Koskettava dokumenttielokuva Uusi lastensairaala – lahja Suomen lapsille MTV3-kanavalla ti 19.3. klo 20

e653732_254b2b97781b132797b3fdaca871d304

Dokumenttielokuva kertoo koskettavien tarinoiden kautta Suomen lasten sairaanhoidosta Uudessa lastensairaalassa. Lisäksi luodaan katsaus kamppailuihin koko Suomea palvelevan lastensairaalan puolesta sadan vuoden ajalta.

Dokumentissa kuvataan pienten potilaiden hoitoa ja vanhempien arkea Uudessa lastensairaalassa. Seuraamme muun muassa ykköstyypin diabetesta sairastavan pienen Louna-tytön tarinaa, olemme harvinaista sairautta sairastavan joensuulaisen Eetun matkassa Helsingissä ja tutustumme niin epilepsian neurokirurgiseen kuin lasten vaikean syövän hoitoon.

”Lasten mahdollisuus saada laadukasta terveydenhoitoa taustasta riippumatta on tärkeää. Sillä on valtava merkitys paitsi perheille myös yhteiskunnalle: tasa-arvoisten mahdollisuuksien takaaminen lapsille edistää koko yhteiskunnan hyvinvointia, vaurautta ja vakautta. Siksi annoin Uuden lastensairaalan rakentamiselle varauksettoman tukeni”, sanoo presidentti Martti Ahtisaari, Uuden Lastensairaalan Tukisäätiön valtuuskunnan puheenjohtaja 2012–2018.

Uuden lastensairaalan syntyä, toimintaa ja taustoja dokumenttielokuvassa avaa professori Kari Raivio sekä joukko Suomen eturivin lastenlääkäreitä, sairaanhoitajia ja henkilökuntaa.

”Lapsipotilas tuo aina mukanaan perheen ja tämä näkyy myös tässä sairaala-ajattelussa hyvin voimakkaasti, kun Uutta lastensairaalaa on suunniteltu. Siinä on perhe koko ajan mukana”, professori Kari Raivio sanoo.

Dokumenttielokuvassa luodaan myös katsaus sairaalahoidon tehtävään hyvinvointiyhteiskunnassamme arkkiatri Arvo Ylpön ja Sophie Mannerheimin ajoista lähtien. Heidän uraauurtava työnsä lasten terveyden hyväksi loi perustan Suomen lasten terveydelle, ja Suomen lapsikuolleisuus väheni nopeasti maailman alhaisimmaksi.

Helsingin Meilahden sairaalarakennukset pääsivät rapistumaan pahoin ja niissä hoidettiin sairaita lapsia vuosikymmeniä. Tarvittiin rohkeutta, pyyteetöntä uurastamista sekä julkisten varojen lisäksi yritysten ja säätiöiden ja yli miljoonan kansalaisen rahallinen tuki, jotta Uusi lastensairaala saatiin vihdoin rakennettua.

Lasten terveyttä uhkaavat kuitenkin nyt uudet haasteet, ja ohjelmassa kerrotaan, millä tavoin Uuden lastensairaalan toimintaan läheisesti nivoutunut tutkimus vastaa niihin.

”Näytämme ison kuvan siitä, miten lasten erikoissairaanhoito toimii neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon tehdessä perustyön. Journalistien tehtävänä on sitten seurata, miten hyvinvointiyhteiskuntalupaus toteutuu, ja miten suomalaiset ylipäätään haluavat siihen kansana sitoutua”, käsikirjoittaja Teija Riikola sanoo

UUSI LASTENSAIRAALA – LAHJA SUOMEN LAPSILLE MTV3-kanavalla ti 19.3. klo 20.00. Ohjelma on katsottavissa myös mtv-palvelussa ja C Moressa.