YLE TV1: Ykkösellä alkaa toukokuussa rajoja rikkova matka – Jarkko ja kuuro Amerikka

1

Yle TV1:n uudessa sarjassa maailmanmatkaaja Jarkko Keränen, itsekin kuuro, tutustuu menestyneisiin amerikkalaisiin kuuroihin.

Toukokuussa alkavassa 5-osaisessa sarjassa syntymäkuuro Jarkko Keränen matkustaa Yhdysvalloissa länsirannikon Rochesterista Washingtonin, Atlantan, Austinin ja Huntsvillen kautta San Franciscoon. Hän tapaa reissullansa menestyneitä viittomakielisiä ammattilaisia aloilta, jotka ovat Suomessa paksun lasikaton takana.

Millaisia haasteita Jarkko kohtaa matkallaan? Entä millaisia oivalluksia matka synnyttää ja mitä mahdollisuuksia maailmalla olisi tarjolla Jarkolle?

Maailma ei pyöri pelkkien korvien varassa

Ohjelman peruskysymys on: jos se toimii Amerikassa, miksi se ei toimisi meillä? Tavoitteena on herättää ihmiset näkemään, että maailma ei pyöri pelkkien korvien varassa.

Matkallaan Jarkko tapaa muun muassa kuuron pilotin, lääkärin, NASAlla työskentelevän insinöörin, rodeoratsastajan, rekkakuskin, joogaohjaajan, ravintoloitsijan ja vapaaottelijan, ja vierailee maailman ainoassa kuurojen yliopistossa.

Matkaaja Jarkko Keränen tiivistää tuntemuksensa kuvausten jälkeen seuraavasti:

”Halusin tehdä ohjelman ja lähteä tälle matkalle, koska tiedon jakaminen ei aina riitä ennakkoluulojen poistamiseen. Siksi on parempi, että näette itse sarjasta, miten tavallisia me kuurot ollaan. Ja matkustaminenhan on aina mukavaa!”

Jarkko ja kuuro Amerikka on tekijöilleen toteutunut unelma

Ohjelman taustalla on eduskunnan Ylelle asettama velvoite tuottaa viittomakielistä ohjelmaa televisiossa. Vuonna 2014 Ylen tilaaja Ari Ylä-Anttila pyysi viittomakielisiltä median tekijöiltä ohjelmaideoita, ja joukosta valikoitui matkailuohjelma, jossa kuuro vlogisti Jarkko Keränen tutustuu Amerikkaan, mahdollisuuksien maahan.

“Halusimme kertoa tärkeästä yhteiskunnallisesta asiasta, tasa-arvosta ja sen huonosta toteutumisesta, mutta uusin keinoin. Teimme matkaohjelma-sarjan, jota voi kuka tahansa katsoa ja jossa on valovoimainen päähenkilö, joka kuitenkin hieman poikkeaa meistä valtaväestöstä. Jarkon silmin ja korvin lähestymme maailmaa ja sen kautta syntyy ehkä katsojallekin oivalluksia”, Ylä-Anttila kertoo.

Ohjelman käsikirjoittaja Salla Lähteenmäki ja ohjaaja Päivi Väntönen sanovat, että Jarkko ja kuuro Amerikka on tekijöilleen toteutunut unelma.

“Viittomakieliselle vähemmistölle on suuri asia saada omakielistä ohjelmaa valtakunnanverkkoon. Tietoisuus viittomakielestä lisääntyy suomalaisten keskuudessa ja samalla kenties perinteiset mielikuvat kuuroista rapisevat pois”, Lähteenmäki kertoo.

Väntösen mukaan kuulon puute itsessään ei ole invalidisoiva asia, vaan yhteiskunnan asenne siihen.

“Ohjelman sankarien taustalta paljastuu merkittävää tahdonvoimaa, halua murtaa rajoja ja poistaa ennakkoluuloja. He ovat uskoneet omaan osaamiseensa. Kuurous ei määrittele heitä, vaan he määrittelevät kuurouden”, Väntönen sanoo.

Jarkko ja kuuro Amerikka keskiviikkona 18.5. klo 20.00 Yle TV1.
Kaikki jaksot Yle Areenassa 18.5. klo 20.00.