Monthly Archives: October 2016

YLE: Joulukalenteri: Jäätävä seikkailu jatkaa suosittujen hahmojen tarinaa

85f4414075b117edead154d2c0ad6831
Joulukalenteri: Jäätävä seikkailu jatkaa suosittujen hahmojen tarinaa

Vuonna 2014 esitetty Joulukalenteri: Porokuiskaajan arvoitus oli yksi Ylen kaikkien aikojen suosituimpia Joulukalentereita. Tänä vuonna nähtävä Joulukalenteri: Jäätävä seikkailu on suoraa jatkoa sille.

Ennennäkemättömän vauhdikkaassa, tietokone-efektein kohotetussa joulufantasiassa seikkaillaan tutun Korvatunturin ohella myös salaperäisessä jäälinnassa. Joulukalenterissa on ensimmäisen kerran myös tuoretta nettimateriaalia – lyhyitä, komediallisia pätkiä tarjoava Sherlokkisen Joulukalenteri on katsottavissa 1. joulukuuta alkaen päivittäin Yle Areenassa ja Pikku Kakkosen uudessa sovelluksessa.

Korvatunturilla on meneillään remontti ja järjestystä ylläpitää aivan väärään tehtävään valittu keksijätonttu Sherlokkinen (Vesa Vierikko). Koristetonttu Väinökkinen (Ville Majamaa) yrittää tehdä parhaansa kaiken sekasotkun keskellä, mutta Ylitontulla (Pirkka-Pekka Petelius) ei puolestaan ole mitään tekemistä. Ja Rekku-koira yrittää puhua kaikille järkeä. Jotain omituista on kuitenkin tekeillä, tavaroita häviää ja hajoaa ja tonttutyttö Pirpana (Kreeta Salminen) alkaa saada salaperäisiä viestejä metsän eläimiltä.

Sarjassa täysin uusia hahmoja näyttelevät Minttu Mustakallio ja Eero Ritala. Joulupukkina esiintyy puolestaan itse Esko Salminen.

Joulukalenteri: Porokuiskaajan arvoitus keräsi jouluna 2014 ruutujen ääreen puoli miljoonaa katsojaa päivässä ja ohjelma sai myös Venla-ehdokkuuden. Jäätävän seikkailun on käsikirjoittanut Porokuiskaajan arvoituksen tapaan lastenkirjailija Timo Parvela, ohjannut Lasten ja nuorten toimituksen Johanna Smith sekä tuottanut Juuso Räsänen.

Joulukalenteri: Jäätävä seikkailu esitetään joka päivä 1.–24.12. aamun ja alkuillan Pikku Kakkosen yhteydessä sekä iltaisin Yle TV2:ssa. Yle Areena 30 vrk.

Suomirock saa oman valtakunnallisen radiokanavan!

14925372_577060345821920_2024775425114797517_n

Suomeen syntyi tänään uusi valtakunnallinen radiokanava, kun SuomiRock aloitti lähetyksensä. Uusi kanava soittaa nimensä mukaisesti suomalaista rockmusiikkia, ja sen tavoittavuusalueella asuu noin 3,5 miljoonaa suomalaista.

–         Moni kanava soittaa yksittäisiä suomirock-kappaleita, mutta vasta nyt tämä suosikkigenre saa oman kodin radiotaajuuksilla, Bauer Median sisältöjohtaja Hermanni Seppälä kertoo.

Uuden kanavan juontajina aloittavat Radio Cityltä ja Iskelmältä tutut Matti Mäki-Kokkila ja Janne Leipijärvi. Kaksikko tulee esittelemään yleisölle Suomirockin raikkaampana kuin koskaan

–         Monelle suomirock sanana liittyy 70-80-lukuihin. Keskitymme nyt todistamaan miten mahtavaa rockmusiikkia Suomessa on tehty 90-luvulta tähän päivään. Suomirockin nykyisiä lipunkantajia ovat Haloo Helsingin ja Apulannan kaltaiset yhtyeet, joiden suosio täyttää jopa jäähallit, Seppälä jatkaa.

–         Kanavan ydin kiteytyy täydellisesti sloganiimme ”Saa laulaa”.

SuomiRock kuuluu myös osoitteessa www.radiosuomirock.fi .

Katoava Pohjola – Kimmo Ohtosen dokumenttisarja pohjoisen luonnosta ja ihmisistä

80156108f06e3f97b307137a8bd262c5

Ylen Luontovuosi huipentuu toimittaja ja luontokuvaaja Kimmo Ohtosen kuusiosaiseen dokumenttisarjaan Katoava Pohjola. Avaran luonnon ohjelmapaikalla 12. marraskuuta alkaen nähtävässä sarjassa pohditaan ihmisen ja pohjoisen luonnon monimutkaista suhdetta. Sarja kertoo tämän päivän ihmisten kyvystä elää rintarinnan villin arktisen luonnon kanssa.

Kuvausmatkat veivät Kimmon uskomattomalle seikkailulle Pohjoismaiden syrjäisimpiin kolkkiin; jäätiköille, tuntureille, aarniometsiin ja Jäämeren rannoille. Matkansa myötä Kimmolle paljastui, kuinka kuusi avainlajia on joutunut ahtaalle ihmisen toiminnan ja asenteiden takia. Susien, ahman, valaiden, jääkarhun, norppien ja myskihärkien tulevaisuus näyttää synkältä, jos ihmisen toimintaa alueilla ei saada muutettua.

“Ymmärrykseni asioiden monimutkaisuudesta, ihmisten syistä ja motiiveista, kasvatuksemme ja kulttuurin merkityksestä parani. Katson nykyään sarjan kaikkia kuutta aihetta paljon monitahoisemmin eri näkökulmista punniten”, Kimmo kertoo.

Kimmo uskoo, että pelastamalla nämä lajit, voimme muuttaa koko pohjoisen luonnon tulevaisuuden. Muutosten aikaansaaminen ei ole kuitenkaan helppoa, sillä reviirikiistat repivät myös paikallisia ihmisiä kahteen eri leiriin.

Jokaisessa jaksossa koetukselle joutuvat myös Kimmon omat näkemykset.

“Jo sarjaa ideoidessani päätin, että ohjelman ytimessä on se, että keskustelen asioista ennen kaikkea niiden kanssa, joiden kanssa en ole välttämättä samaa mieltä. Onneksi kukaan ei ujostellut esittää mielipiteitään minulle suoraan, sillä haluan ymmärtää, miksi ajattelemme asioista niin eri tavalla, ja miten erimielisyyksiin voisi löytyä yhteistä säveltä.”

Katoava Pohjola on Ylen, Arten ja DR:n yhteistuotanto, joka esitetään tänä vuonna Suomen lisäksi myös Ranskassa, Saksassa ja Tanskassa.

TV-sarjan lisäksi Kimmo keskustelee asiantuntijavieraiden kanssa luontokysymyksistä myös kuusiosaisessa Katoava Pohjola -radiosarjassa sunnuntaisin Yle Radio Suomessa.

Turistien taivas la 12.11. klo 18.45
Arktisen matkailun suosio on kasvanut ja rahalla pääsee maailman pohjoisimpiin kolkkiin. Jääkarhut ovat Huippuvuorten saariryhmän turistivetonaula. Kimmo selvittää millainen uhka turistimassat ovat hauraalle luonnolle.

Poromiesten valtakunta la 19.11. klo 18.45
Poronhoitoalueella on pitkään kiistelty petojen asemasta. Nyt uhanalaisille ahmoille vaaditaan tappolupia. Kimmo matkaa Kilpisjärvelle ottamaan selvää tunturissa piileskelevästä vihatusta aaveesta.

Salametsästäjän reviiri la 26.11. klo 18.45
Uhanalaisen suden kanta on romahtanut Suomessa salametsästyksen takia. Tästä huolimatta susialueiden ihmiset vaativat laillisen metsästyksen aloittamista. Itärajan korpimetsissä Kimmoa on vastassa korpilaki ja petoviha.

Valaanpyytäjien valtio la 3.12. klo 18.45
Valaanpyyntiä vastustetaan maailmanlaajuisesti. Islanti jatkaa kuitenkin edelleen suurten merinisäkkäiden pyyntiä. Pyyntikauden alkua seuraava Kimmo törmää yhteiskunnassa luikertelevaan valasbisnekseen.

Kalastajien kotikenttä la 10.12. klo 18.45
Erittäin uhanalaista saimaannorppaa on yritetty pitää hengissä jo 60 vuotta. Suunnitelmat suojelutoimien lisäämisestä saavat paikalliset kalamiehet sotajalalle. Kimmo seuraa kuinka norppa joutuu erimielisyyksien syntipukiksi.

Pilattu paratiisi la 17.12. klo 18.45
Erikoiset sairaudet aiheuttavat ongelmia Norjan myskihärille. Vasikkakuolemien taustalta paljastuu laajempi arktista luontoa uhkaava asia. Kimmo joutuu kohtaamaan synkän tulevaisuuskuvan Grönlannin syrjäseudulla.

Katoava Pohjola Yle TV1 ja Yle Areena lauantaisin klo 18.45 alkaen 12.11.2016

YLE: Uudessa Norsunluukoira-sarjassa pelastetaan afrikannorsua sukupuutolta

c405bdbc8913540b68be9dd99b40f774

Seitsemänosainen Norsunluukoira-sarja on tarina unelmasta, eläinten oikeuksista ja kulttuurien yhteentörmäyksestä. Yle TV1:ssä tiistaisin 8.11. alkaen klo 20.00. Kaikki jaksot Yle Areenassa 8.11. klo 20.

Yle TV1:n uudessa Norsunluukoira-sarjassa rikostutkija Toni Lahtinen (s. 1976) jättää työnsä ja uhraa omaisuutensa lähteäkseen pelastamaan afrikannorsua sukupuutolta kouluttamansa norsunluukoira Rokan avulla.

Tansaniassa Tonin tehtävä on kaksijakoinen. Hän auttaa poliisin eliittijoukko NTSCIU:ta ja sen sisällä toimivaa erityistä iskuryhmää norsunluun salakuljettajien kiinnisaamisessa. Tämän lisäksi Toni kouluttaa Tansanian poliisin koirayksikössä tansanialaisia koiranohjaajia ja näille valitsemiaan koiranpentuja.

Toni on entisenä sotilaana ja poliisina vastuuntuntoinen suomalainen mies, jolle projektin onnistuminen on elämän ja kuoleman kysymys. Kun suomalainen jämptiys ja itä-afrikkalainen rentous kohtaavat on kulttuurien törmäys väistämätön tosiasia.

Keskiössä eläinten oikeudet

Ohjelmasarja kasvaa kuvaukseksi ruohonjuuritason kehitysyhteistyön ongelmista. Keskiössä ovat myös eläinten oikeudet, sillä perinteisesti eläinten asema afrikkalaisessa kulttuurissa on kurja. Lyöminen on yleinen koirankasvatusmenetelmä.

Toni Lahtinen on ylpeä siitä, mitä he ovat saaneet aikaan Tansaniassa.

“Koiriemme tekemä tuloksekas työ Tansanian erikoisjoukkojen johtamissa operaatioissa on huikea juttu mutta minulle henkilökohtaisesti vielä isompi juttu on se, että onnistuimme muuttamaan Tansanian Poliisikoirayksikön koirien kohtelua huomattavasti eläinystävällisempään suuntaan”, Lahtinen sanoo.

“Nyt siellä käytetään positiiviseen vahvistamiseen perustuvia koulutusmetodeja hakkaamisen sijasta. Yksikön henkilökunta on nyt myös koulutettu pitämään huolta koirista tavalla, joka kestää asioiden tarkastelun eläinsuojelullisesta näkökulmasta”, Lahtinen jatkaa.

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto luovutti Vuoden eläinsuojeluteko 2016 -palkinnon norsujen salametsästystä vastaan työskentelevälle Team Rokalle.

Salakuljettaja saadaan kiinni

Sarjan kuvaaja ja ohjaaja Tommi Ketonen kertoo, että on ollut hyvin palkitsevaa olla mukana tekemässä jotain näin merkittävää.

“Luontoa rakastavana ihmisenä järkytyin noin pari vuotta sitten kun ymmärsin, että afrikannorsu saattaa kadota maailmasta muutamissa vuosissa. Ahaa-elämyksen jälkeen lähdin etsimään mahdollisuutta tehdä aiheesta dokumenttia ja kuin ihmeen kaupalla löytyi heti Team Rokan projekti, jota lähdin välittömästi seuraamaan”, Ketonen kertoo.

Seurattavaa löytyi; Team Rokan projekti huipentuu, kun Rokka löytää todisteita koko Itä-Afrikan etsityintä rikollissyndikaattijohtajaa ja norsunluun salakuljettajaa ”Shetania” eli “Paholaista” vastaan.

“Se oli todella hienoa. On uskomatonta, että tulosta tuli niinkin paljon viisi kuukautta kestäneen kuvausjakson aikana. Olisi hyvinkin voinut olla mahdollista, että isomman tuloksen saamiseen menisi parikin vuotta”, Ketonen sanoo.

Norsunluukoira Yle TV1:ssä tiistaisin 8.11. alkaen klo 20.00. Kaikki jaksot Yle Areenassa 8.11. klo 20.

7 x 28 minuuttia. Tuotantoyhtiö Arkhimedeen Piste Oy. Ohjaaja, kuvaaja, tuottaja: Tommi Ketonen

Yle käynnistää vaaliohjelmiston 27.10.

ab8addd267c10782d45ce71bfc4e15ed

Yle katsoo jo kohti kevään 2017 kuntavaaleja ja käynnistää vaaliohjelmiston torstaina 27. lokakuuta. Yle TV1:n suorassa Kohti vaaleja -lähetyksessä klo 21.05 kohtaavat kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Kyseessä on ensimmäinen yhteinen tv-tentti kolmelle kesällä valitulle puheenjohtajalle. Keskustelua vetävät Jan Andersson ja Johanna Vesikallio.

Myös Yle Radio Suomi lähettää 27. lokakuuta kuntavaalikeskustelun Pikku Parlamentista klo 10 alkaen. Kuntavaalien aiheista ovat keskustelemassa kansanedustajat kaikista eduskuntapuolueista, ja puhetta johtaa toimittaja Jari Niemelä.

Samana päivänä avataan myös Ylen vaalisivusto ja aloitetaan puolen vuoden matka kohti vaalipäivää. Yle tarjoaa tuttuun tapaan kattavan vaalikokonaisuuden, johon kuuluu mm. maaliskuussa avattava
Vaalikone. Kuntavaalien teemoja ja ehdokaspuolueita käsitellään monipuolisesti Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmistossa tv:ssä, radiossa ja netissä.

Vuoden 2017 kuntavaalit pidetään sunnuntaina 9. huhtikuuta ja ennakkoäänestys alkaa 29. maaliskuuta.

Ajantasa Yle Radio Suomi ja Yle Areena 27.10. klo 10.00-11.00
Kohti vaaleja Yle TV1 ja Yle Areena 27.10. klo 21.05-22.35

Marja Hintikka – kolmas kausi ja kolmas lapsi tulossa

b9fb403366eff7b45a404dc2b3697f1c

Marja Hintikka Liven kolmas kausi alkaa 17.10.2016 tv:ssä, radiossa ja netissä. Uudella kaudella keskiössä ovat vanhempien kokemat pelot ja niiden purkaminen.

MHL:n fanien toiveista kummunneet teemat ovat ajankohtaisia myös ohjelman juontajalle Marja Hintikalle.

“Odotan kolmatta lastani, jonka on määrä saapua maailmaan keväällä. Kuten kaikki lapsia saaneet tietävät, odotusaika on pahoinvoinnin hälvettyä ihanaa ja toiveita täynnä – mutta siihen sisältyy myös paljon huolta ja jännitystä, jopa pelkoa siitä, miten kaikki sujuu. Siksi tämän kauden teemat tuntuvat poikkeuksellisen henkilökohtaisilta”, kertoo Marja.

Marja Hintikka Liven syksyn teemojen taustalla on MHL:n Taloustutkimuksella teettämä tutkimus siitä, mitkä ovat suomalaisen vanhemmuuden suurimmat pelot ja huolenaiheet. Sen tulokset julkistettiin tänään, 3.10.2016.

“Eniten suomalaisvanhempia huolettaa, että joku tekee lapselle pahaa, lasta kiusataan, lapsi sairastuu vakavasti, kuolee tai joutuu huonoon seuraan teini-iässä. Tavallaan lista oli aika odotettu, mutta kiinnostavaa on se, että tutkimuksemme mukaan miehiä huolettaa naisia enemmän vain talousasiat, kaikessa muussa äitejä pelottaa isiä enemmän. Aika perinteisillä rooleilla siis  mennään – edelleen”, pohtii Marja.

Tutkimuksesta selvisi myös, että vanhempien pelkoja hälventäisi muun muassa se, ettei media loisi niin paljon uhkakuvia.

“Tähän toiveeseen MHL haluaa tänä syksynä vastata. Pohtia, miten pääsisimme pelosta eteenpäin. Minä olen päättänyt, etten anna peloilleni valtaa. Aion parhaani mukaan myös luoda vapautuksen ja hyväksynnän ilmapiiriä meille kaikille ja uskon, että puhumalla MHL:n tapaan asioista myös pelkoja on mahdollista purkaa”, sanoo Hintikka.

MHL:n 3. kausi alkaa Yle TV2:ssa 17.10. ja Yle Puheella 18.10. Mukana kolmannella kaudella ovat myös show’n vakiokasvot Jenny Lehtinen ja Heikki Soini.

Osoitteesta  yle.fi/mhl löytyvät mm. jutut MHL:n tuoreesta pelkotutkimuksesta sekä Marjan kolumni, jossa hän kertoo raskaudestaan.
MHL:n syksyn teemat:

17.10. Häpeäisit, läski äiti!
Vanhempien ulkonäköpaineet ovat entistä kovemmat. Kuka näihin paineisiin pystyy vastaamaan? Miksi vaadimme itseltämme täydellisyyttä?

24.10. Ero pelastaa perheen
Erosta puhutaan edelleen usein epäonnistumisena, mutta milloin tietää, että ero on paras ratkaisu? Mitkä asiat johtavat eroon?

31.10. Lapsi teki minusta yksinäisen
Moni vanhempi kokee olevansa yksin etenkin vauva-aikana. Synkimpiä hetkiä on vaikea jakaa muiden kanssa. Miten uskaltaisi hakea apua ja kertoa, miltä vanhemmuus pahimmillaan oikeasti tuntuu?

7.11.  Väärässä iässä vanhemmaksi
Teki lapset nuorena tai vanhana, aina tuntuu olevan vääränikäinen vanhempi. Mitä väliä vanhempien iällä on – ja mitä se kenellekään kuuluu?

14.11. Kuolemaa ei ole olemassa
Kuolemasta on melkein yhtä vaikea puhua lapsille kuin seksistä – sen tekee vasta kun on ihan pakko ja silloinkin kierrellen. Miten oppisimme näyttämään surun ja puhumaan siitä? Mitä lapselle voi kertoa kuolemasta?

21.11. Älä tuijota, lapseni on erityinen
Erityislasten määrä kasvaa Suomessa kovaa vauhtia. Onko kyse siitä, että lapsilla on todella enemmän ongelmia vai siitä, että vanhemmat shoppailevat heille diagnooseja?

28.11. Kiusaaja on kuningas
Kun omaa lasta kiusataan, nousevat myös vanhempien tunteet pintaan. Voinko tehdä jotain, jotta lapsestani ei tule kiusattua tai kiusaajaa – ja miten voin opettaa lastani puolustautumaan?

5.12. Mun rahat ei oo sun
Kun perheeseen tulee lapsia, rahanjako yleensä muuttuu: rahaa tulee vähemmän ja menee enemmän. Miten taata vanhemmille tasa-arvoiset tulot? Osaavatko naiset pitää puoliaan ja miehet irrottaa perheen elättäjän paineista?

12.12. Kyllä teini tietää
Juuri kun on tottunut siihen, että elämä pyörii lasten ehdoilla, lapset eivät enää tarvitsekaan sinua. Lapsista irrottaminen on kuitenkin teinien vanhempien tärkein tehtävä. Miten ihmeessä siihen pystyy?

19.12. Unelmien joulu
Kauden huipennuksessa pohditaan, miksi jouluun kiteytyvät kaikki “hyvän perheen” vaatimukset ja mitä paineita se aiheuttaa. Onko onnellisen perheen merkki onnellinen joulu?