Mabusesta Hitleriin: Saksalaisen elokuvan lokakuu YleTeemalla

e678164d0c2ad453398381761bb12437

Lokakuussa Teemalla perehdytään Saksan 1900-luvun historiaan elokuvien kautta.
Mitä elokuvat tietävät mitä me emme tiedä?

Kun tohtori Mabuse kirjoittaa pakkopaidassa houreista testamenttiaan, on vuosi 1933, elokuvan ohjaaja Fritz Lang pakenee länteen, Taisteluni-teoksen kirjoittaja Adolf Hitler nousee valtaan ja lopettaa demokratian. Tätä aikakautta, sen kuvia, etiäisiä ja seurauksia tutkitaan Kino Klassikossa, keskiviikon Kinossa, kolmessa sunnuntaimatineassa 1.–15.10. ja kolmessa Teemalauantaissa 14.–28.10.

Jykevän kokonaisuuden harvinaisin tapaus on Teemalauantai 21.10., jossa käsitellään ja esitetään natsi-Saksan elokuvaa. Uuden dokumenttielokuvan Hitlerin Hollywood jälkeen nähdään vuonna 1944 valmistunut Veit Harlanin värielokuva Muuttolintu.

Ohjaajista erityishuomiota saa Fritz Lang, jolta esitetään suuret klassikot Tohtori Mabuse (1.10., 8.10., 14.10.) ja M – kaupunki etsii murhaajaa (12.10.) ja josta tehty uusi fiktioelokuva Fritz Lang ja M – murhan jäljillä (11.10.) kertoo vaihtoehtoisen totuuden M-elokuvan teosta.

Saksa-teeman jälkinäytöksenä nähdään Rainer Werner Fassbinderin kuuluisimpiin kuuluva elokuva, sodanjälkeisen Saksan noususta kertova Maria Braunin avioliitto (28.10.).

Saksa-teeman ohjelmisto:

1.10. Klo 12.00
Tri Mabuse – ihmispeto
(Dr. Mabuse, der Spieler, Teil 1: Der große Spieler – Ein Bild der Zeit, Saksa 1922)

8.10. klo 12.00
Tri Mabuse rikosten pyörteissä
(Dr. Mabuse, der Spieler, Teil 2: Inferno, ein Spiel von Menschen unserer Zeit, Saksa 1922)

12.10. klo 21.00
M – Kaupunki etsii murhaajaa
(M, Saksa 1931)

14.10. Klo 21.00
Teemalauantai: Saksa sotien välissä

Caligarista Hitleriin
(Von Caligari zu Hitler: Das deutsche Kino im Zeitalter der Massen, Saksa 2014)
Tohtori Mabusen testamentti
(Das Testament des Dr. Mabuse, Saksa 1933)

Näin Saksa ja saksalainen elokuva kulkivat kohti natsiaikaa ja toista maailmansotaa.
Saksassa elettiin vuosina 1918–33 paitsi poliittisen ja taloudellisen kuohunnan aikaa myös taiteen ja erityisesti elokuvan kultakautta. Saksalainen elokuva oli Weimarin tasavallan aikaan maailman huippua. Rüdiger Suchslandin komea dokumenttielokuva Caligarista Hitleriin kertoo tuosta ajasta upean elokuvakollaasin keinoin, Siegfried Kracauerin samannimistä kuuluisaa kirjaa osin seuraten.
Dokumenttielokuvassa laajasti käsitellyn Fritz Langin 1920-luvulla ohjaama Tri Mabuse esitetään kahdessa osassa Teemalla 1. ja 8.10. Lauantai-illassa esitetään tämän kauhu/jännitystarinan huikea, itsenäinen jatko-osa, äänielokuva Tohtori Mabusen testamentti. Hitler nousi valtaan ennen elokuvan ensi-iltaa, ja se kiellettiin Saksassa. Lang pakeni maasta pian tämän jälkeen.

15.10.klo 12.00
Ihmisiä sunnuntaina
(Menschen am Sonntag, Saksa 1930)

21.10. klo 21.00
Teemalauantai: Natsien unelmatehdas

Hitlerin Hollywood
(Hitlers Hollywood: Das Deutsche Kino im Zeitalter der Propaganda 1933–1945, Saksa 2017)
Muuttolintu
(Opfergang, Saksa 1944)

Rüdiger Suchslandin uusi komea dokumenttielokuva jatkaa siitä, mihin Caligarista Hitleriin päättyi: Hitlerin Hollywood kertoo natsi-Saksan elokuvista ja propagandan ajasta, unelmatehtaasta kuoleman voimien käytössä. Se saa nyt Suomen-ensi-iltansa. Sen jälkeen esitetään todellinen harvinaisuus, pahamaineisen Jud Süssin ohjaajan Veit Harlanin värielokuva Opfergang eli Muuttolintu. Uhrautumisen ja kuoleman teemoja käsittelevä melodraama oli natsi-Saksan viimeisiä elokuvia. Se sai ensi-iltansa joulukuussa 1944. Pääosaa, pohjoisen tyttöä Älsklingiä näyttelee Kristina Söderbaum.

8.10. klo 21.00
Teemalauantai: Saksan sodan jälkeen

Olipa kerran… Maria Braunin avioliitto
(Il était une fois… Le Mariage de Maria Braun, Ranska 2012)
Maria Braunin avioliitto
(Die Ehe der Maria Braun, Saksa 1979)

Ilta on omistettu uuden saksalaisen elokuvan ihmelapsen ja kauhukakaran, nuorena kuolleen Rainer Werner Fassbinderin kuuluisimmalle elokuvalle Maria Braunin avioliitto, joka kertoo sodanjälkeisen Saksan talousihmeestä. Pääosaa esittää Hanna Schygulla yhdessä uransa parhaista rooleista. Ennen elokuvaa esitetään sitä käsittelevä Olipa kerran… -sarjan tv-dokumentti, jonka on ohajnnut François Levy-Kuentz.
“Maria Braunin avioliitto antoi minulle sen opin omaan elämääni, ettei pidä odottaa että oikea elämä alkaa vasta huomenna. Pitää osallistua nyt eikä säästellä itseään johonkin tulevaisuuteen, joka ehkä tulee tai sitten ei”, Hanna Schygulla totesi Sodankylän elokuvajuhlilla kesäkuussa 2017.

Saksan 1900-luvun historiaa käsitellään myös Edgar Reitzin suursarjassa Kotiseutu, jota esitetään Teemalla arki-iltapäivisin viiden jakson viikkotahdilla.

Saksalaista elokuvaa on luvassa lisää vielä joulukuussa: Teemalauantaissa nähdään muun muassa F.W. Murnaun Nosferatu, Wim Wendersin Berliinin taivaan alla ja sen harvoin nähty jatko-osa Niin kaukana, niin lähellä sekä erikoisuutena saksaa puhuva Anneli Sauli 1960-luvun saksalaistrillereissä.

Saksalaisen elokuvan lokakuu 1.–28.10.
Ohjelmia Kino Klassikossa, sunnuntaimatineassa, keskiviikon Kinossa sekä Teemalauantaissa.
Ohjelmat ovat Areenassa 30 vuorokautta, paitsi Muuttolintu, joka on katsottavissa vain suoratoistona.