Category Archives: National Geographic

Perseverance Mars-mönkijän tarina National Geographic TV-kanavalla keskiviikkona

xiuqc6ymgcghutwnyjet

Perseverance-mönkijän tarina National Geographic TV-kanavalla keskiviikkona klo 21.00

Mars 2020 –avaruusluotain  –dokumentissa seuraamme Perseverance-mönkijän tarkkaa suunnittelua ja rakentamista Nasan suihkumoottorilaboratoriossa. Ohjelman aikana saamme nähdä insinöörien ammattitaitoa ja näemme kuinka Perseverance Mars-kulkija valmistetaan aikaisemmista versioista oppien.

Perseverance on Yhdysvaltain avaruushallinnon, Nasan, puolentoista miljardin euron investiointi, joka itse asiassa on renkailla kulkeva pieni huipputason- ja tekniikan laboratorio. Kooltaan Perservance on katumaasturin luokkaa, painoltaan jopa tuhannen kilon mönkijä. Edellinen Mars-kulkija, joka onnistuneesti saatiin Marsin pinnalle oli Curiosity elokuussa 2012. Curiosity-mönkijä kulkee edelleen Marsin pinnalla.

Perseverancen runko on sama kuin isosiskon Curiosityn, mutta renkaiden rakennetta ja profiilia on tukevoitettu ja muutettu, jotta liikkuminen mönkijälle olisi helpompaa Marsin vaativassa maastossa. Perseverancen voimanlähde on ydinparisto, jonka idea perustuu plutoniumin hajoamiseen, tämä energianlähde on suunniteltu kestämään noin 14 vuotta.

Percervancen toiminta-ajaksi Marsilla on tässä vaiheessa määritelty noin kaksi vuotta, mutta käytännössä aikaisemmatkin Mars-mönkijät ovat toimineet pidempään kuin alunperin on odotettu. Ennen Perseverance- ja Curiosity-kulkijoita, on Marsilla ollut Opportunity sekä tämän kaksoissisar Spirit. Ensimmäinen Mars-kulkija oli Sojourner, joka laskeutui vuonna 1997.

Perseverance-mökijä laskeutui onnistuneesti Marsin pinnalle seitsemän kuukauden lennon jälkeen viime torstaina. Laskeutuminen tapahtui Jezeron kraatteriin Marsin päiväntasaajan lähelle klo 22.55 Suomen aikaa. Se on nyt päässyt kohteeseensa ja on onnistuneesti lähettänyt kuvia Marsista.

Percervance-mönkijästä kertova dokumentti, Mars 2020 –avaruusluotain, nähdään keskiviikkona 24. helmikuuta klo 21.00 National Geographic TV-kanavalla.

Norjan talviset vuoristotiet saapuvat taas National Geographic-kanavalle

d10vaqrzlxqxjpfapbo0

Talven saapuessa Norjaan, myös vuoristotiet jäätyvät ja muuttuvat liukkaiksi ja hengenvaarallisiksi. Onnettomuuksien sattuessa taitavat ja kokeneet hinausautokuljettajat ovat kuumaa valuuttaa. Pelastajat palvelevat niin autoja kuin raskasta kalustoa, säässä kuin säässä. Talvikausi on heille kiireisintä aikaa, kun moni ulkomainen kuljettaja joutuu mitä pahempaan pinteeseen ajoneuvonsa kanssa.

Äärimmäisissä olosuhteissa ja pitkien talviöiden pimeydessä Pohjoisen valtatien pelastajat – sarjan neljä sankaria työskentelevät pitääkseen kaikki tiet auki.

Ulkomaisilla kuorma-autoilla on suurempi onnettomuusriski

Norjan talviteillä keskimäärin 15 onnettomuutta 23:sta tapahtuu ulkomaan rekisterissä oleville kuorma-autoille, joten pelastajien kielitaito ja neuvokkuus on tarpeen onnettomuuksia raivatessa ja ajoneuvoja pelastaessa.

Äärimmäiset sääolosuhteet yllättävät monet Norjaan talvella saapuvat. Ajoneuvojen huonot ja kuluneet renkaat sekä ketjujen puute, ovat usein kuorma-autojen onnettomuuksien syitä. Ulkomaisilla raskailla tavarankuljetusajoneuvoilla on kolminkertainen riski joutua onnettomuuksiin verrattuna norjalaisiin vastaaviin ajoneuvoihin, selviää Norjan liikenneviraston (TØI) tekemästä tutkimuksesta vuodelta 2016 ja tämä on edelleen tilanne tänään.

– Viranomaiset tiukensivat talvirenkaiden vaatimuksia vuonna 2019 ja ottivat käyttöön myös oikeuden pysäyttää kuorma-autot rajalle, mikäli esimerkiksi renkaat ovat liian huonossa kunnossa selvitäkseen talvisääolosuhteissa, kertoo Bjørn Lægreid Norjan liikennevirastosta, TØI:sta

Äärimmäiset talviolosuhteet yllättävät

Myös tapahtumat onnettomuuksien ympärillä lisäävät vakavasti riskejä. Onnettomuudessa olleiden ajoneuvojen siirtäminen syrjään onnettomuuspaikalta voi aiheuttaa vaarallisia tilanteita, tai jopa lisäonnettomuuksia. Onnettomuuspaikan ohi ajavat ajoneuvot käyttäytyvät useastiniin, että lisäävät likenteessä kaikkien liikkuvien riskejä. Pelastustyöt ovat siksi vaarallisia kaikille osallisille.

– Uudella kaudella nähdään useita esimerkkejä siitä, kuinka onnettomuus aiheuttaa usein vaarallisten tapahtumien ketjun. Onnettomuuspaikat ohitetaan usein korkeissa nopeuksissa tai ohittajat ottavat turhia riskejä, jolloin lisäonnettomuuksia sattuu, mikä vuorostaan vaikeuttaa ambulanssien ja muiden hätäpalveluiden turvallisesti paikalle saapumisen ja auttamisen, kiteyttää ohjelman tuottaja Anders Askeland ITV Studiolta.

Draamaa henkilötasolla

Pohjoisen valtatien pelastajat –ohjelman tutut sankarit jatkavat tulevallakin kaudella. Thord Paulsen Oddan alueelta, Bjørn Lægreid Eidfjordin alueelta, Jo Roger ja Ole Henrik Blengsli Overhallan alueelta ovat monelle katsojalle jo tuttuja persoonia.

Tällä kaudella päähenkilöillä on myös draamaa henkilötasolla. Jo Rogerin pojan Ole Henrikin, on otettava vastuu pelastuspalvelusta ollessaan vain 23 vuotta, kun Jo Rogerin itse joutuu onnettomuuteen. Myös Thordin ja Bjørnin ystävyyttä koetellaan, kun he tällä kaudella päättävät aloittaa yhteistyön.

National Geographic Pohjoisen valtatien pelastajat –sarja palaa kanavalle viidennen kauden jaksoilla tiistaina 6. lokakuuta klo 22.00. Aikaisemmat kaudet ovat nähtävissä Disney+ -suoratoistopalvelussa.

Maailmankuulu seikkailija Bear Grylls haastaa Hollywood-julkkikset – Selviääkö Channing Tatum Norjan erämaan haasteista?

avk8qlojm9fytf3jkaup

Captain Marvelina tunnettu Brie Larson seikkailusarja Running Wild With Bear Grylls nähdään National Geographic TV-kanavalla

Running Wild with Bear Grylls on TV-seikkailuohjelma, jonka jokaisessa jaksossa nähdään kuinka eri Hollywoodtähti tiputetaan maailmaan haastavimpiin maastoihin pelkkä reppu selässään. Ensimmäisissä jaksoissa nähdään muun muassa Captain Marvelina tunnettu Brie Larson ja Magic Mikea esittänyt Channing Tatum. 10-osainen sarja Running Wild With Bear Grylls nähdään National Geographic TV-kanavalla 19.1.2020 klo 21.00 alkaen.

Seikkailusarjassa nähdään, miten Kalifornian lämpöön tottuneet julkkikset pärjäävät villissä luonnossa, kaukana Hollywoodin mukavuuksista. Uudessa Running Wild With Bear Grylls -sarjassa nähdään entistäkin enemmän toimintaa, stuntteja ja kiperiä tilanteita.

”Olen todella ylpeä siitä, että kaikki sarjassa esiintyvät tähdet ovat seikkailujen aikana saaneet niin paljon positiivisia kokemuksia. Erämaassa seikkaileminen vie meidät äärirajoille, mutta palkitsee rohkeuden ja päättäväisyyden”, Grylls kertoo.

Channing Tatumin ja Brie Larsonin kestävyys koetuksella

Bear Grylls ja vierailevat tähdet jättävät kaupunkielämän mukavuudet taakseen ja tutustuvat maailman kaukaisimpien kolkkien äärimmäiseen luontoon. Sarjan ensimmäisessä jaksossa nähdään, miten Magic Mike -roolistaan tuttu Channing Tatum selviää 11 kilometrin patikkaretkestä Norjan armottomassa erämaassa ja herkistyy avautumaan henkilökohtaisesta elämästään Bearille nuotion äärellä. Sarjan vieraisiin lukeutuu poikkeuksellisen kattava lista kuuluisuuksia. Captain Marvelina tunnettu Brie Larson jättää Hollywoodin glamourin ja lähtee viidakkoretkelle läpi mangrovesoiden sekä sukeltaa haiden asuttamiin vesiin.

Sarjassa nähdään myös Marvelin supersankarielokuvistakin tuttu Dave Bautista (Drax), joka suuntaa uskaliaalle kiipeilyretkelle Arizonan Glen-kanjoniin. Kaudella on mukana on myös huippumalli ja sometähti Cara Delevigne, joka seikkailee Gryllsin kanssa Sardinian vuoristossa.

Haasteita ympäri maailman

Gryllsin tähdittämässä sarjassa seikkaillaan ympäri maailmaa. Seikkailukohteisiin lukeutuvat muun muassa krokotiilien asuttamat suot Panamassa, syvät vedenalaiset luolat Sardiniassa, Islannin karut jäätiköt ja Arizonan paahtavat aavikot. Vierailevien tähtien pitää kohdata suurimmat pelkonsa matkalla erämaiden halki. Näiden maailman rankimpien maastojen haasteina on kaikkea villieläinten kohtaamisesta jyrkkään vuoristokiipeilyyn.

Sarjassa tähtien tulee luottaa selviytymisvaistoihinsa ja silkkaan sisuun matkatessaan vaarallisten mantujen halki. Sarjassa Hollywoodin kimallus jätetään taakse, ja tähtien kestävyyttä koetellaan toden teolla.

RUNNING WILD WITH BEAR GRYLLS alkaa National Geographic kanavalla 19.1.2020 klo 21.00 ja on katsottavissa Ruutu-palvelussa sekä maksullisessa FOX+ -palvelussa Viaplayllä jälkikäteen. Kymmenen osaisen kauden aikana vieraina nähdään:

19. tammikuuta – Channing Tatum Norjan vuorilla

26. tammikuuta – Brie Larson Pearl Islandsilla

2. helmikuuta – Cara Delevingne Sardinian vuorilla

9. helmikuuta – Rob Riggle Islannissa

16. helmikuuta – Armie Hammer Sardiniassa

23. helmikuuta – Dave Bautista Glen Canyonissa, Arizonassa

1. maaliskuuta – Joel McHale, Slot Canyoneissa, Arizonassa

8. maaliskuuta –Alex Honnold Sveitsin alpeilla

15. maaliskuuta – Bobby Bones Norjan vuonoilla

22. maaliskuuta –Zachary Quinto Panaman viidakossa

RUNNING WILD WITH BEAR GRYLLS on kehitetty yhteistyössä Bear Gryllsin ja Delbert Shoopmanin kanssa. Sarjaa tuottaa Electus ja Bear Grylls Ventures.

National Geographic TV -kanavan kansainvälinen hittisarja Pohjoisen valtatien pelastajat palaa uusin jaksoin

iceroadrescue_thumb

Raskas ajokalusto tulee jälleen tutuksi Norjan vuoristoteiden ojanpohjien kanssa Pohjoisen valtatien pelastajat -sarjan 4. tuotantokaudella. Suosikkisarjan uudet jaksot alkavat tiistaina 1. lokakuuta kello 22:00 National Geographic TV -kanavalla. 

Äärimmäiset talviolosuhteiden epätavalliset sankarit

Norjan vuoristotiet ovat maailman petollisimpia. Nopeat lämpötilamuutokset tuottavat ennalta arvaamattomia ongelmia etenkin ulkomaalaisille kuljettajille, jotka yrittävät ajaa Norjan vaarallisilla talviteillä usein täysin keliin sopimattomalla ajokalustolla. Pohjoisen Valtatien Pelastajat TV-sarjassa seurataan tie- ja hinauspalvelujen eliittijoukkoa Pohjois-Norjan vuoristoteillä, missä he työskentelevät yötäpäivää usein karmivissa olosuhteissa – tehtävänään pitää tiet toiminnassa ja autoilijat turvassa.

Sarjan 4. kaudella hinaajasankarit joutuvat toistuvasti pistämään henkensä peliin pelastusoperaatioissa nopeasti muuttuvien sääolosuhteiden keskellä. Ohjelmasarjan uusin kausi on tulvillaan dramatiikkaa, jännitystä, suuri tunteita ja raskasta ajokalustoa tukalissa tilanteissa.

Pohjoismaiden menestynein NatGeo-dokumenttisarja

Pohjoisen valtatien pelastajat on National Geographic TV-kanavan ensimmäinen norjalaistuotanto, josta on sittemmin kasvanut huikea kansainvälinen menestys. Sarjan ensimmäinen kausi esitettiin Norjan televisiossa  31. elokuuta 2015. Sittemmin sarja on kerännyt yli 150 miljoonaa katsojaa maailmanlaajuisesti.

Dokumenttisarjan tuotannosta vastaa Norja ITV Studios, ja ohjelmaa esitetään kaikkiaan 172 maassa 43 eri kielellä.

–  On hienoa nähdä, että ihmiset ovat kiinnostuneita sarjasta eri puolilla maailmaa. Mielestämme on myös erityisen hauskaa esitellä vähän pohjoismaiden tie-olosuhteita muulle maailmalle, sanoo National Geographicin ohjelmapäällikkö Christian Skov.

– Koemme myös tärkeäksi, että sarja lisää tietoisuutta Pohjois-Norjan teiden vaarallisuudesta. On hienoa, että voimme auttaa levittämään tätä viestiä, Skov jatkaa.

Pohjoisen valtatien pelastajat (Ice Road Rescue) palaa kanavalle 1.lokakuuta ja nähdään tiistaisin klo 22.00, ja on katsottavissa Ruutu-suoratoistopalvelussa ja National Geographic+ -palvelussa jälkikäteen. 

  • Ensi-ilta: tiistaina 1. lokakuuta klo. 22.00 National Geographic TV-kanavalla, ja jälkikäteen Ruutu-suoratoistopalvelussa ja National Geographic+ -palvelussa
  • Jaksot: 8 x 60 min
  • Dokumenttisarja näytetään televisiossa 172 maassa 43 eri kielellä
  • 150 miljoonaa katsojaa ympäri maailmaa
  • Tuottanut Norja ITV Studios National Geographic TV-kanavalle

Palkittu dokumentti paljastaa, mihin muovijäte lopulta päätyy – katsottavissa National Geographic -kanavalla syyskuun 21. päivä

plastic-paradise

Plastic Paradise on dokumentti, joka valottaa vaikuttavalla ja ajoittain karmaisevallakin tavalla sitä vahinkoa, jota muovijäte on luonnolle ja ravintoketjulle aiheuttanut. Angela Sunin moneen kertaan palkittu dokumenttielokuva nähdään National Geographic TV -kanavalla.

Muovi on kestävyytensä vuoksi erittäin hyödyllinen keksintö moniin käyttötarkoituksiin, mutta samasta syystä se on aiheuttanut merkittävän jäteongelman. Kaikki 1800-luvun jälkeen tuotettu muovi on nimittäin edelleen jossain maapallollamme. Missä kaikki tämä muovi oikein piileksii?

2000-luvun alussa TV-juontaja ja elokuvantekijä Angela Sun päätti tutkia asiaa keskittyen eritoten huhuttuun roskasaareen Tyynellä valtamerellä. Päätös kuljetti hänet tuhansien kilometrien päähän trooppiseen paratiisiin, Midway-atollille, joka oli hukkumassa muovijätteeseen. Kävi ilmi, että totuus oli paljon huhuja pahempi, sillä luonnossa hajoava muovijäte oli alkanut merkittävällä tavalla muuntaa meriä ja edetä eläinten ravinnon mukana ihmisillekin elintärkeää ravintoketjua pitkin.

Angela Sunin löydöstä ja sitä seuranneista jatkotutkimuksista kertova dokumentti Plastic Paradise julkaistiin vuonna 2013. Elokuva herätti maailmanlaajuista huomiota kriittiselle ympäristöongelmalle ja etenkin Tyynenmeren muovipyörteelle – keräten samalla lukuisia palkintoja ja kunniamainintoja elokuvafestivaaleilta ja kriitikoilta. Sunin kaltaisten tekijöiden ansiosta muoviongelma nousi poliittiseen keskusteluun ja on pysynyt siellä tähän päivään saakka.

– On ollut rohkaisevaa nähdä muovijätteen vastaisen liikkeen kiihtyminen. Ihmiset ympäri maailmaa ovat vaatineet muutosta, ja esimerkiksi muovipussikielloista ja oman juomapullon kuljettamisesta on tullut monissa paikoissa normi, Sun kertoo.

Ongelma ei kuitenkaan ole missään nimessä poistunut. Muovia virtaa edelleen luontoon ja vaikka uusi tuotanto pysähtyisikin, vahinkoa on jo saatu aikaan.

– Lainsäädäntöä on edelleen muutettava ehkäisemään valtavaa hukkamuovin virtaa. Lisäksi meidän pitää oppia kierrättämään uusi syntyvä muovijäte tehokkaammin sekä löytää tapoja hyödyntää jo syntynyt jäte, joka lojuu toimettomana ympäri maailmaa. Elimme vuosikymmeniä ilman kertakäyttömuovia ennen sen syntymää, joten voimme varmasti selvitä ja kukoistaa yhteiskuntana ilman sitä myös tulevaisuudessa, Sun korostaa.

Koska muovijäte ongelma on edelleen ajankohtainen aihe, ehkä ajankohtaisempi kuin koskaan, National Geographic TV-kanava esittää palkitun dokumentin kansainvälisen rantojen siivouspäivän kunniaksi.

Plastic Paradise nähdään National Geographic TV -kanavalla  21. syyskuuta klo 19.00. Katsottavissa jälkikäteen Viaplay:n National Geographic+ -suoratoistopalvelusta.

Gordon Ramsay: Uncharted starttaa NatGeolla 10. elokuuta

ramsayn-makuseikkaulut

Gordon Ramsayn makuseikkailut -sarja (Gordon Ramsay: Uncharted) vie katsojansa huimalle matkalle läpi Perun, Uuden-Seelannin, Marokon, Havaijin, Laosin ja Alaskan. Seikkailu starttaa National Geographic TV -kanavalla 10. elokuuta.

Gordon Ramsay vie ruoanlaiton maailman ääriin National Geographicin uudessa TV-sarjassa Gordon Ramsayn makuseikkailut. Matkallaan tämä usean Michelin-tähden mestarikokki kokee uusia kulttuureita ja ruokalajeja oppainaan alkuperäiskansojen ruoanlaittajat, metsästäjät ja keräilijät.

Ramsay vaeltaa läpi laaksojen, sukeltaa merten syvyyksiin ja kiipeää pitkin vuorenseinämiä, kun hän etsii seikkailua ja särmää ruoanlaittoon. Gordon Ramsayn makuseikkailuissa tavataan alkuperäiskansoja ympäri maailman ja opitaan paikallisesta kulttuurista, ruokalajeista ja mauista. Uusien raaka-ainesten ja maistamiensa ruokien pohjalta Ramsay luo oman annoksen, joka kuvastaa maan kulttuuria ja sydäntä.

Jokainen jakso päättyy ruokajuhliin, missä Ramsay haastaa itsensä kohtaamaan paikallisen ruokalegendan ja laittaa uudet taitonsa testiin. Ramsaylle ruoka on avain kulttuuriin ja jokainen seikkailu on ovi ihmisten ja paikkojen sydämeen.

 – Tämä on ollut uskomaton matka National Geographicin kanssa kartoittamattomille maille. On ollut upeaa tavata paikallisia ja oppia heidän perinteistään, mauistaan ja siitä vaivannäöstä, jota he näkevät raaka-aineidensa eteen. Tätä sarjaa kuvatessani olen oppinut enemmän kuin 10 vuoteen, Ramsay kertoo.

Gordon Ramsayn makuseikkailuja katsotaan 172 maassa 43 eri kielellä ja Suomessa National Geographic TV-kanavalla 10.8. alkaen.

Jaksokuvaukset

PERUN PYHÄ LAAKSO (PERU’S SACRED VALLEY) 

Jakso 1/6. Ramsay ajaa moottoripyörällä inkojen Pyhän laakson läpi, perehtyy korkean ilmanalan ruokakulttuuriin ja tutustuu paikallisherkkuun, kaktusmatoon.

UUDEN-SEELANNIN KARU ETELÄ (NEW ZEALAND’S RUGGED SOUTH)

Jakso 2/6. Ramsay suuntaa eteläisen Uuden-Seelannin kaukaisiin kolkkiin ja perehtyy maorikeittiön saloihin. Paikallinen kalastaja opettaa Ramsayn metsästämään ankeriaita paljain käsin.

MAROKON VUORET (THE MOUNTAINS OF MOROCCO)

Jakso 3/6. Ramsay lähtee seikkailulle Atlasvuorille oppimaan muinaisesta berbereiden ruokakulttuurista. Sienten keräämiseen vaaditaan vuorikiipeilytaitoja ja kamelin lypsämiseen paikallista opasta.

HAVAIJIN HANAN RANNIKKO (HAWAII’S HANA COAST)

Jakso 4/6. Ramsay matkustaa Mauin saarelle ja tutkii havaijilaisen keittiön eksoottisia aineksia. Paikallisten opastuksella Ramsay oppii sukelluskalastamaan ja metsästämään jousella.

LAOSIN MAHTAVA MEKONG (THE MIGHTY MEKONG OF LAOS)

Jakso 5/6. Ramsay vaeltaa Laosin viidakossa ja meloo Mekong-jokea pitkin, kulinaarisia kokemuksia etsien. Inspiraatio löytyy etanoista, jättivesiluteista ja kutojamuurahaisten munista.

KAAKKOIS-ALASKA (ALASKA’S PANHANDLE)

Jakso 6/6. Ramsay oppii selviytymis- ja keittiötaitoja Alaskassa. Paikallisia yrttejä kerätäkseen on kalliokiipeiltävä lumimyrskyssä ja ruokapöydässä maistuvat niin metsäkanat kuin hylkeetkin.

Tuotantoyhtiö

National Geographicille tuottanut Studio Ramsay

Muovijäte uhkaa maapalloa National Geographic -TV-kanavan dokumenttien sarjassa

unnamed

Tammikuun ensimmäisen viikon aikana National Geographic -TV-kanavalla esitetään dokumenttien sarja, jossa pureudutaan muovijätteen vaikutuksiin. Ohjelmasarja liittyy läheisesti National Geographicin maailmanlaajuiseen Planet or Plastic? (Muovi vai maapallo?) -kampanjaan, joka kannustaa kuluttajia pohtimaan omaa suhdettaan muovijätteeseen.

Tutkijat ovat löytäneet mikromuoveja jo 114 merieläinlajista.* Yli puolet näistä eläimistä päätyy ruokalautasellemme. Muovisaasteen hallitsematon määrä merissämme koskettaa siis meitä jokaista hyvinkin läheisesti. National Geographicin globaalin Planet or Plastic? -kampanjan tarkoituksena on herättää kuluttaja pohtimaan kertakäyttöisten muovituotteiden käyttöään ja sitoutumaan muovijätteen määrän pienentämiseen.

Planet or Plastic? -kampanjan teema on näyttävästi esillä National Geographic -kanavalla ja ohjelmistossa. Tammikuun 2. päivänä alkavassa dokumenttien sarjassa seurataan muun muassa 12 500 kierrätetystä muovipullosta rakennetun veneen, Plastikin, matkaa valtamerillä. Seikkailija David De Rotschildin tavoitteena on levittää ympäristövastuullisuuden sanomaa maailman ympäri.

Jackie Chanin vihreät sankarit -dokumentissa päästään puolestaan tutustumaan maailman ensimmäiseen täysin liikkuvaan muovinkierrätyskoneeseen, Trashpressoon. Aurinkoenergialla toimiva laite muuntaa muovijätteen rakennusmateriaaliksi sopiviksi pieniksi tiiliksi. Dokumentissa laitteen isät Jackie Chan ja Arthur Huang testaavat laitetta.

Planet or Plastic? – Muovia käsittelevien dokumentaaristen ohjelmien esitysaikataulu:

Keskiviikko 2. tammikuuta:

19.00 Meret ilman vettä

20.00 Plastiki: 12 000 pullon vene

Torstai 3. tammikuuta:

19.00 Meret ilman vettä

20.00 Uuden aallon soturit

Perjantai 4. tammikuuta:

19.00 Meret ilman vettä

20.00 Jackie Chanin vihreät sankarit

Lauantai 5. tammikuuta:

16.00 Syvyyksien jättiläiset

17.00 Missä meret kohtaavat

18.00 Plastiki: 12 000 pullon vene

Sunnuntai 6. tammikuuta:

13.00 Plastiki: 12 000 pullon vene

14.00 Uuden aallon soturit

15.00 Jackie Chanin vihreät sankarit

 Planet or Plastic -kampanjasta: www.planetorplastic.fi

* http://www.gesamp.org/publications/microplastics-in-the-marine-environment-part-2 

National Geographic: Upea draamasarja taidemaailman nerosta, Picassosta

Gebius picasso WEB

Kapinallinen, joka uudisti taiteen muotokieltä. Rakastaja, joka lempi naisensa hulluuden partaalle. Espanjalainen, joka näytti fasistihallinnon kauheudet koko maailmalle. National Geographicin käsikirjoitettu draamasarja Genius: Picasso kertoo, kuinka lahjakkaasta malagalaisesta nuorukaisesta kehittyi tuottelias taidemaailman nero.

Malagassa vuonna 1881 syntynyt Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Crispiniano de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso oli aikansa taiteilijanero, joka ei suostunut alistumaan aikansa normeihin, vaan loi uudenlaista taidetta ja eli paheksuttavaa elämää kaltaistensa seurassa. Harva taiteilija on ollut yhtä tuottelias kuin Pablo Picasso. Yli 80 vuotta kestäneen uran aikana hän loi noin 50 000 teosta.

Picasso oli myös tunnettu valtavasta vetovoimasta, jonka pauloihin naiset lankesivat. Taiteilijan värikäs elämä sisälsi myrskyisiä avioliittoja, lukuisia muusia ja syrjähyppyjä, sekä vaikutusvaltaisia liittolaisia ja poliittisia kannanottoja.

Keskiviikkona 25. huhtikuuta alkavassa uutuussarjassa Genius: Picasso nähdään, kuinka palavakatseisesta nuorukaisesta kasvoi yksi taidemaailman suurimmista nimistä. Nimikkoroolissa nähdään malagalaisnäyttelijä Antonio Banderas ja nuorta Picassoa esittää Alex RichRobert Sheehan näyttelee runoilija Carles Casagemasta, Clémence Poésy on ranskalainen taiteilija ja Picasson lasten äiti Françoise Gilot, Poppy Delevingne näyttelee rakastajatar Marie-Thérèse Walteria, ja Aisling Franciosi on taiteilija Fernande Olivier, josta Picasso maalasi yli 60 teosta.
Brian Gazaerin ja Ron Howardin tuottama Genius: Picasso on jatkoa National Geographicin vuonna 2017 lanseeraamalle Genius-sarjalle. Ensimmäisellä kaudella tutustuttiin Albert Einsteinin elämään.

Genius: Picasso (Genius: Pablo Picasso) alkaa 25.4. ja nähdään keskiviikkoisin klo 21.00 National Geographicilla.
Ke 25.4. National Geographic esittää ensimmäisen ja toisen jakson putkeen (klo 21.00 ja 22.00).

National Geographicin draamasarja suomalaisen käsikirjoittajan kynästä

Ep1_TheLongRoadHome_03

Suomalaisen Mikko Alanteen luoma ja käsikirjoittama draamasarja The Long Road Home nähdään 8. marraskuuta National Geographicilla. Kahdeksanosaisessa sarjassa seurataan Irakissa toteutetun pelastusoperaation tapahtumia hetki hetkeltä ja pureudutaan sotilaiden ja heidän läheisten tuntemuksiin dramaattisina hetkinä.

Martha Raddatzin samannimiseen bestselleriin perustuva sarja kertoo mustaksi sunnuntaiksi nimetystä päivästä ja sijoittuu Irakin sodan maisemiin. Tavalliseksi partiokierrokseksi suunniteltu iltapäivä muuttuu vaikeaksi pelastusoperaatioksi, kun yhdysvaltalainen 1. ratsudivisioona ajautuu väijytykseen Bagdadin Sadr Cityn kaupunginosassa. Kapeat kujat ja pataljoonan leveät ajoneuvot ajavat sotilaat mottiin ja verisessä tulitaistelussa menetetään kahdeksan miestä ja kymmeniä loukkaantuu vakavasti.

Sarjassa tarkastellaan sotilaiden ja heidän huolestuneiden läheisten tuntemuksia kriisin silmässä. Kuolemanpelkoon ja hengissä selviämisen tahtoon sekoittuvat vanhat kaunat, tulevaisuudentoiveet, uskollisuuden velvoitteet ja lupaus, ettei ketään saa jättää yksin – taistelussa tai kotona. Irakissa sotilaat yrittävät sinnikkäästi taistella hyökkääjiä vastaan, ja sillä välin heidän läheiset hakevat turvaa toisistaan ja yrittävät epätoivoisesti saada tietoa tapahtumien kulusta.

Sarjassa nähdään Michael Kelly (House of Cards, Taboo) everstiluutnantti Gary Voleskyn roolissa. Volesky komentaa mottiin jäänyttä pataljoonaa. Jason Ritter (Parenthood, Girls) esittää kapteeni Troy Denomya ja ohjaa pelastusoperaatiota. E.J. Bonilla (Unforgettable) on luutnantti Shane Aguero ja hänen johtamistaidot joutuvat koetukselle. Troyn vaimo Gina Denomy (Kate BoxworthBlue Crush, SS-GB, The Art of More) tuo sotilaiden perheet yhteen hädän keskellä, ja Garyn vaimo LeAnn Volesky (Sarah Wayne CalliesPrison Break, The Walking Dead, Colony) johtaa perhetukiryhmää.

Sarjan on luonut ja käsikirjoittanut showrunner Mikko Alanne. Alanne on suomalainen käsikirjoittaja, showrunner ja dokumenttielokuvantekijä, joka on valmistunut Ithaca Collegesta. Los Angelesissa asuva Alanne on käsikirjoittanut muun muassa Antonio Banderasin ja Juliette Binochin tähdittämän elokuvan The 33, ja työskentelee parhaillaan West with the Night -elokuvan sekä The United States v. SHAC USA -dokumentin parissa.

The Long Road Home -sarjan ovat ohjanneet Emmy-voittaja Phil Abraham (Daredevil, Mad Men,Orange Is the New Black) ja Mikael Salomon (SIX, Band of Brothers), ja sarjan tuottajat ovat Mikko Alanne, Mike Medavoy, Jason Clark, Benjamin Anderson ja Edward McGurn. Sarja saa maailmanlaajuisen ensi-iltansa National Geographic -kanavilla 171 maassa.

The Long Road Home ke 8. marraskuuta klo 21.00

Verinen valtataistelu National Geographicilla

Ep104_SavageKingdom_04

National Geographicilla alkaa la 8. huhtikuuta dokumenttisarja Savannien valtiaat, joka kuvaa Botswanan savannilla tapahtuvaa veristä valtataistelua. Lapsensa surmaavat kuninkaat, juonittelevat kuningattaret, häikäilemättömät armeijat ja veljensä pettävät luopiot pelaavat ikiaikaista uhkapeliä vain turvatakseen geeniperimänsä jatkumisen.

National Geographicin dokumentissa seurataan Botswanassa sijaitsevassa Savute-luonnonpuiston raadollista elämää. Rankkasateiden pieksemä ja auringon paahtama elinympäristö tarjoaa ajoittain vain niukasti ravintoa paikallisille villieläimille ja vähäisistä saaliista käydään raivokasta taistelua. Luonnonpuiston suoalue toimii dramaattisten tapahtumien näyttämönä ja tarina kietoutuu valittujen yksilöiden kohtaloiden ympärille. Savannien valtiaat esittelee paikallisten leijonien, hyeenojen, leopardien ja villikoirien arkea ja näyttää kaunistelematta lajien sisällä vallitsevan raa’an valtataistelun.

Sarjassa tavataan yksinhuoltajaleopardiäiti Saba, joka epätoivoisesti yrittää suojella pentujaan vaaroilta. Äiti ei kuitenkaan aina voi olla paikalla ja vihollinen tappaa liian kauas pesästään uskaltautuneen tyttären. Nälkiintyneenä ja surusta suunniltaan Saban tulee löytää kesähelteiden rankaisemasta maastosta edes jotain ravintoa pitääkseen poikansa hengissä. Suoalueella partioivat myös kuusi villikoiraa, jotka on karkotettu klaanistaan. Timonan ja Malawan johtama lauma muodostaa yhdessä vahvan armeijan, mutta erillään ne ovat haavoittuvaisia. Erityisesti, kun Timona saa pentuja ja muut petoeläimet vainuavat nämä helpot suupalat.

Suoalueella liikkuu leijonia, joiden sukuriidat vaikuttavat monessa polvessa. Satou-naarasleijona on tullut puolisonsa hylätyksi ja pentujen isä, paikallinen leijonakuningas haluaa tappaa omat poikansa. Suojellakseen itseään ja jälkeläisiään Satou ryhtyy pelaamaan vaarallista peliä ja hurmaa ulkopuolelta saapuvan uroksen. Sillä välin leijonaemo Matsumi janoaa kuningattaren asemaa ja juonittelee itsensä leijonakuninkaan suosioon. Mutta leijonien välinen vihoittelu ei ole lajin ainoa murhe. Hyeenakuningatar Zalika juonii leijonien selän takana ja kerää armeijan ympärilleen taistellakseen savannin kruunua vastaan.

Savannien valtiaat muistuttaa hetkittäin käsikirjoitettua draamaa yllättävine käänteineen ja saa katsojan jännittämään miten klaanien taistosta kertova näytelmä kehittyy. Kertojaäänenä kuullaan Game of Thronesta tuttu Charles Dance.

Savannien valtiaat National Geographicilla 8.4. alkaen lauantaisin klo 21.00