Jari Tervo avaa Mauno Koiviston monipuolista uraa ja elämää uutuussarjassa

c899783d2f6d72cffafeaf49b4ff3b65

Työläisperheestä vallan huipulle – Mauno Koiviston ainutlaatuinen tarina dokumenttisarjana

Mauno Koiviston nousu vaatimattomista oloista yhteiskunnan korkeimmalle huipulle on ainutlaatuinen tarina, joka kattaa samalla suurimman osan itsenäisen Suomen historiaa. Koivisto-dokumenttisarja kertoo suurelle yleisölle tämän tarinan. Toimittajana sarjassa on Jari Tervo.

Mauno Koiviston elämänvaiheet ovat kiinnostavia: lapsuus ja nuoruus turkulaisessa työläisperheessä, vuodet rintamamiehenä jatkosodassa, työskentely Turun satamassa, ylioppilaaksi lukeminen työn ohessa ja akateemiselle uralle suuntaaminen. Vuodet akateemisessa ympäristössä ja siirtyminen Suomen Pankkiin. Ja tietenkin politiikka: toiminta valtiovarainministerinä ja pääministerinä, nousu Urho Kekkosen vahvimmaksi seuraajaehdokkaaksi ja kevään 1981 dramaattisissa vaiheissa tämän avoimeksi haastajaksi. Valinta Suomen ensimmäiseksi työväenliiketaustaiseksi presidentiksi, jonka johdolla Suomi siirtyi YYA-ajasta Euroopan unioniin. Koiviston tarinassa riittää kerrottavaa, ja sen kautta voidaan tarkastella isoa osaa itsenäisen Suomen historiasta.

“Mauno Koivisto rakensi kansansuosiotaan huolellisesti. Hän oli ensimmäinen suomalainen huippupolitiikko, joka vieraili television viihdeohjelmassa. Nuoren, mirrikaulaisen pääministerin rento vierailu Jatkoaika-ohjelmassa oli suuri menestys. Ohjelmalla oli 1960-luvun vähäkanavaisessa televisiomaassa parhaimmillaan kaksi miljoonaa katsojaa. Koivisto oli omaperäinen ja karismaattinen mies ja kaiken lisäksi sotaveteraani. Nämä ominaisuudet ja taustat olivat hyvä alusta kansansuosiolle, mutta siihen tarvittiin myös televisiota, jota Koivisto taitavasti käytti. Hän osasi pelata – myös muuta kuin lentopalloa”, kuvailee Jari Tervo.

Koiviston elämäntarina kerrotaan kronologisesti kahdeksassa puolituntisessa jaksossa. Sarjan rungon muodostavat arkistomateriaali ja haastattelut Mauno Koiviston kanssa tekemisissä olleiden ja historiantutkijoiden sekä muiden asiantuntijoiden kanssa. Sarjaa varten on haastateltu mm. Tellervo Koivistoa, Paavo Lipposta, Ele Aleniusta, Esko Ahoa, Pirkko Työläjärveä ja Erkki Liikasta sekä tutkijoista mm. Tapio Bergholmia, Kati Katajistoa, Kimmo Rentolaa ja Juho Ovaskaa.

Koivisto Yle TV1 arkisin klo 20.00 alkaen 26.12.2019

Koko sarja katsottavissa Yle Areenassa 26.12.2019

Erittäin salainen, Mauno Koivisto -radiosarja Yle Radio 1

Yle Radio 1:ssä kuullaan kahdeksanosainen radiosarja Mauno Koiviston elämästä ja toiminnasta. Kirjailija Jari Tervo ja asiantuntijat käyvät läpi Koiviston merkitystä eri näkökulmista. Teemoina mm. Kekkosen haastaminen, sosialismi, talousajattelu, suhde Venäjään ja Neuvostoliittoon sekä rakkaus.

Erittäin salainen, Mauno Koivisto Yle Radio 1 arkisin klo 12.10 alkaen 26.12.