Category Archives: Ylen Elävä arkisto

Ylen Elävä arkisto avautuu myös mobiililaitteille ja muiden nettisivujen käyttöön

Elävä arkisto  YLE - Google Chrome_2014-06-25_18-27-56

Elävän arkiston sisältö on nyt entistä laajemmin jaettavissa ja käytettävissä. Ylen Elävän arkiston yksittäistä video- ja audiosisältöä on jatkossa lupa käyttää esimerkiksi blogeissa, osana journalistista sisältöä, uutiskäytössä tai vaikka omilla verkkosivuilla.

Palveluparannus on mahdollista, kun kaikki Suomen tekijänoikeusjärjestöt ovat antaneet Ylen Elävän arkiston aineistolle ns. embeddaus- eli upotusluvan.

Kesäkuussa tapahtuu myös toinen merkittävä parannus. Uudistetun soittimen eli playerin avulla Ylen Elävän arkiston sisältöä voi katsella ja kuunnella myös yleisimmillä tableteilla ja muilla mobiililaitteilla.

“Tähän asti näillä laitteilla on voinut lukea sivustomme artikkeleita, mutta soitin ei ole toistanut mobiililaitteissa videoita ja audioita. Uudistetun soittimen myötä mediat pyörivät jatkossa esim. iPadin selaimen kautta”, sanoo Ylen Elävän arkiston ohjelmapäällikköReijo Perälä.

“Päätös on periaatteellisesti todella iso. Kansallinen kulttuuriperintö saadaan suomalaisten yhteiseen käyttöön”, sanoo Reijo Perälä.

“Aikamatkat, historia, nostalgia ja yhteiset muistikuvat menneestä ovat yhteistä omaisuutta. Jatkossa kuka tahansa voi rikastuttaa ja täydentää omaa tarjontaansa vaikka Ylen Elävän arkiston videoilla, kun tietyt reunaehdot täyttyvät.”

Ylen Elävän arkiston sisältöjä saa käyttää ei-kaupallisissa yhteyksissä, mainonta on rajattu käytön ulkopuolelle. Mainoksissa tai mainosbannereissa sisältöä ei saa käyttää. Videot ja audiot on esitettävä sellaisenaan Ylen Elävän arkiston upotettavan soittimen kautta. Video- tai audiosisältöä ei saa kuitenkaan muuttaa tai muokata. Asiayhteydestä on jatkossakin käytävä selkeästi ilmi, että kyseessä on Ylen Elävän arkiston aineisto.

Yle ja oikeudenhaltijat myös edellyttävät, että moraalisia oikeuksia kunnioitetaan, ja että aineistoa ei käytetä esim. eettisesti arveluttavissa yhteyksissä tai käyttöehtojen vastaisesti väärässä kontekstissa.

Oikeudenhaltijoiden kanssa solmitun sopimuksen mukaan embeddaus-toiminto on käytössä kokeiluluonteisesti vuoden 2014 loppuun.

Ylen Elävä arkisto on kaksikielinen palvelu. Suomenkielinen osuus löytyy nimellä Yle Elävä arkisto ja ruotsinkielinen Yle Arkivet.

Linkit: