Tulossa: Invisible heroes – Mikael Persbrandt tähdittää suomalaissarjaa

7917bcfbeaa5aa3d8a13f0e09c475ca6

Yle Original Series -draaman Invisible heroes tuotanto käynnistyy kesäkuussa Santiago de Chilessä. Sarja kertoo Suomen suurlähetystön henkilökunnan toiminnasta Chilessä vuoden 1973 sotilasvallankaappauksen jälkeisinä sekasortoisina kuukausina.
Invisible heroes kertoo suomalaisten nuorten diplomaattien sankaritarinan Chilestä sotilasvallankaappauksen ajalta vuodelta 1973. Suomalaiset diplomaatit Tapani Brotherus ja Ilkka Jaamala sekä Tapanin vaimo Lysa Brotherus auttoivat yli 2000 vasemmistolaista sotilasjuntan vainon alta. Suomalaiset toimivat vailla virallista valtuutusta samaan aikaan kun Ruotsin suurlähettiläs Harald Edelstam oli näkyvin ihmisoikeuksien puolesta taistelija pääministeri Olof Palmen tuella. Suomalaiset olivat näkymättömiä sankareita.

Kuusiosasisen Invisible heroes sarjan tuottavat yhdessä suomalainen Kaiho Republic, chileläinen Parox S.L.A.n ja Yle. Chilessä sarjassa ovat mukana Chilevision TV kanava sekä CNTV säätiö.

Sarjan pääosissa esiintyvät Pelle Heikkilä, Ilkka Villi, Sofia Heikkilä sekä Ruotsin suurlähettiläänä Mikael Persbrandt. Keskeisiä chileläisiä henkilöitä esittävät Gaston Salgado, Cristian Carvajal, Marcial Tagle sekä Ingrid Isensee.

Sarjan ovat käsikirjoittaneet Tarja Kylmä ja Manuela Infante, sen ohjaavat Mika Kurvinen ja Alicia Scherson sekä tuottavat Pekka Ruohoranta Yle, Liisa Penttilä-Asikainen ja Pete Eklund Kaiho Republic sekä Leonora González ja Sergio Gándara Parox S.L.A.

“Lähihistoriasta kertovat tositarinat kiinnostavat ihmisiä kaikkialla. Invisible Heroes on paitsi suomalainen sankaritarina, myös suuri kertomus inhimillisyydestä. Yle siirtyy tämän tuotannon kautta yhtiön omien kansainvälisten draamaprojektien maailmaan ja näin mahdollisuudet tehdä entistäkin laadukkaampaa sarjadraamaa kasvavat”, kertoo Ylen luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén.

“Chilessä on tehty monta vaikuttavaa draamaa juntan ajasta, mutta Invisible heroes tuo suomalaisten diplomaattien ja lähetystöjen solidaarisuustyön kautta täysin uuden näkökulman 1973-75 vuosien tapahtumiin. Tarina auttaa myös ymmärtämään paremmin ympäri maailman parhaillaan tapahtuvaa muuttoaaltoa. Invisible heroes on myös yhteistuotanto, joka auttaa tuomaan vaikuttavia tarinoita laajoille yleisöille maidemme rajojen ulkopuolella”, toteavat tuottajat Leonora González ja Sergio Gándara Parox tuotantoyhtiöstä.

“Parhaimmillaan draama paljastaa jotain ympäröivästä maailmastamme ja meistä ihmisistä sekä saa meidät eläytymään vahvasti ihmiskohtaloihin. Invisible heroes pitää sisällään humaanin sankaritarinan, laajan tunteiden kirjon jännityksestä nauruun, pelosta lohtuun, ja juuri siksi se on yhdistänyt ja innostanut hienolla tavalla kahden toisistaan kaukana olevien maiden draamantekijät”, sanoo Liisa Penttilä-Asikainen.
Invisible heroes -sarjan tuotanto käynnistyy 11.6. Sarja julkaistaan huhtikuussa 2019.