Category Archives: Yle Areena

Kulttuurikuokka 2024 Tubettaville Konemiehille

Suomen maatalousmuseo Sarka myöntää ystävänpäivänä 14.2. Kulttuurikuokka-palkinnon maaseudun nykypäivää omaperäisesti ja elämänmakuisesti luotaavalle Tubettavat konemiehet –televisiosarjalle.

Suomen maatalousmuseo Sarka myöntää vuosittain ystävänpäivänä 14.2. Kulttuurikuokka-palkinnon tunnustukseksi maaseutukulttuurin hyväksi tehdyistä toimenpiteistä tai taholle, joka on tuonut ansiokkaasti esille maaseudun elämää, kulttuuria tai historiaa. Vuoden 2024 Kulttuurikuokka-tunnustuspalkinnon saajaksi on valittu Tubettavat konemiehet -ohjelma, joka on YLE:n tuottama realitysarja haja-asutusseudulla asuvien ja maatalouskoneiden parissa työskentelevien ihmisten arjesta 2020-luvun Suomessa.

Suomen maatalousmuseo Sarassa huomio on vuonna 2024 vahvasti maatalouskoneissa. Kesän alussa museossa aukeaa uusi pysyvä On se kone! -näyttely, joka luotaa Suomen maaseudun koneellistumisen historiaa 1900-luvun alusta nykypäivään. Tubettavat konemiehet on mainio esimerkki maaseudun nykyisen konekannan käytöstä. Koneiden ohella sarja tuo ennen kaikkea karhean humoristisella otteella esille tyhjenevän maaseudun todellisuutta ja sielunmaisemaa, tunteita unohtamatta.

”Toivon ainakin, että ohjelma antaisi ihmisille perspektiiviä maaseudun nykyelämään ja ihmisiin jotka täällä asuu, tekee työtä ja harrastaa. Olisi hyvä, että ihmiset ja päättäjätkin sarjan myötä ymmärtäisivät myös meitä haja-asutusalueiden ja syrjäseutujen asukkaita, täällä asumisen hyviä puolia sekä ongelmia”, kommentoi konemies Timo ”MetsaMan” Juvonen.

”Ohjelmasta on hyvin välittynyt se ilo ja vapaus, mitä elämä maaseudulla parhaimmillaan voi olla, kuin myös monet vaikeudet. Elämä ei ole helppoa syrjässä mutta ei sen tarvitse ollakaan”, pohtivat pariskunta Arto ”Konemies Artsi” Karttunen ja Sine Lanse.

Tubettavat konemiehet –sarjan käsikirjoittaja-ohjaaja Sanna-Sisko Tohka kuvailee ohjelman vievän katsojan maisemaan, jonka meistä jokainen, löyhästikin juuret maaseudulla omaava ihminen tunnistaa: ”Elämä on säiden armoilla olemista, aina sataa ja harvoin paistaa. – – Kaikki on ehdottoman epätäydellistä, ja juuri siksi niin tuttua.”

Suosikkisarja AIKUISET tulee päätökseensä – viimeinen kausi julkaistaan Yle Areenassa 12. syyskuuta

Kaikki hyvä loppuu aikanaan! Kolmella Kultaisella Venlalla palkittu komediasarja AIKUISET päättyy 10-osaiseen kolmanteen kauteen, joka julkaistaan Yle Areenassa 12.9.

Kolmannella kaudella bestikset Oona ja Arttu yrittävät löytää oman paikkansa menestyspaineiden ja on-off-ihmissuhteiden keskellä. Kriiseilyn lisäksi bailataan aamuun asti, etsitään minttuviina-stashiä, pussaillaan ja vietetään Kallion parasta hot girl summeria.

AIKUISET on luonut käsikirjoittaja Anna Brotkin ja ohjannut Anna Dahlman. Sarja voitti vuoden 2022 Kultainen Venla -gaalassa parhaan komediasarjan, parhaan käsikirjoituksen ja parhaan ohjauksen palkinnot.

“Viiden kirjoitusvuoden aikana olen viettänyt työhuoneellani tuhansia tunteja sarjan hahmojen kanssa, joten heistä on tullut minulle kuin ystäviä, ja siksi luopuminen tuntuu haikealta – kuin hyvästelisi oikean ihmisen. Kolmannen kauden kirjoittamiseen liittyi paljon iloa, mutta myös luopumisen tuskaa ja paineita onnistumisesta”, Anna Brotkin kuvailee.

“AIKUISTEN kolmas kausi on ollut mulle mahdollisuus sukeltaa vielä kerran Kallion kesään ja nuoruuteen. Halusimme, että AIKUISET jää tähän ”kaikki vielä vähän hakusessa” -elämänvaiheeseen. Sillä elämänvaiheella on itsessään arvo, eikä
siitä tarvitse valmistua”, ohjaaja Anna Dahlman sanoo.

Anna Airola: “Sain olla hauska, typerä ja sekoboltsi”

Sarjan päähenkilöitä Oonaa ja Arttua näyttelevät Anna Airola ja Elias Salonen. Molemmat ovat AIKUISET-taipaleensa aikana kasvaneet aloittelevista teatterikorkeakoululaisista kysytyiksi ammattinäyttelijöiksi.

“Tein AIKUISISSA ensimmäisen merkittävän roolini, ja siksi se on ollut mulle kokemuksena tosi tärkeä. Kasvoin isoksi (en aikuiseksi hehheh) Oonan kanssa samaan tahtiin, ja tuntuukin aika haikealta jättää Oona, vaikka surutyön teinkin jo viime kesänä kuvausten jälkeen. Rakastin näytellä tässä sarjassa. Sain olla hauska ja typerä ja sekoboltsi. Sain kokeilla kaikkea, olla ihan liikaa ja räiskiä menemään”, Anna Airola iloitsee.

Arttua näyttelevä Elias Salonen on samoilla linjoilla:

“AIKUISET on ollut mulle valtavan tärkeä ja rakas proggis. Kun saatiin Annan kanssa Oonan ja Artun roolit, oltiin Teakin ykkösellä. Nyt kun sarjan vika kausi tulee ulos, ollaan just valmistuttu näyttelijöiksi. Tuntuu, että olen kasvanut aikuiseksi Artun kanssa samaan aikaan, ja siksi nyt on täydellinen aika viedä sarja maaliin. Kolmoskauden tekeminen oli yhtä ihanaa kuin aiempien, ja en malta odottaa että pääsette näkemään sen!”

Airolan ja Salosen lisäksi sarjan keskeisissä rooleissa kolmannella kaudella nähdään Mikko KauppilaMiro LopperiVille MyllyrinneCarlos OrjuelaLinnea LeinoBiniyam SchellingAksa KorttilaEppu PastinenErina Giuseppe Francesco ja Joonas Nordman.

AIKUISTEN ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin vuonna 2019, spesiaalijaksot vuonna 2020 ja toinen kausi vuonna 2021. Ne ovat kaikki katsottavissa Yle Areenassa.

Sarjan on Ylelle tuottanut Yellow Film & TV.

AIKUISET kolmas ja viimeinen kausi Yle Areenassa 12.9.2022 ja Yle TV2:ssa 12.9. alkaen arki-iltaisin n. klo 22

Yle näyttää Kultaranta-keskustelut suorina Yle TV1:llä ja Areenassa – luvassa myös erikoislähetyksiä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimiä Kultaranta-keskusteluja seurataan Ylen tv- ja radiokanavilla, Yle Areenassa sekä Yle.fi-verkkosivuilla 12.–14. kesäkuuta 2022. 

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelutapahtuman teemana on tänä vuonna “Vastuunsa kantava, vakaa ja vahva Pohjola”.

Keskustelut alkavat sunnuntaina 12.6. presidentti Niinistön lehdistötilaisuudella. Päivä jatkuu presidentin ja päävieraan puheenvuoroilla sekä keskustelulla Suomen jäsenyydestä puolustusliitto Natossa. Yle seuraa keskustelua erikoislähetyksessä Yle TV1:llä, Yle Areenassa ja Yle.fi-verkkosivuilla.

Keskustelut jatkuvat maanantaina 13.6. kahdella julkisella keskustelulla. Aamun keskustelussa teemana on pohjoismainen malli ja yhteistyö. Kultaranta-keskustelut päättää keskustelu Suomen muuttuvasta turvallisuuspolitiikasta. Yle välittää keskustelut erikoislähetyksessä Yle TV1:llä, Areenassa ja Yle.fi-sivuilla. Erikoislähetykset juontaa Sanna Savikko.

Kultarantaan on kutsuttu noin sata keskustelijaa yhteiskunnan eri aloilta. Mukana on myös kansainvälisiä vieraita, joten avauskeskustelu sekä ensimmäinen paneelikeskustelu käydään englanniksi. Paneelien keskustelijat julkistetaan lähempänä tapahtumaa.

Tiistaina 14.6. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastaa Yle Radio Suomen suorassa radiolähetyksessä kuuntelijoiden lähettämiin kysymyksiin klo 11.02 – 12.00. Tasavallan presidentin kyselytunnin juontaa Seija Vaaherkumpu.

Tässä tulevat Au pairit Panamassa -sarjan tähdet – tropiikki kutsuu 25.5.!

Au pairien yhdeksäs tuotantokausi sijoittuu turkoosien merien ja upean luonnon keskelle Panamaan, Väli-Amerikkaan. Suomalaisnelikko suuntaa pikku-Miamiksi tituleerattuun Panama Cityyn,  maan elämää sykkivään pääkaupunkiin, joka on sekoitus hopeisina kiiltäviä pilvenpiirtäjiä, vanhoja espanjalaisvaikutteita, salsaa ja huojuvia palmuja.  Millä mielin au pairit lähtevät reissuun kohti pientä ja kaikille tuntematonta trooppista paratiisia, jossa pääkieli on espanja?

Miten temperamenttinen Tiia, suurisydäminen Iina, herkkä Jenni ja ilopilleri Iida tulevat keskenään toimeen kulttuurissa, joka on kaikille aivan vieras?  Entä miten latinoperheet ottavat suomalaisnelikon vastaan maassa, jossa au pair -kulttuuri on jokseenkin tuntematon?

Iina

“Mie haluun tehä ittestäni vähän rohkeemman”

21-vuotias Iina on kasvanut isänsä kanssa Lappeenrannassa, mutta asuu tällä hetkellä omillaan Vantaalla ja työskentelee sushi-ravintolassa. Suurisydäminen Iina on ollut jo kolme kertaa aiemmin au pairina, mutta pelkää silti, ettei ole tarpeeksi hyvä työssään.

Panama Cityssä Iinan vastaanottaa hienostunut Zubietan perhe. Äiti Edna on julkisuudesta tuttu huippukokki, isä Ricardo työskentelee bisneskonsulttina. Heillä on kaksi yhteistä lasta, 4-vuotias Ignacio ja 8-vuotias Miranda. Lisäksi perheeseen kuuluu 15-vuotias Elliot Ednan edellisestä liitosta sekä hondurasilainen kodinhoitaja Maribel. Puitteet ovat hulppeat, mutta lepolomaa Iinalle ei ole tiedossa. Kuinka omalaatuiseksi itseään luonnehtiva Iina pärjää televisiosta riippuvaisen Ignacion ja ulkonäkökompleksien kanssa kipuilevan Mirandan kanssa? Entä millaisia haasteita soppaan tuo teini-ikäisen Elliotin asperger?

Jenni

“Kaikkien pitäs saada olla semmosii ku ne on”

20-vuotias, videopelejä ja ryhmäliikuntaa harrastava Jenni asuu kihlattunsa kanssa Helsingissä. Jenni tavoittelee asioissa täydellisyyttä, ja se saa hänet usein stressaantuneeksi. Jennillä on kuitenkin myös railakkaampi puoli;  juhliminen lähtee joskus reippaasti lapasesta. Miten Panaman yöelämä ottaa bilehileen vastaan? Entä kuinka au pair- nelikon ainoa varattu pärjää kolmen sinkun porukassa?

Panamassa Jenniä odottavat ukrainalainen äiti Maryna ja ranskalainen isä Maxence sekä heidän kolme lastaan: 4-vuotias Natan sekä 6-vuotiaat kaksoset Martichka ja Nestor. Perheessä työskentelee myös nicaragualainen kodinhoitaja Rose. Rauhaa ja hiljaisuutta ei ole luvassa: kansainvälisen suuryrityksen hankintaosastolla työskentelevä Maxence tekee pandemian takia kotona töitä ja Maryna on tällä hetkellä kotiäitinä oleva talousanalyytikko. Lapsikolmikko puhkuu energiaa, janoaa huomiota, ja on tottunut siihen, että Rose antaa heidän kiipeillä pöydillä ja syödä välipalaksi karkkia. Kaiken kukkuraksi perheen odotukset Jennin suhteen tuntuvat hipovan pilviä.

Tiia

“Mä en kestä ihmisiä, jotka ei uskalla tehdä asioita”

Tampereella kasvanut 21-vuotias Tiia kuvailee itseään temperamenttiseksi mutta herkäksi.
Hän toivoo löytävänsä muista au paireista elämänmittaisia ystäviä, sillä hän on kokenut ihmisiin tutustumisen Helsingissä haastavaksi, ja on tottunutkin olemaan paljon yksin.

Mutta miten suorasanainen Tiia pärjää au pair -porukassa?

Tiia muuttaa Lara-Neumanien perheeseen Panama Cityn laidalle. Perheeseen kuuluvat tietotekniikka-alalla työskentelevät vanhemmat Ingrid ja Andrés – Ingrid on atk-opettaja ja Andrés on ohjelmoija vakuutusyhtiössä – sekä lapset Rafael (14), Gabriel (7) ja kaksoset Carmen ja Juan (8). Lisäksi mukana menossa on kaksi kodinhoitajaa, 3 koiraa ja 3 kissaa. Vahvaluonteisen äidin luotsaamassa perheessä riittää härdelliä: keittiö on remontissa ja lapsikatras käy pandemian vuoksi kotikoulua. Löytääkö yksin elämiseen tottunut Tiia vilkkaassa latinoperheessä paikkansa?

Iida

“Oon jo kattonu Tinderistä, että minkä näkösiä siellä on”

Ylivieskalainen Iida on epävarma siitä, mitä haluaisi tulevaisuudessa tehdä, ja toivoo au pair -syksyn antavan tähän jonkinlaisia vastauksia.  Iida on iloinen ja sosiaalinen ja tylsistyy helposti ,jos ympärillä ei ole tarpeeksi tekemistä. Miten hän pärjää muuttaessaan
kolumbialaistaustaiseen Montoya-Henriquezin perheeseen, jossa ei juuri englantia osata?

Äiti Catalina ja isä Andrés Felipe pyörittävät kotoa käsin pesuainefirmaa. Lisäksi perheeseen kuuluvat 9-vuotias Emilia, 7-vuotias Andrés, 10 kissaa, 5 koiraa ja kodinhoitaja Virginia. Kuinka pippurinen Iida pärjää, kun omaa tilaa ei juuri ole, ja perheen talo on kaukana keskustan sykkeestä?

Au pairit -sarjan uuden kauden kaikki jaksot julkaistaan Yle Areenassa keskiviikkona 25.5. klo 20.00. Yle TV2:ssa kaksi jaksoa putkeen ke–la 25.–28.5. klo 21.00 alkaen ja sunnuntaina 29.5. sarjan päätösjakso klo 21.00.  

Faneille on tiedossa tällä kaudella myös extra-materiaalia! Herkullinen Reunion-jakso Areenassa la 28.5. klo 00.01 sekä TV2:ssa su 29.5. klo 21.30

Kesän odotetuin sarja Pysäyttäkää Nyqvist Yle Areenassa 10.6.

Kesän odotetuin sarja Pysäyttäkää Nyqvist Yle Areenassa 10.6.

Jo ennakkoon keskustelua herättänyt satiirinen agenttikomedia Pysäyttäkää Nyqvist nähdään Ylen kesän 2022 ohjelmistossa, joka julkistettiin tänään. Kahdeksanosainen Antti Tuomas Heikkisen tähdittämä sarja saa ensi-iltansa 10.6.2022 Yle Areenassa.

Pysäyttäkää Nyqvist on satiirinen vakoilukomedia, joka kertoo Venäjän Suomeen kohdistamasta hybridioperaatiosta ja suomalaisten virkamiesten vastauksesta siihen. Uudelleen syttyneen kylmän sodan Helsinki kuhisee agentteja, Itä-Suomeen on soluttautunut Venäjän erikoisjoukkojen sotilaita ja kansakunnan turvallisuus on juonittelevien byrokraattien, ulkoministeriön, puolustusministeriön ja sisäministeriön kansliapäälliköiden (Minna SuuronenJarkko PajunenIlkka Koivula), käsissä.

Ratkaisuksi ongelmiin keksitään Suomen uusi salainen palvelu, Itämeri-yksikkö, kuvitteellisella budjetilla ja ilman selkeää toimenkuvaa. Sen johtajaksi kammetaan ulkoministeriön harjoittelija ja sinnikäs alisuoriutuja Aleksis Nyqvist (Antti Tuomas Heikkinen), jolla on tapana epäonnistua kaikessa mihin ryhtyy.

Nyqvist saa välittömästi aikaan kansainvälisen katastrofin, ja pian FSB, CIA ja Ruotsin ja Tanskan tiedustelupalvelut alkavat etsiä syyllisiä. Eikä siinä vielä kaikki – myös Nyqvistin puoliso Helena (Sonja Kuittinen) tulee vedetyksi mukaan agenttijuonitteluihin. Valheet, väärinkäsitykset ja salaliittoteoriat seuraavat toisiaan ja pian vyyhti on valmis.

Samaan aikaan Imatralla Suomen ainoa salainen agentti Härkönen (Marc Gassot) yrittää pysäyttää Venäjän uhan – yksin. Mutta onnistuuko joku viimein pysäyttämään Nyqvistin?

“Sarja syntyi kuvitelmana siitä, miten pahasti asiat voivat mennä pieleen”

Pysäyttäkää Nyqvistin käsikirjoitusta on tehty vuodesta 2015. Käsikirjoittajat kirjailija Teemu Kaskinen ja ulkomaantoimittaja Heikki Heiskanen ovat onnistuneet pelottavan tarkasti ennustamaan Venäjän käyttämiä hybridisodankäynnin keinoja.

“Sarja syntyi kuvitelmana siitä, miten pahasti asiat voivat mennä pieleen, kun organisaatiot alkavat uskoa omiin tarinoihinsa”, sanoo Teemu Kaskinen. “Maailmanpolitiikassa se on nyt ikävä kyllä hyvin ajankohtaista”, lisää Heikki Heiskanen.

Sarjan on ohjannut Juha Lankinen (IvaloDownshiftaajatSuden hetki), ja se on Yle Draaman tuottama.

Satiirisen vakoilukomedian eräät tapahtumat liippaavat niin läheltä Ukrainan tilannetta, että julkaisua arvioitiin kertaalleen uudelleen. Nyt katsojat pääsevät vihdoin näkemään sarjan. Liikutaan faktan ja fiktion välimaastossa, mutta tälle saa onneksi nauraa. Ja Nyqvistin matkassa ei käy aika pitkäksi.

Sorjonen palaa Ylen kanaville! Muraalimurhat-sarja alkaa maaliskuussa

Yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaissarjoista, Sorjonen, saa toivottua jatkoa Muraalimurhat-minisarjan myötä. Sarja julkaistaan yksinoikeudella Yle Areenassa 4.3. ja Yle TV1:ssä se nähdään 6.3. alkaen.

Kolmiosaisessa sarjassa KRP:n entinen huippututkija Kari Sorjonen (Ville Virtanen) joutuu kohtaamaan kansakunnan moraalia horjuttavan viharikostapauksen juuri silloin, kun hän painii keskellä oman elämänsä pahinta kriisiä.

Pasilan juna-aseman betoniseinästä löytyy verellä maalattu muraali, joka esittää Suomen tunnetuinta sarjamurhaajaa Lasse Maasaloa (Sampo Sarkola). Kuvan viereen on kirjoitettu teksti ”Tehdään maailmasta parempi paikka”. Samanaikaisesti sosiaalisessa mediassa leviää gallup, jossa somekansa on äänestänyt, ketä ilman maailmasta tulisi parempi paikka elää.

Kun gallupissa eniten ääniä saaneita kansan vihan kohteita alkaa kadota ja ensimmäinen ruumis löytyy, on selvää, että joku on ottanut oikeuden omiin käsiinsä. Kuka on tämä Tuomariksi itsensä nimennyt henkilö, miten katoamiset liittyvät toisiinsa ja miten elinkautista istuva Maasalo liittyy tapaukseen? Sorjonen saa huomata, etteivät jotkut tapaukset ratkea ilman, että hän muuttaa omia tapojaan ratkaista rikoksia.

Pääosissa jatkavat Ville Virtanen, Anu Sinisalo, Sampo Sarkola, Olivia Ainali, Lenita Susi ja Johan Storgård.

Sarja pohjautuu syksyllä 2021 ensi-iltansa saaneeseen Sorjonen: Muraalimurhat -elokuvaan, mutta on itsenäinen kokonaisuus loppuratkaisuaan myöten. Sarjassa on yli 40 minuuttia ennennäkemätöntä materiaalia.

Fanien toive toteutui

Muraalimurhat-sarja kokosi yhteen alkuperäisen Sorjos-tiimin. Käsikirjoituksesta ovat vastanneet sarjan luoja Miikko Oikkonen ja Antti Pesonen. Sarjan on ohjannut Juuso Syrjä ja kuvannut Mika Orasmaa.

Kun Sorjosen kolmas ja viimeinen kausi päättyi alkuvuonna 2020, sarjan fanit toivoivat sinnikkäästi jatkoa. Tekijät lupasivat palata, kun löytäisivät kertomisen kokoisen tarinan. Tällainen tarina löytyi sarjan kehittäjän Miikko Oikkosen arkistosta. Tuotanto eteni nopeasti kuvauksiin jo saman vuoden syksynä, keskellä maailmanlaajuista pandemiaa.

Nyt tarina tulee katsottavaksi Ylen kanaville. Sorjonen – Muraalimurhat -minisarja perustuu löyhästi vuonna 2012 Kotkassa tapahtuneeseen arveluttavaan tempaukseen, jossa ihmisnukke löytyi hirtettynä sillan alta kädessään salkku, johon oli maalattu teksti ”kello käy”. Nukke liittyi samaan aikaan kaupungin eri puolille maalattuihin sapluunamaalauksiin, muraalehin, jotka tekijöiden mukaan oli tarkoitettu yhteiskuntakritiikiksi.

Sorjonen – Muraalimurhat on Ylelle tuottanut Fisher King Oy.

Sorjonen – Muraalimurhat Yle Areenassa 4.3.2022 ja Yle TV1:ssä 6.3. alkaen sunnuntaisin klo 21.00

The Betty Show esitetään huomenna Yle Teema & Fem -kanavalla

Yleisradio taltioi festivaaliviikolla Delta Venus -ryhmän The Betty Show -esityksen. Teos esitetään huomenna lauantaina 30.10. Yle Teema & Fem -kanavalla klo 21.26. Ennen ensi-iltaa on luvassa Delta Venus -ryhmäläisten haastattelu klo 21.00. Esitys on katsottavissa myös Yle Areenassa.

The Betty Show on ohjaaja-näyttelijä Sara Mellerin perustaman Delta Venus -ryhmän ja Kansallisteatterin yhteistuotanto. Esitys on häpeämätön, kokeellinen kabaree ja karnevalistinen tutkielma riippuvuuksista. Viisi Bettyä ei pyytele anteeksi, vaikka kiusallisia asioita tapahtuu ja kulissit kaatuvat.

Arja Saijonmaa on uusi Elämäni Biisi -tähtisolisti!

Vuoden 2020 parhaan musiikkiviihdeohjelman Kultaisella Venlalla palkittu Elämäni Biisi palaa ruutuihin lauantaina 4.9. Kolmannella kaudella tähtisolistikaartiin liittyy legendaarinen Arja Saijonmaa.

Katja Ståhlin luotsaamassa suosikkiohjelmassa kuullaan taas huikeita musaesityksiä ja koskettavia tarinoita biisien takaa. Musiikista vastaa Kalle Torniaisen johtama Elämäni Biisi -bändi sekä huikeat tähtisolistit.

Uudella kaudella tähtisolistien joukkoon liittyy maailmanluokan tähti Arja Saijonmaa.

“Tuntuu mukavalta palata esiintymään Suomen tv:hen vuosien tauon jälkeen. Olen valmis suuriinkin haasteisiin, ja odotan mielenkiinnolla, mitä biisejä pääsen syksyn aikana laulamaan”, Arja Saijonmaa kertoo.

Mukana jatkavat myös viime kaudelta tutut artistit Jarkko AholaIrinaDiandraPepe Willberg ja Kasmir.

Elämäni Biisi valloittaa maailmaa!

Elämäni Biisissä jokaiseen jaksoon kutsutaan mukaan viisi kiinnostavaa vierasta, jotka paljastavat, mikä heidän elämänsä biisi on. Kukaan ei tiedä etukäteen, mikä on kenenkin biisi ja tarina sen takana.

Kauden avausjaksossa 4.9. vieraina nähdään mm. Miitta SorvaliMartti Suosalo, André Chaker ja Sanna Stellan.

Suorat lähetykset Tampereen Mediapoliksesta jatkuvat 30.10. saakka. Lähetykset ovat yleisötapahtumia, joihin on mahdollista ostaa lippuja. Suorien lähetysten jälkeen nähdään vielä kaksi erikoisjaksoa 6. ja 13.11.

Varaslähtö Elämäni Biisiin otetaan jo lauantaina 21.8., jolloin ohjelma rantautuu Yle Pointti -tapahtumaan Helsingin Kansalaistorille koronatilanteen näin salliessa.

Elämäni Biisi on kotimainen originaaliformaatti, joka on myyty myös ulkomaille. Liettuassa nähtiin kuluvana kesänä sarjan paikallinen versio. Ohjelman Ylelle tuottaa Yellow Film & TV.

Elämäni Biisi Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa 4.9. alkaen lauantaisin klo 21.10

Rosa Kettumäen, Marjut Mäntymaan ja Robert Sundmanin luotsaama Yle Uutiset Rec tekee uudenlaista videojournalismia

image

Yksi ajankohtainen aihe, uusi tapa käsitellä sitä. Yle Uutiset Rec etsii vastauksia uutisaiheiden herättämiin kysymyksiin joka viikko 28.4. alkaen Yle Areenassa ja YouTubessa.

Rec tarjoaa uutisia ja ajankohtaisia ilmiöitä uudesta näkökulmasta ja uudella kerronnan tavalla. 5–10-minuuttisissa videoissa syvennytään yhteen ajankohtaiseen aiheeseen, joka voi olla mitä vain rikosuutisista someilmiöihin ja kansainvälisestä rahtiliikenteestä ensiasunnon ostamiseen.

Yle Uutiset Recin sisällöistä vastaavat journalistit Rosa KettumäkiMarjut Mäntymaa ja Robert Sundman.

”Recin toimituksessa seuraamme, mitä uutisissa tapahtuu ja mietimme, mikä kysymys kustakin aiheesta on jäänyt kysymättä. Mistä pitäisi vielä kaivaa lisää syventävää tietoa ja uusia näkökulmia? En esimerkiksi osannut olla kiinnostunut rahtiliikenteestä Suezin kanavassa ennen kun laiva jäi sinne jumiin ja sai pohtimaan globaaleja toimitusketjuja”, Rosa Kettumäki antaa esimerkin.

Yle Uutiset Rec erottuu perinteisestä uutisvirrasta uudenlaisen visuaalisuutensa myötä, videokerronnan ammattilainen Marjut Mäntymaa jatkaa:

”Rec muuttaa uutiset tarinaksi, ehjäksi kokonaisuudeksi, jossa liikkuva kuva on kaiken keskiössä. Rec syventää ymmärrystä ja tekee sen tavalla, joka ei anna katsojan katseen harhailla. Miten EU:n elvytyspaketista rakentaa vetävän videojutun, joka oikeasti puhuttelee? Tämä on juuri se haaste, mihin Rec vastaa.”

Rec tunnustelee, mistä aiheesta noussee seuraava suuri puheenaihe jo ennen kuin se on kaikkien huulilla.

”Itse elän internetissä. Käytän paljon aikaa seuraamalla keskusteluja ja lukemalla, mitä kotimaassa ja maailmalla tapahtuu ja mitä muhii pinnan alla. Näin yritän päästä jyvälle siitä, missä on seuraava puheenaihe”, Robert Sundman kertoo.

merge_from_ofoct

Rosa Kettumäki tunnetaan muun muassa Ylen Aamusta ja Perjantai-ohjelmasta. Hän on monipuolinen uutis- ja ajankohtaistoimittaja sekä -käsikirjoittaja.

”Rakastan tiedonhankintaa ja tarinankerrontaa. Toimittajan työn tekeminen on minulle tapa elää. Havainnoin sitä, mitä ympärilläni tapahtuu. Jään pohtimaan asioita, joita olen nähnyt ja lukenut netissä. Toimittajan työn kautta saan mahdollisuuden tutkia havaintojani syvemmin ja miettiä niihin liittyviä syy-yhteysketjuja.”

Marjut Mäntymaa on työskennellyt Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksessa jo lähes kymmenen vuotta. Hän on toimittanut laajasti uutissisältöjä verkkoon ja televisioon sekä tuottanut myös omaa marjuttuulikki-nimistä YouTube-kanavaa.

”Sytyn monimutkaisten ja monimutkaisiksi miellettävien asioiden selittämisestä selkeällä ja visuaalisella tavalla. Haluan tuottaa ja tehdä merkityksellistä, muistettavaa videojournalismia.”

Robert Sundman on Ylen politiikan toimittaja, joka tekee myös viikoittaista Jaa, ei, tyhjiä, poissa -podcastia. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Ylioppilaslehden päätoimittajana.

”Politiikan tapahtumat ovat usein kiinnostavampia kuin niistä kertovat dramaattiset tv-sarjat. Se, mikä näyttää taidokkaalta peliliikkeeltä, voikin olla armotonta sähläystä. Toimittajana olen ennen kaikkea kiinnostunut päätöksistä: Miksi poliitikot Suomessa ja maailmalla päättävät kuten päättävät? Entä mitä vaihtoehtoja olisi ollut? Ja miksi taas joistain asioista ei vain saada päätöksiä aikaan?”

Yle Uutiset Rec Yle Areenassa ja YouTubessa 28.4. alkaen. Uusia videoita julkaistaan 1–2 viikossa.

MUUMILAAKSO-TV-SARJA ENGLANNIKSI YLEN KANAVILLA

d6c61618-a318-4313-9b5f-1b759f7b81b5-w_576_h_2000

© Moomin Characters ™ / © Gutsy Animations 2021

Helsinki, maaliskuu 23 2021. Suomalaisen Gutsy Animations -tuotantoyhtiön palkittu Muumilaakso-animaatiosarja tullaan esittämään englannin kielellä Ylen kanavilla. Sarjan ensimmäinen tuotantokausi on saatavilla Yle Areenassa 2.4. lähtien ja kaikki 13 jaksoa tullaan näkemään maratonlähetyksenä Yle TV2-kanavalla 4.4. klo 10.00 alkaen.

Sarjan alkuperäiseen näyttelijäkaartiin kuuluu muun muassa Taron Egerton (Rocketman, Kingsman), Rosamund Pike (I Care a Lot, Gone Girl), Kate Winslet (Ammonite, Titanic) ja Jennifer Saunders (Todella upeeta, Shrek). Sarjan ohjaajana toimii Oscar®-voittaja Steve Box ja taiteellisena johtajana Marika Makaroff. Sarjan musiikin ovat luoneet Samuli Kosminen, Jarmo Saari sekä Pekka Kuusisto.

“On todella hienoa että kumppanimme Yle tarjoaa suomalaisille faneille mahdollisuuden katsoa Muumilaaksoa englannin kielellä! Sarjaa seuratessa on todella mielenkiintoista nähdä ja kuulla miten kansainväliset huippunäyttelijät kuten Taron Egerton, Rosamund Pike tai Kate Winslet ovat rakentaneet Muumilaakson hahmot omikseen.” Gutsy Animationsin perustaja ja Muumilaakso-sarjan taiteellinen johtaja, Marika Makaroff, kertoo.

Muumilaakso-sarjaa on esitetty Ylellä tähän mennessä jo viidellä eri kielellä – suomeksi, suomenruotsiksi, pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi. Kulttuurihistoriallisesti merkittävät saamenkieliset versiot ovat tehty yhteistyössä Gutsy Animationsin, Yle Draaman ja Saamelaiskäräjien kanssa.

Vuoden 2019 katsotuimmaksi TV-sarjaksi noussut Muumilaakso* on voittanut muun muassa British Animation Awardsin palkinnon parhaasta lastenohjelmasta (2020), Kultaisen Venlan parhaasta lasten- ja nuortenohjelmasta (2019) ja vuonna 2020 se valittiin kansainvälisesti tunnetun Emmy® Kids -kilpailun ehdokkaaksi.

Muumilaakso (Moominvalley) englanniksi Yle Areenassa perjantaina 2.4. ja Yle TV2-kanavalla sunnuntaina 4.4. Klo 10.00 alkaen.

*Lähde: Finnpanel

Gutsy Animations
Muumilaakso-animaation kehittänyt Gutsy Animations luo ja tuottaa merkityksellistä sisältöä rohkealla asenteella. Kaikki tuotantomme tähtäävät kansainvälisille markkinoille ja niillä tavoitellaan sosiaalista muutosta.

www.gutsy.fi

Business Finland on tukenut Muumilaakso-sarjan tuotantoa.

Moomin Characters
Moomin Characters Oy Ltd on virallinen muumi-hahmojen tekijänoikeuksien valvoja. Kaikki Muumilaakson hahmot ovat maailmanlaajuisesti rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muumit ovat yksi Suomen suurimmista vientituotteista, ja niillä on maailmanlaajuinen fanikunta. Tove Jansson (1914-2001) kirjoitti ja kuvitti muumeista yhdeksän romaania, neljä kuvakirjaa ja satoja sarjakuvia vuosien 1945 ja 1970 välillä. Kirjoja avoimista ja seikkailunhaluisista, sekä myös perhettä rakastavista muumeista on käännetty yli 55 kielelle ja niitä painetaan yhä nykyään ympäri maailmaa.

Muumit ovat nauttineet kansainvälistä suosiota 1950-luvulta lähtien, jolloin alkuperäiset muumi-sarjakuvat tavoittivat kymmeniä miljoonia lukijoita maailmanlaajuisesti. Myöhemmin muumit ovat ilahduttaneet ihmisiä useilla mantereilla niin animaatiosarjojen, teemapuistojen kuin esimerkiksi näytelmien välityksellä. Muumi-lisenssinhaltijoita on yli 750 ympäri maailman.

Tove Jansson perusti Moomin Characters Oy Ltd:n 1950-luvulla yhdessä veljensä Lars Janssonin kanssa huolehtimaan muumien tekijänoikeuksista, ja se on edelleen perheyritys.

Rights and Brands on yrityksen maailmanlaajuinen agentti lisenssiasioissa.

http://www.tovejansson.com

http://www.moomin.com

Yle
Yle on suomalainen julkisen palvelun mediayhtiö, Suomen suurin luovan työn yhteisö ja sisältötalo. Yle tuottaa monipuolista, laadukasta ja luotettavaa sisältöä kaikille sähköisille kanaville.  Ylessä on vakituisia työntekijöitä noin 2800. Ylen tv- ja radiokanavat sekä verkkopalvelut työllistävät tämän lisäksi suuren joukon luovan alan ammattilaisia ja asiantuntijoita.

https://yle.fi