Category Archives: Yleisradio

Kuusijuhla viihdyttää katsojia jouluaattona ja vuotta vaihdetaan tähtiartistien seurassa Ylen kanavilla

Ella Kanninen ja Mikko Kekäläinen juontavat Kuusijuhlan.

Joulu ja vuodenvaihde ovat täynnä toinen toistaan säkenöivämpiä ohjelmia. Kuusijuhla on jouluaaton lämminhenkinen, viihdyttävä ja osallistava hyvän mielen ohjelma, jonka puikoissa ovat Puoli seitsemän -ohjelmasta tutut juontajat Ella Kanninen ja Mikko Kekäläinen.

Ohjelman aikana vieraillaan eri paikkakunnilla, haetaan kuusi ja kuullaan perinteisen joulupöydän antimien historiasta, nähdään upeita joulukoteja, tavataan hyvää tekeviä ihmisiä sekä tietysti joulupukki. Päivä on täynnä myös karvaisia kavereita, kun tapaamme muun muassa pentuliven shibat, seniorikoiria sekä instajulkkis Antero-sian.

Aaton aikana esiintyvät mm. Nelli Matula,Tuomari Nurmio, Tuure Kilpeläinen, Ilta, Elise-Juliette ja  Yona. Kuusijuhlan bändiä johtaa Leri Leskinen mukanaan Lauri Porra, Risto Niinikoski, Mikko Mäkinen ja Timo Kämäräinen. Ohjelmaan voi kuka tahansa myös lähettää jouluterveisiä ja -kuvia. Iiro Rantala ja Ville Ranta improavat musiikki-kuvateoksia katsojien joulumuistoista.

Jos joululahja ovat vielä hankkimatta, auttaa Kuusijuhlan Lahjakone valitsemaan!

Kuusijuhla 24.12. Yle TV1 ja Yle Areena klo 12.10 alkaen

Vuosi vaihtuu Helsingin kansalaistorilla
31.12.Yle TV2 ja Yle Areena klo 22.50–00.30

Vuosi vaihtuu kolmen vuoden jälkeen Helsingin ydinkeskustassa Kansalaistorilla yhdessä kymmenien tuhansien muiden kanssa. Juhlakonsertti lämmitellään alkuun Paha Vaanii -DJ-duon tahtiin klo 22.30 alkaen. Konsertin esiintyjäkavalkadin aloittaa Emma-palkittu F ja kovassa nosteessa oleva Hassan Maikal, joita seuraa pormestari Juhana Vartiaisen uudenvuodentervehdys.

Tänä vuonna juhlakonsertin pääesiintyjät ovat harvinaisen yhteiskeikan tekevät Isac Elliot ja Cledos. Illan aikana lavalle nousevat mm. BEHM, william ja DAVI. Illan kruunaa Helsingin keskustan taivaan värittävä ilotulitus. Kaupungin yhteisen ilotulituksen jälkeen juhlat jatkuvat Kansalaistorilla Paha Vaanii -DJ-duon soittaman kotimaisen musiikin tahdittamana klo 00.30 asti.

Emma Karasjoen ja Gogi Mavromichaliksen juontama juhlakonsertti, ilotulitukset ja yleisön tunnelmia välitetään suorana Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa klo 22.50–00.30. Osallistua voi myös chatin kautta, jonka hostaa Henkka Remes.

Joulun tähtitarinoita
24.12. Yle Fem klo 18.35 ja Yle Areena

Yle Lapset tarjoaa joulun kunniaksi kavalkadin animaatiofilmejä, jotka pohjautuvat sekä pohjoismaisten rakastetuimpien lastenkirjailijoiden teoksiin että kansantaruihin. Noin tunnin mittainen potpuri Joulun tähtitarinoita iloittelee eri animaatiotekniikoilla ja -tyyleillä. Elokuvalliset animaatiofilmit on tuotettu pohjoismaisilla studiolla.

Suomesta seitsemän filmin kokonaisuudessa on kaksi tuotantoa. Nämä ovat Muumien jouluspesiaali Joulu saapuu Muumilaaksoon ja Mauri Kunnaksen joulutarina Kaikkein paras lahja. Tarinat on koottu yhteen skandinaaviseen mytologiaan pohjautuvalla kehystarinalla, jossa lumen lapset esittelevät teokset. Muut Joulun tähtitarinoissa nähtävät ohjelmat: Ennätys, Joulukenkä, Pikku-Makko, Kaikkein paras lahja, Sikopaimen ja Kettu ja tonttu.

Elämäni Biisin uuden vuoden erikoisjakso
31.12. Yle TV1 ja Yle Areena klo 21.00

Elämäni Biisi täyttyy glitteristä, kun ohjelman erikoisjaksossa otetaan uusi vuosi vastaan biletunnelmissa! Vieraiksi saapuvat laulajalegenda Eini, näyttelijä Joonas Nordman, kapellimestari Eeva Kontu, muusikko Paul Elias sekä imitaattori Jarkko Tamminen. Ihastuttava Katja Ståhl juontaa ja Elämäni Biisin orkesteri säestää Kalle Torniaisen johdolla. Ohjelma katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi.

Yle Perjantain joulusarja: Ikuinen joulu
1/3 24.12. Yle TV1 klo 20.18
2/3 Yle TV1 klo 17.45
3/3  6.1. TV1 klo 16.40

Neljä toisilleen tuntematonta ihmistä kokoontuu pöydän ääreen miettimään joulun, uudenvuoden ja loppiaisen merkitystä. Ruuan lisäksi tarjolla on hulvattomia esiintymisiä. Yle Perjantain Ikuinen joulu -sarjaan ilmoittautui lähes sata innokasta tulijaa, joiden joukosta löytyi mukaan neljä värikästä persoonaa. Maisa Huusko, 31, ei voi sietää joulua ja uskonnollinen Pertti Maja, 61, vaalii perinteitä hartaasti. Hasan Khademi, 25, ei muslimina varsinaisesti vietä joulua, kun taas joulua rakastava Henna Hännikäinen, 33, pukee tonttulakin päähänsä jo lokakuussa. Yle Areenassa kaikki jaksot 21.12. klo 00.01

Muista myös nämä jouluiset sisällöt:
Joulun perhe-elokuvien paketti Yle Areenassa (15.12.), paketissa on mukana useita kotimaisia suosikkeja, kuten Heinähattu ja Vilttitossu, Ella ja Kaverit sekä Ailo – pienen poron suuri seikkailu. Joulupöytä on katettu Strömsössä, kun jouluviikon alkupuolella nähdään suora Joulun kalaherkut Strömsössä -kokkausohjelma (19.12), Joulupukin Kuuma linja ottaa vastaan lasten puheluita aattoaamuna (24.12.). Uusi SVT:n hullunkurinen jouludraamakomedia Vihdoinkin! viihdyttää joulupäivästä alkaen (25.12.), ja Ylen taltioimista joulukonserteista pääsee nauttimaan laajalla skaalalla joulunpyhinä.

Tänä vuonna Ylen Joulukalenterissa seikkaillaan Korvatunturin Pulmapisteellä

Joulukalenteri: Korvatunturin Pulmapiste nähdään Ylen kanavilla 1.12. alkaen

Selkee homma, homma selkee! Vuoden 2021 Joulukalenterissa koheltaa kaksi puutarhatonttua – sisarukset Myrsky ja Vimma. Heidän unelmansa on tulla joulutontuiksi! Toteutuuko unelma? Se selviää 24 jakson aikana 1.–24.12.

Vauhdikkaat puutarhatontut Myrsky (Minea Lång) ja Vimma (Verneri Lilja) pääsevät askeleen lähemmäs unelmaansa, kun itse Joulupukki kutsuu heidät työharjoitteluun Korvatunturin Pulmapisteelle.

Sisarukset ovat valmiina joulutontun hommiin, mutta pian huomataan, että heidän tietonsa joulusta ovat varsin puutteellisia. Niin juhlapäivät kuin joulukuusetkaan eivät pysy ennallaan puutarhatonttujen ryhtyessä tuumasta toimeen.

Miten kaksikon pomo, Pulmu Pulmatonttu (Miia Selin), suhtautuu työharjoittelijoihinsa? Entä mitä mieltä Korvatunturin uusista tuulista on virkaintoinen assistenttitonttu Arvi (Arttu Soilumo)? Ja mikä on Tonttutube ja miten se liittyy paikkaansa etsivään Pete-tonttuun (Eeva Rajakangas)?

Joulukalenterissa tarkastellaan joulun perinteitä tuoreesta näkökulmasta. Innostuminen ja lannistuminen kulkevat käsi kädessä, eikä kommelluksilta vältytä, kun Myrsky ja Vimma ratkovat korvatunturilaisten pulmia. Kuinka paljon mokailua puutarhatonttujen työharjoittelu kestää? Päätyvätkö he takaisin puutarhaan?

Joulukalenteri: Korvatunturin Pulmapiste pysähtyy askarruttavien kysymysten äärelle: Uskallanko pyytää apua? Kuulunko joukkoon? Olenko arvokas omana itsenäni?

Joulukalenterin on ohjannut Rami Saarijärvi, ja sen ovat käsikirjoittaneet Maaria Nuoranne ja Elli Saharinen. Keskeisissä rooleissa nähdään jo mainittujen tonttujen lisäksi Samuli Muje (Helmeri Herkkutonttu), Emmi Kaislakari (Loimu Lahjatonttu), Pentti Helin (Joulupukki) ja Kaisa Sarkkinen (Joulumuori).

Ohjelmaan on saatavilla kuvailutulkkaus.

Joulukalenteri: Korvatunturin Pulmapiste Yle Areenassa uusi jakso joka aamu klo 6.00 alkaen 1.–24.12. ja Yle TV2:ssa aamuin ja illoin

The Betty Show esitetään huomenna Yle Teema & Fem -kanavalla

Yleisradio taltioi festivaaliviikolla Delta Venus -ryhmän The Betty Show -esityksen. Teos esitetään huomenna lauantaina 30.10. Yle Teema & Fem -kanavalla klo 21.26. Ennen ensi-iltaa on luvassa Delta Venus -ryhmäläisten haastattelu klo 21.00. Esitys on katsottavissa myös Yle Areenassa.

The Betty Show on ohjaaja-näyttelijä Sara Mellerin perustaman Delta Venus -ryhmän ja Kansallisteatterin yhteistuotanto. Esitys on häpeämätön, kokeellinen kabaree ja karnevalistinen tutkielma riippuvuuksista. Viisi Bettyä ei pyytele anteeksi, vaikka kiusallisia asioita tapahtuu ja kulissit kaatuvat.

Sokeain kuunnelmapalkinto Ylen Yöperhonen-kuunnelmalle

39-792040606d8e601caa8

Yöperhonen-kuunnelman on Ylelle tuottanut Funfar Oy. Kuva: Joni Järvinen / Värikäs Oy

Yöperhonen on brittilentäjä Amy Johnsonin elämäntarinasta inspiroitunut kuunnelma. Johnson tuli tunnetuksi 1930-luvulla pitkistä yksinlentomatkoistaan. Palkinnon myöntänyt raati nostaa perusteluissaan esiin kuulijalle välittyvän lentämisen hurman ja vaaran tunteen, mutta myös tavoitteen saavuttamisen jälkeen tulevan tyhjyyden.

Teoksen pääosan esittäjä Liisa Pöntinen on puolestaan valittu vuoden ääninäyttelijäksi. Kuunnelmaraadin mielestä on ilo, että kuunnelmien antamien mahdollisuuksien pariin on löytänyt uusi ja omaperäinen teatterintekijä. Vuoden ääninäyttelijän valinnan tarkoitus on tuoda esille näyttelijän äänityön suurta merkitystä kuunnelmataiteelle.

Kuunnelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Liisa Pöntinen, äänisuunnittelusta ja äänityksestä on vastannut Jussi Kraft. He ovat yhdessä tehneet musiikin kuunnelmaan. Tuotantoyhtiö Funfarin dramaturgina on toiminut Sami Keski-Vähälä ja tuottajana Timo Vierimaa, Ylen dramaturgeina ovat olleet Onerva Hannula ja Antti Lehtinen sekä tuottajana Matti Kajander. Rooleissa kuullaan Liisa Pöntinen, Pyry ÄikääMinna Koskela ja Jussi Kraft.

Yöperhonen on kuunneltavissa Yle Areenassa. Yle Radio 1:ssä se kuullaan uusintana sunnuntaina 11.4. klo 15 ja maanantaina 12.4. klo 19.02.

Sokeain kuunnelmapalkinnon jakaa valtakunnallisen kulttuuriyhdistyksen Näkövammaisten Kulttuuripalvelun Sokeain kuunnelmaraati. Palkinto jaettiin tänä vuonna jo 54. kerran.

:YLE TEEMA & YLE RADIO 1: Erotiikan kevät – Teemaviikolla keskiössä ihmisen seksuaalisuus

1

Kuvat: Tuuli Laukkanen / Yle

Draamaa, asiaohjelmia ja musiikkia – keskiössä ihmisen seksuaalisuus

Erotiikan kevät -teemaviikko Yle Radio 1:ssä 19.–25.4.

Maanantaina 19. huhtikuuta alkavalla teemaviikolla käsitellään erotiikkaa ja seksuaalisuutta lukuisissa puhe- ja musiikkiohjelmissa. Kevään ja alkukesän aikana kuulemme myös tarinoita seksuaalisuudesta laatudraaman keinoin.

Roman Schatzin Maamme-kirjassa pohditaan flirttailun anatomiaa ja Sari Valton aiheena ovat lemmenyrtit. Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa Satu Kivelä käsittelee erotiikkaa ja seksiä vammaisten ja mielenterveyskuntoutujien näkökulmasta. Kulttuuriykkösen aiheina ovat mm. homoseksuaalisuus Raamatussa sekä eroottisten alusasujen historia.

Erotiikan kevät näkyy myös Yle Teeman ohjelmistossa: mm. Jörn Donnerin elokuva Krapula saa ensiesityksensä televisiossa.

Erotiikan kevään ydin on kymmenen uutta ihmisen seksuaalisuutta käsittelevää kuunnelmaa 18.4.–20.6.

Yle Radio 1 sunnuntaisin klo 15, kaikki kuunnelmat Yle Areenassa 18.4.

Ylen audiodraamat vievät kuuntelijaa strippareiden työyön kautta homosaunaan ja hoivakodin seksiklubille. Nuoripari pohtii, onko seksi parisuhteen liima ja sinkku sitä, kuka hänen elämäänsä lopulta kertoo. Entä miltä orgasmi kuulostaa, oikeasti? Seksuaalisuuden äärellä heterous voi olla vain oletus itsestä, sidonta osoitus luottamuksesta ja traumaattisuus periytyä sukupolvien yli. Miten siis puhua itselleen ja toisille, kun haluttaa? Varaslähtönä teemaviikkoon lähetetään ensimmäinen kuunnelma Stripparit virantoimituksessa jo sunnuntaina 18.4.

image

Stripparit virantoimituksessa

18.4. klo 15 Yle Radio 1

Mitä strippareiden asiakkaat, feministit, äidit tai kuka tahansa voisi oppia seksistä, rajoista ja vallasta näiden “alastomien terapeuttien” kanssa? Komedia päästää ääneen ammattikunnan, jota yleensä vain katsotaan.  Käsikirjoitus: Slutartists eli Alvi HaapamäkiMilla-Mari Pylkkänen ja Camilla Rantanen. Ohjaus: Sini Pesonen. Äänisuunnittelusta vastaa Hanna-Helena Kinnunen, ja rooleissa ovat Slutartists ja Minna Kivelä. Dramaturgi ja apulaistuottaja: Iira Halttunen.  Yle Draama 2020.

Sidos

25.4. klo 15 Yle Radio 1

Huoneessa on kaksi ihmistä ja köysi. Millainen yhteys heidän välilleen syntyy? Kuunnelma on ekspressionistinen draama siitä, miltä sidontasessio tuntuu. Teoksessa sidonta laajenee erotiikan lisäksi myös jaetun olemisen ja luottamisen tiloihin, arjen ulkopuolelle.  Käsikirjoitus: Ville Koskivaara, ohjaus Toni Kamula, äänisuunnittelu Tiina Luoma.  Rooleissa: Maija Siljander ja Jukka Peltola. Dramaturgi: Iira Halttunen. Yle Draama 2020.

6

Jörn Donnerin elokuva Sixtynine 69. Kuvassa vasemmalta: näyttelijät Sven-Bertil Taube, Ritva Vepsä ja Jörn Donner. Kuva: Yle/Kuvapalvelu.

Erotiikan kevät näkyy myös Yle Teeman ohjelmistossa

Yle Teeman Kino Suomi osallistuu Erotiikan kevääseen neljällä elokuvalla vuosilta 1968–1974. Näistä yksi – Jörn Donnerin Krapula – saa ensiesityksensä tv:ssä. Teeman Elävä arkisto on mukana kahdella ohjelmalla – mukana mm. Kata Kärkkäinen, Heinäsirkka ja Claes Andersson.

Yksi Jörn Donnerin monista puolista oli seksikohuohjaaja: Donner kuvasi elokuvissaan seksiä suorasukaisesti, urbaanisti ja kaupallisesti. Aikalaiskriitikot haukkuivat Donnerin elokuvat järjestään pinnallisiksi kiiltokuviksi. Ehkäpä Jörn Donner silti oli aikaansa edellä tehdessään elokuvia seksistä mukavan, porvarillisen elämän itsepintaisena ongelmana, joka ajaa otteessaan rimpuilevat ihmiset naurettaviin tekoihin ja emotionaalisiin umpikujiin.

Äärimmäisyyksiin Donner vei linjansa Ruotsissa valmistuneessa elokuvassaan Krapula (4.5.), joka on yhä kielletty alle 18-vuotiailta ja nähdään ensi kertaa televisiossa. Sitä edeltävät Kino Suomessa Sixtynine 69 (20.4.) ja Naisenkuvia (27.4.).

Kino Suomen sarjan päättää Seppo Huunosen ohjaama Karvat (11.5.), tavallisen perheenisän eroottinen rikosseikkailu, joka ansaitsisi kenties kulttistatuksen.

Elokuvat nähdään tiistaisin 20.4.–11.5. noin klo 22, paitsi Krapula, joka nähdään vasta klo 23. Ikärajansa takia se ei myöskään tule katsottavaksi Areenaan.

Teeman Elävä arkisto esittää torstaina 22.4. klo 23.05 ohjelman Cosi fan tutti – Puhetta erotiikasta (1989). Naiset pääsevät kerrankin laukomaan, mikä miehessä on seksikästä!

Keskustelemassa ovat Kata Kärkkäinen, Heinäsirkka ja Nadja Pyykkö. Juontajana Seppo Pietikäinen. Ja heti perään klo 23.34 nähdään Kuluttajakalenteri: Myyntivalttina seksi (1968). Porno ja seksi tunkeutuvat kaikille elämän alueille – niin tapahtui jo yli 50 vuotta sitten. Muun muassa nuori psykiatri Claes Andersson kertoo, miksi.

Kuntavaalit näkyvät ja kuuluvat Ylen kanavilla 18.3. alkaen

image

Vaalistartti, Suuri vaalikeskustelu, Kuntarundi-podcast ja vaalikoneen avautuminen aloittavat Ylen kuntavaalikauden torstaina 18.3. Vaalit näkyvät ja kuuluvat monipuolisesti Ylen eri kanavissa aina tulosiltaan 18.4. saakka.

Ylen vaalikuukausi toimittaa kuntavaalien tärkeimmät keskustelut kotiinkuljetuksena kaikille. Kevään jättiponnistus on 293 keskustelun Kuntarundi-sarja, jossa pureudutaan jakso jaksolta jokaisen Manner-Suomen kunnan polttavimpiin kiistakysymyksiin. Kuntien kohtalonkysymykset ovat esillä myös suurissa vaalikeskusteluissa ja suosittua puhe ja tentti -rakennetta seuraavissa puheenjohtajatenteissä.

Vaalikauden avaus alkaa vaalikoneen julkaisusta ja huipentuu puheenjohtajien ensimmäiseen tapaamiseen

18.3. Vaalistartti
Yle Areena klo 17.30–22.45

Ylen vaalikauden aloittaa suorana Yle Areenassa lähetettävä, yli viisituntinen vaalistartti. Yle Kioskin Matti Riitakorven ja Svenska Ylen Frida Frankenhaeuserin juontamassa kaksikielisessä lähetyksessä nähdään keskusteluja ympäri Suomen. Mukana on myös Yle Helsingin järjestämä Helsingin pormestaritentti, jossa pääkaupungin kärkipaikasta käytävän kisan kärkiehdokkaat kohtaavat toisensa.

Lähetyksessä mukana keskusteluja vetämässä ovat niin Ylen aluetoimitusten, Svenska Ylen kuin Takaisin Pasilaan -podcastinkin toimittajat. Koko illan ajan yleisö pääsee keskustelemaan politiikasta Ylen verkkosivuilla auki olevassa chatissa.

Vaalistartti nähdään kokonaisuudessaan Yle Areenassa ja osia siitä voi seurata myös Yle TV1:ssä ja radiossa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä keskustelukulttuuria edistävän Hyvin sanottu -hankkeen kanssa.

18.3. Suuri vaalikeskustelu
Yle TV1 ja Yle Areena klo 21.00–22.30
Vaalistartti huipentuu Ylen ensimmäiseen suureen kuntavaalikeskusteluun, johon osallistuvat kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Suuren vaalikeskustelun juontavat Ylen Aamusta tuttu Sanna Savikko ja politiikan toimittaja Jyrki Hara. Suorassa lähetyksessä on suomenkielinen ohjelmatekstitys.

18.3. Kuntarundi-podcast
293 keskustelua Yle Areenassa
Mistä sinun kunnassasi puhutaan juuri nyt? Ylen aluetoimitusten toimittajat kiersivät kaikki Manner-Suomen kunnat Kuntarundilla ja kysyivät. Kevään 2021 kuntavaalien alla puhetta riittää muun muassa siitä, toimiiko julkinen liikenne kunnassasi, laitetaanko varoja jäähallin korjaamiseen ja houkutellaanko vauvarahoilla uusia asukkaita muuttotappioisiin kuntiin. Perattavaksi tulivat myös uusien koulujen rakentaminen, kaivostoiminta, tuulivoimapuistot ja yhteisten rahojen järkevä käyttö. Jokaisessa keskustelussa ääneen pääsee kolme valtuutettua, mukana niin valtuustojen konkareita kuin vasta ensi kertaa ehdokkaaksi lähteneitäkin.

Kuntarundin kaikki 293 keskustelua kuultavissa Yle Areenassa torstaina 18.3.

18.3. Vaalikone aukeaa

Yle.fi
Satoja erilaisia väitteitä, tuhansia ehdokkaita: Ylen suosittu vaalikone julkaistaan laajempana kuin koskaan. Ylen aluetoimitusten toimittajat ovat perehtyneet poliittisiin kiistakysymyksiin jokaisessa Manner-Suomen 293 kunnassa ja laatineet jokaista kuntaa varten paikallisiin aiheisiin pureutuvia väitteitä. Vaalikone julkaistaan suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi ja pohjoissaameksi. Vaalikone avataan yleisölle 18.3. aamulla osoitteessa Yle.fi.

Yle tuottaa kuntavaalien vaalikoneen myös 11 kaupalliselle kumppanimedialle: MTV, Apu, KSF Media, Must Read, Maaseudun Tulevaisuus, Kuntalehti, Pyhäjärven Sanomat, Länsi-Suomi, Puumala-lehti, Åbo Underrättelser ja SLP Media.

Puolueiden puheenjohtajat pitävät puheen ja joutuvat tenttiin
22.3. alkaen Puheenjohtajatentit
Yle TV1 ja Yle Areena 22.3.–25.3. ja 29.3.–1.4. ma–to klo 21.00–22.00
Suurimpien puolueiden puheenjohtajat pitävät suoran puheen suomalaisille, minkä jälkeen he joutuvat Ylen juontajien tiukkaan tenttiin. Suora tunnin ohjelma seuraa aiemmista vaaleista tuttua konseptia. Puheenjohtajatenttejä juontavat Sanna Savikko ja Jyrki Hara sekä Ylen aamun rakastettu uutisjuontaja Tommy Fränti.

22.3. Petteri Orpo

23.3. Jussi Halla-aho

24.3. Sari Essayah

25.3. Maria Ohisalo

29.3. Annika Saarikko

30.3. Sanna Marin

31.3. Li Andersson

1.4. Anna-Maja Henriksson

Kaikki puheenjohtajatentit tekstitetään ja viitotaan suomeksi suorassa lähetyksessä.

23.3. alkaen Aamujen vaaliraati
Tenttiä seuraavana aamuna 23.3.–6.4. sen antia ruotii Ylen aamun ja radion Ykkösaamun yhteinen vaaliraati. Sitä vetävät Pirjo Auvinen ja Matti Koivisto. Vaaliraati televisiossa kello 7.12 ja Yle Radio 1:ssä kello 7.34.

6.4. alkaen Politiikkaradion vaalitentit
Yle Puhe arkisin 6.4.–16.4. klo 12.13–13

Toimittajina Politiikkaradion vaalitenteissä ovat Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen. Lähetykset uusitaan myös Yle Radio Suomessa.

6.4. Petteri Orpo

7.4. Maria Ohisalo

8.4. Jussi Halla-aho

9.4. Sari Essayah

12.4. Li Andersson

13.4. Anna-Maja Henriksson

14.4. Sanna Marin

15.4. Harry Harkimo

16.4. Annika Saarikko

Yle Kioskin vaalitentit

Toimittaja Ina Mikkola tekee toisenlaisia puheenjohtajatenttejä, jotka julkaistaan Yle Kioskin kanavilla ennen vaaleja.

5f5d65d62bbe15a543499f2f83f5ae57

Pirjo Auvinen

8.4. Pienpuoluetentti

Yle TV1, Yle Areena ja Yle Radio Suomi klo 21.00–22.30
Rekisteröidyt puolueet, joilla ei ole kansanedustajia, pääsevät esille pienpuoluetentissä. Lähetyksen juontaa Pirjo Auvinen ja siinä on suomenkielinen ohjelmatekstitys.

9.4. Selkokielinen vaalitentti
Yle TV1 ja Yle Areena klo 15.40
Eduskuntapuolueiden edustajat kohtaavat selkosuomella käytävässä vaalikeskustelussa. Keskustelun juontaa Ylen radiouutisista tuttu Margit Alasalmi, ja kolmihenkinen asiantuntijaraati arvioi, miten selkeästi poliitikot pystyvät asiansa esittämään. Ohjelmassa on suomenkielinen ohjelmatekstitys.

13.4. Radio Suomen Päivä: Eduskuntapuolueiden vaalitentit
Yle Radio Suomi klo 10.30–11.00 ja 11.30–12.00
Eduskuntapuolueiden tentti, osat 1 ja 2. Puolueet on jaettu kahteen ryhmään. Suoran lähetyksen juontavat Linda Vettanen ja Aki Laine.

14.4. Uutisluokan kuntavaalipäivä
Yle Areena
Ylen Uutisluokka ja Allianssi järjestävät nuorisovaalit, joiden tulos julkistetaan 14.4. Tulosta käsitellään Uutisluokan erikoislähetyksessä, jonka juontavat Rosa Kettumäki ja uutisluokkalainen Anna Kauppinen.

15.4. Kuntavaali-etkot
Radio Suomi klo 17.00–20.00
Alueiden ja kanavan yhteisponnistus, valtakunnallisessa lähetyksessä kierretään ympäri Suomea ja kuulostellaan äänestäjien tuntoja kentällä.

15.4. Suuri vaalikeskustelu, osa 2
Yle TV1 ja Yle Areena klo 21.00–22.30
Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat tapaavat 1,5 tunnin verran nyt toisen kerran. Keskusteluissa käydään läpi kuntapolitiikan kuumimmat teemat. Suuren vaalikeskustelun juontavat Ylen Aamusta tuttu Sanna Savikko ja politiikan toimittaja Jyrki Hara. Suorassa lähetyksessä on suomenkielinen ohjelmatekstitys sekä viittomakielinen tulkkaus. Keskusteluja seurataan myös Yle.fi:ssä.

044028884f2d04f1aa137a9e67af40c5

Matti Rönkä ja Piia Pasanen.

18.4. Tulosilta
Yle TV1, Yle Areena ja Yle Radio Suomi klo 19.30 alkaen

Ylen suuri tulosilta seuraa ääntenlaskua kuntavaalien vaalipäivänä 18. huhtikuuta yöhön saakka. Tulosillan tv:ssä juontavat Piia Pasanen, Matti Rönkä, Seija Vaaherkumpu ja Antti Sahlström. Lähetykseen oon saatavilla on suomenkielinen ohjelmatekstitys ja viittomakielinen tulkkaus.

Radion tulosilta kuuluu Radio Suomessa, ja se tehdään Ylen aluetoimitusten ja Radion ajankohtaistoimituksen yhteisvoimin. Alueiden osuuksissa voi seurata oman suosikkialueensa tuloksen valmistumista ja valtakunnallisessa osiossa kuulla koko maata koskevat kommentit. Pasilan studiossa juontajina ovat Aki Laine ja Päivi Neitiniemi. Asiantuntijana on professori Elina Kestilä-Kekkonen.

Vaalipäivää seurataan hetki hetkeltä myös Yle.fi:ssä. Kello 20 avattava tulospalvelu kertoo ääntenlaskennan etenemisestä reaaliajassa, ja Ylen politiikan toimittajien analyysit avaavat tuloksen merkitystä.

Tv-jumalanpalvelus lähetetään jatkossakin joka sunnuntai

39-5534995ca4b0d03f1fa

Televisioituja jumalanpalveluksia nähdään Yle TV1:ssä sunnuntaisin klo 10. Kuva: Nella Nuora / Yle

Yle ja Kirkon viestintä lisäsivät televisioituja jumalanpalveluksia viime vuoden keväällä koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen takia. Vaikka monella oli tilanteen aiheuttaman ahdistuksen ja surun takia tarve löytää hengellisiä ohjelmia, osallistuminen oman seurakunnan jumalanpalveluksiin kirkossa oli ja on edelleen mahdotonta.

Myös vuonna 2021 jumalanpalveluksia nähdään Yle TV1:ssä edelleen joka sunnuntai juhlapyhien lisäksi.

Katsojapalautteeseen on reagoitu

Koronatilanne lisäsi televisioitujen jumalanpalvelusten määrää, ja katsojilta saatu palaute säännöllisistä jumalanpalveluksista on ollut myönteistä.

“Kun jumalanpalvelus on säännöllinen, katsoja löytää sen helpommin. Aikaisemmin katsoja on joutunut aina tarkistamaan ohjelmatiedoista, tuleeko televisiosta jumalanpalvelus juuri tänä sunnuntaina”, ohjelmapäällikkö Kimmo Saares Kirkon viestinnästä perustelee.

“Hartausohjelmat, kuten tv-jumalanpalvelukset, ovat osa Ylen julkisen palvelun tehtävää. Televisioidut jumalanpalvelukset jatkuvat entiseen malliin eikä niiden lopettamista ole edes harkittu. Korona-ajan alulle laittama joka sunnuntainen tv-jumalanpalvelus täydentää hienosti muuta Ylen hartausohjelmatarjontaa ja olemme saaneet siitä katsojilta hyvää palautetta”, tuottaja Pekka Heikura Yleltä sanoo.

Vuonna 2021 uusia jumalanpalveluksia lähetetään kaikkiaan 36, ja loput sunnuntait katetaan uusinnoilla. Uusinnat pyritään sovittamaan mahdollisimman hyvin kirkkovuoden ajankohtaan sopiviksi. Perinteisten seurakuntajumalanpalvelusten lisäksi televisiossa nähdään edelleen erilaisia formaattijumalanpalveluksia, kuten Nojatuolikirkko, Reissukirkko, Riemulaulut ja Studiokirkko.

Radiojumalanpalveluksia jo 95 vuotta

Tänä vuonna vietetään sähköisten jumalanpalveluksien 95-vuotisjuhlavuotta, sillä ensimmäinen radiojumalanpalvelus lähetettiin 1926. Viikoittaiset radiojumalanpalvelukset ovat Ylen vanhin säännöllisesti lähetetty ohjelma, ja niiden rinnalla myös tv-jumalanpalvelukset ovat vakiinnuttaneet asemansa.

”Saatu palaute kertoo siitä, että jumalanpalvelukset ovat katsojille todella tärkeitä. Tv-jumalanpalvelusten suosio on ollut viimeiset vuodet jatkuvassa kasvussa: vuonna 2020 niillä oli keskimäärin 192 100 katsojaa, joka on korkein luku kahdeksaan vuoteen”, Saares muistuttaa.

Lisätiedot:
ohjelmapäällikkö Kimmo Saares, kimmo.saares@evl.fi, p. 050 551 9611

TV-jumalanpalvelukset Yle Areenassa

Uudistunut SuomiLOVE starttaa Kaija Koon livelähetyksellä 6. maaliskuuta

1

Monimuotoisen rakkauden, merkityksellisen musiikin ja pakahduttavien yllätysten SuomiLOVE palaa ruutuihin suorilla lähetyksillä 6. maaliskuuta juontajinaan Susanna Laine ja Mikko Kuustonen. Ensimmäisen suoran lähetyksen LOVEartisti on Kaija Koo.

Seitsemännellä tuotantokaudella SuomiLOVE on kutsunut tähtikaartiin viisi rakastettua ja vuosien varrella tiuhaan yllätysesiintyjäksi toivottua artistia suunnittelemaan omannäköiset ja -kuuloiset LOVElähetyksensä. Kauden avausjakson primus motorina toimii SuomiLOVEssa lukuisia kertoja ilon ja liikutuksen kyyneleitä lauluillaan tarjonnut Kaija Koo:

”Olen esiintynyt aika monta kertaa SuomiLOVEssa. Kun minulle tarjottiin mahdollisuutta tehdä oma jakso, totta kai otin sen vastaan! Se on myös suuri vastuu, sillä SuomiLOVE on todella tärkeä ohjelma ihmisille.”

Kaija on saanut sukeltaa SuomiLOVEn tarinamereen ja painottaa nimikkoiltojensa tarinavalinnoissa itselleen tärkeitä teemoja. Lisäksi hän on kutsunut mukaan rakkaita esiintyjätovereita tarinoineen ja niihin liittyvine lauluineen sekä masinoinut kutkuttavaakin kutkuttavampia yllätyksiä.

“Mun ilta koostuu osittain mun lauluista, vieraista tarinoineen ja lauluineen ja muistakin suomalaisista kappaleista. Eli siellä on todella hyvää musaa ja huippuartisteja”, Kaija vihjaa.

Tuttuun tapaan SuomiLOVEn valokeilassa ovat tarinat niin ylimmästä ystävyydestä, syvästä rakkaudesta kuin tiiviistä yhteisöllisyydestäkin ja ne huipentuvat unohtumattomiin hetkiin tärkeimpien laulujen parissa.

SuomiLOVEn 7. kauden juontavat Mikko Kuustonen ja Susanna Laine. Ohjelman sydämenä sykkii suurenmoinen LOVEband kapellimestarinaan Ako Kiiski.

Ohjelman loput neljä LOVEartistia julkistetaan helmikuun aikana.

Suorat lähetykset kuvataan Tampereen Mediapoliksessa. Jokainen SuomiLOVE-ilta alkaa Mediapoliksessa yleisötapahtumana kokoontumisrajoitusten näin salliessa.

Ohjelman Ylelle tuottaa Warner Bros.

SuomiLOVE Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa 6.3. alkaen lauantaisin klo 21.10

:YLEISRADIO: Vuosi vaihtuu huippuartistien ja Classical Trancelations -konsertin seurassa

image

Ylen Vuosi vaihtuu 2020 -lähetys tuo uudenvuoden juhlinnat jokaiseen kotiin ympäri Suomen. Vuoden vaihtumista juhlitaan 31.12. turvallisesti kotona Helsingin etäuudenvuoden ohjelman ja Suomen eturivin artistien seurassa.

Suoran tv-lähetyksen Pasilan studiolta juontavat Emma Karasjoki ja Gogi Mavromichalis. Heidän kanssaan nostetaan kimpassa maljat uudelle, paremmalle vuodelle, ja otetaan yhteyksiä ympäri Suomea ja maailmaa.

“Tänä vuonna parhaat uudenvuoden bileet järjestetään kotona! Me tuodaan sun olohuoneeseen Helsingin kaupunginorkesteri ja parhaat artistit! Kyselemme myös millaisissa tunnelmissa vuosi vaihtuu eri puolilla Suomea ja ulkomailla, sekä näytetään lähetyksessä myös katsojien kuvia ja välitetään terveisiä rakkaille ja läheisille, joiden kanssa ei voi nyt kokoontua samaan paikkaan juhlimaan”, Emma Karasjoki ja Gogi Mavromichalis lupaavat.

Ohjelmassa myös Helsingin Kaupungintalon juhlasali muuttuu uudenvuoden show’n näyttämöksi, kun viime vuosikymmenien ikonisimmat elektronisen musiikin hitit kohtaavat sinfoniaorkesterin voiman säkenöivässä Classical Trancelations -konsertissa.

Illan solisteina nähdään ChisuNelli MatulaRedrama, Olavi UusivirtaMARiANNAPalefacePete ParkkonenRobin PackalenJesse MarkinTapani Rinne ja Darude. Helsingin kaupunginorkesteria johtaa Eero Lehtimäki, ja lavalle nousee myös kamarikuoro Ahjo Ensemble.

Illan aikana kuullaan uusia orkesterisovituksia tutuista tanssihiteistä Donna Summerista Darudeen. Konsertin ohjelman on kuratoinut Tapio “DJ Orkidea” Hakanen, ja sovituksista vastaavat peli- ja elokuvamusiikin kokeneet nimet Petri Alanko ja Pessi Levanto. Konsertti on nauhoitettu aikaisemmin syksyllä.

Jos vuodenvaihteen ilotulitus voidaan järjestää ja raketit sädehtivät Helsingin taivaalla, koko Suomi pääsee nauttimaan siitä tv-ruudun välityksellä.

Kun vuosi on vaihtunut, vuoden 2021 ensimmäisellä tunnilla, pistetään jatkobileet pystyyn, kun DJ PartaMatti tanssittaa ysäritunnelmissa.

Tervetuloa viettämään uudenvuoden juhlaa, erikseen mutta kaikki yhdessä!

Vuosi vaihtuu 2020 Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa 31.12. klo 22.30 alkaen

Näin itsenäisyyspäivää juhlitaan Ylen kanavilla tänä vuonna!

8

Itsenäisyyspäivää vietetään tänä vuonna poikkeusoloissa, mutta Yle lähettää juhlatunnelmaa koteihin tuttuun tapaan.

Linnan juhlat saapuvat jokaisen suomalaisen kotisohvalle Presidentinlinnasta, jossa juhlia isännöi tasavallan presidentti puolisoineen, mutta ilman juhlavieraita. Suora lähetys on seurattavissa Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa klo 19.30 alkaen.

Ohjelmassa on musiikkia, tanssia ja teatteria sekä piipahduksia itsenäisyyspäivän viettoon ympäri Suomen. Tunnelmaa luovat mm. Diandra, Ida Elina ja Ylioppilaskunnan laulajat, ja bändiä luotsaa Marzi Nyman. Illan aikana esiintyvät myös näyttelijät Esko Salminen ja Seela Sella sekä Kansallisoopperan balettitanssijat. Myös veteraanit ovat lähetyksessä tärkeässä roolissa, vaikka heitä ei perinteiseen tapaan Presidentinlinnassa nähdäkään.

Uudenlaista juhlalähetystä luotsaavat Linnan juhlien konkariselostajat Jussi-Pekka Rantanen ja Ella Kanninen.

”Olen ollut selostamassa Linnan juhlia melkein kymmenen vuotta, ja jokainen vuosi on ollut aina omanlaisensa. Tämä vuosi on kuitenkin täysin poikkeuksellinen juhlien historiassa. Aiemmin valmistautumisen pääpaino on ollut juhlavieraiden opiskelussa, mutta nyt kun vieraita ei ole, rakennamme jotain, mitä ei ole koskaan ennen tehty. Ilta on meille tekijöille ainutlaatuinen haaste, mutta juhlista tulee varmasti ikimuistoiset”, Jussi-Pekka Rantanen kertoo.

”Tavoitteenamme on tuoda iloa, lämpöä ja yhteisöllisyyden tunnetta kaikille suomalaisille näihin poikkeuksellisiin oloihin, kun emme voi fyysisesti kokoontua yhteen”, Ella Kanninen toteaa.

Kotijuhlijat mukana Presidentinlinnassa

Tänä vuonna itsenäisyyttä juhlitaan yhdessä myös kuvin ja terveisin. Kotikatsojat voivat lähettää rakkaimpia Suomi-kuvia tai kuvia itsenäisyyspäivän juhlinnasta, ja otoksia nähdään itsenäisyyspäivän lähetyksissä pitkin juhlapäivää.

Katsojat pääsevät osallistumaan suoran lähetyksen kulkuun myös chatin avulla. Katsojien viestejä ja itsenäisyyspäivän tunnelmia välittävät Daniel Olin ja Susani Mahadura.

“Chatin kautta kaikki pääsevät tänä vuonna kirjaimellisesti mukaan itse juhlaan. Chatissa voi esittää ajatuksia ja kysymyksiä myös presidenttiparille”, Daniel Olin sanoo.

Etkot ja jatkot!

Itsenäisyyspäivän juhlatunnelmaa kohotetaan alkuillan Kohti Linnan juhlia -lähetyksessä, jonka juontavat Rosa Kettumäki ja Tommy Fränti. Ruotsinkielisiä etkoja Yle Femin puolella luotsaavat Sonja Kailassaari ja Mårten Svartström. Tarjolla on keskusteluja vieraiden kanssa, viihdettä, ruokaa ja juomaa.

Itsenäisyyspäivä huipentuu Linnan jatkoihin, joita vietetään aina aurinkoisen Mikko Kekäläisen ja huippuartistien seurassa.

Ylen ohjelmistossa on perinteiseen tapaan myös Tuntematon sotilas sekä Radion sinfoniaorkesterin itsenäisyyspäivän juhlakonsertti. Varaslähtö itsenäisyyspäivän juhlintaan otetaan Yle Teemalla jo maanantaista 30.11. alkaen, kun viikon jokaisena päivänä nähdään Ylen arkistoista Linnan juhlia vuodesta 1959 alkaen.

Kohti Linnan juhlia

Yle TV1 ja Yle Areena klo 17.10 alkaen
Suomalaisten tarinat itsenäisyydestä ja upeat Suomi-kuvat nostavat tunnelmaa itsenäisyyspäivänä. Yhteistä juhlaa vietetään musiikkivieraiden ja hyvien keskustelujen parissa. Mukana on myös uusia tapoja juhlia itsenäisyyttä. Suoran lähetyksen juontavat Rosa Kettumäki ja Tommy Fränti.

Kohti Linnan juhlia -vieraina nähdään mm. Tove-elokuvan tähti Alma Pöysti sekä Joalin Loukamaa, jolla on kolme miljoonaa Instagram-seuraajaa ympäri maailmaa. Itsenäisyyspäivän haastattelussa ovat myös pääministeri Sanna Marin ja puolisonsa viestintäjohtaja Markus Räikkönen. Musiikkivieraina BEHM ja blueskuningatar Erja Lyytinen.

Linnan juhlat

Yle TV1 ja Yle Areena 19.30 alkaen
Tänä vuonna Linnan juhliin on kutsuttu kaikki suomalaiset! Suora lähetys Presidentinlinnasta ja itsenäisyyspäivän vietosta ympäri Suomen. Tilaisuutta isännöivät tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Jenni Haukio. Linnan juhlissa musiikillisesta annista vastaavat Diandra, Ida Elina, Aarne Pelkonen ja Ylioppilaskunnan laulajat. Marzi Nymanin luotsaamassa bändissä soittavat Seppo Kantonen, Jukka Perko, Eriikka Maalismaa ja Jani Pensola. Illan aikana esiintyvät myös näyttelijät Esko Salminen ja Seela Sella sekä Kansallisoopperan balettitanssijat. Suoraa lähetystä juontavat Jussi-Pekka Rantanen ja Ella Kanninen. Chat-keskusteluja vetävät Daniel Olin ja Susani Mahadura.

Linnan jatkot

Yle TV1 ja Yle Areena klo 22.00 alkaen
Mistä on poikkeusvuoden jatkot tehty? Mikko Kekäläisen tarjoilemaa kuplivaa keskustelua sekä musiikkimenu à la Ismo Alanko, ABREU, Maija Vilkkumaa ja Kalle Torniaisen Juhlaorkesteri. Ismo Alangon taiteilijajuhlan ja kuusikymppisten kunniaksi on myös aika selvittää, mikä on suomalaisten suurin suosikki tuosta Alangon teosten valtamerestä. Omaa suosikkiaan voi äänestää 22.11. asti. Äänestystulos on nautittavissa Linnan jatkoilla.

1 2 3 13