Monthly Archives: July 2016

BBC:n uusi Sota ja rauha -draamasarja alkaa Ykkösellä 23.8.

5

BBC:n uusi sarja Sota ja rauha Yle TV1:ssä 23.8. alkaen klo 21.30

Moninkertaisesti palkitun mestarikäsikirjoittaja Andrew Daviesin ja BBC:n käsissä Leo Tolstoin romaaniklassikosta kuoriutuu huikean kaunis ja raastavan inhimillinen draamasarja. Ykkönen esittää Sodan ja rauhan kuusi tunnin mittaista jaksoa tiistaisin 23.8. alkaen. Britanniassa sarja alkoi tammikuussa 2016.

Tuoreesti tulkittu tarina

Unohtumaton klassikko, raikkaiden näyttelijäkasvojen suoritukset, loistokas lavastus ja traagiset elämänkohtalot yhdistettynä maailmanhistoriallisiin tapahtumiin, jotka mullistavat Venäjän. Näistä aineksista syntyy tuoreesti tulkittu tarina, jossa rakkaus ja kunnia sekä elämä ja kuolema kulkevat käsi kädessä. Toisessa vaakakupissa painavat elämän mitäänsanomattomuus ja ehtymätön ahneus. Se, kummalle puolelle vaa’ankieli kunkin kohdalla asettuu, ei ole aina itsestä kiinni. Joskus heittäytyminen kohtalon huomaan kuoleman uhallakin on parempi kuin yhdentekevä elämä.

Kolme nuorta keskellä maailmanhistoriaa

Tuttu tarina alkaa Pietarista vuonna 1805. Venäläisen aristokraattien juhliessa hulppeasti maailmalta kaikuu huolestuttava uutinen: Napoleon joukkoineen marssii Euroopan halki itään, kohti Venäjää. Venäjän joukot lähtevät suurin toivein Itävaltaan pysäyttämään Napoleonin. Mutta, onko suurinkaan armeija kyllin voimakas modernin sodankäynnin edessä?

Miekoin aseistautunut ratsuväki kohtaa ampuma-asein varustetun ranskalaisarmeijan epätasaisessa sodassa ja uhriluku kasvaa kasvamistaan. Ne, ketkä palaavat sodasta hengissä, ovat muuttuneita miehiä. Myös kotona aviomiesten, sulhojen ja poikien sotaan lähtö ja pelko tulevasta murtavat sydämiä, mutta yhtälailla niitä murtaa myös merkityksetön elämä.

Sarja kuvaa kolmea nuorta, jotka varttuvat ja kokevat rakkauden sekä menetyksen keskellä poliittista kuohuntaa. Natasha Rostovan roolia näyttelee Lily James, joka on viimeksi nähty Downton Abbeyn Lady Rosena. Ruhtinas Andrei Bolkonskia näyttelee Happy Valleyn James Norton. Hänen ystäväänsä ja seurapiireihin pyrkivää Pierre Bezuhovia esittää Paul Dano.
Palatseissa kuvattu

Venäjällä, Latviassa ja Liettuassa kuvattu sarja seuraa kahdeksaa vuotta, jonka aikana Venäjä ja venäläiset muuttuvat peruuttamattomasti. Näyttäviä juhlia tanssitaan Talvipalatsin ja Katariinan palatsin saleissa.

Sodan ja rauhan on ohjannut Tom Harper, jonka käsialaa on Ykköselläkin nähtävä Peaky Blinders sekä muun muassa The Woman in Black: Angel of Death ja The Scouting Book For Boys.

Jaksojen aikana tavataan suuri joukko unohtumattomia hahmoja talonpojista seuraneiteihin, ja itse Napoleonkin. Ranskan keisarin roolia esittää Matthieu Kassovitz.

BBC on edellisen kerran kuvannut sarjan vuonna 1972, jolloin Tolstoin romaanista tehtiin 20-osainen versio. Pääroolissa nähtiin muun muassa Anthony Hopkins.

Pääosissa: James Norton, Paul Dano, Lily James, Jim Broadbent, Gillian Anderson, Stephen Rea, Brian Cox, Ade Edmondson ja Rebecca Front
Käsikirjoitukseksi sovittanut: Andrew Davies
Ohjaus: Tom Harper
Tuotanto: BBC Cumry Wales, Lookout Point, The Weinstein Company, Britannia, 2016
Sota ja rauha (12) (War & Peace) Yle TV1:ssä 23.8.– 27.9.2016 klo 21.30. Jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa 14 päivän ajan.