Monthly Archives: September 2015

Ootsä vähän vammainen – tosi-tv-sarja ihmisestä kehitysvamman takana

2

Ootsä vähän vammainen on raikas ja suoraviivainen tosi-tv-sarja kehitysvammaisista ihmisistä ja heidän elämästään. Ruotsalaissyyrialainen toimittaja Peter Al Fakir tapaa näistä kymmenen joilla kaikilla on kiinnostava elämäntarina. Hän asettaa ihmisen keskiöön. Yle Femmalla alkaen 27.9.

Millaista on kehitysvammaisen ihmisen elämä? Onko heillä muita enemmän tai suurempia ongelmia? Peter Al Fakir etsii vastauksia kysymyksiinsä lähestyen aihetta mahdollisimman avoimesti.

– Sarjan myötä minulle on avautunut aivan uusi maailma kehitysvammaisen elämästä. Olen tästä iloinen. Kyse ei ole vain esteettömyydestä ja siihen liittyvistä pulmista ja puutteista, vaan kehitysvammaisen suhtautumisesta arkeen ja elämään syvällisemmin. En ole pohtinut näitä kysymyksiä aikaisemmin, Al Fakir kertoo.

Kuvausten edetessä toimittaja joutuu miettimään hankalia kysymyksiä: Mitä, ja miten paljon, päähenkilöiden elämästä haluaa näyttää? Miten kuvata heidät monesta näkökulmasta siten, ettei aseta kehitysvammaa keskiöön?

– Haastatellessani henkilöitä toivon usein saavani heiltä hyvän tarinan ja jotain heistä itsestään. Tämä toteutuu kaikkien kohdalla. Jokaisella on kiinnostava elämäntarina ja jokainen uskaltaa kertoa elämästään ja myös näyttää sitä avoimesti.

Peter kertoo että kehitysvammaiset pohtivat usein eniten sitä, miten muut suhtautuvat heihin.

– Pelkäävätkö ihmiset olla yhteydessä näkövammaiseen tai käydä treffeillä cp-vammaisen kanssa? Myös sarjan päähenkilöt sortuvat ennakkoluuloihin.

Sarjan kymmenen päähenkilöä kärsii eri kehitysvammoista. Ankin kehitysvamma todettiin vasta kun hän oli täyttänyt 45, Karl-Mikael on geenivirheen vuoksi lyhytkasvuinen ja Nikolajlla on Aspergerin oireyhtymä. Midiya istuu pyörätuolissa, koska sotilas ampui häntä selkään ja Erikillä on Downin oireyhtymä. Tapaamme myös Touretten oireyhtymästä kärsivän Alin, sovelletun judon paralympiamitalistin Janin, spinaalisesta lihasatrofiasta kärsivän Elinin, kuulovammaisen isän Niklaksen sekä sarjan päätösjaksossa cp-vammaisen erikoislääkärin Victorian.

Ootsä vähän vammainen?
10 jaksoa
Yle Femmalla sunnuntaisin klo 18.30 alkaen 27. syyskuuta.
30 päivää Yle Areenassa.
Suomenkielinen tekstitys.