HBO Europe tuottaa uuden pohjoismaisen Utmark-alkuperäissarjan

utmark-mainforPR.114922

Norjalaissarjan on luonut ja kirjoittanut Kim Fupz Aakeson, ohjauksesta vastaa Dagur Kári

HBO Europe jatkaa pohjoismaisten sarjojen tuotantoaan uudella 8-osaisella norjalaissarjalla Utmark. Tulevan sarjan on luonut ja kirjoittanut Kim Fupz Aakeson ja sen ohjauksesta vastaa Dagur Kári.

Omintakeinen draamakomedia sijoittuu pieneen ja syrjäiseen norjalaiskaupunkiin. HBO Europen alkuperäistuotantona tehtävän sarjan tuottavat Paradoxin Finn Gjerdrum ja Stein Kvae.

Lammas makaa raadeltuna, koirat juoksevat vapaina, vaimo jättää miehensä – tästä alkaa koston kierre, johon sotkeutuu koko kaupunki.

Korruptoitunut poliisi, alkoholisoitunut lammasfarmari, luontoa rakastava viinatrokari, Jumalaa vihaava pastori, sureva parittaja… Eristäytyneessä pohjoisessa sijaitsevassa kaupungissa kaikki tuntevat toisensa. Eräänä päivänä paikkakunnalle saapuu toiveikas koulunopettaja uuden alun toivossa. Mutta olosuhteet uudella kotipaikkakunnalla ovat outoja ja villejä, eivätkä ulkopuoliset aina pärjää siellä.

Sarjan ohjaava Dagur Kári kehuu kertomusta: “Ei tarvinnut lukea kuin viisi ensimmäistä riviä, jotta Kim Fupzin omintakeisuus ja ainutlaatuinen mielikuvitus kävi selväksi. Utmark-sarjassa on jatkuvaa vuorovaikutusta huumorin ja tuskan, mauttomuuden ja runollisuuden sekä tyylikkyyden ja omintakeisuuden välillä. Ohjaajana tutkin alinomaa näiden vuorovaikutusta ja vastakohtia, joten tämä projekti tuntuu kuin kunniajuoksulta”.

HBO Nordicin alkuperäisohjelmien tuotannosta vastaava Hanne Palmquist jatkaa: “Kim Fupz on luonut joukon epätäydellisiä, mutta upeita hahmoja, jotka elävät syrjäseudulla, jossa sivilisaatio on pikemminkin valinta kuin itsestäänselvyys. Utmark on rohkea sekä paikoitellen todella hupaisa sarja, mutta inhimillinen alusta loppuun. Olemme innoissaan päästessämme yhteistyöhön pohjoismaisten huippujen, tanskalaiskirjoittaja Kim Fupz Aakesonin, islantilaisohjaaja Dagur Kárin ja norjalaisen Paradox-tiimin, kanssa ja saadessamme luoda tämän upean sarjamaailman”.

Kim Fupz Aakeson on palkittu tanskalainen käsikirjoittaja ja kirjailija. Hänen käsikirjoituksiaan on monissa pohjoismaisissa ja kansainvälisissä elokuvissa, kuten Perfect Sense, Syytetty, Kylmä kosto ja Den man älskar. Hän on kirjoittanut myös yli 100 kirjaa aina sarjakuvista ja lasten- ja nuortenkirjoista lyhytkertomuksiin ja romaaneihin, joita on myös käännetty useille kielille. Utmark on hänen toinen tv-sarjansa.

Utmark-sarjan kaikki kahdeksan jaksoa ohjaava Dagur Kári on palkittu islantilaisohjaaja, jonka yli 30 maassa julkaistu esikoiselokuva Noi albiino – kylmyyden vanki on kerännyt yli 20 alan palkintoa ympäri maailmaa. Hänen toinen elokuvansa, Dark Horse, oli mukana Cannesin filmifestivaalien virallisessa valikoimassa. Sen jälkeen hän on tehnyt mm. Brian Coxin ja Paul Danon tähdittämän Hyvä sydän ja Virgin Mountain -elokuvat, joista jälkimmäinen on hänen tuorein elokuvansa ja se palkittiin kolmessa eri kategoriassa Tribecan elokuvajuhlilla.

Utmark-sarjan kuvaukset alkavat Norjassa tänä kesänä. HBO Europen vastaavina tuottajina toimivat Hanne Palmquist, Steve Matthews ja Antony Root. Sarja saa ensi-iltansa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana kaikissa HBO Europen maissa.

Utmark jatkaa HBO Europen pohjoismaisten sarjojen tarjontaa. Ensimmäinen pohjoismainen sarja, Lukas Moodyssonin luoma Gösta sai ensi-iltansa 1.7. Seuraavaksi on vuorossa Krista Kososen tähdittämä ja Anne Bjørnstadin ja Eilif Skodvinin (Lilyhammer) luoma Beforeigners, joka tulee ensi-iltaan 21.8. alkaen. Parhaillaan tuotannossa on Frederik Backmanin Kiekkokaupunki-kirjaan perustuva ja Peter Grönlundin ohjaama Björnstad.