Category Archives: Youtube

Kulttuurikuokka 2024 Tubettaville Konemiehille

Suomen maatalousmuseo Sarka myöntää ystävänpäivänä 14.2. Kulttuurikuokka-palkinnon maaseudun nykypäivää omaperäisesti ja elämänmakuisesti luotaavalle Tubettavat konemiehet –televisiosarjalle.

Suomen maatalousmuseo Sarka myöntää vuosittain ystävänpäivänä 14.2. Kulttuurikuokka-palkinnon tunnustukseksi maaseutukulttuurin hyväksi tehdyistä toimenpiteistä tai taholle, joka on tuonut ansiokkaasti esille maaseudun elämää, kulttuuria tai historiaa. Vuoden 2024 Kulttuurikuokka-tunnustuspalkinnon saajaksi on valittu Tubettavat konemiehet -ohjelma, joka on YLE:n tuottama realitysarja haja-asutusseudulla asuvien ja maatalouskoneiden parissa työskentelevien ihmisten arjesta 2020-luvun Suomessa.

Suomen maatalousmuseo Sarassa huomio on vuonna 2024 vahvasti maatalouskoneissa. Kesän alussa museossa aukeaa uusi pysyvä On se kone! -näyttely, joka luotaa Suomen maaseudun koneellistumisen historiaa 1900-luvun alusta nykypäivään. Tubettavat konemiehet on mainio esimerkki maaseudun nykyisen konekannan käytöstä. Koneiden ohella sarja tuo ennen kaikkea karhean humoristisella otteella esille tyhjenevän maaseudun todellisuutta ja sielunmaisemaa, tunteita unohtamatta.

”Toivon ainakin, että ohjelma antaisi ihmisille perspektiiviä maaseudun nykyelämään ja ihmisiin jotka täällä asuu, tekee työtä ja harrastaa. Olisi hyvä, että ihmiset ja päättäjätkin sarjan myötä ymmärtäisivät myös meitä haja-asutusalueiden ja syrjäseutujen asukkaita, täällä asumisen hyviä puolia sekä ongelmia”, kommentoi konemies Timo ”MetsaMan” Juvonen.

”Ohjelmasta on hyvin välittynyt se ilo ja vapaus, mitä elämä maaseudulla parhaimmillaan voi olla, kuin myös monet vaikeudet. Elämä ei ole helppoa syrjässä mutta ei sen tarvitse ollakaan”, pohtivat pariskunta Arto ”Konemies Artsi” Karttunen ja Sine Lanse.

Tubettavat konemiehet –sarjan käsikirjoittaja-ohjaaja Sanna-Sisko Tohka kuvailee ohjelman vievän katsojan maisemaan, jonka meistä jokainen, löyhästikin juuret maaseudulla omaava ihminen tunnistaa: ”Elämä on säiden armoilla olemista, aina sataa ja harvoin paistaa. – – Kaikki on ehdottoman epätäydellistä, ja juuri siksi niin tuttua.”