Category Archives: YLE TEEMA

Yle Teema ylpeänä esittää: Pride 2022

Pride 2022 -kulkuelähetyksen 2.7. juontavat Joonas Pesonen, Henkka Remes, Sophia Wekesa ja Laura Haimila

Yle Teema viettää Pride-viikkoa 27.6.2022 alkaen kokonaiset kolme viikkoa! Huipennuksena on suora lähetys Helsingin Pride-kulkueesta, joka palaa kaupungin kaduille kahden vuoden tauon jälkeen. Pride-lähetys nähdään Yle Teemalla ja Yle Areenassa lauantaina 2.7. klo 11.50 alkaen.

Pride-kokonaisuudessa on lisäksi elokuvia ja dokumentteja. Viikon avaa maanantaina 27.6. Ennakkoluulo ja ylpeys, uusi dokumentti ruotsalaisen elokuvan queer-historiasta. Keskiviikkona 6.7. nähdään ylistetty ranskalaiselokuva Yhdessä (Deux), draama kahden naisen rakkaudesta ja elämästä 1950-luvun Pariisissa “naapureina” viereisissä asunnoissa. Lisäksi mm. Dome Karukosken Tom of Finland, Derek Jarmanin Edward II ja Ilppo Pohjolan klassikko Daddy and the Muscle Academy.

Ennakkoluulo ja ylpeys

maanantaina 27.6. Yle Fem klo 23.20
(Fördom och stolthet – en queer filmhistoria, Ruotsi 2022) Mauritz Stillerin ohjaama mykkäfilmi Vingarne oli vuonna 1916 maailman ensimmäinen miesten välistä homosuhdetta käsitellyt draamaelokuva. Eva Belingin dokumentti kertoo ruotsalaisen elokuvan pitkän queer-historian Stillerin ajoista Fucking Åmålin kautta nykypäivään.
Yle Areenassa 26.7.2022 saakka.

And Then We Danced
keskiviikkona 29.6. Yle Teema klo 21.45
(Ruotsi/Georgia/Ranska 2019) Merab unelmoi paikasta ykköstanssijana Georgian kansallisensemblessä, harjoiteltuaan vuosia partnerinsa Maryn kanssa. Kun Irakli liittyy ryhmään ja kilpailee samasta paikasta, Merabin elämä mullistuu. Ohjaus: Levan Akin. Pääosissa: Levan Gelbakhiani, Bachi Valishvili, Ana Javakishvili.
Yle Areenassa 24.9.2022 saakka.

Keith Haring –katutaiteen ihmelapsi
keskiviikkona 29.6. Yle Teema klo 23.15
(Keith Haring: Street Art Boy, Iso-Britannia 2020) Keith Haring oli yhdysvaltalainen katutaiteilija, jonka newyorkilaiset oppivat tuntemaan yksinkertaisista piirroksista, joita hän teki kaupungin metroasemien seinille 1980-luvun alkuvuosina. Pian graffitia opittiin pitämään taiteena, ja siitä tuli hyvin kaupaksi menevä muoti-ilmiö. Haring kohosi New Yorkin tunnettuihin taidepiireihin ja hänestä tuli sukupolvensa tähti. Tuotanto: BBC
Yle Areenassa 31.8.2022 saakka.

Freddie Mercury: Loppunäytös
torstaina 30.6. Yle Teema klo 21.30
(Freddie Mercury: The Final Act, Iso-Britannia 2021) Tuore, koskettava BBC-dokumentti karismaattisen Queen-vokalistin viimeisistä vuosista ja hiipumisesta aidsin takia vuonna 1991.
Yle Areenassa 9.7.2022 saakka.

Daddy and the Muscle Academy
torstaina 30.6. Yle Teema klo 23.00
Ilppo Pohjolan dokumenttielokuva vuodelta 1991 on henkilökuva Tom of Finlandin luojan elämästä ja urasta. Taiteilija Touko Laaksonen löysi inspiraation kuviinsa omista kokemuksistaan ja fantasioistaan.
Yle Areenassa 7.7.2022 saakka.

Tom of Finland
perjantaina 1.7. Yle Teema klo 23.05
(Suomi 2017) Touko Laaksonen nousee kansainväliseen menestykseen kuvilla, jotka Suomessa olivat aikanaan laittomia. Tarina rohkeudesta ja rakkaudesta. Ohjaus: Dome Karukoski. Pääosissa: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky.
Yle Areenassa 27.7.2022 saakka.

SUORA LÄHETYS

Helsinki Pride 2022 LIVE
lauantaina 2.7. Yle Teema klo 11.50–13.30
Pride-kulkue palaa muutaman vuoden tauon jälkeen Helsingin ydinkeskustan kaduille. Yle Teeman suorassa lähetyksessä seurataan kulkueen tunnelmia ja tavataan kiinnostavia ihmisiä. Kulkue lähtee klo 12.00 Senaatintorilta ja päättyy Kaivopuistoon puistopicnikille. Matkan varrelta kuullaan osallistujen haastatteluja. Juontajina: Joonas Pesonen, Henkka Remes, Laura Haimila ja Sophia Wekesa. Tuottaja: Hanne Reitala.
Yle Areenassa toistaiseksi.

Pako
lauantaina 2.7. Yle Teema klo 22.45
(Flugt, Tanska 2021) Tässä kolme Oscar-ehdokkuutta saaneessa tanskalaisessa animoidussa dokumenttielokuvassa lapsena Afganistanista paennut Amin kertoo oman tarinansa. Elokuva on kertomus pakolaisuuden ohella myös seksuaalisesta identiteetistä, perheestä ja yksinkertaisesti siitä mitä on olla ihminen. Ohjaus: Jonas Poher Rasmussen
Yle Areenassa 25.9.2022 saakka.

Yhdessä
keskiviikkona 6.7. Yle Teema klo 21.45
(Deux, Ranska 2019) Nina ja Madeleine ovat rakastaneet salassa jo vuosikymmeniä. Ulkopuolisten silmissä, mukaan lukien Madeleinen aikuiset lapset, he ovat vain naapureita samassa kerroksessa. He ovat tottuneet liikkumaan asuntojen välillä ja jakamaan arjen pienet hetket keskenään. Kunnes tulee se päivä, jolloin heidän suhteensa saa yllättävän käänteen ja Madeleinen tytär pikku hiljaa alkaa ymmärtää totuuden. Filippo Meneghetti on ohjannut kauniin ja vangitsevan tarinan, jonka pääosissa loistavat Hannah Arendtista ja Fassbinderin Lolasta tuttu Barbara Sukowa sekä Martine Chevallier. Yhdessä oli Ranskan virallinen Oscar-ehdokas 2021.
Yle Areenassa 28.9.2022 saakka.

Edward II
keskiviikko 13.7. Yle Teema klo 21.45
(Britannia 1991) Christopher Marlowen näytelmään perustuva romanttinen historiallinen draama, jossa kuninkaan hovi ja keskiaika kohtaavat Derek Jarmanin käsittelyssä vuoden 1991 poliittisen lgbt-aktivismin. Visuaalisesti häikäisevän elokuvan postmoderni ilme yhdistää sulavasti runomitalla lausutut repliikit. Onneton kuningas joutuu paroniensa pilkan kohteeksi ja hylkäämäksi suosiessaan rakastamaansa Gavestonia ja laiminlyödessään kuningatartaan, joka juonittelee lordi Mortimerin kanssa anastaaksen vallan. Pääosissa: Steven Waddington, Tilda Swinton, Andrew Tiernan ja Nigel Terry ja Annie Lennox.
Yle Areenassa 24.9.2022 saakka.

Kuninkaallinen salaisuus
nyt Yle Areenassa, tiistaista 5.7. perjantaihin 8.7. Yle Teema klo 20.00
(En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby, Ruotsi 2020) Tositapahtumiin perustuva sarja kielletystä rakkaudesta ravintoloitsija Kurt Haijbyn ja Ruotsin kuninkaan Kustaa V:n välillä. Suhteesta syntyi Ruotsin historian vakavimpiin kuuluva oikeusskandaali. Tapahtuvat saivat alkunsa vuonna 1936, kun Haijbyn vaimo haki avioeroa ja ilmoitti syyksi miehensä uskottomuuden Ruotsin kuninkaan kanssa – aikana jolloin homoseksuaalisuus oli rikos. Pääosissa nähdään kahdesti Guldbagge-palkinnolla palkittu Sverrir Gudnason sekä arvostettu näytelmäkirjailija ja näyttelijä Staffan Göthe. Käsikirjoitus: Bengt Braskered. Ohjaus: Lisa James Larsson.
Yle Areenassa 22.12.2022 saakka.

The Betty Show esitetään huomenna Yle Teema & Fem -kanavalla

Yleisradio taltioi festivaaliviikolla Delta Venus -ryhmän The Betty Show -esityksen. Teos esitetään huomenna lauantaina 30.10. Yle Teema & Fem -kanavalla klo 21.26. Ennen ensi-iltaa on luvassa Delta Venus -ryhmäläisten haastattelu klo 21.00. Esitys on katsottavissa myös Yle Areenassa.

The Betty Show on ohjaaja-näyttelijä Sara Mellerin perustaman Delta Venus -ryhmän ja Kansallisteatterin yhteistuotanto. Esitys on häpeämätön, kokeellinen kabaree ja karnevalistinen tutkielma riippuvuuksista. Viisi Bettyä ei pyytele anteeksi, vaikka kiusallisia asioita tapahtuu ja kulissit kaatuvat.

:YLE TEEMA & YLE RADIO 1: Erotiikan kevät – Teemaviikolla keskiössä ihmisen seksuaalisuus

1

Kuvat: Tuuli Laukkanen / Yle

Draamaa, asiaohjelmia ja musiikkia – keskiössä ihmisen seksuaalisuus

Erotiikan kevät -teemaviikko Yle Radio 1:ssä 19.–25.4.

Maanantaina 19. huhtikuuta alkavalla teemaviikolla käsitellään erotiikkaa ja seksuaalisuutta lukuisissa puhe- ja musiikkiohjelmissa. Kevään ja alkukesän aikana kuulemme myös tarinoita seksuaalisuudesta laatudraaman keinoin.

Roman Schatzin Maamme-kirjassa pohditaan flirttailun anatomiaa ja Sari Valton aiheena ovat lemmenyrtit. Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa Satu Kivelä käsittelee erotiikkaa ja seksiä vammaisten ja mielenterveyskuntoutujien näkökulmasta. Kulttuuriykkösen aiheina ovat mm. homoseksuaalisuus Raamatussa sekä eroottisten alusasujen historia.

Erotiikan kevät näkyy myös Yle Teeman ohjelmistossa: mm. Jörn Donnerin elokuva Krapula saa ensiesityksensä televisiossa.

Erotiikan kevään ydin on kymmenen uutta ihmisen seksuaalisuutta käsittelevää kuunnelmaa 18.4.–20.6.

Yle Radio 1 sunnuntaisin klo 15, kaikki kuunnelmat Yle Areenassa 18.4.

Ylen audiodraamat vievät kuuntelijaa strippareiden työyön kautta homosaunaan ja hoivakodin seksiklubille. Nuoripari pohtii, onko seksi parisuhteen liima ja sinkku sitä, kuka hänen elämäänsä lopulta kertoo. Entä miltä orgasmi kuulostaa, oikeasti? Seksuaalisuuden äärellä heterous voi olla vain oletus itsestä, sidonta osoitus luottamuksesta ja traumaattisuus periytyä sukupolvien yli. Miten siis puhua itselleen ja toisille, kun haluttaa? Varaslähtönä teemaviikkoon lähetetään ensimmäinen kuunnelma Stripparit virantoimituksessa jo sunnuntaina 18.4.

image

Stripparit virantoimituksessa

18.4. klo 15 Yle Radio 1

Mitä strippareiden asiakkaat, feministit, äidit tai kuka tahansa voisi oppia seksistä, rajoista ja vallasta näiden “alastomien terapeuttien” kanssa? Komedia päästää ääneen ammattikunnan, jota yleensä vain katsotaan.  Käsikirjoitus: Slutartists eli Alvi HaapamäkiMilla-Mari Pylkkänen ja Camilla Rantanen. Ohjaus: Sini Pesonen. Äänisuunnittelusta vastaa Hanna-Helena Kinnunen, ja rooleissa ovat Slutartists ja Minna Kivelä. Dramaturgi ja apulaistuottaja: Iira Halttunen.  Yle Draama 2020.

Sidos

25.4. klo 15 Yle Radio 1

Huoneessa on kaksi ihmistä ja köysi. Millainen yhteys heidän välilleen syntyy? Kuunnelma on ekspressionistinen draama siitä, miltä sidontasessio tuntuu. Teoksessa sidonta laajenee erotiikan lisäksi myös jaetun olemisen ja luottamisen tiloihin, arjen ulkopuolelle.  Käsikirjoitus: Ville Koskivaara, ohjaus Toni Kamula, äänisuunnittelu Tiina Luoma.  Rooleissa: Maija Siljander ja Jukka Peltola. Dramaturgi: Iira Halttunen. Yle Draama 2020.

6

Jörn Donnerin elokuva Sixtynine 69. Kuvassa vasemmalta: näyttelijät Sven-Bertil Taube, Ritva Vepsä ja Jörn Donner. Kuva: Yle/Kuvapalvelu.

Erotiikan kevät näkyy myös Yle Teeman ohjelmistossa

Yle Teeman Kino Suomi osallistuu Erotiikan kevääseen neljällä elokuvalla vuosilta 1968–1974. Näistä yksi – Jörn Donnerin Krapula – saa ensiesityksensä tv:ssä. Teeman Elävä arkisto on mukana kahdella ohjelmalla – mukana mm. Kata Kärkkäinen, Heinäsirkka ja Claes Andersson.

Yksi Jörn Donnerin monista puolista oli seksikohuohjaaja: Donner kuvasi elokuvissaan seksiä suorasukaisesti, urbaanisti ja kaupallisesti. Aikalaiskriitikot haukkuivat Donnerin elokuvat järjestään pinnallisiksi kiiltokuviksi. Ehkäpä Jörn Donner silti oli aikaansa edellä tehdessään elokuvia seksistä mukavan, porvarillisen elämän itsepintaisena ongelmana, joka ajaa otteessaan rimpuilevat ihmiset naurettaviin tekoihin ja emotionaalisiin umpikujiin.

Äärimmäisyyksiin Donner vei linjansa Ruotsissa valmistuneessa elokuvassaan Krapula (4.5.), joka on yhä kielletty alle 18-vuotiailta ja nähdään ensi kertaa televisiossa. Sitä edeltävät Kino Suomessa Sixtynine 69 (20.4.) ja Naisenkuvia (27.4.).

Kino Suomen sarjan päättää Seppo Huunosen ohjaama Karvat (11.5.), tavallisen perheenisän eroottinen rikosseikkailu, joka ansaitsisi kenties kulttistatuksen.

Elokuvat nähdään tiistaisin 20.4.–11.5. noin klo 22, paitsi Krapula, joka nähdään vasta klo 23. Ikärajansa takia se ei myöskään tule katsottavaksi Areenaan.

Teeman Elävä arkisto esittää torstaina 22.4. klo 23.05 ohjelman Cosi fan tutti – Puhetta erotiikasta (1989). Naiset pääsevät kerrankin laukomaan, mikä miehessä on seksikästä!

Keskustelemassa ovat Kata Kärkkäinen, Heinäsirkka ja Nadja Pyykkö. Juontajana Seppo Pietikäinen. Ja heti perään klo 23.34 nähdään Kuluttajakalenteri: Myyntivalttina seksi (1968). Porno ja seksi tunkeutuvat kaikille elämän alueille – niin tapahtui jo yli 50 vuotta sitten. Muun muassa nuori psykiatri Claes Andersson kertoo, miksi.

Rakkauden, rikoksen, taiteen ja unelmien New York on Teeman elokuvien ja dokumenttien aiheena 27.3.–8.5.2020

7f1cc888b006dd07812c4198d0fdd98a

Teema esittää huhti–toukokuussa toistakymmentä elokuvaa New Yorkista 1960-luvulta 2010-luvulle. Elokuvien lisäksi nähdään dokumentteja: tanssia, katutaidetta, valokuvaa.

Yksi kokonaisuuden teemoista on väkivallan New York. Martin Scorsesen Taksikuski ja Gangs of New York ovat tutkielmia kaupungin julmista kaduista. You Were Never Really Here tuo Taksikuskin teemat 2010-luvulle, pääosassa Joaquin Phoenix. Väkivallan vuosi on realistinen draama vuoden 1980 New Yorkista.

Rakkautta ja ihmissuhdekuvioita nähdään kolmessa elokuvassa. Nuoret Jane Fonda ja Robert Redford hurmaavat komediassa Paljain jaloin puistossa. Miehuusvuodet on karu satiiri miehistä, jotka eivät ymmärrä naisia, pääosassa Jack Nicholson. Ja rakkaudentunnustus koko kaupungille on Woody Allenin Manhattan.

Kokonaisuuteen kuuluu myös kaksi Teemalauantaita, joissa tanssitaan. Ensimmäinen vie discon kulta-aikaan ja legendaariselle Studio 54 -klubille. Toinen Teemalauantai ottaa aiheekseen tanssin ja teatterikatu Broadwayn.

Dokumenttien aiheina ovat mm. mystinen katutaiteilija Richard Hambleton ja itseoppineena taidemaailman huipulle noussut Jean-Michel Basquiat. Taiteilija alallaan oli myös insinööri Othmar Ammann, joka loi kaupungin maamerkeiksi mahtavia siltoja.

You Were Never Really Here
pe 27.3. klo 21.00
(USA/Britannia 2017) Taksikuskin tematiikkaa skottiohjaaja Lynne Ramsayn näkökulmasta. Traumatisoitunut sotaveteraani jäljittää maksusta kadonneita tyttölapsia, kunnes erään senaattorin 13-vuotiaan tyttären pelastustehtävä karkaa käsistä vainoharhaiseksi ja väkivaltaiseksi painajaiseksi. Ramsayn käsikirjoitus ja Joaquin Phoenixin pääosasuoritus on palkittu Cannesin elokuvafestivaalilla.
Yle Areena 30 päivää

Kino Klassikko: Paljain jaloin puistossa (S)

to 2.4. klo 21

(Barefoot in the Park, USA 1966) Nuorekkaat Jane Fonda ja Robert Redford Neil Simonin näytelmään perustavassa draamakomediassa, joka seuraa newyorkilaisen avioparin yhteiselämän alkutaivalta kuherruskuukaudesta ensimmäiseen kriisiin.
Yle Areena 14 päivää

Gangs of New York (16)

pe 3.4. klo 21

(USA 2002) Martin Scorsesen suurelokuva 1860-luvun New Yorkin rikollisista, slummeista ja jengeistä, joiden valtataistelut huipentuvat sisällissodan synnyttämien mellakoiden aikaan. Pääosissa Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly, Liam Neeson ja Brendan Gleeson.
Yle Areena 30 päivää

Teemalauantai goes disco!
la 4.4. klo 20 alkaen
Disco Inferno! Studio 54 ja Saturday Night Fever vievät meidät 70-luvun New Yorkin diskohuumaan.

Studio 54
(USA 2018) Manhattanilla sijainnut Studio 54 oli 1970-luvulla maailman kuuluisin yökerho ja koko hedonistisen vuosikymmenen symboli. Sen perustajat, ystävykset Ian Schrager ja Steve Rubell, onnistuivat nousemaan tuntemattomuudesta New Yorkin yöelämän huipulle. Dokumenttielokuva palaa neljän vuosikymmenen taakse ja kertoo legendaarisen diskon skandaalinkäryisen tarinan. Ohjaus Matt Tyrnauer.
Ensiesitys. Yle Areena 2 vuotta

Lauantai-illan huumaa (12)
(Saturday Night Fever, USA 1977) 1970-luvun diskokuumeen levittäjä, nyt jo elokuvaklassikko, kertoo nuoresta miehestä, joka etsii viikonloppuisin tietä menestykseen New Yorkin diskojen tanssikuninkaana. Pääosissa John Travolta ja Karen Lynn Gorney. Ohjaus John Badham. Musiikki Bee Gees.
Uusinta. Yle Areena 14 päivää

Saturday Night Fever – 40 vuotta huumaa
su 5.4. klo 12
(Saturday Night Fever – The Ultimate Disco Movie, Britannia 2017) Kaikkien aikojen diskoelokuvaa muistellaan 40-vuotisjuhladokumentissa, jossa ovat mukana Lauantai-illan huuman kaikki keskeiset tekijät John Travoltaa myöten. Luvassa jännittävä matka elokuvan todelliseen syntytarinaan, joka on harvalle tuttu. Dokumentin kertoja on tanssija ja tanssituomari Bruno Tonioli. Uusinta. Yle Areena 30 päivää

New Yorkin sillanrakentaja
ti 74. klo 21.00
(Gateways to New York – Othmar H. Ammann and His Bridges, Sveitsi 2018) Sveitsiläis-amerikkalainen insinööri Othmar Ammann suunnitteli kuusi New Yorkin ikonisista silloista. Dokumentti palaa 1900-luvun alkupuolelle, jolloin pelottomat työläiset rakensivat aikansa mahtavimpia siltoja korkealla kaupungin yllä.
Yle Areena 31.1.0.2021 saakka

Kino Klassikko: Miehuusvuodet
to 9.4. klo 21
(Carnal Knowledge, USA 1971) Draamakomedia yliopistokaveruksista, joiden naissuhteita ja koko kansakunnan asenteita seurataan kypsään keski-ikään asti. Pääosissa Jack Nicholson, Art Garfunkel, Ann-Margret, Candice Bergen ja Rita Moreno. Ohjaus: Mike Nichols.
Uusinta. Yle Areena 7 päivää

Väkivallan vuosi (16)
pe 10.4. klo 21
(A Most Violent Year, USA 2014) Vuosi 1980 oli New Yorkin historian väkivaltaisin. Realistinen rikosdraama kertoo kunnianhimoisesta liikemiehestä, joka yrittää laajentaa bisnestään rehellisesti mutta törmää kaikkialla rehottavaan gangsterismiin ja korruptioon. Pääosissa: Oscar Isaac, Jessica Chastain, Albert Brooks ja Alessandro Nivola. Ohjaus: J.S. Chandor
Yle Areena 7 päivää

Mies joka kuvasi New Yorkin
ti 14.4. klo 21
(The Man Who Shot New York, Britannia 2019) Harold Feinstein oli yksi Amerikan arvostetuimpia valokuvaajia. Hänen mustavalkokuviinsa tallentui inhimillisyyttä huokuvia otoksia niin Manhattanin kaduilta, maaseudun hippialueilta kuin Korean sodastakin. Dokumentti esittele Feinsteinin haastattelun hänen elämänsä viimeisiltä vuosilta – ajalta, jolloin hänen työnsä nautti jälleen suurta arvostusta.
Yle Areena 31.8.2021 saakka

Teemalauantai Broadwaylla
la 18.4. klo 20 alkaen
Tap dance, and all that jazz! Uusi dokumentti steppitanssin historiasta ja mestaritanssija-koreografi-ohjaaja Bob Fossen omaelämäkerrallinen elokuva vähän liian kovasta sykkeestä New Yorkin Broadwaylla.

American Tap
(American Tap, USA 2018)Uusi dokumenttielokuva stepistä sekä tämän amerikkalaisista amerikkalaisimman tanssityylin juurista ja historiasta. Ohjaus Mark Wilkinson.
Yle Areena 30 päivää

Syke ei sammu (16)
(All That Jazz, USA 1979) Legendaarisen koreografi-ohjaajan Bob Fossen neljällä Oscarilla palkittu omaelämäkerrallinen mestariteos. Elokuva kertoo Broadway-ohjaajasta, joka yrittää samanaikaisesti luoda uutta musikaalia, leikata viimeisimmän elokuvansa kuntoon, saada tolkkua naissuhteisiinsa ja ylipäänsä elää lujaa ja kovaa vaikka se tappaisi hänet. Pääosissa Roy Scheider, Jessica Lange, Leland Palmer ja Ann Reinking.
Yle Areena 14 päivää

Pimeyden taiteilija (12)
ti 21.4. klo 21
(Shadowman) Richard Hambleton oli 80-luvun Banksy – mystinen taiteilija, joka kiersi öisin Manhattanin katuja täyttäen ne hämmästyttävillä maalauksilla. Dokumentti valottaa katutaiteen unohdetun pioneerin elämää varhaisesta suosiosta aina huumeriippuvuuden aiheuttamaan romahdukseen ja uuteen nousuun. Tuotanto: Storyville Films, Yhdysvallat.
Yle Areena 31.10.2021 saakka

Kino Klassikko: Taksikuski (16)
to 23.4. klo 21.00
(Taxi Driver, Yhdysvallat 1976) Martin Scorsesen kuuluisa, kiistelty mestariteos mieleltään järkkyneestä veteraanista, joka öisin taksikuskina näkee New Yorkin pimeän puolen ja saa pakkomielteitä sekä presidenttikampanjassa työskentelevän naisen että ala-ikäisen prostituoidun vapauttamisesta. Pääosissa Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd, Harvey Keitel, Albert Brooks ja Peter Boyle.

Maattomat
pe 24.4. klo 21
(From Nowhere, USA 2016) Draama kolmesta Bronxissa asuvasta paperittomasta nuoresta, jotka yrittävät opettajansa avulla hankkia laillista oleskelulupaa, uhkana karkotus kaukaiseen ja vieraaseen maahan. Ohjaus: Matthew Newton. Pääosissa: Julianne Nicholson, Denis O’Hare, J. Mallory McCree.
Yle Areena 30 päivää

Carmine Street Guitars
la 25.4. klo 20.00
(USA 2019) Hurmaava dokumenttielokuva New Yorkin Greenwich Villagen legendaarisesta kitarakaupasta nimeltä Carmine Street Guitars. Rick Kelly ja hänen nuori oppilaansa Cindy Hulej rakentavat kitaroita Villagen vanhojen rakennusten puusta, ja näillä soittimilla onkin ihan oma soundinsa. Rick Kellyn kitaroiden käyttäjiin ovat kuuluneet muun muassa Bob Dylan, Lou Reed ja Patti Smith. Ronn Mannin ohjaamassa dokumentissa seurataan kitarakaupan elämää viiden päivän ajan. Kaupassa vierailevat muun muassa Jim Jarmusch, Lenny Kaye, Bill Frisell, Nels Cline ja Marc Ribot, ja kuulemme myös upeita musiikkiesityksiä.
Ensiesitys. Yle Areena 30.11.2021 saakka

Basquiat – taiteilijan tarina
ti 28.4. klo 21.00
(Rage to Riches: Jean-Michel Basquiat, Britannia 2017) Jean-Michel Basquiat oli afroamerikkalainen taiteilija, joka vailla taiteellista koulutusta nousi graffitimaalarista maailmankuuluksi taiteilijaksi, jonka teoksista pyydetään tänään miljoonia dollareita. Hänen ainutlaatuinen ilmaisutyylinsä ammensi inspiraatiota kaduilta, musiikista ja runoudesta. Dokumentti esittää Basquaitin tarinan hänen läheistensä kertomana.
Yle Areena 31.8.2021 saakka

Keskiyön cowboy (16)
pe 1.5. klo 21.00
(Midnight Cowboy, USA 1969) Kolmella Oscarilla palkittu menestyselokuva New Yorkiin saapuvan teksasilaisen naistenmiehen ja paikallisen laitapuolen kulkijan ystävyydestä. Pääosissa Dustin Hoffman, Jon Voight, Sylvia Miles ja Brenda Vaccaro. Ohjaus John Schlesinger. Musiikki John Barry. Unohtumattoman tunnussävelen Everybody’s Talking laulaa Harry Nilsson. Uusinta. Yle Areena 7 päivää

Kino Klassikko: Manhattan (7)
to klo 21.00
(USA 1979) Woody Allenin rakkaudenosoitus Manhattanille ja haikean kaunis komedia keski-ikäisen pikkumiehen lemmenkaipuusta. Pääosissa Woody Allen, Diane Keaton, Mariel Hemingway, Michael Murphy ja Meryl Streep.
Mv. Uusinta. Yle Areena 7 päivää

Paterson (7)
8.5. klo 21.00
(USA 2016) Jim Jarmuschin hurmaava elokuva tavallisista ihmisistä tavallisessa kaupungissa aivan New Yorkin kyljessä, New Jerseyssä. Bussikuski Paterson on bussikuski Patersonin kaupungissa ja elää vaimonsa Lauran kanssa täysin tyytyväisenä jokapäiväisiin rutiineihinsa mutta löytäen myös suurta runoutta ja kauneutta arjen pikku yksityiskohdista. Pääosissa Adam Driver ja Golshifteh Farahani.

Oscar-gaala jälleen suorana Teemalla – Yle solmi 3 vuoden sopimuksen

c533e2efed36478aded7f119944c5cb1

Elokuvavuoden kohokohta, 92. kertaa järjestettävä Oscar®-gaala, näytetään jälleen Yle Teemalla sekä Areenassa suorana lähetyksenä maanantaina 10.2.2020 aamuyöllä klo 03 Suomen aikaa. Aiempien vuosien tapaan gaalan lisäksi nähdään puolentoista tunnin suora lähetys Hollywoodin Dolby Theaterin punaiselta matolta klo 01.30 alkaen.

Oscarit voi katsoa suorana myös Yle Areenassa, jossa se on katsottavissa viikon ajan lähetyksen jälkeen. Gaalaa sekä punaista mattoa ovat jälleen kommentoimassa elokuva-asiantuntija Anna Möttölä sekä toimittaja J. P. Pulkkinen. Ruotsinkielistä lähetystä selostavat Nicke Aldén ja Silja Sahlgren-Fodstad.

Oscar-gaala näytetään Teemalla uusintana suomeksi tekstitettynä saman maanantain iltana kello 20 alkaen, jonka jälkeen näytetään punaisen maton osuus tekstitettynä.

Oscareista saadaan nauttia Yle Teemalla ainakin myös vuosina 2021 ja 2022, sillä Yle on solminut kolmivuotisen sopimuksen The Walt Disney Companyn kanssa Oscareiden esitysoikeuksista.

Oscar-ehdokkaat julkistetaan tänään maanantaina klo 15.18 alkaen Suomen aikaa täällä. Gaala järjestetään tänä vuonna pari viikkoa normaalia aiemmin.

 

Oscar-lähetykset Teemalla ja Areenassa 10.2.2020

klo 01.30 Punainen matto (suora lähetys, ei tekstitystä)

klo 03.00 Oscar-gaala (suora lähetys, ei tekstitystä)

klo 20.00 Oscar-gaala (editoitu versio, tekstitetty suomeksi)

klo 23.00 Punainen matto (editoitu versio, tekstitetty suomeksi)

Oscarit ja punaisen maton osuus ovat katsottavissa Yle Areenassa 17.2. saakka.

Ella Kanninen johdattaa Pohjois-Italiasta Saksaan roomalaisten jäljillä 8.1. alkaen

e254c859b04f0ee079c46e98e25667c6

Ellan matkassa -matkailuohjelman toinen tuotantokausi vie katsojan historialliselle kulttuurimatkalle roomalaisten valloittajien jalanjäljissä Pohjois-Italiasta Saksaan. Matka alkaa Yle Teemalla keskiviikkona 8.1.2020 klo 21.00.

Italiassa runsaasti aikaa viettäneen Ella Kannisen ohjelma yhdistää mielenkiintoisella tavalla matkailun ja historian. Yllättävätkin asiat juontavat juurensa roomalaisiin, ja Rooman valtakunta oli paljon muutakin kuin valtataisteluita ja sotaa. Seitsemän jakson aikana Ella Kanninen tutustuttaa meidät kaikkeen siihen, mitä roomalaisten ajoilta on periytynyt tähän päivään: arkkitehtuuriin, ruokiin, juomiin, juhliin ja paikallisiin tapahtumiin.

– Varsinkin Saksan puolelle siirryttyämme yllätyin huomatessani kuinka paljon asiantuntemusta ja asialleen vihkiytyneitä Rooma-entusiasteja maasta löytyy. Saksassa on todellinen roomalaisajan buumi menossa, Kanninen kertoo.

Ellan matka alkaa Veneton maakunnasta. Reitti kulkee pitkin muinaista Via Claudia Augustaa ja sen pyöräilyreittejä pitkin kohti Veronaa. Franciacortan viinialueella Lombardiassa maistellaan kuohuviiniä ja Trentossa ihmetellään roomalaisten makuelämyksiä: vanhasta ruokalistasta ilmenee, että roomalaiset herkuttelivat muun muassa flamingolla ja pähkinähiirellä. Matka jatkuu Alppien yli Saksaan kohti Tonavaa, ja vesille päästyään Ella kokeilee roomalaisten partioveneen soutamista. Baijerissa tutustutaan muinaisen Rooman yläluokan tyyliin tehtyyn palatsiin ja nauttitaan tietenkin olutkulttuurista. Ellan pitkä matka roomalaisten jalanjäljillä germaaniprovinsseissa päättyy Reinin ja Moselin seuduille.

Ellan matkassa: Etelä-Italia on historiaa ja kulttuuria nykypäivän twistillä

f68d722cb7424e7e1a299167952e9d25

Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.
– Ymmärrykseni siitä, ettei Italiaa voi niputtaa yhdeksi vahvistui entisestään. Olin kovin vaikuttunut miten hyvin niin sanonut tavalliset italialaiset tuntevat historiaansa. Etelä-Italian historian kautta ymmärtää koko Eurooppaa paremmin, Kanninen sanoo.

Etelä-Italia on toista maata kuin renessanssia tulviva Pohjois-Italia. Etelässä näkyy Välimeren maailman runsas ja rikas historia. Kaikki valtakaudet ovat jättäneet jälkensä niin arkkitehtuuriin, tapoihin kuin laajemminkin sosiaalisiin ja poliittisiin oloihin. Veriset riitit, syvästi uskonnolliset tapahtumat ja antiikinaikaiset viinit tuodaan katsojille tarjottimella yhtä lailla kuin nykypäivän turisteja kiinnostavat matkailukohteetkin.

Historian ja nykyajan värikäs liitto näkyy ihmisten elämässä
Ellan matkassa: Etelä-Italia on Kannisen ja Ilkka Saaren käsikirjoittama. Sarja etenee Normandiasta sotilaiksi etelään lähteneiden viikinkien jälkeläisten matkareittiä Campaniaan, Basilicataan, Pugliaan ja Calabriaan sekä Sisiliaan. Ella tutustuu heidän jättämäänsä perintöön, joka näkyy vieläkin maisemissa ja arkkitehtuurissa ja pilkahtelee tavan takaa tavoissa sekä populaari- ja ruokakulttuurissa.

Saari kuvaa suhdettaan Italiaan ja etenkin sen eteläisiin osiin elämänmittaiseksi projektiksi. Hän on kirjoittanut mm. kirjat normanneista ja mafiasta ja tehnyt useita mafiaa käsitteleviä tv-ohjelmia. Ellan matkassa -sarjaa varten Saari perehtyi lähes vuoden ajan lisää saapasmaan historiaan.
– Toivon katsojien saavan tästä sarjasta kannustusta omaehtoiseen kulttuuri- ja historiamatkailuun, elämyksiä, tietoa ja viihtymistä, Saari toteaa.

Värikkään historian lisäksi sarjan joka jaksossa tavataan myös paikallisia ihmisiä, jotka hurmasivat kuvausryhmän.
– Tapasin valtavan anteliaita, vieraanvaraisia ja elegantteja ihmisiä mutta myös äänekkäitä, ärhäkkäitä, ja epäileviä ihmisiä. Valtavasti asialleen omistautuneita eksperttejä, jotka eivät kuitenkaan tehneet itsestään turhan tärkeitä vaan joustivat vaativissa kuvausolosuhteissa. Kuvausryhmäämme suhtauduttiin positiivisesti vaikka käsittelimme myös kipeitä asioita kuten järjestäytynyttä rikollisuutta. Sain kuvausmatkoilta uusia ystäviä ja tuttavuuksia, joita käyn varmasti tervehtimässä uudellen myös tänä vuonna. Ilman kameroita, Ella Kanninen kertoo.

Ellan matkakohteet
Takuuvarmoja paikkoja ovat aina kiehtovat miljoonakaupungit Napoli ja Palermo, jotka sykkivät elämää yötä päivää. Nykypäivän pyhiinvaeltajia vetää luokseen edelleen kiinnostava Bari, jossa Pyhän Nikolauksen juhlinta huipentuu pääsiäisenä suureen juhlaan.

Tulivuoren höyryävät kraatterit kiinnostavat seikkailunhaluisia, joita virtaa haistelemaan Campi Flegrein uumenista nousevaa rikin katkua.

Yksi maan erikoisimmista kaupungeista, Matera, on vuoden 2019 Euroopan kulttuuripääkaupunki. Erityisen kiinnostavaksi sen tekevät vanhankaupungin tuhansia vuosia käytössä olleet luola-asumukset, sassit, jotka on hakattu kallioon ja jotka kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin.

Ellan matkassa: Etelä-Italia Yle Teemalla alkaen 24.1.2018 klo 21.

Ainutlaatuinen historiadokumenttisarja Vietnamin sodasta Yle Teemalla 9.1. alkaen

06db6aa65c991c4f40dd7e505d8c5d4b
Yle Teemalla nähdään tammikuussa kymmenosainen uutuussarja Vietnamin sodasta. Huippuohjaaja Ken Burnsin sarjassa syvennytään kaksikymmentä vuotta kestäneen sodan tapahtumiin hyödyntäen runsasta arkistomateriaalia, aikakauden musiikkia, lukuisia haastatteluja ja tunnettujen sotavalokuvaajien otoksia.
Dokumenttisarjassa kaikki sodan osapuolet saavat äänensä kuuluville ja sarjaa rytmittää mm. The Beatlesin, Rolling Stonesin, Bob Dylanin, Nash & Youngin, The Jimi Hendrix Experiencen, Simon & Garfunkelin, B.B. Kingin ja muiden legendojen musiikki. Vietnamin sota oli suosittu aihe amerikkalaisessa folk-musiikissa. Folkista protesti levisi myös rockiin. Musiikin ja Vietnamin sodan yhteys on yksi sarjan keskeisiä aiheita. Sarjan ohjaaja Ken Burns on tullut tunnetuksi erityisesti Yhdysvaltojen sota- ja kulttuurihistoriaan keskittyvistä dokumenteistaan.

Vietnamin sota 1955–1975 oli ensimmäinen televisio-sota. Se toi sodan julmuudet amerikkalaisten olohuoneisiin ja jakoi kansakunnan ja jopa perheitä syvästi kahtia. Sarja aloittaa Vietnamin sodan taustoittamisen vuodesta 1858, jolloin Ranska aloitti siirtomaavalloituksensa Etelä-Vietnamissa. Pitkän ja verisen sodan päätteeksi Ranskan siirtomaavalta Vietnamissa loppui 1950-luvulla, ja maa jaettiin kommunistiseen pohjoiseen ja Yhdysvaltojen tukemaan etelään. Tästä alkoivat pohjoisen ja etelän väliset levottomuudet sekä lopulta sota, johon Yhdysvallat lähti mukaan Etelä-Vietnamin liittolaisena.

1960-luvun puolivälin jälkeen sodanvastaisuus Yhdysvalloissa kasvoi, amerikkalaisten miehistötappiot nouseivat ja taistelumoraali romahti. Lopullinen niitti tuli, kun sodan siviileihin kohdistuneet julmuudet paljastuivat: Amerikkalaissotilaan olivat maaliskuussa vuonna 1968 saapuneet kylään, jossa piti olla sissejä. Paikalla oli kuitenkin vain siviilejä – naisia, vanhuksia ja lapsia. Seurauksena oli yksi Vietnamin sodan järkyttävimmistä ja Yhdysvaltain sotahistorian häpeällisimmistä tapahtumista: sotilaat
murhasivat My Lain kylässä noin 500 siviiliä, joukossa useita kymmeniä vauvoja ja lapsia.

Yhdysvallat oli mukana Vietnamin sodassa vuoteen 1973, jolloin virallinen rauhansopimus allekirjoitettiin. Sodassa kuoli kaksi miljoonaa siviiliä ja yli miljoona sotilasta (heistä noin 60 000 amerikkalaista).

The Vietnam War 1-10
Tuotanto: Florentine Films/PBS, Yhdysvallat
Yle Areena 90 päivää
Historia: Vietnamin sota Yle Teemalla tiistai-iltaisin klo 21.00 9.1. alkaen ja Yle Areenassa 90 päivää

Venäjän vallankumous 100 vuotta Yle Teemalla

5e3b61ec4dad321eb78a4f79b9255500
Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivänä tiistaina 7.11. sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen. Elokuva oli sata vuotta sitten nuori taidemuoto, joka sai tärkeän roolin varhaisen neuvostovallan propagandassa. Silloin syntyi myös urauurtavia, kokeellisia taideteoksia, jotka vaikuttivat koko elokuvataiteen kehitykseen. Teemalla nähdään Sergei Eisensteinin ja Vsevolod Pudovkinin sekä myös vähemmän tunnettujen neuvosto-ohjaajien elokuvia. Kolmeosaisen historiasarjan aiheena on keisarillinen Venäjä, erityisesti Romanov-suvun maineikkaimmat hallitsijat. Dokumenteissa nähdään myös Neuvostoliiton alkuaikojen avantgarde-taidetta.

Vallankumouksen elokuvat (12)

7659479ae56d60c0868941a5ebedf362

7.11. klo 20
(L’utopie des images de la révolution russe) Dokumentti Venäjän vallankumouksesta sellaisena, kuin se esitettiin neuvostoliittolaisessa elokuvataiteessa. Elokuvat kertovat poliittisesta utopiasta, jossa luomisen vapaus sai kukoistaa hetken autoritaarisen yksipuoluevallan varjossa. Dokumentin keskiössä on viisi henkilöä: runoilija Vladimir Majakovski, elokuvantekijät Lev Kulešov, Boris Barnet ja Sergei Eisenstein sekä puoluevirkailija Boris Šumjatski, josta yllättäen tehtiin maan elokuvatuotannon ykkösmies. Tuotanto ARTE, Ranska 2017. Yle Areena 90 päivää

Venäjän vallankumous 100 v – teemakokonaisuutta elokuvapaikoilla
2.11. klo 21
Kino Klassikko: Arsenal
(Neuvostoliitto 1929) Rohkean kokeellinen elokuva ukrainalaisesta sotamiehestä, joka palaa maailmansodan rintamilta Kiovaan vain joutuakseen mukaan itsenäisyyskamppailuun ja sisällissotaan. O: Aleksandr Dovzhenko. Yle Areena 30 päivää

9.11. klo 21
Kino Klassikko: Lokakuu (12)
(Oktjabr, Neuvostoliitto 1927) Monumentaalinen kuvaus Pietarista Venäjän vallankumouksen aikana tsaarinvallan kukistumisesta aina bolsevikkien vallankaappaukseen. O: Sergei Eisenstein.
Yle Areena 30 päivää (kuva)

11.11. klo 12
Turksib (S)
(Neuvostoliitto 1929) Harvinainen dokumenttielokuva Turkmenistanin ja Siperian välisen junaradan rakentamisesta todistaa neuvostoajan mykkäelokuvan huikeaa elokuvallista voimaa mutta myös kykyä kaunistella todellisuutta. Yle Areena 14 päivää

12.12. klo 21
Historia: Taiteenkeräilijän tarina
Venäläinen liikemies Sergei Shtshukin keräsi 1920-luvulla suuren kokoelman ranskalaista nykytaidetta, hän omisti mm. Picasson maalauksia. Vallankumouksen jälkeen hän joutui pakenemaan maasta ilman rakkaita taideteoksiaan. Yle Areena 90 päivää

16.11. klo 21
Kino Klassikko: Pietarin viimeiset päivät
(Konets Sankt-Petersburga, Neuvostoliitto 1927) Kuuluisa vallankumouksen juhlaelokuva kertoo talonpojasta, joka saapuu Pietariin etsimään töitä mutta päätyy vankilan kautta sotarintamalle. O: Vsevolod Pudovkin. Yle Areena 30 päivää
Lisää vallankumousta Yle Areenassa 7.11. alkaen

Mr. Westin ihmeelliset seikkailut bolshevikkien maassa (7)
(Neobytshainyje prikljutshenija Mistera Vesta v strane bolshevikov, Neuvostoliitto 1924) Satiiri rikkaan mutta naiivin amerikkalaismiehen hurjista vaiheista pelottavassa neuvostovaltiossa. O: Lev Kuleshov.
Areena-only 45 päivää

Sänky ja sohva
(Tretja meshtshanskaja, Neuvostoliitto 1927) Mykkäkomediassa nuori moskovalaismies kutsuu vanhan ystävän kotiinsa asumaan mutta isännän viehättävä ja itsenäinen aviovaimo tekee tästä omat päätöksensä. O: Abram Room. Areena-only 45 päivää (kuva)

Talo Trubnaja-kadun varrella (S)
(Dom na Trubnoi, Neuvostoliitto 1927) Nuori maalaisnainen saapuu Moskovaan ja päätyy elämäntäyteiseen kerrostaloon joutilaan pariskunnan palvelijaksi. O: Boris Barnet. Areena-only 45 päivää

Elokuvat ovat Areenassa 7.11.-21.12.2017.

Mabusesta Hitleriin: Saksalaisen elokuvan lokakuu YleTeemalla

e678164d0c2ad453398381761bb12437

Lokakuussa Teemalla perehdytään Saksan 1900-luvun historiaan elokuvien kautta.
Mitä elokuvat tietävät mitä me emme tiedä?

Kun tohtori Mabuse kirjoittaa pakkopaidassa houreista testamenttiaan, on vuosi 1933, elokuvan ohjaaja Fritz Lang pakenee länteen, Taisteluni-teoksen kirjoittaja Adolf Hitler nousee valtaan ja lopettaa demokratian. Tätä aikakautta, sen kuvia, etiäisiä ja seurauksia tutkitaan Kino Klassikossa, keskiviikon Kinossa, kolmessa sunnuntaimatineassa 1.–15.10. ja kolmessa Teemalauantaissa 14.–28.10.

Jykevän kokonaisuuden harvinaisin tapaus on Teemalauantai 21.10., jossa käsitellään ja esitetään natsi-Saksan elokuvaa. Uuden dokumenttielokuvan Hitlerin Hollywood jälkeen nähdään vuonna 1944 valmistunut Veit Harlanin värielokuva Muuttolintu.

Ohjaajista erityishuomiota saa Fritz Lang, jolta esitetään suuret klassikot Tohtori Mabuse (1.10., 8.10., 14.10.) ja M – kaupunki etsii murhaajaa (12.10.) ja josta tehty uusi fiktioelokuva Fritz Lang ja M – murhan jäljillä (11.10.) kertoo vaihtoehtoisen totuuden M-elokuvan teosta.

Saksa-teeman jälkinäytöksenä nähdään Rainer Werner Fassbinderin kuuluisimpiin kuuluva elokuva, sodanjälkeisen Saksan noususta kertova Maria Braunin avioliitto (28.10.).

Saksa-teeman ohjelmisto:

1.10. Klo 12.00
Tri Mabuse – ihmispeto
(Dr. Mabuse, der Spieler, Teil 1: Der große Spieler – Ein Bild der Zeit, Saksa 1922)

8.10. klo 12.00
Tri Mabuse rikosten pyörteissä
(Dr. Mabuse, der Spieler, Teil 2: Inferno, ein Spiel von Menschen unserer Zeit, Saksa 1922)

12.10. klo 21.00
M – Kaupunki etsii murhaajaa
(M, Saksa 1931)

14.10. Klo 21.00
Teemalauantai: Saksa sotien välissä

Caligarista Hitleriin
(Von Caligari zu Hitler: Das deutsche Kino im Zeitalter der Massen, Saksa 2014)
Tohtori Mabusen testamentti
(Das Testament des Dr. Mabuse, Saksa 1933)

Näin Saksa ja saksalainen elokuva kulkivat kohti natsiaikaa ja toista maailmansotaa.
Saksassa elettiin vuosina 1918–33 paitsi poliittisen ja taloudellisen kuohunnan aikaa myös taiteen ja erityisesti elokuvan kultakautta. Saksalainen elokuva oli Weimarin tasavallan aikaan maailman huippua. Rüdiger Suchslandin komea dokumenttielokuva Caligarista Hitleriin kertoo tuosta ajasta upean elokuvakollaasin keinoin, Siegfried Kracauerin samannimistä kuuluisaa kirjaa osin seuraten.
Dokumenttielokuvassa laajasti käsitellyn Fritz Langin 1920-luvulla ohjaama Tri Mabuse esitetään kahdessa osassa Teemalla 1. ja 8.10. Lauantai-illassa esitetään tämän kauhu/jännitystarinan huikea, itsenäinen jatko-osa, äänielokuva Tohtori Mabusen testamentti. Hitler nousi valtaan ennen elokuvan ensi-iltaa, ja se kiellettiin Saksassa. Lang pakeni maasta pian tämän jälkeen.

15.10.klo 12.00
Ihmisiä sunnuntaina
(Menschen am Sonntag, Saksa 1930)

21.10. klo 21.00
Teemalauantai: Natsien unelmatehdas

Hitlerin Hollywood
(Hitlers Hollywood: Das Deutsche Kino im Zeitalter der Propaganda 1933–1945, Saksa 2017)
Muuttolintu
(Opfergang, Saksa 1944)

Rüdiger Suchslandin uusi komea dokumenttielokuva jatkaa siitä, mihin Caligarista Hitleriin päättyi: Hitlerin Hollywood kertoo natsi-Saksan elokuvista ja propagandan ajasta, unelmatehtaasta kuoleman voimien käytössä. Se saa nyt Suomen-ensi-iltansa. Sen jälkeen esitetään todellinen harvinaisuus, pahamaineisen Jud Süssin ohjaajan Veit Harlanin värielokuva Opfergang eli Muuttolintu. Uhrautumisen ja kuoleman teemoja käsittelevä melodraama oli natsi-Saksan viimeisiä elokuvia. Se sai ensi-iltansa joulukuussa 1944. Pääosaa, pohjoisen tyttöä Älsklingiä näyttelee Kristina Söderbaum.

8.10. klo 21.00
Teemalauantai: Saksan sodan jälkeen

Olipa kerran… Maria Braunin avioliitto
(Il était une fois… Le Mariage de Maria Braun, Ranska 2012)
Maria Braunin avioliitto
(Die Ehe der Maria Braun, Saksa 1979)

Ilta on omistettu uuden saksalaisen elokuvan ihmelapsen ja kauhukakaran, nuorena kuolleen Rainer Werner Fassbinderin kuuluisimmalle elokuvalle Maria Braunin avioliitto, joka kertoo sodanjälkeisen Saksan talousihmeestä. Pääosaa esittää Hanna Schygulla yhdessä uransa parhaista rooleista. Ennen elokuvaa esitetään sitä käsittelevä Olipa kerran… -sarjan tv-dokumentti, jonka on ohajnnut François Levy-Kuentz.
“Maria Braunin avioliitto antoi minulle sen opin omaan elämääni, ettei pidä odottaa että oikea elämä alkaa vasta huomenna. Pitää osallistua nyt eikä säästellä itseään johonkin tulevaisuuteen, joka ehkä tulee tai sitten ei”, Hanna Schygulla totesi Sodankylän elokuvajuhlilla kesäkuussa 2017.

Saksan 1900-luvun historiaa käsitellään myös Edgar Reitzin suursarjassa Kotiseutu, jota esitetään Teemalla arki-iltapäivisin viiden jakson viikkotahdilla.

Saksalaista elokuvaa on luvassa lisää vielä joulukuussa: Teemalauantaissa nähdään muun muassa F.W. Murnaun Nosferatu, Wim Wendersin Berliinin taivaan alla ja sen harvoin nähty jatko-osa Niin kaukana, niin lähellä sekä erikoisuutena saksaa puhuva Anneli Sauli 1960-luvun saksalaistrillereissä.

Saksalaisen elokuvan lokakuu 1.–28.10.
Ohjelmia Kino Klassikossa, sunnuntaimatineassa, keskiviikon Kinossa sekä Teemalauantaissa.
Ohjelmat ovat Areenassa 30 vuorokautta, paitsi Muuttolintu, joka on katsottavissa vain suoratoistona.