YLE: Myrskyluodon Maija on heinäkuun Toivottujen helmi – heinäkuussa juhlitaan myös Neil Hardwickiä

7373a6b709a76ed64dec9a83da72084f

Heinäkuussa mennään merelle ja saaristoon. Ei vain tyveneen ja kesätuuliin, vaan myrskyyn, tuiskuun ja monenlaisiin tunteisiin. Heinäkuussa juhlitaan myös 70 vuotta täyttävää Neil Hardwickiä.

MYRSKYLUODON MAIJA

Myrskyluodon Maija -sarja on yksi rakastetuimmista tv-klassikoista ja ruotsinkielisen tv-teatterin helmi. Se kertoo 1800-luvun saaristolaiselämän ankaruudesta ja kauneudesta Myrskyluodolla. Åke Lindmanin ohjaaman sarjan karunkaunista tarinaa kuljettaa soinnillaan myös Lasse Mårtensonin musiikki.

Aikalaiskriitikko ylisti sarjaa seuraavasti:

”En ihmettelisi, vaikka Myrskyluodon Maijasta tulisi kansainvälistä ohjelmatavaraa. Sen hartaus, yksinkertaisuus, oikea totisuus hakevat vertaa seurassa kuin seurassa. ” (HS Jukka Kajava, 22.4.1976)

Kuusiosainen sarja on Yle Svenska TV-teaternin tuotanto vuodelta 1975

Onnea “niim-maan-perusteellisesti”!

Neil Hardwickiä juhlimme julkaisemalla Sisko ja sen veli -sarjan sekä Reinikainen-sarjan alkuperäisversion. Kumpikin ohjelma on eri foorumeilla moninkertaisesti palkittu. Sisko ja sen veli on saanut mm. Kynnys ry:n palkinnon sekä Invalidiliiton tunnustuksen vuoden 1986 parhaana vammaisaiheisena ohjelmana.

Areenassa on jo julkaistuna Jussi Tuomisen ja Neil Hardwicikin käsikirjoittama Tankki täyteen -sarja.

SISKO JA SEN VELI
Tuija ja Immu, yli kolmekymppiset kotona asuvat sisarukset, eivät ole oikein saaneet otetta elämäänsä. Tuija on bingoemäntä ja Immu kymmenettä vuotta kirjoilla yliopistossa.

Isän kuolema vie perimmäisten kysymysten äärelle ja sysää kohti elämänmuutosta. Sisarusten kyydissä pääsee mm. vainajan viimeisen toiveen äärelle, sokkotreffeille ja testeihin terveyskeskuksessa.

Kuusiosainen komediasarja on TV2 Viihdetoimituksen tuotanto vuodelta 1986.

REINIKAINEN
Konstaapeli Reinikainen pistää niin maan perusteellisesti asiat kuntoon ja konnat kuriin. Maalta muuttaneella konstaapelilla on totuttelemista kaupunkilaispoliisin työtapoihin ja kiireiseen elämänrytmiin – muilla taas totuttelemista Artturi Sakari Reinikaiseen. Hurtti huumori ja suunpieksäntä riipivät työkaverien hermoja, mutta vauhtia riittää ja tuloksia kieltämättä tulee.

Reinikainen-sarja on TV2 Viihdetoimituksen tuotanto vuosilta 1982 – 1983.

Reinikaista näyttelevä Tenho Saurén (1926–2001) sai sarjan nimiroolista Venla- sekä Telvis-palkinnot, ja sarja keräsi ruutujen ääreen parhaimmillaan yli kaksi miljoonaa suomalaista.

Reinikainen-sarja on TV2 Viihdetoimituksen tuotanto vuosilta 1982 – 1983.

MUSTA HURMIO
Musta hurmio on Toivo Pekkasen romaaniin perustuva balladinomainen tarina elämän perusvoimien ja rakkauden kamppailusta syrjäisessä saaristoyhteisössä. Pienessä yhteisössä ei anneta tilaa erilaisuudelle eikä onnelle. Hurmio koituu turmioksi muualta tulleelle puutarhurille ja hänen rakastetulleen, toisen miehen vaimolle. Musta hurmio oli aikansa kulttileffa, “pakko-nähdä”. Se sai vuonna 1984 Jussit: paras tv-ohjaus Tapio Suominen, paras miespääosa Paavo Pentikäinen.

Musta hurmio on TV1 Teatteritoimituksen tuotanto vuodelta 1984.