Monthly Archives: September 2016

Yle lisää kotimaisen draaman hankintaa – Uusi päivä -sarja jatkaa vielä kaksi tuotantokautta

13920986_1231904943510347_7813096725440447479_n

Yle lisää kotimaisen draaman hankintaa yhtiön ulkopuolelta. Vuosina 2017–2020 Yle aikoo kohdentaa 20 miljoonaa lisäeuroa uuden kotimaisen draaman kehittämiseen ja hankintaan. Linjaus perustuu kesäkuussa raporttinsa jättäneen parlamentaarisen työryhmän asettamaan velvoitteeseen ja sillä tulee olemaan henkilöstövaikutuksia Yleisradion omassa tuotannossa sen vähentyessä.

Yle suunnittelee nykyistä monipuolisempaa draamaohjelmistoa, joka sisältää myös säännöllisesti tehtävää lasten ja nuorten draamaa sekä kansainvälisiä yhteistuotantoja. Yhteistyössä julkisen palvelun, yksityisten tuotantoyhtiöiden ja kansainvälisten rahoittajien kesken suomalaista draamaa on tavoitteena saada nykyistä laajempaan kansainväliseen levitykseen.

Draama ajanvietteenä on suuressa muutoksessa, kun katsojat siirtyvät laajemmin perinteisestä televisiosta verkkoon. Myös yhä useammat suomalaiset katsovat draamasarjoja suoratoistopalveluista, kuten Yle Areenasta. Tässä kehityksessä korostuu myös kilpailu ulkomailta.

Yle käynnistää uudenlaista katselua paremmin palvelevan draaman suunnittelun ja vastaa näin mediankäytön muutokseen. Uusi päivä -draama jatkaa ohjelmistossa vielä kahden tuotantokauden ajan. Päivittäisdraama Uusi päivä käynnistyi lokakuussa 2010 ja pitkän tuotannon viimeiset jaksot nähdään syksyllä 2018. Yhtiö pitää kiinni myös omasta draamatuotannosta ja se keskitetään Helsinkiin.

“Televisiodraama elää maailmalla kultakautta ja suomalainen sisältö on päässyt hyvin kyytiin mukaan. Haluamme kehittää yhdessä kotimaisten tuotantoyhtiöiden kanssa lisää menestystuotteita myös kansainvälisille markkinoille. Tästä hyötyvät kaikki”, tiivistää Ylen luova johtaja Ville Vilén.

Useita uudistuksia vireille

Draaman katselun lisäksi myös suomalaisten tavat hakea tietoa, ymmärtää maailmaa ja vaikkapa kuunnella musiikkia ovat muutoksessa.

“Ylellä on hyvä yleisösuhde ja Yleen luotetaan. Haluamme pitää tästä kiinni. Siksi aiomme uudistaa toimintaa siirtämällä 15–20 prosenttia Ylen resursseista uusille alueille seuraavien neljän vuoden kuluessa. Perkaamme yhtiön kustannusrakenteet ja pidämme talouden tasapainossa, vaikka Yle-veroa ei nosteta ja kulut kasvavat. Lisäämme draaman ohella myös muita ulkopuolisia hankintoja, kuten on linjattu. Tällä tulee olemaan erilaisia henkilöstövaikutuksia, ne selviävät suunnittelun edetessä”, sanoo Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

Yle aikoo panostaa voimakkaasti myös verkon uutispalveluihin, lastenohjelmiin ja nuorisolle suunnattuihin palveluihin. Osana uudistuksia Ylessä käydään läpi suuri määrä ohjelmanimikkeitä ja arvioidaan niiden julkaisua verkossa, radiossa ja televisiossa. Lisäksi selvitetään tapoja tuottaa sisältöjä uusilla, kustannustehokkailla tavoilla.

Sami Yaffan uusi musiikkiohjelma Radio Citylle

8979fd0e88af5571_800x800ar

Ville Kinaretin ja Sami Yaffan luotsaama Klassikoiden Kullankaivajat on Radio Cityn uusi musiikkiohjelma, jossa matkustetaan ympäri maailman kaikkein pyhimpiin rockkaupunkeihin. Kuudessa jaksossa käydään läpi kuuden eri kaupungin kulttiklassikoita ja kaivetaan esiin rockhistorian merkittävimmät kappaleet. Merkittävimmät kappaleet eivät välttämättä ole olleet kaikkein myydyimpiä hittejä vaan tienraivaajia muulle genrelle. Kun puhutaan rockhistoriasta, Sami Yaffa lukeutuu maailman parhaisiin kertojiin. Sen lisäksi että Sami tuntee rockbiisit, hän tuntee myös niiden kuuluisat tekijät. Klassikoiden Kullankaivajat rakentuu Samin muistoihin ja tarinoihin maailman vaikuttavimmista biiseistä ja niiden synnyinkaupungeista.

-Olen mielettömän innoissani, että olen päässyt Samin kanssa tekemään Klassikoiden Kullankaivajia, sillä olen todella suuri Soundtracker-fani. Olemme soittaneet Samin kanssa keikkoja yhdessä, joten kohtalomme oli tietenkin tehdä musiikkiohjelma yhdessä. Sami esittelee hänen juurensa, ja minä olen ikään kuin tutkimusmatkalla, kertoo Ville Kinaret.

Yaffan ja Kinaretin tiet kohtasivat yhteisellä keikalla Pukkilan Kohisevassa, navetan ylisillä. Ilta oli miesten mukaan legendaarinen, yhteys löytyi heti. Kun Kinaret sitten myöhemmin pyysi Yaffaa tekemään radio-ohjelmaa yhdessä, ei Yaffa epäröinyt hetkeäkään.

-Pääsin tekemään aikamatkan nuoruuteeni, koluamaan rock’n rollin kautta tutuksi tulleet mestat. Olen todella innoissani tästä projektista, Sami Yaffa sanoo hymy korvissa.

Klassikoiden Kullankaivajat Radio Cityn illoissa maanantaisin klo 18-20. Uusinta keskiviikkoisin klo 18-20.

Marja Hintikka Liven kolmas kausi paljastaa vanhemmuuteen liittyvät pelot!

67c6a800cf010385bd9bf4c9a5eadc43

Marja Hintikka Live jatkuu! Suoraa puhetta ruuhkavuosista tv:ssä, radiossa ja verkossa. Ihana. Kamala. Suora.

Marja Hintikka Liven kolmas kausi starttaa Yle TV2:ssa 17. lokakuuta 2016! Luvassa on jälleen lapsiperhearjen tabujen murtamista tv:ssä, radiossa ja netissä.

“Meillä on kaksi todella kovaa kautta takana, ja uskon, että emme tälläkään kertaa tuota pettymystä”, lupaa ruuhkavuosien kuningatar Marja Hintikka.

Tulevan kauden taustalla on MHL:n Taloustutkimuksella teettämä tutkimus siitä, mitkä ovat suomalaisen vanhemmuuden suurimmat pelot ja huolenaiheet. Lisäksi syksyn aiheisiin on vaikuttanut MHL:n someyhteisölle ja katsojille teettämä kysely.

Kymmenen viikon ajan MHL herättelee keskustelua lapsiperheitä koskettavista aiheista, kuten voiko lasta opettaa lyömään takaisin, olisiko ero kuitenkin oikea ratkaisu tai mistä vanhempien yksinäisyys johtuu?

“Pelkään, etteivät lapseni löydä paikkaansa maailmassa”

Keskustelua eteenpäin luotsaa tuttu kolmikko: Marja Hintikka, Heikki Soini ja Jenny Lehtinen. Heillä on kokemusta ja rohkeutta kyseenalaistaa sekä loputon kiinnostus vanhemmuuden ilmiöitä kohtaan.

”Kun ihminen saa lapsia, erilaiset pelot nousevat ihan uudella tavalla pintaan: mitä jos lapselle tai minulle käy jotain? Mitä jos lapseni ei kehity normaalisti tai pärjää? Pelkoja on opittava hallitsemaan ja siinä auttaa, että niistä uskaltaa puhua avoimesti”, rohkaisee Marja.

“Minä pelkään, etten osaa olla oikealla tavalla ja riittävästi läsnä lapsilleni. Pelkään, etteivät he löydä paikkaansa maailmassa”, Marja jatkaa.

Kolmen pojan yh-äiti Jenny Lehtinen kertoo, että tällä kaudella käsitellään hyvin paljon hänen omaa elämäänsä koskettavia asioita.

“Tulevalla kaudella puhutaan äitien läskihäpeästä, erosta, erityislapsista ja vielä teineistäkin. Jokainen näistä aiheista koskettaa minua ja kaipaa mielestäni kunnon ruumiinavausta. Vihdoin päästään käsittelemään asioita pintaa syvemmältä”, Jenny toteaa.

Heikki totuttelee parhaillaan tyttärensä ensimmäisiin uhmakohtauksiin, mutta ei vielä tunnusta pelkäävänsä mitään.

”En ole koskaan oikein pelännyt mitään, eikä edes lapsen syntymä muuttanut tilannetta merkittävästi. Saa nähdä ryhdynkö syksyn jälkeen pelkäämään”, Heikki nauraa.

Ohjelmassa ja keskustelussa mukana ovat myös vaihtuvat julkkisvieraat, joilla on asiaa ja yllättäviä mielipiteitä lapsista, kasvatuksesta tai parisuhteesta.

Marja Hintikka Live. Ihana. Kamala. Suora!

Suora talkshow nähdään aina maanantaisin Yle TV2:ssa klo 21.00. TV-lähetyksen lisäksi kuullaan suora radioshow tiistaisin klo 16.00 Yle Puheella, ja yle.fi/mhl-nettisivut palvelevat tietysti kellon ympäri.

Yle TV2 alkaen ma 17.10. klo 21.00
Yle Puhe alkaen ti 18.10. klo 16.00
yle.fi/mhl
#yleMHL

YLEISRADIO: Sorjonen – Uusi rikossarja alkaa 16.10.!

286bbde0f1f4759c4232193c07b84e9b

Sorjosta on maailmalla ehditty nimittää Suomen ensimmäiseksi nordic noir -sarjaksi. Yle TV1:n Kotikatsomon 16.10. alkava sarja on Ylen tämän syksyn isoin sarjauutuus.

Sorjonen! Se on nimi, joka on jokaisen huulilla tulevana syksynä. Yle TV1:ssä 16. lokakuuta alkava uusi sarja kertoo KRP:n huippututkija Kari Sorjosesta (Ville Virtanen), jonka vaimo Pauliina (Matleena Kuusniemi) on kuntoutumassa vakavasta sairaudesta. Perhe, Kari ja Pauliina sekä heidän teini-ikäinen tyttärensä Janina (Olivia Ainali), päättää muuttaa Pauliinan lapsuuden maisemiin, pieneen itäsuomalaiseen rajakaupunkiin.

Sorjonen ottaa vastaan pestin paikallispoliisin Vakavien rikosten erikoisyksikössä, jotta perhe saisi uuden alun, enemmän aikaa yhdessä, ja Kari mukavampia rikoksia ratkaistavakseen. Mutta idyllisen rajaseudun rikokset ovat koskettavampia ja tulevat lähemmäksi kuin mikään aiemmin. Pian uhat kolkuttavat jo Karin kotiovelle.

5 rikosta – 2 perhettä – 1 raja

Sorjosta on maailmalla ehditty nimittää Suomen ensimmäiseksi nordic noir -sarjaksi. Sen tummat henkirikokset tapahtuvat aurinkoisessa Itä-Suomen suvessa ja idyllisessä Lappeenrannassa sekä rajan toisella puolella Pietarissa.

Sorjonen kuvaa myös kahden perheen sopeutumista uuteen asuinseutuun: Sorjosen perheen lisäksi rajan ylitse Lappeenrantaan muuttaa Jaakkoloiden kovia kokenut perhe, Lena Jaakkola (Anu Sinisalo) ja hänen teinityttärensä Katia (Lenita Susi).

Sorjonen-rikosdraaman luoja, showrunner Miikko Oikkonen kertoo, kuinka häntä tekijänä kiehtoo sarjan muutama omaleimainen piirre:

“Ensimmäisenä kiehtoo tietenkin rajaseudun kahden maailman kohtaaminen. Toisena se, että sarjassa Sorjosen perheen tarina on merkittävässä roolissa. Perheenjäsenet välittävät toisistaan, vaara vaani ulkopuolella. Perhetarinan vuoksi Sorjonen ei ole pelkkä nordic noir -sarja, vaan siinä on myös lämpimiä ja kauniita sävyjä”, Oikkonen sanoo.

Sorjosen ensimmäinen kausi sisältää 11 tunnin mittaista jaksoa ja 5 erillistä rikostapausta: 1. Nukkekoti, 2. Sudenkorennot, 3. Raivotar, 4. Nainen järvessä ja 5. Loppupeli. Sorjosen toinen kausi on kehitteillä.

Sarjan muissa rooleissa nähdään mm. Ilkka Villi, Kristiina Halttu, Mikko Leppilampi, Janne Virtanen, Laura Malmivaara, Niina Nurminen, Jaakko Saariluoma ja Sampo Sarkola.

Kansainvälisillä markkinoilla

Sorjonen tunnetaan kansainvälisillä markkinoilla nimellä Bordertown. Huhtikuussa 2016 rikossarja oli näkyvästi esillä MipTV-festivaaleilla Cannesissa.

Sarjan kansainvälinen levittäjä ja osatuottaja ranskalainen Federation Entertainment on tyytyväinen sarjan myyntiin. Sorjonen tullaan esittämään mm. Saksassa SKY Deutschland -kanavalla ja Ranskassa CanalPlay:lla. Sarja tullaan esittämään myös englanninkielisissä maissa.

Sarjan ovat ohjanneet Miikko Oikkonen, Jyri Kähönen ja Juuso Syrjä, ja sen ovat käsikirjoittaneet Miikko Oikkonen, Atro Lahtela, Matti Laine ja Antti Pesonen. Sarjan ovat tuottaneet Ylelle Matti Halonen ja Leila Lyytikäinen Fisher King Productionilta.

Sorjonen Yle TV1:ssä sunnuntaisin klo 21.05 alkaen 16.10.2016. Kaikki jaksot Yle Areenassa 16.10. klo 21.05

Ali Jahangirin uusi suomalaisuutta käsittelevä sarja Alias Lönnrot alkaa marraskuussa

4

Alias Lönnrot on Ali Jahangirin uusi tv-sarja suomalaisuudesta vuonna 2016.

Sarjassa stand up koomikko Ali Jahangiri ryhtyy oman aikamme Lönnrotiksi kartoittamaan kansansa nykytapoja ja luonnetta.

Mistä identiteettimme muodostuu, kun suo, kuokka ja Jussi ovat vaihtuneet hiireen, latteen ja satulatuoliin? Mikä on meille keskeistä tai pyhää, kun elämänohjeet napataan Raamatun sijaan netin keskustelupalstoilta?

Alias Lönnrotissa Ali vieraineen lyö säpäleiksi myytin tuppisuisesta kansasta, joka hiihtää kouluun kesät talvet tuulipuku päällä ja kossupullo takataskussa. Nyt on aika unohtaa väsyneet kliseet ja nähdä, kuinka positiivisesti suomalaiset reagoivat tuntemattoman kirjoittamaan rakkauskirjeeseen, työmatkan keskeyttävään yllätysliikuntaan tai oven taakse ilmestyvään Bull Mentulaan.

Ali testaa kadunmiehillä suomalaisuudesta tekemiään havaintoja ja yllättää ihmiset keskellä arkea. Alin kanssa uutta suomalaisuutta ovat kartoittamassa muun muassa Pirjo Heikkilä, Seksikäs Suklaa, Janne Kataja, Martina Aitolehti, Reino Nordin, Maija Vilkkumaa, Bull Mentula ja Mariska.

Kohtaamisista ja havainnoistaan Ali työstää stand up – lavaesityksen – oman näkemyksensä Suomesta ja suomalaisuudesta juuri nyt, tässä ajassa. Esitys nähdään osana jaksoja.

ITV Studios Finlandin Ylelle tuottaman sarjan ohjaa Ville Panhelainen. Käsikirjoitus on Ali Jahangirin ja Yasir Gailyn.

Alias Lönnrot
Yle Areena, 12 jaksoa katalogina tiistaina 1.11.
Yle TV2, 6 jaksoa torstaisin 10.11. alkaen

BBC:n menestyssarja Poldark alkaa Yle TV1:ssä lokakuussa!

1

BBC:n menestyssarja Poldark on komea sukusaaga 1700-luvun lopun Britanniasta. Yle TV1 esittää tänä syksynä Poldarkin kaksi ensimmäistä tuotantokautta tiistaisin 4.10.2016 alkaen klo 21.30.

Ross Poldark (Aidan Turner) palaa kotiinsa Cornwalliin Yhdysvaltain vapaussodasta, mutta moni asia on muuttunut: Hänen isänsä on kuollut, kotitalo on raunioina ja hänen rakastettunsa on kihlautunut toisen miehen kanssa.

Winston Grahamin romaaniin perustuvan tarinan uusi tuleminen on viime aikojen tv-tapaus Britanniassa ja kautta maailman. Briteissä sarjan toinen kausi nähdään tänä syksynä, mutta jo ennen kauden alkua uutisoitiin, että sarjasta tehdään myös kolmas kausi.

Vahvistaessaan tiedon kolmannesta kaudesta sarjan käsikirjoittaja ja tuottaja Debbie Horsfield kertoi yllättyneensä Poldarkin suuresta suosiosta niin fanien kuin median parissa. Sarjaa on hehkutettu uudeksi Downton Abbeyksi ja nimiosaa näyttelevä Aidan Turneria on verrattu muun muassa Colin Firthin herra Darcyyn.

Sarjan pääosissa nähdään myös Jack Farthing pankkiiri George Warlegganina ja Warren Clarke Charles Poldarkina.

Juoni:

Cornwallin karujen kallioiden kasvatti, omapäinen mutta rehellinen ja suoraselkäinen Ross Poldark puolustaa Ison-Britannian etuja Amerikan itsenäisyystaistelussa. Hän haaveilee paluusta kotiin, jossa häntä odotetaan. Elizabeth (Heida Reed) ja Ross olivat lupautuneet toisilleen, mutta sota tuli väliin.

Brittisotilaiden partio joutuu väijytykseen ja tappiot ovat raskaat. Ross julistetaan kadonneeksi, ja elämä kotikonnuilla ajautuu hyvin erilaisiin uomiin. Pari vuotta myöhemmin Ross Poldark palaa kotiin, monien järkytykseksi. Kovimmat kolhut odottavat tulijaa itseään: Rossin isä on kuollut ja rakastettu Elizabeth on ehtinyt kihlautua miehen serkun Francis Poldarkin (Kyle Soller) kanssa.

Poldarkin suvun kahden veljeksen tilukset ovat sijainneet rinta rinnan. Nuoremman Poldarkin talo on raunioina, peltomaa kasvaa pelkkää kiveä ja leivän taannut kaivostoiminta loppunut tyystin. Rossin perintönä on vain velkaa ja kaksi patalaiskaa palvelijaa. Vanhempaa veljestä Charlesia (Warren Clarke) on lykästänyt merkittävästi paremmin.

Ross Poldarkilla on kuitenkin uskollisten ystävien tuki. Vaikka sydän on särkynyt ja kaikki kilvan vakuuttavat, ettei täällä ole häntä varten enää mitään, nuorukainen valitsee itse oman tiensä. Kaiken keskellä häntä auttaa myös nuori Demelza (Eleanor Tomlinson), jonka Ross pelastaa pahoinpitelyltä.

Poldark (12) Yle TV1:ssä tiistaisin klo 21.30 alkaen 4.10.2016 Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 20 päivän ajan
Pääosissa: Aidan Turner, Heida Reed, Kyle Soller, Eleanor Tomlinson, Jack Farthing, Warren Clarke. Käsikirjoitus: Graham Winstonin romaaneista tv-sarjaksi sovittanut Debbie Horsfield.
Tuotanto: BBC/Mammoth Screen/Masterpiece, Britannia 2015-16.

YLE TV1: Eränkävijät – uusi sarja metsästyksestä ja kalastuksesta nykypäivän Suomessa

5

Yle TV1:n uusi sarja Eränkävijät seuraa neljän intohimoisen eränkävijän tarinaa metsästyksen ja kalastuksen parissa. Eri puolilta Suomea kotoisin olevia päähenkilöitä yhdistävät samat arvot ja rakkaus luontoon.

Kun pohjoisessa tunturit ovat lumen peitossa ja järvet jäässä, kuljetaan etelässä vielä sulassa maassa ja kalastetaan virtaavissa vesissä. Myös elämänrytmi sekä harrastukseen jäävä aika vaihtelee. Kun ”kiirerajan” yläpuolella metsästys ja kalastus ovat lähes jokapäiväistä, on kaupungissa asuvien suunniteltava harvat retkensä huolella. Näin osalle eränkävijöistä retken onnistumisen merkitys nousee aivan uudelle tasolle.

Sarjassa kohdataan kalastajat Aki Huhtanen Kilpisjärveltä ja Riikka Aaltonen Lievestuoreelta sekä metsästäjät Sanna Kokko Pudasjärveltä ja Ari Turunen Ilomantsista. Eränkävijät esittelee katsojalle tuoreen näkökulman metsästyksestä ja kalastuksesta – myös nuoret ja naiset metsästävät, ja harrastus voi olla koko perheen yhteinen intohimo. Luonnonsuojelu sekä riistanhoito ovat kaiken perustana, ja saalista kohdellaan kunnioittavasti joka tilanteessa.

Eränkävijöiden komeat luontokuvat ja henkeäsalpaavat maisemat näyttävät Suomen luonnon monimuotoisuuden, vuodenaikojen vaihtelun sekä harrastuksen ääripäät samanaikaisesti. Vaikka nykyajan tekniikkaa käytetäänkin hyväksi, myös perinteet ovat suuressa roolissa sarjassa, jossa liikutaan ympäri Suomen kolkkia kansantarujen sävyttämillä mailla.

Eränkävijät Yle TV1 sunnuntaisin klo 18.15 alkaen 2.10.2016