu kansainvälisille markkinoille sekä yleisölle. Sarjan 7, 7 miljoonan euron budjetti onkin huomattavasti keskimääräistä suomalaista draamasarjan budjettia suurempi. Sarjan kansainvälisestä myynnistä vastaa tanskalainen myyntiyhtiö REinvent Studios.

”Peacemaker on kunniahimoinen ja ainutlaatuinen kotimainen TV-sarja aiheen, tarinan ja myös tuotannon suhteen. Yle draama on ollut uteliaisuudella, ilolla ja ylpeydellä mukana Peacemakerin pitkäjänteisessä kehitystyössä. Harva sarja liikkuu luontaisesti maasta toiseen niin kuin suomalaisen Ann-Mari Koistisen vetämän rauhanneuvottelija-ryhmän työstä kertova Peacemaker, joka avaa kotimaisille ja kansainvälisille katsojille ennen näkemättömän draamallisen näyttämön”, toteaa Yle draaman päällikkö Jarmo Lampela.

Sarjan ohjaa visuaalisesta tyylistään ja epätavanomaisista aihevalinnoistaan tunnettu ja kansainvälisesti palkittu suomalainen ohjaaja AJ Annila (Ikitie, Sauna).

“Oli koukuttavaa lukea käsikirjoitus, joka avaa maailman ja ihmiset kansainvälisen politiikan ja rauhanneuvotteluiden taustoissa, takahuoneissa, neuvotteluissa ja kenttätyössä. Se tuntui jo valmiiksi kujanjuoksulta, hyvin mielenkiintoiselta trilleriltä, jossa päämääränä on maailma, joka olisi edes vähän oikeudenmukaisempi. Käsikirjoitus oli niin vaikuttava, että mukaan lähteminen oli ainoa mahdollisuus. Sama reaktio on tullut vastaan jokaiselta näyttelijältä, jotka ovat tekstin lukeneet. Tästä reaktiosta on ihanaa lähteä kuvauksiin”, kertoo Annila.

Sarjan näyttelijäkaarti on kansainvälinen. Pääosissa nähdään mm. suomalainen eturivin näyttelijä Irina Björklund (Ikitie, Sorjonen) sekä ruotsalaisista tv-sarjoista tunnettu Louise Peterhoff ( Blå Ögon, Silta) ja Kardo Razzazi (Arne Dahl, Alex). Merkittävissä rooleissa nähdään myös näyttelijöitä mm. Turkista, Ranskasta, Espanjasta ja Iso-Britanniasta. Sarjan lopulliset näyttelijävalinnat julkistetaan myöhemmin keväällä.

“Peacemaker on paras sekä haastavin käsikirjoitus, jota olen päässyt tekemään. Haluan ohjata sarjan, joka on mahdollisimman todentuntuinen, sillä kriisit, joita sarja käsittelee ovat karmivan totta miljoonille ihmisille”, Annila lisää.

Peacemaker-sarjan kuvaukset alkavat huhtikuussa 2019 Kanariansaarilla ja alustava esitys on suunniteltu syksylle 2020.

Suomalaiset eturivin näyttelijät tähdittävät Pikku Kakkosen tammikuussa alkavaa uutta lastensarjaa

Lelumesta_KuvaPetteriLappalainen_VT-Ricu(Eero Ritala)Lelu-Lea(Noora Dadu)Roboassari(Aksa Korttila)

Laura Joutsin ohjaama ja Harri Veistisen käsikirjoittama Lelumesta on uusi mainio lastensarja, joka alkaa Pikku Kakkosella 6.1. sunnuntaiaamuisin.  Laadukkaan sarjan rooleissa nähdään mm. Tommi KorpelaKaarina HazardHannu-Pekka BjörkmanJussi VatanenVilma MelasniemiMarc GassotMilla VirtanenSanttu KarvonenSamuli NiittymäkiTume UusitaloRiku Virtanen ja Timo Ruuskanen. Kymmeneosaisessa sarjassa käsitellään ihmiselon ja arjen ongelmia laajalti ja suurella lämmöllä. 

Lelukaupassa työskentelevät liukas myyjä Ricu (Eero Ritala) sekä lelunkeksijä Lelu-Lea (Noora Dadu). Sarjan jokaisessa jaksossa kauppaan putkahtaa mielenkiintoinen uusi asiakas erityisen pulman kanssa. Ongelma ratkaistaan mielikuvitusta käyttäen yhdessä lelurobotin (Aksa Korttila) kanssa. Kaupan asiakkaiksi ilmestyvät mm. avaruuteen suuntaava astronautti, Rouva Presidentti, supersankari Keskinkertaisuusmies, taikuri, kokki ja rallikuski.  

Lelumestan on Pikku Kakkoselle tuottanut Kaiho Republic.

Tutkimusmatka suomalaisten metsäläisyyteen alkaa – mukana mm. Kauko Röhkä ja Teemu Keskisarja

07bacec22eb6d62f945ee2138e86af65

Suomi on Euroopan metsäisin maa. Mihin kaikkeen metsä on Suomessa ja suomalaisuudessa vaikuttanut?

Suomi on metsäläinen -sarjassa etsitään vastausta tuohon kysymykseen. Sarjassa lähdetään tutkimusmatkalle “metsäläisyyteen” ja tarkastellaan metsien vaikutusta Suomeen ja suomalaisuuteen ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Kahdeksanosaisen sarjan juontaa aiemmista “Suomi on…” -sarjoista tuttu tietokirjailija Juhani Seppänen.

Metsä on kiistatta osa suomalaista identiteettiä. Se on ollut turvapaikka: sieltä on haettu suojaa. Se on ollut myös elannontuoja, metsästys- ja keräilykulttuureista tulevaisuuden uusiin teknologioihin.

Ja tietenkin sillä on ollut henkinen ulottuvuus, Kalevalasta nykytaiteeseen.

Euroopan köyhimpiin maihin 1800-luvun loppupuolella kuuluneen Suomen nousu hyvinvointivaltioksi osuu ajallisesti yhteen metsäteollisuuden nousun kanssa, eikä sattumalta. Metsät toivat rahaa ja vaurautta.

Metsien käytöstä on myös kiistelty niin kauan kuin metsiä on käytetty: mikä on oikea tapa käyttää metsiä ja kuinka paljon niitä pitäisi suojella?

Asiantuntijoina matkalla “metsäläisyyteen” toimivat muun muassa historioitsija Teemu Keskisarja, tutkija Jakob Donner-Amnell, muusikko Kauko Röyhkä, Metsähallituksen viestintäjohtaja Terhi Koipijärvi ja Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Paloma Hannonen.

Suomi on metsäläinen maanantaisin Yle TV1:ssä 14.1. klo 21.25 alkaen ja Areenassa joka maanantai jo aamulla. Tuotanto: Intervisio.

Yle muistaa 90 vuotta täyttävää Tellervo koivistoa 2.1. 2019

bb04e013cbc712a0823998957121ee95

Tellervo Koivisto kertoo elämästään kirjailija Jari Tervon haastattelussa

Tammikuun 2. päivä vuonna 1929 Punkalaitumella syntynyt Tellervo Kankaanranta oli kylän lapsista ainoa, joka pääsi käymään kouluja. Tunnollinen oppilas joutui kuitenkin pian kokemaan asioita, joista puhuu vasta nyt, yli puoli vuosisataa myöhemmin.

Jari Tervo haastattelee Tellervo Koivistoa hänen 90-vuotispäivänään 2.1.2019. Haastattelu nähdään televisiossa ja kuullaan radiossa, jossa Tellervo Koivisto puhuu laajemmin mm. ajatuksistaan naisen asemasta Suomessa.

Tellervo Kankaanranta valmistui ylioppilaaksi ja lähti Turkuun opiskelemaan ekonomiksi. Suuri käänne elämässä tapahtui itsenäisyyspäivän aattona vuonna 1950, kun hän etsi tanssipaikkaa tuntemattoman nuorukaisen kanssa. Mauno Koivisto, ”kaveri, joka ei ensin herättänyt minkäänlaista mielenkiintoa”, alkoikin yllättäen puhumaan totuuden olemuksesta. Siitä alkoi vuosikymmeniä kestänyt yhteinen elämäntaival.

Millaista oli elämä pankinjohtajan, poliitikon, ministerin ja lopulta Suomen presidentin rinnalla? Tellervo Koivisto kertoo arjestaan, jota hallitsivat ensin perheen muutot ja myöhemmin edustustehtävät. Huumorin kautta kuullaan myös, millaista oli viettää iltaa pikkutunneille saakka Ruotsin kuninkaallisten kanssa tai millainen olikaan Mihail Gorbatsovin ruskeiden silmien vaikutus.

Tellervo Koivisto kertoo myös omasta kansanedustajana toimimisestaan ja miksi vapaaehtoisesti luopui tehtävästä ensimmäisen kauden jälkeen. Hän kertoo myös asioista, joihin on halunnut elämässään vaikuttaa, kuten naisten, lasten ja perheiden asema.

Paluu arkeen presidentinlinnassa asumisen jälkeen oli suuri muutos. Sen jälkeen oli edessä oma sairastuminen masennukseen ja myöhemmin Mauno Koiviston viimeiset sairauden varjostamat vuodet.

Aikaansa yhä valppaasti seuraava Tellervo Koivisto puhuu myös ajatuksistaan esimerkiksi #metoo –kampanjasta.

Tuotanto: Intervisio

Television lisäksi ohjelmasta kuullaan samana päivänä radio-ohjelma, jossa Tellervo Koivisto puhuu laajemmin mm. ajatuksistaan naisen asemasta Suomessa.

Keskiviikkona 2. tammikuuta:
Yle TV1 klo 21.05
Yle Radio 1 klo 12.30
Yle Radio Suomi klo 17.30
Yle Areena

Linnan juhlat kokosi suomalaiset jälleen television äärelle: 2,44 miljoonaa katsojaa seurasi presidentin vastaanottoa

20
Kaikkiaan Ylen itsenäisyyspäivän juhlalähetyksillä 6.12.2018 tavoitettiin televisiossa 3,2 miljoonaa suomalaista.
Ylen Linnan juhlat 2018 -lähetystä katsoi keskimäärin 2,44 miljoonaa ihmistä. Katsotuin ajankohta oli juuri ennen puoli yhdeksän uutisia,  jolloin lähetystä seurasi keskimäärin 2,51 miljoonaa ihmistä. Kokonaisuudessaan itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto tavoitti 2,9 miljoonaa suomalaista.
Lähetysten 3,2 miljoonan kokonaistavoittavuuteen on laskettu linnanjuhlien lisäksi Kohti Linnan juhlia ja Linnan jatkot -ohjelmat sekä itsenäisyyspäivän paraati. Viime vuonna näillä oli 3,6 miljoonaa katsojaa.
“Viime vuoden superjuhlien jälkeen itsenäisyyspäivän vietossa palattiin nyt selvästi perinteisempään suuntaan. Suuret katsojaluvut kertovat edelleen, että tällaiset koko kansaa puhuttavat tapahtumat koetaan tärkeiksi. Näiden hetkien välittäminen on Ylen keskeisimpiä tehtäviä”, sanoo Ylen itsenäisyyspäivän ohjelmiston päätuottaja Marko Krapu.
Viime vuonna satavuotiaan Suomen juhlamenot saivat television ääreen kaikkien aikojen ennätysyleisön eli 2,66 miljoonaa katsojaa. Myös sitä edellisenä vuonna määrä nousi peräti 2,62 miljoonan katsojan lukemiin.
Tänä vuonna juhlavastaanoton tunnelmia Presidentinlinnasta välittivät muun muassa uutisjuontaja Jussi-Pekka Rantanen ja ensikertalaisena monista Ylen tv-ohjelmista tuttu Ella Kanninen sekä muotiasiantuntija Sami Sykkö.
Juhlavastaaonoton lisäksi tv:stä seurattiin etenkin Linnan jatkoja, joka sai keskimäärin 990 000 katsojaa.
Yle Areenassa vilkas päivä
Katsojaluvut kasvavat vielä, kun mukaan tulee verkkokatselu Yle Areenassa. Areenassa päivä oli hyvin vilkas, kävijöitä eli eri selaimia oli kolmanneksen enemmän kuin tavallisena päivänä.
Linnan juhlat 2018 -lähetys sai Yle Areenassa 570 000 käynnistystä. Myös Yle Areenasta juhlia seurattiin pääosin suorana. Kasvu viime vuoteen on reipasta, sillä silloin startteja oli 260 000. Luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia viime vuoteen, koska mittausjärjestelmä on muuttunut.
Linnan juhlista tehtiin yksi lähetys kahdella kielellä, suomeksi ja ruotsiksi. Myös haastatteluja tehtiin molemmilla kielillä. Linnan juhlia seurattiin myös Yle Radio Suomessa ja Yle Vegassa.
Yle Areenaan on koottu lähetykset ja videoklippejä illan tapahtumista. Linnan juhlat 2018 -lähetys löytyy Areenasta myös viittomakielelle tulkattuna.

Puolitoista tuntia ennennäkemätöntä materiaalia – Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas tv-sarjana Yle TV1:n Kotikatsomossa 30.12. alkaen

5a0e6df28eaf23c3d4ac59d6e4c75969

Yle julkaisee ensimmäisenä televisiossa Tuntematon sotilas -sarjan, joka laajentaa 27.10.2017 ensi-iltaansa tulleen ja yli miljoona katsojaa elokuvateattereissa keränneen elokuvan tarinaa. Viisiosainen sarja sisältää yli puolitoista tuntia elokuvaversiossa näkemätöntä materiaalia, ja antaa tilaa nimenomaan henkilöilleen, ihmisten tunnoille niin etu- kuin kotirintamalla.

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on Väinö Linnan klassikkoromaaniin perustuva kuvaus jalkaväkiosaston yli kolmivuotiseksi venyvästä sotatiestä Suomen jatkosodassa. Elokuva kertoo Rokan, Kariluodon, Koskelan, Hietasen ja heidän taistelutovereidensa tarinan – miten toveruus, huumori ja halu jäädä henkiin yhdistävät miehiä matkalla sinne ja takaisin. Sota mullistaa niin yksittäisen sotilaan kuin kotirintamalle jääneidenkin elämän ja jättää jälkensä koko kansakuntaan. Uusi sarja valottaa hieman muidenkin aikalaisten kuin sotilaiden elämää.

Tuntematon sotilas -sarjan ja elokuvan pääosia näyttelevät Eero Aho (Rokka), Johannes Holopainen (Kariluoto), Jussi Vatanen (Koskela) ja Aku Hirviniemi (Hietanen). Muissa rooleissa nähdään lukuisia sekä entuudestaan tuttuja että suurelle yleisölle uusia nimiä, esimerkiksi Tanssii tähtien kanssa -kilpailuissa suomalaiset hurmannut Hannes Suominen sekä Juho Milonoff, Samuli Vauramo, Matti Ristinen, Paula Vesala, Arttu Kapulainen, Joonas Saartamo, Andrei Alén, Marketta Tikkanen ja Diana Pozharskaya.

Käsikirjoitus Väinö Linnan samannimisen romaanin pohjalta Jari Olavi Rantala ja Aku Louhimies.
Ohjaus Aku Louhimies. Tuotanto Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017/ Mikko Tenhunen, Aku Louhimies, Miia Haavisto (2017)

Tuntematon sotilas -elokuva sai neljä Jussi-palkintoa sekä yleisöpalkinnon Jussin keväällä 2018. Jussit tulivat parhaasta miespääosasta, leikkauksesta, maskeeraussuunnittelusta ja äänisuunnittelusta.

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuva esitetään Ylen kanavilla 6.12.2019.

Sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin samaan aikaan. Kaikki jaksot julkaistaan katalogina Yle Areenassa sunnuntaina 30.12.

Joulukuun Toivotut: Hevonen on pop – Histamiini voitti joulukalenteriäänestyksen ylivoimaisesti!

bfdb08707901f902308da1dabb83b5d9

Hevonen on pop – Histamiini voitti joulukalenteriäänestyksen ylivoimaisesti! Nostalginen joulukalenteri saapuu joulukuussa Areenaan.

Ylen joulukalenteriäänestys päättyi 26.11. klo 9.00 ja ylivoimaisella äänten enemmistöllä voittajaksi on julistettu Histamiini. Toivottu Histamiinin joulukalenteri vuodelta 1980 tulee katsottavaksi Areenaan 1.12.2018. Sarja jää Areenaan pysyvästi, siispä myös tulevina vuosina kavioiden kopina vie jouluun!

Joulukuun ensimmäisenä päivänä julkaistaan myös Svenskan joulukalenteri vuodelta 1998: Julkalendern: Den vita haren (Valkoinen jänis).

Tiistaina 18.12. sorakuormat ja sakeat tunteet alkavat liikkua Areenassa, kun Jukka Mäkisen ohjaaman Pirunpelto-sarjan kaikki kaudet julkaistaan joululahjana katsojille. Kaudet ovat katsottavissa vuoden ajan julkaisupäivästään.

Yle Svenskan joululahja katsojille on Jaakko Pakkasvirran ohjaama, Bo Carpelanin romaaniin perustuva kolmeosainen trillerisarja Vandrande skugga. Sarja julkaistaan niin ikään 18.12. Areenaan.

Histamiinin joulukalenteri

Histamiinin ja tallitonttu Rämäkän luo tupsahtaa noitaneiti Anelma Unelma. Joulua odotellessa sattuu ja tapahtuu. Minne katoaa valo ja miksi noitaneidin lentopannu ei toimi?

Kolmikko tutustuu myös erilaisiin eläinystäviin. Tallin tapahtumat ovat välillä niin jännittäviä, että Histamiinin harja kihartuu. ”Mikä on tämä veikeä aika? Miten ois pieni joulun taika?”

Histamiinin joulukalenteri on TV1 Lasten ja nuorten toimituksen tuotanto vuodelta 1980.

Sarja julkaistaan kokonaisuudessaan Areenaan 1.12.2018

Julkalendern: Den vita haren (Valkoinen jänis)

Valkoinen jänis on joulukalenterisarja vuodelta 1998. Usean suomenruotsalaisen näyttelijän tähdittämä sarja kertoo sisilialaisesta jänisperheestä. Isäjänis, jonka joulupukki on valinnut eläinten joulurauhan julistajaksi, joutuu mustien lintujen ryöstämäksi. Äitijänis ja kolme lasta etsivät isää matkaten Sisiliasta aina Lappiin asti kannoillaan kaksi tonttua.

Näyttelijöinä mm. Paul Olin, Birthe Wingren ja Sixten Lundberg.

Sarja julkaistaan kokonaisuudessaan Areenaan 1.12.2018

He ovat uuden Muumilaakso-sarjan ääninäyttelijät!

3

Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations.

Tove Janssonin rakastetut muumit nähdään animaatiohahmoina kansainvälisen levityksen saavassa koko perheen sarjassa Muumilaakso, joka alkaa Ylen kanavilla helmikuussa 2019. Hurmaavat hahmot päivittyvät nykypäivään suomalaisten huippunäyttelijöiden johdolla.

Suomenkieliset ääninäyttelijät ovat: Muumipeikko: Joonas Nordman, Muumimamma: Satu Silvo, Muumipappa: Ville Haapasalo, Niiskuneiti: Alina Tomnikov, Pikku Myy: Kiti Kokkonen, Nuuskamuikkunen: Olavi Uusivirta ja Nipsu: Markku Haussila.

34c411ca3f79ffee3b117cf5f2564b14

Näyttelijät palavat halusta päästä rooleihinsa. Nuoren Muumipeikon rooliin sujahtavalle Joonas Nordmanille muumitarinat ovat hyvin rakkaita:

“Olen sarjasta ja Muumipeikon roolista hyvin innoissani. Muumihahmot ja -tarinat ovat ensimmäisiä, joihin lapsuudessa muistan tutustuneeni. Muumeista voivat ammentaa kaikenikäiset, jos vain antautuu seikkailuun. Tarinoissa viehätti jo nuorena koko Janssonin luoman maailman persoonallisuus sekä se, että niissä käsitellään vaikeitakin aiheita, kuten yksinäisyyttä ja pelkoja. Mukana on kuitenkin aina rutkasti lämpöä.”

“On ihanaa saada olla Muumimamma tässä ajassa. Ihan kun olisin hetipaikalla osa kaikkia muumitarinoita. Näillä kilometreillä ymmärtää hyvin, että Muumimamma on koko Muumilaakson aikuisin muumi. Hänellä on varaa joustaa ja olla lojaali, koska on aina askeleen edellä muita. Muumimamma tietää ja vaistoaa, rakkaus on Muumimamman viisauden ydinreaktori”, Satu Silvo tuumii.

Niiskuneidin rooliin valittu Alina Tomnikov sanoo, etteivät sanat riitä kuvaamaan, kuinka tärkeitä “sydämelliset hupsut” ovat hänelle lapsena olleet.

“On ihana ja kunnia saada nyt antaa ääni uuden ajan Niiskuneidille, rohkealle voimamimmille, joka ei pelkää mennä omia unelmiaan kohti. Minulla ja meillä on varmasti hänestä paljon opittavaa. Olen myös iloinen, että saan hetken aikaa olla sataprosenttisesti muumi. Tähän sulkeutuu iso ja tärkeä ympyrä.”

Olavi Uusivirta kertoo Nuuskamuikkusen olevan unelmarooli kahdellakin tapaa:

“Toisaalta se on yksi varhaisimmista lapsuuteni ”sankareista” ja erottamaton osa usean perättäisen sukupolven kollektiivista kulttuuriperimää. Toisaalta itse hahmossa on jotain erityisellä tavalla kutsuvaa ja kysymyksiä herättävää. Nuuskamuikkusen olemukseen kiteytyy monin paikoin juuri se vapaudenkaipuu, joka täällä oravanpyörän uumenissa meitä aika ajoin pistelee kylkeen. Pitäisikö luopua kaikesta omaisuudesta, pakata matkaan vain teltta ja huuliharppu ja ryhtyä onnen kulkuriksi?” Uusivirta pohtii.

Pikku Myyn roolissa kuultava Kiti Kokkonen ja Nipsun roolin tekevä Markku Haussila ovat yhtälailla täpinöissään muumipesteistään.

“Todella upealta ja jännittävältäkin tuntuu päästä tekemään hahmoa, jolla on niin pitkä historia ja vahva karaktääri. Pikku Myy on lempihahmoni muumeissa”, Kiti Kokkonen sanoo.

“Tämä on suuri kunnia ja yksi tärkeimmistä projekteista, mitä minulle on ikinä suotu. Ihanaa että muumit on, pysyy ja jatkuu, sukupolvelta seuraavalle. Ja kuinka siistiä on päästä osaksi Muumilaaksoa!” Markku Haussila iloitsee.

Muumilaakso alkaa helmikuussa

Muumilaakso (Moominvalley) on suomalais-brittiläinen yhteistuotanto, jonka maailmanlaajuinen ensiesitys on keväällä 2019. 13-osaisen sarjan takana on suomalainen tuotantoyhtiö Gutsy Animations.

Sarjan luova johtaja on Marika Makaroff ja sen brittitiimiin kuuluvat mm. Wallace & Gromit -suosikkisarjasta tuttu Oscar-palkittu ohjaaja Steve Box ja Late Lammasta tehnyt animaatioguru John Woolley. Tekijätiimiin kuuluvat myös Emmy-palkittu kirjoittajakaksikko Mark Huckerby ja Nick Ostler.

Sarjan alkuperäismusiikista vastaavat Pekka Kuusisto ja Samuli Kosminen, ja sarjassa kuullaan musiikkia myös Columbia Recordsin ja Sony Music Entertainmentin kansainvälisiltä artisteilta.

Muumilaakso Ylen kanavilla 25.2.2019 alkaen

Sorjosen toinen kausi on ollut suurmenestys! Kolmannen kauden tuotanto on käynnissä

93d703c5e94bf7efb19d5359acedc1ca

Maailmanlaajuisesti menestyneen Sorjosen toinen kausi on kerännyt hyvin katsojia Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa. Areenassa Sorjosen uusia jaksoja on katsottu jo kolme miljoonaa kertaa. Sarja on kerännyt noin kolmanneksen kotimaisen draaman katselusta Areenassa.

TV1:ssä viikoittainen keskikatsojamäärä on ollut 613 000 (ensilähetys ja uusinta) ja Areenassa 144 000.

“Suomalaiset ovat käyttäneet Sorjosen ykkös- ja kakkoskauden katseluun yli miljoona tuntia aikaansa eli noin 700 työvuoden verran. Pitääkö olla huolissaan?” naurahtaa Yle-tuottaja Pekka Ruohoranta.

Sorjosen kolmannen kauden tuotanto on käynnissä, ja se kuvataan ensi talvena.

“Sydäntalven maisemat ja tunnelma tuovat sarjan rikoksiin ja perhedraamaan uuden, eeppisen ulottuvuuden. Kaiken kuolevaisuus on kauden jaksojen ytimessä, ja kevään tullessa on aika katsoa tulevaisuuteen”, kertoo sarjan luoja Miikko Oikkonen.

Maailmanlaajuisesti menestynyt

Sorjonen (engl. Bordertown) on niittänyt maailmalla kiitosta käsikirjoituksellaan, vahvoilla näyttelijäsuorituksillaan ja laadukkaalla toteutuksellaan. BBC America on nostanut Sorjosen yhdeksi 10:stä loistavasta rikossarjasta, jotka ylittävät rajoja. New York Timesin mukaan Sorjonen on yksi 11 rikossarjasta, joka tulee nähdä! Isossa-Britanniassa Telegraph-lehti nosti Sorjosen Silta- ja Vallan linnake -sarjojen rinnalle:

“Finland has produced a crime show that can stand alongside Borgen or The Bridge.”

–EP/The Telegraph (UK)

1 2 3 8