Uudet saavutettavuuden symbolit tv-ohjelmien alussa helpottavat palvelujen käyttöä – verkkosivu kokoaa yhteen Ylen tarjonnan erityisryhmille

39-5594285cc8068c0dc55
 Saavutettavuuden symbolit
Haluamme kiinnittää erityistä huomiota sisältöjemme saavutettavuuteen. Saavutettavuuden symbolit jokaisen televisio-ohjelman alussa kertovat palveluista, joita ohjelmaan liittyy. Julkaisimme myös uuden yle.fi/saavutettavuus -verkkosivun, johon on koottu yhteen kaikki Ylen erityisryhmille tärkeät palvelut.
Ylen tv-kanaville on tuotu uusia symboleita, jotka kertovat kulloinkin nähtävään ohjelmaan liittyvistä lisäpalveluista. Ohjelman alussa voi nähdä symbolit ääni-, kieli-, ja tekstitysvalinnoille.
“Julkisen palvelun tärkeimpiä velvoitteita on yrittää palvella kaikkia yhtäläisin ehdoin. Siksi meidän tulee huolehtia erityisryhmien palvelusta ja parantaa saavutettavuutta erilaisin uusin keinoin. Tässä onnistuminen lisää julkisen palvelun hyväksyttävyyttä myös suuren yleisön keskuudessa”, toteaa julkaisujohtaja Ismo Silvo.
Saavutettavuuden symbolien tarkoituksena on lisätä tietoa Ylen tarjoamista monipuolisista palveluista sekä auttaa ihmisiä löytämään paremmin niiden ääreen.
“Haluamme kertoa erilaisille yleisöille selkeämmin, miten palvelemme heitä. Lisäpalveluista hyötyvät myös monet muut kuin erityisryhmät. Esimerkiksi tekstitys voi auttaa lukemaan opettelevia lapsia sekä uuden kielen oppijoita”, sanoo kääntämisen ja versioinnin päällikkö Christoffer Forssell.
Ylen palveluihin erityisryhmille kuuluvat muun muassa käännös-, ohjelma- ja äänitekstitykset, kuvailutulkkaus, viittomakieliset sisällöt sekä vuodesta 2015 lähtien uutiset selkosuomeksi. Svenska Yle aloittaa uutisten tekemisen selkoruotsiksi radiossa syksyllä 2019.
Tietoa erityisryhmille suunnatuista palveluista on koottu yhteen uudelle yle.fi/saavutettavuus -verkkosivulle. Sivu julkaistaan myös ruotsiksi osoitteessa svenska.yle.fi/tillgänglighet.