Yle Teeman Tekijänä-sarjan valokuvaaja Meeri Koutaniemi live-keskustelussa ensilähetyksen jälkeen 7.4.

tekijanameerikoutaniemi_0

Nuoria taitajia esittelevä Tekijänä-sarja jatkuu valokuvaajilla ensi maanantaina 26.3. Ensimmäisenä on vuorossa intohimoinen muotikuvaaja Juha Mustonen.

Tekijänä-sarja kuvaa sukupolvensa nuorten taitajien työtä ja elämänpiiriä. Sarjan päähenkilöt ovat sukupolvensa huippuja, nuoria tekijöitä, jotka ovat tarttuneet hetkeen ja kouliintuneet työssään poikkeuksellisen taitaviksi, taipumustensa ja kovan työn kautta. Ohjelma kuvaa yhtä päivää päähenkilön elämässä varhaisesta aamusta yöhön asti, pysyen mukana kaikessa mitä kohde tekee ja seuraten samalla tämän työntekoa lähes tieteellisellä tarkkuudella.

Viikkoa myöhemmin 7.4. sarjassa esitellään palkittu ja puhuttava nuori Meeri Koutaniemi.

Meeri Koutaniemi, 26, elää ja hengittää kuvajournalismia. Hän on useilla palkinnoilla palkittu nuori valokuvaaja, jonka metodina on heittäytyä täysillä kuvattaviensa elämään. Tällä hetkellä Koutaniemi kuvaa Rio de Janeirossa favela-hökkelikylien hajottamista ja köyhien ihmisten pakkohäätöjä kodeistaan. Tämä tapahtuu jalkapallon maailmanmestaruuskisojen takapihoilla, siellä  minne kisahuuma ei ulotu.

Viime vuonna Meeri Koutaniemi teki historiaa voittamalla Vuoden lehtikuvat –kilpailussa palkinnon viidessä eri kategoriassa ja hän oli myös yleisön valinta Vuoden lehtikuvaajaksi. Vuonna 2014 hänet valittiin toistamiseen Vuoden lehtikuvaajaksi.

Suuren yleisön tietoisuuteen  Koutaniemi nousi viimeistään kuvattuaan Keniassa kahden tytön ympärileikkausrituaalin. Noussut keskustelu julkisuudesta ja ihmisoikeuksista on pitänyt Koutaniemen sekä rakastettuna että vahvasti kritisoituna kuvaajana.

”Olen ymmärtänyt jo varhain , miten etuoikeutettu olen. Minulla on ruokaa, katto pään päällä ja saan tehdä mitä rakastan. Se ymmärrys on maailmaa kiertäessä vain vahvistunut.”  

Koutaniemi kutsuu itse itseään yhtä lailla dokumentaariseksi valokuvaajaksi kuin aktivistiksikin. Kenian lisäksi Meeri Koutaniemi on taltioinut vuosien aikana vähemmistöjen ja erityisesti naisten elämää 30:ssä eri maassa. Hän on kuvannut muun muassa burmalaisia pakolaisia thaimaalaisella kaatopaikalla, malilaisia pakolaistyttöjä Nigerissä ja hiv-positiivisia transsukupuolisia intiaaneja Meksikossa, mistä syntyi hänen ensimmäinen valokuvakirjansa Oasis.

”En ole missään nimessä sotakuvaaja, enkä oikeastaan kriisikuvaajakaan. Olen todistanut omin silmin, että monet ihmisoikeusloukkaukset ovat vakavampia monessa muussa maassa kuin Suomessa ja tämä havainto on vienyt minut ulkomaille aiheitteni ääreen.”

Tekijänä Meeri Koutaniemi seuraa sisukkaan valokuvaajan päivää faveloista viidakkoon ja takaisin.

Ohjelman ensilähetyksen jälkeen Meeri Koutaniemi on tunnin ajan tavattavissa live-keskustelussa Tekijänä-sarjan sivuilla osoittteessa:  yle.fi/tekijana. (sivut aukeavat viimeistään 7.4.)

Katso ohjelman traileri.

Ohjaus: Maria Seppälä
Kuvaus: Hannu Kettunen
Leikkaus: Asta Pystynen
Tuotanto: Yle Kulttuuri ja viihde, 2014

Kevään muut valokuvaajat Tekijänä-sarjassa ovat:
14.4. Jussi Leinonen
21.4. Aki Roukala
28.4. Evelin Kask

Tekijänä Yle Teemalla maanantaisin klo 21.30 alkaen 31.3. Meeri Koutaniemi vuorossa 7.4. Jaksot ovat katsottavissa Yle Areenasta.