Perseverance Mars-mönkijän tarina National Geographic TV-kanavalla keskiviikkona

xiuqc6ymgcghutwnyjet

Perseverance-mönkijän tarina National Geographic TV-kanavalla keskiviikkona klo 21.00

Mars 2020 –avaruusluotain  –dokumentissa seuraamme Perseverance-mönkijän tarkkaa suunnittelua ja rakentamista Nasan suihkumoottorilaboratoriossa. Ohjelman aikana saamme nähdä insinöörien ammattitaitoa ja näemme kuinka Perseverance Mars-kulkija valmistetaan aikaisemmista versioista oppien.

Perseverance on Yhdysvaltain avaruushallinnon, Nasan, puolentoista miljardin euron investiointi, joka itse asiassa on renkailla kulkeva pieni huipputason- ja tekniikan laboratorio. Kooltaan Perservance on katumaasturin luokkaa, painoltaan jopa tuhannen kilon mönkijä. Edellinen Mars-kulkija, joka onnistuneesti saatiin Marsin pinnalle oli Curiosity elokuussa 2012. Curiosity-mönkijä kulkee edelleen Marsin pinnalla.

Perseverancen runko on sama kuin isosiskon Curiosityn, mutta renkaiden rakennetta ja profiilia on tukevoitettu ja muutettu, jotta liikkuminen mönkijälle olisi helpompaa Marsin vaativassa maastossa. Perseverancen voimanlähde on ydinparisto, jonka idea perustuu plutoniumin hajoamiseen, tämä energianlähde on suunniteltu kestämään noin 14 vuotta.

Percervancen toiminta-ajaksi Marsilla on tässä vaiheessa määritelty noin kaksi vuotta, mutta käytännössä aikaisemmatkin Mars-mönkijät ovat toimineet pidempään kuin alunperin on odotettu. Ennen Perseverance- ja Curiosity-kulkijoita, on Marsilla ollut Opportunity sekä tämän kaksoissisar Spirit. Ensimmäinen Mars-kulkija oli Sojourner, joka laskeutui vuonna 1997.

Perseverance-mökijä laskeutui onnistuneesti Marsin pinnalle seitsemän kuukauden lennon jälkeen viime torstaina. Laskeutuminen tapahtui Jezeron kraatteriin Marsin päiväntasaajan lähelle klo 22.55 Suomen aikaa. Se on nyt päässyt kohteeseensa ja on onnistuneesti lähettänyt kuvia Marsista.

Percervance-mönkijästä kertova dokumentti, Mars 2020 –avaruusluotain, nähdään keskiviikkona 24. helmikuuta klo 21.00 National Geographic TV-kanavalla.