Norjan talviset vuoristotiet saapuvat taas National Geographic-kanavalle

d10vaqrzlxqxjpfapbo0

Talven saapuessa Norjaan, myös vuoristotiet jäätyvät ja muuttuvat liukkaiksi ja hengenvaarallisiksi. Onnettomuuksien sattuessa taitavat ja kokeneet hinausautokuljettajat ovat kuumaa valuuttaa. Pelastajat palvelevat niin autoja kuin raskasta kalustoa, säässä kuin säässä. Talvikausi on heille kiireisintä aikaa, kun moni ulkomainen kuljettaja joutuu mitä pahempaan pinteeseen ajoneuvonsa kanssa.

Äärimmäisissä olosuhteissa ja pitkien talviöiden pimeydessä Pohjoisen valtatien pelastajat – sarjan neljä sankaria työskentelevät pitääkseen kaikki tiet auki.

Ulkomaisilla kuorma-autoilla on suurempi onnettomuusriski

Norjan talviteillä keskimäärin 15 onnettomuutta 23:sta tapahtuu ulkomaan rekisterissä oleville kuorma-autoille, joten pelastajien kielitaito ja neuvokkuus on tarpeen onnettomuuksia raivatessa ja ajoneuvoja pelastaessa.

Äärimmäiset sääolosuhteet yllättävät monet Norjaan talvella saapuvat. Ajoneuvojen huonot ja kuluneet renkaat sekä ketjujen puute, ovat usein kuorma-autojen onnettomuuksien syitä. Ulkomaisilla raskailla tavarankuljetusajoneuvoilla on kolminkertainen riski joutua onnettomuuksiin verrattuna norjalaisiin vastaaviin ajoneuvoihin, selviää Norjan liikenneviraston (TØI) tekemästä tutkimuksesta vuodelta 2016 ja tämä on edelleen tilanne tänään.

– Viranomaiset tiukensivat talvirenkaiden vaatimuksia vuonna 2019 ja ottivat käyttöön myös oikeuden pysäyttää kuorma-autot rajalle, mikäli esimerkiksi renkaat ovat liian huonossa kunnossa selvitäkseen talvisääolosuhteissa, kertoo Bjørn Lægreid Norjan liikennevirastosta, TØI:sta

Äärimmäiset talviolosuhteet yllättävät

Myös tapahtumat onnettomuuksien ympärillä lisäävät vakavasti riskejä. Onnettomuudessa olleiden ajoneuvojen siirtäminen syrjään onnettomuuspaikalta voi aiheuttaa vaarallisia tilanteita, tai jopa lisäonnettomuuksia. Onnettomuuspaikan ohi ajavat ajoneuvot käyttäytyvät useastiniin, että lisäävät likenteessä kaikkien liikkuvien riskejä. Pelastustyöt ovat siksi vaarallisia kaikille osallisille.

– Uudella kaudella nähdään useita esimerkkejä siitä, kuinka onnettomuus aiheuttaa usein vaarallisten tapahtumien ketjun. Onnettomuuspaikat ohitetaan usein korkeissa nopeuksissa tai ohittajat ottavat turhia riskejä, jolloin lisäonnettomuuksia sattuu, mikä vuorostaan vaikeuttaa ambulanssien ja muiden hätäpalveluiden turvallisesti paikalle saapumisen ja auttamisen, kiteyttää ohjelman tuottaja Anders Askeland ITV Studiolta.

Draamaa henkilötasolla

Pohjoisen valtatien pelastajat –ohjelman tutut sankarit jatkavat tulevallakin kaudella. Thord Paulsen Oddan alueelta, Bjørn Lægreid Eidfjordin alueelta, Jo Roger ja Ole Henrik Blengsli Overhallan alueelta ovat monelle katsojalle jo tuttuja persoonia.

Tällä kaudella päähenkilöillä on myös draamaa henkilötasolla. Jo Rogerin pojan Ole Henrikin, on otettava vastuu pelastuspalvelusta ollessaan vain 23 vuotta, kun Jo Rogerin itse joutuu onnettomuuteen. Myös Thordin ja Bjørnin ystävyyttä koetellaan, kun he tällä kaudella päättävät aloittaa yhteistyön.

National Geographic Pohjoisen valtatien pelastajat –sarja palaa kanavalle viidennen kauden jaksoilla tiistaina 6. lokakuuta klo 22.00. Aikaisemmat kaudet ovat nähtävissä Disney+ -suoratoistopalvelussa.