Manaaja – William Peter Blattyn kauhuklassikkoon pohjautuva neliosainen kuunnelma Yle Radio 1:ssä marraskuussa

1ee6d260f9fe6c0eeedf3dee69b08f07

(Kuvassa Karras (Leo Honkonen) ja Regan (Pihla Maalismaa). Kuvaaja: Marko Mäkinen, Silva Mysterium Oy)

Yle Radio 1:ssä alkaa sunnuntaina 3.11.2019 William Peter Blattyn kauhuklassikkoon The Exorcist (1971) pohjautuva neliosainen kuunnelma. Tarina kertoo pastori ja psykiatri Damien Karrasin (roolissa Leo Honkonen) yrityksestä parantaa nuori Regan MacNeil (Pihla Maalismaa) sairaudesta, johon lääketiede ei ole löytänyt selitystä. Kuunnelma lähetetään Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin 3. – 24.11.2019 klo 15.00 ja toisena lähetyksenä maanantaisin klo 19.02.

Kaikki jaksot ovat Areenassa 11 kuukauden ajan 31.10.2019 alkaen

Juoni
1970-luvun alku, Washington DC:n kupeessa uinuva Georgetown. Isä Damien Karras on ajautunut papin työssään uskonkriisiin. Hän haluaisi keskittyä maalliseen ammattiinsa psykiatriaan. Karras saa kuitenkin tehtävän, jossa molemmat ammatit yhdistyvät, sillä kuuluisan näyttelijättären Chris MacNeilin nuori tytär Regan on sairastunut vakavasti.

Reganin oireet ovat outoja ja rajuja. Hän raivoaa, puhuu mitä sattuu ja on poissaoleva. Näiden lisäksi MacNeilien talossa on alkanut tapahtua kummallisia asioita. Chris on vakuuttunut, että tytössä on demoni. Karras ei pidä tätä mahdollisena – roomalaiskatolinen kirkkokaan ei ole ottanut riivaustarinoita vakavasti enää aikoihin. Todistaakseen olevansa oikeassa Karras alkaa kuitenkin selvittää Reganin tilaa.

Tekijät
Ohjaus: Maria Veijalainen
Dramatisointi: Robert Forrest
Suomennos: Ville Koskivaara
Äänisuunnittelu: Tuomas Skopa
Musiikki: Max Lilja

Alkuperäinen kuunnelmaversio: BBC Radio 4
Tuottaja: Silva Mysterium Oy, Mika Ritalahti, Niko Ritalahti
Tuottaja: Matti Kajander, Yle Draama

Rooleissa: Pihla Maalismaa (Regan), Leo Honkonen (Karras), Meri Nenonen (Chris), Matti Ristinen, Matti Onnismaa, Jonna Järnefelt, Dareia Qvintus-Laiho, Timo Torikka, Markku Haussila, Teijo Eloranta, Arttu Kapulainen, Frank Boyle, Kaija Pakarinen, Jouko Puolanto, Janne Reinikainen, Katja Kiuru.