Category Archives: Yle Fem

Yle Fem: Petos – rahaa ja valtaa hinnalla millä hyvänsä uudessa tanskalaistrillerissä

2

Petos on tarina ahneudesta. Heidän ahneudestaan. Ja omastamme.

Yle Fem tiistaisin klo 22.00 alkaen 12.4.2016

Uusi tanskalaistrilleri Petos (Bedrag) kertoo talousrikosten maailmasta. Pankeissa, pörssissä ja hallitushuoneissa. Sarja kertoo pikavoittoja havittelevista pelureista, huijareista, yritysjohtajista ja keinottelijoista, ja niistä rikoksista, joihin he syyllistyvät tavoitellessaan rahaa ja valtaa. Sarjassa kunnianhimo vie korruption tielle ja rikollisliigat pesevät rahaa.

Sarja sai valtavan suosion Tanskassa ja keräsi enemmän katsojia kuin Silta-sarjan kolmas tuotantokausi. Tuotanto on myyty kolmeen maanosaan, Euroopassa Pohjoismaiden ohella Iso-Britanniaan, Portugaliin, Hollantiin, Belgiaan ja Luxemburgiin. Petos esitetään Kanadassa ja Australiassa ja Yhdysvalloissa sarjasta tuotetaan oma versio.

Sarjan pääkäsikirjoittaja on Jeppe Gjervig Gram, joka käsikirjoitti puolet Vallan linnake -menestyssarjan jaksoista.

– Sarja ei perustu pelkästään fiktioon. Olemme tehnet runsaasti taustatutkimusta. Jos jokin on mahdollista, se myös tapahtuu todellisuudessa, kertoo Gjervig Gram.

– Kuvaamme ihmiskohtaloita lain oikealla ja väärällä puolella. Emme halua osoittaa syyttävää sormea suurpääomaa kohtaan, vaan päästä lukittujen ovien taakse seuraamaan ahneita ja vallanhimoisia henkilöhahmoja lain kummaltakin puolelta, käsikirjoittaja jatkaa.

Sarjan konseptista vastaava ohjaaja on tanskalainen Per Fly, joka sai Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon 2005 elokuvastaan Tappo (Drabet). .

Pääosissa näemme Natalie Madueñon, Thomas Bo Larsenin, Nikolaj Lie Kaasin ja Esben Smedin.

10 x 60 min.

Suomenkielinen tekstitys.
14 päivää Areenassa.

Lue lisää »

Svenska Yle: Stugor – Kasper Strömman kiertää tuhansien kesämökkien maata

3

Mies, punainen auto 80-luvulta, 10 000 kilometriä, 750 litraa polttoainetta, 75 kuppia kahvia – ja 30 kesämökkiä. Kasper Strömman selvittää miksi suomalaiset rakastavat kesämökkejä; miksi mökkeily on kuin huumetta meille.

Strömman opastaa katsojia mökkien viidakossa. Usein hän esittelee itsensä Vuoden 2013 graafikkona ja on myös Suomen suosituimpia bloggaajia, koomikko, kuvittaja, sarjakuvapiirtäjä, kirjailija ja luennoitsija. Perimmiltään hän ei ymmärrä kesämökkien ihanuutta, mutta lähestyy nyt aihetta avoimin mielin ja pilke silmäkulmassa.

Miksi ensin kovalla työllä maksimoida asumismukavuus moderneissa asuintaloissa kaupungissa, jos heti perään on valmis luopumaan kaikesta ja muuttamaan maalle? Strömman on sekä kriittinen että innostunut.

Kuvausten jälkeen Strömman on valmis myöntämään, että mökkeily voi olla antoisaa.

– En etukäteen kuvitellut pitäväni Klovharun luodosta, jossa Tove Jansson ja Tuulikki Pietilä viettivät kesänsä, mutta se osoittautui maagiseksi paikaksi. En ehkä muuttaisi loppuelämäksi asumaan luodolle, mutta suosittelen kokea luodon taikaa ainakin kerran. Pidän myös modulaarisesta 70-luvun arkkitehtuurista. Uskon, että myös katsoja huomaa tämän mieltymykseni jaksossa, jossa vierailemme Arvi Ilosen mökillä.

Yhteensä 30 kesämökkiä eri puolella Suomea esittelevä kierros alkaa maan kenties kuuluisimmasta “mökistä”, Alvar Aallon Koetalosta Muuratsalossa lähellä Jyväskylää. Koetalon suunnittelussa Aalto kokeili rohkeasti uusia ideoita. Kohde on arkkitehtuurin ystävien suosiossa ja Muuratsaloon saapuu vierailijoita eri puolilta maailmaa.

Päätösjakso esittelee klassikon 1920-luvulta; Oiva Kallion suunnitteleman Villa Oivalan, jossa myös Strömman perheineen viettää kesää.

Ohjelmantekijät esittelevät kesämökkejä monesta näkökulmasta. Strömman haluaa tietää, kuinka kesämökkivillitys sai alkunsa ja miltä kesäasuminen näyttää tulevaisuudessa. Luvassa on ylellisiä ja vaatimattomampia ratkaisuja. Lisäksi tutustumme asuntoautoihin, telttailuun ja kelluvaan kesäasuntoon. Mökkiunelmia on moneksi.

Vierailut lukuisilla kesämökeillä oli Strömmanille pikemminkin kovaa työtä kuin rentoutumista. Juontaja kiittää mökinomistajia vieraanvaraisuudesta.

– Kuvasimme mökin päivässä ja se oli suurimmaksi osaksi intensiivistä kuvaamista. Aikaa ei siis jäänyt kovinkaan paljon tikanheittoon ja löhöilyyn. Näin jälkikäteen haluan kiittää ohjelmaan osallistuneita mökinomistajia heidän vieraanvaraisuudestaan.

Stugor esitetään Yle Femmalla sunnuntaisin klo 18.30 alkaen 3.4.2016. Sarjan viisi ensimmäistä jaksoa julkaistaan samana päivänä Yle Areenassa, jossa ovat katsottavissa vuoden.
Tuotanto: Onion 2016, Rikard Lassenius

Ootsä vähän vammainen – tosi-tv-sarja ihmisestä kehitysvamman takana

2

Ootsä vähän vammainen on raikas ja suoraviivainen tosi-tv-sarja kehitysvammaisista ihmisistä ja heidän elämästään. Ruotsalaissyyrialainen toimittaja Peter Al Fakir tapaa näistä kymmenen joilla kaikilla on kiinnostava elämäntarina. Hän asettaa ihmisen keskiöön. Yle Femmalla alkaen 27.9.

Millaista on kehitysvammaisen ihmisen elämä? Onko heillä muita enemmän tai suurempia ongelmia? Peter Al Fakir etsii vastauksia kysymyksiinsä lähestyen aihetta mahdollisimman avoimesti.

– Sarjan myötä minulle on avautunut aivan uusi maailma kehitysvammaisen elämästä. Olen tästä iloinen. Kyse ei ole vain esteettömyydestä ja siihen liittyvistä pulmista ja puutteista, vaan kehitysvammaisen suhtautumisesta arkeen ja elämään syvällisemmin. En ole pohtinut näitä kysymyksiä aikaisemmin, Al Fakir kertoo.

Kuvausten edetessä toimittaja joutuu miettimään hankalia kysymyksiä: Mitä, ja miten paljon, päähenkilöiden elämästä haluaa näyttää? Miten kuvata heidät monesta näkökulmasta siten, ettei aseta kehitysvammaa keskiöön?

– Haastatellessani henkilöitä toivon usein saavani heiltä hyvän tarinan ja jotain heistä itsestään. Tämä toteutuu kaikkien kohdalla. Jokaisella on kiinnostava elämäntarina ja jokainen uskaltaa kertoa elämästään ja myös näyttää sitä avoimesti.

Peter kertoo että kehitysvammaiset pohtivat usein eniten sitä, miten muut suhtautuvat heihin.

– Pelkäävätkö ihmiset olla yhteydessä näkövammaiseen tai käydä treffeillä cp-vammaisen kanssa? Myös sarjan päähenkilöt sortuvat ennakkoluuloihin.

Sarjan kymmenen päähenkilöä kärsii eri kehitysvammoista. Ankin kehitysvamma todettiin vasta kun hän oli täyttänyt 45, Karl-Mikael on geenivirheen vuoksi lyhytkasvuinen ja Nikolajlla on Aspergerin oireyhtymä. Midiya istuu pyörätuolissa, koska sotilas ampui häntä selkään ja Erikillä on Downin oireyhtymä. Tapaamme myös Touretten oireyhtymästä kärsivän Alin, sovelletun judon paralympiamitalistin Janin, spinaalisesta lihasatrofiasta kärsivän Elinin, kuulovammaisen isän Niklaksen sekä sarjan päätösjaksossa cp-vammaisen erikoislääkärin Victorian.

Ootsä vähän vammainen?
10 jaksoa
Yle Femmalla sunnuntaisin klo 18.30 alkaen 27. syyskuuta.
30 päivää Yle Areenassa.
Suomenkielinen tekstitys.

Yle Fem: Lilyhammerin toinen tuotantokausi alkaa – Lily Hammer 2 – isompi, rankempi, hauskempi

id35672-kuva1

Yökerhon omistaja Frank Tagliano palaa kuvioihin.

Mies on edelleen FBI:n todistajansuojeluohjelmassa, mutta nyt myös kaksosten isä. Pienrikollisen ja perheenisän roolit tahtovat sekoittua, mutta Frank yrittää pitää elämänsä järjestyksessä.

Frank ottaa vastaanottokeskuksen toiminnan hoitoonsa tienatakseen ylimääräistä.

Lilyhammer
Yle Fem | ti 15.4. klo 22.00 – 22.45

Yle Fem: Konkarikeskiviikko palaa ruutuun!

id34423-kuva1

Kuva: Yle/Kuvapalvelu

Luvassa tuttuun tapaan liuta 60 vuotta täyttäneitä vieraita. Ensimmäisessä jaksossa on kauden nuorin vieras, näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius, joka juuri ja juuri täytti ikäkriteerin.
Sketsipuolella luvassa on Terveys-tv:tä Maxin ja Robertin seurassa, tosi-tv-sarjojen trailereita sekä runsaasti ‘irtokarkkeja’. André Wickström ja Thomas Perret toivottavat kaikki mukaan!

Konkarikeskiviiikko
Yle Fem | ti 11.3. klo 21.30 – 22.00