Category Archives: Yle Radio 1

:YLE TEEMA & YLE RADIO 1: Erotiikan kevät – Teemaviikolla keskiössä ihmisen seksuaalisuus

1

Kuvat: Tuuli Laukkanen / Yle

Draamaa, asiaohjelmia ja musiikkia – keskiössä ihmisen seksuaalisuus

Erotiikan kevät -teemaviikko Yle Radio 1:ssä 19.–25.4.

Maanantaina 19. huhtikuuta alkavalla teemaviikolla käsitellään erotiikkaa ja seksuaalisuutta lukuisissa puhe- ja musiikkiohjelmissa. Kevään ja alkukesän aikana kuulemme myös tarinoita seksuaalisuudesta laatudraaman keinoin.

Roman Schatzin Maamme-kirjassa pohditaan flirttailun anatomiaa ja Sari Valton aiheena ovat lemmenyrtit. Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa Satu Kivelä käsittelee erotiikkaa ja seksiä vammaisten ja mielenterveyskuntoutujien näkökulmasta. Kulttuuriykkösen aiheina ovat mm. homoseksuaalisuus Raamatussa sekä eroottisten alusasujen historia.

Erotiikan kevät näkyy myös Yle Teeman ohjelmistossa: mm. Jörn Donnerin elokuva Krapula saa ensiesityksensä televisiossa.

Erotiikan kevään ydin on kymmenen uutta ihmisen seksuaalisuutta käsittelevää kuunnelmaa 18.4.–20.6.

Yle Radio 1 sunnuntaisin klo 15, kaikki kuunnelmat Yle Areenassa 18.4.

Ylen audiodraamat vievät kuuntelijaa strippareiden työyön kautta homosaunaan ja hoivakodin seksiklubille. Nuoripari pohtii, onko seksi parisuhteen liima ja sinkku sitä, kuka hänen elämäänsä lopulta kertoo. Entä miltä orgasmi kuulostaa, oikeasti? Seksuaalisuuden äärellä heterous voi olla vain oletus itsestä, sidonta osoitus luottamuksesta ja traumaattisuus periytyä sukupolvien yli. Miten siis puhua itselleen ja toisille, kun haluttaa? Varaslähtönä teemaviikkoon lähetetään ensimmäinen kuunnelma Stripparit virantoimituksessa jo sunnuntaina 18.4.

image

Stripparit virantoimituksessa

18.4. klo 15 Yle Radio 1

Mitä strippareiden asiakkaat, feministit, äidit tai kuka tahansa voisi oppia seksistä, rajoista ja vallasta näiden “alastomien terapeuttien” kanssa? Komedia päästää ääneen ammattikunnan, jota yleensä vain katsotaan.  Käsikirjoitus: Slutartists eli Alvi HaapamäkiMilla-Mari Pylkkänen ja Camilla Rantanen. Ohjaus: Sini Pesonen. Äänisuunnittelusta vastaa Hanna-Helena Kinnunen, ja rooleissa ovat Slutartists ja Minna Kivelä. Dramaturgi ja apulaistuottaja: Iira Halttunen.  Yle Draama 2020.

Sidos

25.4. klo 15 Yle Radio 1

Huoneessa on kaksi ihmistä ja köysi. Millainen yhteys heidän välilleen syntyy? Kuunnelma on ekspressionistinen draama siitä, miltä sidontasessio tuntuu. Teoksessa sidonta laajenee erotiikan lisäksi myös jaetun olemisen ja luottamisen tiloihin, arjen ulkopuolelle.  Käsikirjoitus: Ville Koskivaara, ohjaus Toni Kamula, äänisuunnittelu Tiina Luoma.  Rooleissa: Maija Siljander ja Jukka Peltola. Dramaturgi: Iira Halttunen. Yle Draama 2020.

6

Jörn Donnerin elokuva Sixtynine 69. Kuvassa vasemmalta: näyttelijät Sven-Bertil Taube, Ritva Vepsä ja Jörn Donner. Kuva: Yle/Kuvapalvelu.

Erotiikan kevät näkyy myös Yle Teeman ohjelmistossa

Yle Teeman Kino Suomi osallistuu Erotiikan kevääseen neljällä elokuvalla vuosilta 1968–1974. Näistä yksi – Jörn Donnerin Krapula – saa ensiesityksensä tv:ssä. Teeman Elävä arkisto on mukana kahdella ohjelmalla – mukana mm. Kata Kärkkäinen, Heinäsirkka ja Claes Andersson.

Yksi Jörn Donnerin monista puolista oli seksikohuohjaaja: Donner kuvasi elokuvissaan seksiä suorasukaisesti, urbaanisti ja kaupallisesti. Aikalaiskriitikot haukkuivat Donnerin elokuvat järjestään pinnallisiksi kiiltokuviksi. Ehkäpä Jörn Donner silti oli aikaansa edellä tehdessään elokuvia seksistä mukavan, porvarillisen elämän itsepintaisena ongelmana, joka ajaa otteessaan rimpuilevat ihmiset naurettaviin tekoihin ja emotionaalisiin umpikujiin.

Äärimmäisyyksiin Donner vei linjansa Ruotsissa valmistuneessa elokuvassaan Krapula (4.5.), joka on yhä kielletty alle 18-vuotiailta ja nähdään ensi kertaa televisiossa. Sitä edeltävät Kino Suomessa Sixtynine 69 (20.4.) ja Naisenkuvia (27.4.).

Kino Suomen sarjan päättää Seppo Huunosen ohjaama Karvat (11.5.), tavallisen perheenisän eroottinen rikosseikkailu, joka ansaitsisi kenties kulttistatuksen.

Elokuvat nähdään tiistaisin 20.4.–11.5. noin klo 22, paitsi Krapula, joka nähdään vasta klo 23. Ikärajansa takia se ei myöskään tule katsottavaksi Areenaan.

Teeman Elävä arkisto esittää torstaina 22.4. klo 23.05 ohjelman Cosi fan tutti – Puhetta erotiikasta (1989). Naiset pääsevät kerrankin laukomaan, mikä miehessä on seksikästä!

Keskustelemassa ovat Kata Kärkkäinen, Heinäsirkka ja Nadja Pyykkö. Juontajana Seppo Pietikäinen. Ja heti perään klo 23.34 nähdään Kuluttajakalenteri: Myyntivalttina seksi (1968). Porno ja seksi tunkeutuvat kaikille elämän alueille – niin tapahtui jo yli 50 vuotta sitten. Muun muassa nuori psykiatri Claes Andersson kertoo, miksi.

Manaaja – William Peter Blattyn kauhuklassikkoon pohjautuva neliosainen kuunnelma Yle Radio 1:ssä marraskuussa

1ee6d260f9fe6c0eeedf3dee69b08f07

(Kuvassa Karras (Leo Honkonen) ja Regan (Pihla Maalismaa). Kuvaaja: Marko Mäkinen, Silva Mysterium Oy)

Yle Radio 1:ssä alkaa sunnuntaina 3.11.2019 William Peter Blattyn kauhuklassikkoon The Exorcist (1971) pohjautuva neliosainen kuunnelma. Tarina kertoo pastori ja psykiatri Damien Karrasin (roolissa Leo Honkonen) yrityksestä parantaa nuori Regan MacNeil (Pihla Maalismaa) sairaudesta, johon lääketiede ei ole löytänyt selitystä. Kuunnelma lähetetään Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin 3. – 24.11.2019 klo 15.00 ja toisena lähetyksenä maanantaisin klo 19.02.

Kaikki jaksot ovat Areenassa 11 kuukauden ajan 31.10.2019 alkaen

Juoni
1970-luvun alku, Washington DC:n kupeessa uinuva Georgetown. Isä Damien Karras on ajautunut papin työssään uskonkriisiin. Hän haluaisi keskittyä maalliseen ammattiinsa psykiatriaan. Karras saa kuitenkin tehtävän, jossa molemmat ammatit yhdistyvät, sillä kuuluisan näyttelijättären Chris MacNeilin nuori tytär Regan on sairastunut vakavasti.

Reganin oireet ovat outoja ja rajuja. Hän raivoaa, puhuu mitä sattuu ja on poissaoleva. Näiden lisäksi MacNeilien talossa on alkanut tapahtua kummallisia asioita. Chris on vakuuttunut, että tytössä on demoni. Karras ei pidä tätä mahdollisena – roomalaiskatolinen kirkkokaan ei ole ottanut riivaustarinoita vakavasti enää aikoihin. Todistaakseen olevansa oikeassa Karras alkaa kuitenkin selvittää Reganin tilaa.

Tekijät
Ohjaus: Maria Veijalainen
Dramatisointi: Robert Forrest
Suomennos: Ville Koskivaara
Äänisuunnittelu: Tuomas Skopa
Musiikki: Max Lilja

Alkuperäinen kuunnelmaversio: BBC Radio 4
Tuottaja: Silva Mysterium Oy, Mika Ritalahti, Niko Ritalahti
Tuottaja: Matti Kajander, Yle Draama

Rooleissa: Pihla Maalismaa (Regan), Leo Honkonen (Karras), Meri Nenonen (Chris), Matti Ristinen, Matti Onnismaa, Jonna Järnefelt, Dareia Qvintus-Laiho, Timo Torikka, Markku Haussila, Teijo Eloranta, Arttu Kapulainen, Frank Boyle, Kaija Pakarinen, Jouko Puolanto, Janne Reinikainen, Katja Kiuru.

Tasavallan presidentin kyselytunti – suora lähetys Yle Radio 1:ssä lauantaina 25.8.2018

8d07e0e9ca446efa74bc3c40a93bf604

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on toimittajien haastateltavana suorassa radiolähetyksessä Yle Radio 1:ssä lauantaina 25.8.2018 klo 13.00 – 14.00.

Lähetyksen aiheina ovat ajankohtaiset, mm. ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvät asiat. Kysymyksiä presidentille esittävät Iltalehden pääkirjoitustoimittaja Kreeta Karvala, Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimituksen esimies Matti Kalliokoski ja Ylen politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta.

Yleisö voi lähettää kysymyksiä ohjelmaan osoitteella kysypresidentilta@yle.fi.

Lähetyksen juontaa vastaava tuottaja Petri Kejonen Yle Uutisista.

Tasavallan presidentin kyselytunteja on lähetetty Yle Radio 1:ssä joulukuussa vuosina 2000 – 2008 ja 2012 – 2017. Presidentin syntymäpäivän johdosta Kyselytunti lähetetään nyt elokuussa.
Kysymyksiä lähetykseen voi lähettää osoitteilla:

Sähköposti: kysypresidentilta@yle.fi

Postitse: Tasavallan presidentin kyselytunti, PL 8, 00024 Yleisradio.

Mahdolliset muistamiset presidentti Niinistö toivoo suunnattavan hyväntekeväisyyteen.

Presidentin kanslian tiedote: Presidentti Niinistö viettää syntymäpäiviään työn merkeissä

YLE: Karjalankielinen viikkokatsaus valtakunnalliseksi

2018-04-04 15_30_44-Yle Uudizet karjalakse - Google-haku
Karjalankielisen viikkokatsauksen lähetysalue laajenee valtakunnalliseksi, kun Yle uudizet karjalakse – karjalankielinen viikkokatsaus  siirtyy Yle Radio 1:n ohjelmistoon.
Katsaus kertoo kiinnostavimmat valtakunnalliset uutiset viikon varrelta ja mukana on myös karjalan kieleen ja kulttuuriin liittyviä uutisia.
Karjalan kieli sai Suomessa vähemmistökielen aseman vuonna 2009.
Yle aloitti karjalankieliset uutiset vuonna 2015 Yle Pohjois-Karjalan taajuuksilla. Viime vuosina karjalankielinen uutiskooste on kuultu Yle Radio Suomessa alueellisesti Pohjois-Karjalan lisäksi Pohjois-Savossa ja Etelä-Savossa.
“Lähetyksen siirtyminen valtakunnalliselle radiokanavalle mahdollistaa karjalankielisten paremman palvelun”, Yle Suomen päällikkö Jyri Kataja-Rahko perustelee muutosta.
Karjalankielinen viikkokatsaus siirtyy Yle Radio 1:n ohjelmistoon 7.4.2018. Neliminuuttinen ohjelma lähetetään lauantaisin klo 15.50 alkaen.
Karjalankielinen palvelu toteutetaan yhteistyössä Karjalan kielen seuran kanssa. Uutiset kääntää ja lukee karjalaksi Natalia Giloeva. Hän työskentelee tutkijana Itä-Suomen yliopistossa. Sisällön koostaa Ylen uutisista Joensuun toimitus.
Viikkokoosteet tulevat Yle Areenaan. Yle Uudizet karjalakse -verkkosivulla on lisäksi Natalia Giloevan kääntämiä karjalankielisiä Ylen verkkojuttuja.

Pirjo Toikan kirjoittama uusi radiokomediasarja alkaa Yle Radio 1:ssä lauantaina 30.4.2016

6

Kuva: Ilmari Fabritius, Yle Kuvapalvelu

Iiris ja viettelykset – uusi 20-osainen radiokomediasarja

Yle Radio 1 lauantaisin 30.4. – 10.9.2016 klo 15.00 ja 4.6. alkaen uusintalähetys tiistaisin klo 21.30

Yle Radio 1:n lauantai-iltapäivien viihdekuunnelmapaikalla ovat viime aikoina seikkailleet miehet Paul Cox ja Paul Temple, dekkarisuosikit vuosikymmenten takaa. Mutta nyt, vappuaattona lähetyspaikan valtaa aikuinen nykynainen Iiris. Pirjo Toikan kirjoittaman uuden 20-osaisen komediasarjan nimiroolissa on mainio Minttu Mustakallio.

Iiris on keski-ikäinen suomalainen naispuolinen Woody Allen, vähän pelokas ja neuroottinen, mutta nautinnonhaluinen ja uteliaskin. Iiris kohtaa modernin maailman viettelykset, innoittuu, osallistuu – ja pakittaa eroon. Iiriksen viettelyksiä ovat esimerkiksi sähköpyörä ja sähköauto Tesla, yhtiön sisäinen viestintä, halpalentoyhtiöt ja halpabussit ja tyttären opiskelu Tartossa.

Iiriksen rakastettu avopuoliso Petteri elää enemmän Itämeren tutkimuksen pohjamudissa kuin parisuhteessaan, ja rakas sisko Tytti hallitsee nykyajan viettelyksiä yhtä suvereenisti kuin Iiristäkin.

Tekijät:
Käsikirjoitus: Pirjo Toikka.
Ohjaus: Janne Tapper ja Matti Kinnunen
Musiikki: Pietari Mikkonen
Äänisuunnittelu: Ari Mursula
Tuottaja: Pekka Ruohoranta

Päärooleissa:
Iiris Hölttä – Minttu Mustakallio
Tytti Backlund – Ria Kataja
Petteri Alametsä – Mikko Reitala.

Lähetysajat:
Yle Radio 1 lauantaisin 30.4. – 10.9.2016 klo 15.00 ja 4.6. alkaen uusintalähetys tiistaisin klo 21.30
Jaksot Yle Areenassa 30 vrk radiolähetyksen jälkeen.

Milla Paloniemen Kiroileva siili -sarjakuviin perustuva kuunnelma Yle Radio 1:ssä sunnuntaina 6.3.2016

2

Kiroileva siili – inhimillinen tarina eläimellisellä menolla

Milla Paloniemen Kiroileva siili -sarjakuviin perustuva kuunnelma. Ensiesitys.

Yle Radio 1 sunnuntaina 6.3.2016 klo 15.00, uusinta maanantaina 7.3. klo 19.03. Lisäksi Yle Areenassa katseltavissa kuunnelmasta tehty kuvitettu versio.

Milla Paloniemen Kiroileva siili -sarjakuva on viihdyttänyt lukijoita jo kymmenen vuoden ajan. Ensimmäinen Kiroileva siili -albumi nousi v. 2007 suomen myydyimmäksi kirjaksi ja voitti useita palkintoja, mm. v. 2008 ensimmäisen kerran järjestetyn Sarjakuva-Finlandian.

Sarjakuvien pohjalta Radioteatterille kirjoitettu kuunnelma Kiroilevasta siilistä on villi seikkailukertomus oman paikkansa etsimisestä ja löytämisestä – inhimillinen tarina eläimellisellä menolla.

Tarina kertoo yhden pohjalaisen urossiilin vaelluksesta läpi eläinten ja ihmisten maailman. Se kertoo parisuhteista ja rakkaudesta, perheestä ja luopumisesta – ja kesästä, joka muutti kaiken.

Kiroilevaa siiliä näyttelee Tommi Eronen.
Tyttösiili: Laura Malmivaara
Muorisiili: Leea Klemola
Lemmikkisiilit: Kari Ketonen ja Mika Eirtovaara
Citysiili: Ilari Johansson

Käsikirjoitus Milla Paloniemen sarjakuvien pohjalta: Mikko Kaukolampi
Ohjaus: Mikko Kaukolampi
Äänisuunnittelu: Janne Jankeri
Säveltäjä: Jarno “Stakula” Sarkula (mm. Alamaailman Vasarat)
Musiikin esittäjä: Jarno Stakula & Samuli Kosminen
Foley-artisti: Kimmo Vänttinen
Äänileikkaus: Vivian Reapalu, Mikko Laine
Tuottaja: Matti Kajander

Kuunnelmasta on tehty kuvitettu versio Yle Areenaan
Videon leikkaus ja masterointi: Ville Räty

Sekä audio että audiovideo ovat Areenassa 30 vrk:n ajan lähetyspäivän jälkeen.

Radioteatteri esittää Tove Jansson 100-vuotta – juhlan kunniaksi uutuuskuunnelman Luotsikadun lapset

tovejansson_0

Vesa Vierikko ja Leena Uotila Kuva: YLE

Radioteatteri juhlistaa Tove Janssonin elämää uutuuskuunnelmalla Yle Radio 1:ssä. Kuunnelma saa ensi-iltansa Tove Janssonin puiston vihkiäisissä Helsingin Katajanokalla 9.8.2014.

Tove Idström: Luotsikadun lapset – Ensilähetys!
Su 10.8.2014 klo 15.00 Yle Radio 1 sekä Yle Areena

Kuunnelma kertoo kahdesta lapsuuden leikkitoverista ja siitä, millaista on olla lapsi. Toinen heistä oli Tove Jansson, toinen Erik Tawaststjerna. Molemmat tiesivät jo lapsena, että mielikuvituksen tihentämä kuva todellisuudesta on todellisempi kuin todellisuus.
Helsingin Katajanokan 1920-luvun naapuruksista kasvoi merkittäviä vaikuttajia Suomen kulttuurielämään ja kansallisen identiteettimme rakentajia.
Kuunnelman on kirjoittanut Tove Idström. Ohjaaja on Erja Manto ja äänisuunnittelija Tiina Luoma. Näyttelijät ovat mm. Vesa Vierikko ja Leena Uotila.

Kuunnelma perustuu Tove Janssonin kertomuskokoelmaan Kuvanveistäjän tytär (1968) ja Erik Tawaststjernan muistelmaan Voces Intimae (1990)

Kuunnelman ensi-ilta Tove Janssonin puistossa

Kuunnelman maailman ensiesitys on osa Tove Janssonin puiston vihkimistilaisuutta Katajanokalla lauantaina 9.8 klo 14.30.
Entinen Katajanokan puisto Luotsikadun päädyssä muuttuu tuolloin virallisesti Tove Janssonin puistoksi.
Ohjelmassa on mm. trumpettia, Pekka Sauria, kvartettia, puunistutusta, mehua ja sen päätteeksi kuuntelemme autenttisissa tapahtumapaikoissa Tove Idströmin kirjoittaman Luotsikadun lapset.

Lisää tietoa tapahtumasta tarjoaa tilaisuuden järjestäjä Katajanokkaseura. Seuraa ilmoittelua FB-sivulta sekä nettisivuilta.