Monthly Archives: March 2016

Yle Fem: Petos – rahaa ja valtaa hinnalla millä hyvänsä uudessa tanskalaistrillerissä

2

Petos on tarina ahneudesta. Heidän ahneudestaan. Ja omastamme.

Yle Fem tiistaisin klo 22.00 alkaen 12.4.2016

Uusi tanskalaistrilleri Petos (Bedrag) kertoo talousrikosten maailmasta. Pankeissa, pörssissä ja hallitushuoneissa. Sarja kertoo pikavoittoja havittelevista pelureista, huijareista, yritysjohtajista ja keinottelijoista, ja niistä rikoksista, joihin he syyllistyvät tavoitellessaan rahaa ja valtaa. Sarjassa kunnianhimo vie korruption tielle ja rikollisliigat pesevät rahaa.

Sarja sai valtavan suosion Tanskassa ja keräsi enemmän katsojia kuin Silta-sarjan kolmas tuotantokausi. Tuotanto on myyty kolmeen maanosaan, Euroopassa Pohjoismaiden ohella Iso-Britanniaan, Portugaliin, Hollantiin, Belgiaan ja Luxemburgiin. Petos esitetään Kanadassa ja Australiassa ja Yhdysvalloissa sarjasta tuotetaan oma versio.

Sarjan pääkäsikirjoittaja on Jeppe Gjervig Gram, joka käsikirjoitti puolet Vallan linnake -menestyssarjan jaksoista.

– Sarja ei perustu pelkästään fiktioon. Olemme tehnet runsaasti taustatutkimusta. Jos jokin on mahdollista, se myös tapahtuu todellisuudessa, kertoo Gjervig Gram.

– Kuvaamme ihmiskohtaloita lain oikealla ja väärällä puolella. Emme halua osoittaa syyttävää sormea suurpääomaa kohtaan, vaan päästä lukittujen ovien taakse seuraamaan ahneita ja vallanhimoisia henkilöhahmoja lain kummaltakin puolelta, käsikirjoittaja jatkaa.

Sarjan konseptista vastaava ohjaaja on tanskalainen Per Fly, joka sai Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon 2005 elokuvastaan Tappo (Drabet). .

Pääosissa näemme Natalie Madueñon, Thomas Bo Larsenin, Nikolaj Lie Kaasin ja Esben Smedin.

10 x 60 min.

Suomenkielinen tekstitys.
14 päivää Areenassa.

Lue lisää »

Radio Novan uusi aamujuontaja Aki Linnanahde: Haluan tehdä kuuntelijian aamusta paremman

a8a864d577d36e14_800x800ar

Ilmettään raikastava Radio Nova nappasi riveihinsä yhden Suomen suosituimmista radio- ja tv-persoonista.

TV- ja radiotöitä jo yli kymmenen vuoden ajan tehnyt Aki Linnanahde aloittaa aamulähetykset Minna Kuukan parina huhtikuun 4. päivä. Aamulähetyksiä muun muassa Radio Novalla, Radio Cityllä ja Radio Rockilla juontanut Linnanahde on kaivannut radion tekemistä.

– Ajatukseni oli tehdä muutama lähetys Radio Novaan ja samalla selvittää itselleni, miltä radion tekeminen vuoden tauon jälkeen maistuu. Tajusin heti ensimmäisen aamun jälkeen, miten paljon olen ikävöinyt suoran aamuradion tunnelmaa, Aki kertoo.

Linnanahteen valinta Radio Novan aamuun on vastaus myös kuuntelijoiden toiveeseen. Aki oli yksi Radio Novan kevätkauden Minna ja Miehet -aamushow’n juontajista ja palautevyöry oli huikea. Kuuntelijoiden viesteissä Akia kiiteltiin niin huumorintajustaan, uteliaisuudestaan kuin lämpimästä suhteestaan kuuntelijoihin.

– Kuuntelijoilta ja Bauer Medialta tuli hyvin vahvaa viestiä, että minua on kaivattu, mikä tietysti tuntuu hyvältä ja tekee samalla nöyräksi. Haluan edelleen kehittää itseäni ja olla vielä parempi työssäni. Odotan innolla, että pääsen herättelemään kuuntelijoita Minna Kuukan ja tuottajamme Jaana Ahtiaisen kanssa.

Aki ja Minna avaavat mikrofonit Helsingin Kaapelitehtaalla joka arkiaamu kello 6. Aamukymmeneen mennessä juontajat ovat käyneet läpi ajankohtaiset uutiset, puheenaiheet ja liikenteen sujumisen sekä nauraneet monet naurut yhdessä kuuntelijoiden kanssa.

– Tähän kun lisätään vielä Radio Novan uusiutunut musiikki, niin koossa on combo, jonka uskon kelpaavan. Musiikissa soivat meillä nyt uudet ja vanhat hitit. Biisit, joita et ehkä edes muistanut, mutta kuullessasi osaat laulaa mukana. Niin on käynyt itselleni lähetystä tehdessä jo monta kertaa, Minna nauraa.

– Pääsen ensimmäistä kertaa aloittamaan uutta niin, ettei tarvitse ihmetellä, kuka siinä vastapäätä pöytää istuu. Uuden ihmisen kanssa vie aikaa se, että tutustuu ja oppii luottamaan lähetyksessä toiseen. Nyt sellaista vaihetta ei tarvita vaan päästään suoraan keskittymään täysillä tekemiseen. Akin suonissa virtaa radio, hän on rautainen ammattilainen ja olen superinnoissani, että me pääsemme yhdessä luomaan Suomeen uusi, ajankohtainen ja viihdyttävä radio-ohjelma. Aamukampa laskee päiviä huhtikuun neljänteen, Minna iloitsee.

Svenska Yle: Stugor – Kasper Strömman kiertää tuhansien kesämökkien maata

3

Mies, punainen auto 80-luvulta, 10 000 kilometriä, 750 litraa polttoainetta, 75 kuppia kahvia – ja 30 kesämökkiä. Kasper Strömman selvittää miksi suomalaiset rakastavat kesämökkejä; miksi mökkeily on kuin huumetta meille.

Strömman opastaa katsojia mökkien viidakossa. Usein hän esittelee itsensä Vuoden 2013 graafikkona ja on myös Suomen suosituimpia bloggaajia, koomikko, kuvittaja, sarjakuvapiirtäjä, kirjailija ja luennoitsija. Perimmiltään hän ei ymmärrä kesämökkien ihanuutta, mutta lähestyy nyt aihetta avoimin mielin ja pilke silmäkulmassa.

Miksi ensin kovalla työllä maksimoida asumismukavuus moderneissa asuintaloissa kaupungissa, jos heti perään on valmis luopumaan kaikesta ja muuttamaan maalle? Strömman on sekä kriittinen että innostunut.

Kuvausten jälkeen Strömman on valmis myöntämään, että mökkeily voi olla antoisaa.

– En etukäteen kuvitellut pitäväni Klovharun luodosta, jossa Tove Jansson ja Tuulikki Pietilä viettivät kesänsä, mutta se osoittautui maagiseksi paikaksi. En ehkä muuttaisi loppuelämäksi asumaan luodolle, mutta suosittelen kokea luodon taikaa ainakin kerran. Pidän myös modulaarisesta 70-luvun arkkitehtuurista. Uskon, että myös katsoja huomaa tämän mieltymykseni jaksossa, jossa vierailemme Arvi Ilosen mökillä.

Yhteensä 30 kesämökkiä eri puolella Suomea esittelevä kierros alkaa maan kenties kuuluisimmasta “mökistä”, Alvar Aallon Koetalosta Muuratsalossa lähellä Jyväskylää. Koetalon suunnittelussa Aalto kokeili rohkeasti uusia ideoita. Kohde on arkkitehtuurin ystävien suosiossa ja Muuratsaloon saapuu vierailijoita eri puolilta maailmaa.

Päätösjakso esittelee klassikon 1920-luvulta; Oiva Kallion suunnitteleman Villa Oivalan, jossa myös Strömman perheineen viettää kesää.

Ohjelmantekijät esittelevät kesämökkejä monesta näkökulmasta. Strömman haluaa tietää, kuinka kesämökkivillitys sai alkunsa ja miltä kesäasuminen näyttää tulevaisuudessa. Luvassa on ylellisiä ja vaatimattomampia ratkaisuja. Lisäksi tutustumme asuntoautoihin, telttailuun ja kelluvaan kesäasuntoon. Mökkiunelmia on moneksi.

Vierailut lukuisilla kesämökeillä oli Strömmanille pikemminkin kovaa työtä kuin rentoutumista. Juontaja kiittää mökinomistajia vieraanvaraisuudesta.

– Kuvasimme mökin päivässä ja se oli suurimmaksi osaksi intensiivistä kuvaamista. Aikaa ei siis jäänyt kovinkaan paljon tikanheittoon ja löhöilyyn. Näin jälkikäteen haluan kiittää ohjelmaan osallistuneita mökinomistajia heidän vieraanvaraisuudestaan.

Stugor esitetään Yle Femmalla sunnuntaisin klo 18.30 alkaen 3.4.2016. Sarjan viisi ensimmäistä jaksoa julkaistaan samana päivänä Yle Areenassa, jossa ovat katsottavissa vuoden.
Tuotanto: Onion 2016, Rikard Lassenius

Ulos luontoon Kevätseuranta näyttää kevään parhaimmillaan

5

Kevät tulee! Ulos luontoon Kevätseuranta palaa huhtikuussa muuttolintujen myötä. Taas mennään metsään, sukelletaan paisuviin puroihin ja tutkitaan pienimmätkin öttiäiset. Kevätseuranta kertoo, miten kevät etenee ympäri Suomen.

Kuusiosaista sarjaa juontavat Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius. Avausjaksossa Minna ja Pirkka-Pekka osallistuvat maailman suurimpiin pönttötalkoisiin, eli vauhdilla käynnistyneeseen Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan.

”Tavoitteesta on jo neljäsosa täyttynyt huikeassa ajassa, mutta ei missään nimessä kannata jäädä laakereille lepäämään! Linnunpoikasten kuoriutuminen käy kuumimmillaan toukokuussa, jolloin yhden päivän aikana saattaa kuoriutua jopa miljoona linnunpoikasta. Nyt on oikea hetki toimia, jotta uusille tulokkaille olisi tarjolla tarpeeksi paljon pesäkoloja ennen pesimäkauden alkua”, Minna muistuttaa.

Mitä voimme tulkita eläinten käyttäytymisestä?

Tänä keväänä tutustutaan myös mäyrien pesiin ja päästään varta vasten suunnitellun mäyrärobottikameran avustuksella kurkistamaan sisälle luolastoon. Tätä ei olla ennen Suomessa tehty! Maailmalla vastaavia laitteita on käytetty mm. täplähyeenan ja maakilpikonnan pesäkoloja tutkittaessa.

Jaksoissa keskustellaan myös eläinten käyttäytymisestä ja kommunikoinnista sekä kuullaan, miten eleitä tulkitaan.

”Olemme seuranneet, miten muurahaiset kommunikoivat toisilleen ruokaa löytäessään. Keko on kuin superorganismi, joka ohjautuu itsestään. Ihmisellä on tähän vielä pitkä matka. Tarkkailemme myös lintujen reaktiota omaan peilikuvaansa kun keväinen pullistelukausi alkaa. Siellä on monenlaista pörhentelijää, kun yksi tintti ryhtyy kuvajaiselleen aggressiiviseksi siinä missä vaikka eräs oululainen punatulkku näyttää peilin äärellä varsin itsetyytyväiseltä”, Pirkka-Pekka nauraa.

Lähiluonnon erikoisuudet esille

Kevätseuranta näyttää lähiluonnon ihmeet ja innostaa tutkimaan, mitä pihoilla ja metsissä huhti-toukokuussa oikein tapahtuu. Kevät on luonnon komein show – kasvien ja eläinten heräämistä kasvu- ja kesäkauteen on kiehtovaa seurata.

”Haluamme näyttää katsojille, mitä kaikkea ihmeellistä aivan läheltämme löytyy. Kuvasimme taimenen poikasen kuoriutumisen Inarinjärvellä ja kaivoimme männyn juurakon esiin. Maan alta paljastuu juurien ja sienirihmojen verkosto, vähän kuin maanalainen internetti, jolla puut jopa kommunikoivat toistensa kanssa”, Minna kuvailee.

Uudet jaksot nähdään 10. huhtikuuta alkaen Yle TV1:ssä sunnuntaisin klo 18.15. Kevään odotusta voi kasvattaa katsomalla myös kaikki aikaisempien vuosien Ulos luontoon -jaksot Yle Areenasta.

Ulos luontoon Kevätseuranta: Yle TV1 sunnuntaisin klo 18.15 alkaen 10.4.

Uutuusdokumentti Caj Bremer, valokuvaaja Yle Teemalla 28.3.

22dfa21a9af65553669a70a38f90b7bd

Caj Bremer, valokuvaaja -dokumentti kertoo palkitun taiteilijan tarinan

Suomalaisen lehtivalokuvauksen grand old man Caj Bremer, 87, on yhä tiukasti ajassa kiinni. Hän järjestää näyttelyitä, kalastaa, juhlii, kokkaa, naurattaa tarinoillaan Facebookissa – sekä tietysti valokuvaa. Dokumentti Caj Bremer, valokuvaaja saa ensi-iltansa Yle Teemalla toisena pääsiäispäivänä 28.3. klo 18.

Uudessa tv-dokumentissa Caj Bremer puhuu valosta ja kuvista, Kekkosen valtiovierailujen kommelluksista ja kotirannasta avautuvista näkymistä eri vuodenaikoina. Leskeksi jäätyään Bremer asuu yksin suvun kesäpaikassa Kaptensuddenissa Sipoossa. Seuranaan hänellä ovat talon rakennuttaneen merikapteenin hammas sekä sadat Facebook-kaverit.

Caj Bremerin seurassa ei koskaan ole tylsää. Hän kuvaa, pulahtaa uimaan, keskustelee nuoren kollegan Meeri Koutaniemen kanssa valokuvaamisen etiikasta, paistaa silakoita kirjamessuilla, rakentaa pienoismallia, tekee värivedostuskokeita, pystyttää näyttelyä, polkee rypäleistä viiniä, tarinoi murhamiesten oikeudenkäynneistä ja Bremerin suvun kesänvietoista. Ja taas kuvaa.

Dokumentin ensimmäiset kuvat on taltioitu Bremerin kotona syyssumussa 2013.

Dokumentin on käsikirjoittanut ja ohjannut Laura Joutsi ja toimittanut Kati Sinisalo. Kuvaus: Raimo Uunila ja Jouni Soikkeli. Leikkaus: Jorma Höri. Tuottaja: Marjaana Mykkänen.

Caj Bremer, valokuvaaja Yle Teemalla sunnuntaina 28.3. klo 18 ja uusinnat la 2.4. klo 13 sekä su 10.4. klo 19. Yle Areenassa katsottavissa vuoden ajan.

Ruotsi tekee version Syke-draamasarjasta – Suomessa päätös neljännestä tuotantokaudesta

7

Ruotsin johtava kaupallinen kanava TV4 on ostanut oikeudet draamasarja Sykkeen re make -version tekoon. Sykkeen on tuottanut Yellow Film & TV ja sen sarjaa esittää Yle TV2. Suomessa Yle on tilannut sarjasta 4. tuotantokauden.

Ruotsissa Syrrorna-nimellä kulkevan tuotannon kuvaukset on käynnistetty ja sarja nähdään ruudussa ensi syksystä alkaen.

“On todella mielenkiintoista päästä seuraamaan, miten naapurimaan kollegat sovittavat käsikirjoittajiemme luomat tarinat omaan sarjaansa”, kommentoi Yellow Film & TV:n operatiivinen johtaja ja kansainvälisestä strategiasta vastaava Milla Bruneau.

Ruotsissa vain pieniä muutoksia

Syrrorna-sarjan tuottaa Ruotsissa Bob Film. Ruotsalaisen tuotantoyhtiön kanssa on tehty tiivistä yhteistyötä sarjan ympärillä jo pitkään. Sykkeen showrunner ja pääkäsikirjoittaja Petja Peltomaa on muun muassa vieraillut Tukholmassa konsultoimassa sarjan ohjaajia.

“Ruotsin vierailu oli yksi urani huippuhetkistä. Ruotsalaiset aikovat melko tarkasti noudattaa käsikirjoitusta, mutta on muutama sellainen asia, jossa heidän mielestään Suomi ja Ruotsi eroavat toisistaan ja jota heidän on pitänyt muuttaa. Ruotsin sairaalat eivät esimerkiksi ole yhtä hierarkkisia kuin Suomessa, joten sen osalta tarinalinjoja on tarkasteltu uudestaan. Toinen asia, josta keskustelimme paljon, on tasa-arvo. Heidän mukaansa Ruotsi on Suomea edellä tasa-arvossa, mikä tarkoittaa joitakin muutoksia erityisesti päähenkilöiden parisuhteista kertoviin kohtauksiin”, Peltomaa kertoo.

Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela uskoo että, kansainvälinen yhteistyö, re make -sopimukset sekä suomenkielisen draaman myynti maan rajojen ulkopuolelle poikivat uusia kontakteja ja työskentelymahdollisuuksia kotimaisille sisällöntuottajille.

“Tv-draamaa tuotetaan nyt aikana, jolloin tarinat matkustavat ympäri maailman. Yle Draaman keskeisin tehtävä on tuottaa ja esittää korkealaatuisia tarinoita, tv-sarjoja, elokuvia ja radiodraamaa kotimaiselle yleisölle, mutta myös kansainvälisen yhteistyön ja viennin edistäminen jo iso osa Ylen roolia“,  Lampela sanoo.

Menestyssarja jatkuu neljännelle kaudelle

Suomen eturivin näyttelijöiden tähdittämä Syke on kerännyt aiemmilla jaksoillaan ennätysyleisöt sekä tv:n että verkon ääreen. Syke on Yle Areenan katsotuin draamasarja. Sen ensimmäisen ja toisen kauden jaksot keräsivät televisiossa ja Areenassa yli miljoona katsojaa. Jaksojen keskikatsojamäärä on ollut yli 900 000 ja Areenan katseluluku jaksoa kohti oli keskimäärin 165 000.

Sairaalasarja Sykkeen kolmas tuotantokausi alkaa Yle TV2:lla 23.3. klo 21. Yle Areenassa julkaistaan samana päivänä ensimmäiset viisi jaksoa. Sarjan neljättä tuotantokautta kuvataan parhaillaan.

Ylen Luontovuosi lähti komeasti käyntiin!

1

Kuva: Yle

Kotimaista luontoa ja luonto-ohjelmia esille nostava Ylen Luontovuosi on lähtenyt liikkeelle komein luvuin.

Sunnuntaina kokonaisuuden käynnistänyt Petteri Saarion dokumenttisarja Erämaan lumo keräsi hienot katsojaluvut heti ensilähetyksellään. Lapin kansallispuistoista kertonut sarjan ensimmäinen osa oli 682 000 katsojalla viime viikon Yle TV1:n katsotuin ohjelma uutisten ja Urheiluruudun jälkeen.

Kaikkien tv-kanavien vertailussa Erämaan lumon ensimmäisen jakson ensilähetys nousi viime viikon seitsemänneksi katsotuimmaksi ohjelmaksi. Sarjan kaikki jaksot ovat katsottavissa jo Yle Areenassa.

“Hienoa, että luonto-ohjelmat kiinnostavat suurta yleisöä ja kaikenikäisiä. Saamme nähdä tänä vuonna huikean hienoja uusia kotimaisia luonto-ohjelmia, tämä oli upea aloitus tälle kokonaisuudelle”, sanoo Ylen tilaaja Ilkka Saari.

Tiistaina alkanut Miljoona linnunpönttöä -kampanja herätellee puolestaan suomalaisia mukaan maailman suurimpiin pönttötalkoisiin. Suurkampanjan ensimmäinen etappi ylittyi alle kahdessa vuorokaudessa kun sivuston pönttörekisteriin on ilmoitettu jo yli 100 000 linnunpönttöä. Luku tuli täyteen keskiviikko-iltana Yle Radio Suomen Miljoona linnunpönttöä -erikoislähetyksen aikana.

”Miljoona linnunpönttöä -kampanjan aloitus on ylittänyt kaikki odotuksemme. On ilo nähdä, että suomalaiset todella ovat aitoa luontokansaa, joka myös innostuu tekemään konkreettisia tekoja luonnon hyväksi”, riemuitsee Miljoona linnunpönttöä -kampanjan tuottaja Tiina Klemettilä.

Kampanjan tavoitteena on nostaa Suomen oksistoon miljoona linnunpönttöä toukokuun 2017 loppuun mennessä. Kampanjan aloittivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukiorakentamalla kampanjan ensimmäiset viralliset linnunpöntöt.

4

Tutustu Ylen Luontovuoden monipuoliseen tarjontaan tästä.