Kuntavaalit näkyvät ja kuuluvat Ylen kanavilla 18.3. alkaen

image

Vaalistartti, Suuri vaalikeskustelu, Kuntarundi-podcast ja vaalikoneen avautuminen aloittavat Ylen kuntavaalikauden torstaina 18.3. Vaalit näkyvät ja kuuluvat monipuolisesti Ylen eri kanavissa aina tulosiltaan 18.4. saakka.

Ylen vaalikuukausi toimittaa kuntavaalien tärkeimmät keskustelut kotiinkuljetuksena kaikille. Kevään jättiponnistus on 293 keskustelun Kuntarundi-sarja, jossa pureudutaan jakso jaksolta jokaisen Manner-Suomen kunnan polttavimpiin kiistakysymyksiin. Kuntien kohtalonkysymykset ovat esillä myös suurissa vaalikeskusteluissa ja suosittua puhe ja tentti -rakennetta seuraavissa puheenjohtajatenteissä.

Vaalikauden avaus alkaa vaalikoneen julkaisusta ja huipentuu puheenjohtajien ensimmäiseen tapaamiseen

18.3. Vaalistartti
Yle Areena klo 17.30–22.45

Ylen vaalikauden aloittaa suorana Yle Areenassa lähetettävä, yli viisituntinen vaalistartti. Yle Kioskin Matti Riitakorven ja Svenska Ylen Frida Frankenhaeuserin juontamassa kaksikielisessä lähetyksessä nähdään keskusteluja ympäri Suomen. Mukana on myös Yle Helsingin järjestämä Helsingin pormestaritentti, jossa pääkaupungin kärkipaikasta käytävän kisan kärkiehdokkaat kohtaavat toisensa.

Lähetyksessä mukana keskusteluja vetämässä ovat niin Ylen aluetoimitusten, Svenska Ylen kuin Takaisin Pasilaan -podcastinkin toimittajat. Koko illan ajan yleisö pääsee keskustelemaan politiikasta Ylen verkkosivuilla auki olevassa chatissa.

Vaalistartti nähdään kokonaisuudessaan Yle Areenassa ja osia siitä voi seurata myös Yle TV1:ssä ja radiossa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä keskustelukulttuuria edistävän Hyvin sanottu -hankkeen kanssa.

18.3. Suuri vaalikeskustelu
Yle TV1 ja Yle Areena klo 21.00–22.30
Vaalistartti huipentuu Ylen ensimmäiseen suureen kuntavaalikeskusteluun, johon osallistuvat kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Suuren vaalikeskustelun juontavat Ylen Aamusta tuttu Sanna Savikko ja politiikan toimittaja Jyrki Hara. Suorassa lähetyksessä on suomenkielinen ohjelmatekstitys.

18.3. Kuntarundi-podcast
293 keskustelua Yle Areenassa
Mistä sinun kunnassasi puhutaan juuri nyt? Ylen aluetoimitusten toimittajat kiersivät kaikki Manner-Suomen kunnat Kuntarundilla ja kysyivät. Kevään 2021 kuntavaalien alla puhetta riittää muun muassa siitä, toimiiko julkinen liikenne kunnassasi, laitetaanko varoja jäähallin korjaamiseen ja houkutellaanko vauvarahoilla uusia asukkaita muuttotappioisiin kuntiin. Perattavaksi tulivat myös uusien koulujen rakentaminen, kaivostoiminta, tuulivoimapuistot ja yhteisten rahojen järkevä käyttö. Jokaisessa keskustelussa ääneen pääsee kolme valtuutettua, mukana niin valtuustojen konkareita kuin vasta ensi kertaa ehdokkaaksi lähteneitäkin.

Kuntarundin kaikki 293 keskustelua kuultavissa Yle Areenassa torstaina 18.3.

18.3. Vaalikone aukeaa

Yle.fi
Satoja erilaisia väitteitä, tuhansia ehdokkaita: Ylen suosittu vaalikone julkaistaan laajempana kuin koskaan. Ylen aluetoimitusten toimittajat ovat perehtyneet poliittisiin kiistakysymyksiin jokaisessa Manner-Suomen 293 kunnassa ja laatineet jokaista kuntaa varten paikallisiin aiheisiin pureutuvia väitteitä. Vaalikone julkaistaan suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi ja pohjoissaameksi. Vaalikone avataan yleisölle 18.3. aamulla osoitteessa Yle.fi.

Yle tuottaa kuntavaalien vaalikoneen myös 11 kaupalliselle kumppanimedialle: MTV, Apu, KSF Media, Must Read, Maaseudun Tulevaisuus, Kuntalehti, Pyhäjärven Sanomat, Länsi-Suomi, Puumala-lehti, Åbo Underrättelser ja SLP Media.

Puolueiden puheenjohtajat pitävät puheen ja joutuvat tenttiin
22.3. alkaen Puheenjohtajatentit
Yle TV1 ja Yle Areena 22.3.–25.3. ja 29.3.–1.4. ma–to klo 21.00–22.00
Suurimpien puolueiden puheenjohtajat pitävät suoran puheen suomalaisille, minkä jälkeen he joutuvat Ylen juontajien tiukkaan tenttiin. Suora tunnin ohjelma seuraa aiemmista vaaleista tuttua konseptia. Puheenjohtajatenttejä juontavat Sanna Savikko ja Jyrki Hara sekä Ylen aamun rakastettu uutisjuontaja Tommy Fränti.

22.3. Petteri Orpo

23.3. Jussi Halla-aho

24.3. Sari Essayah

25.3. Maria Ohisalo

29.3. Annika Saarikko

30.3. Sanna Marin

31.3. Li Andersson

1.4. Anna-Maja Henriksson

Kaikki puheenjohtajatentit tekstitetään ja viitotaan suomeksi suorassa lähetyksessä.

23.3. alkaen Aamujen vaaliraati
Tenttiä seuraavana aamuna 23.3.–6.4. sen antia ruotii Ylen aamun ja radion Ykkösaamun yhteinen vaaliraati. Sitä vetävät Pirjo Auvinen ja Matti Koivisto. Vaaliraati televisiossa kello 7.12 ja Yle Radio 1:ssä kello 7.34.

6.4. alkaen Politiikkaradion vaalitentit
Yle Puhe arkisin 6.4.–16.4. klo 12.13–13

Toimittajina Politiikkaradion vaalitenteissä ovat Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen. Lähetykset uusitaan myös Yle Radio Suomessa.

6.4. Petteri Orpo

7.4. Maria Ohisalo

8.4. Jussi Halla-aho

9.4. Sari Essayah

12.4. Li Andersson

13.4. Anna-Maja Henriksson

14.4. Sanna Marin

15.4. Harry Harkimo

16.4. Annika Saarikko

Yle Kioskin vaalitentit

Toimittaja Ina Mikkola tekee toisenlaisia puheenjohtajatenttejä, jotka julkaistaan Yle Kioskin kanavilla ennen vaaleja.

5f5d65d62bbe15a543499f2f83f5ae57

Pirjo Auvinen

8.4. Pienpuoluetentti

Yle TV1, Yle Areena ja Yle Radio Suomi klo 21.00–22.30
Rekisteröidyt puolueet, joilla ei ole kansanedustajia, pääsevät esille pienpuoluetentissä. Lähetyksen juontaa Pirjo Auvinen ja siinä on suomenkielinen ohjelmatekstitys.

9.4. Selkokielinen vaalitentti
Yle TV1 ja Yle Areena klo 15.40
Eduskuntapuolueiden edustajat kohtaavat selkosuomella käytävässä vaalikeskustelussa. Keskustelun juontaa Ylen radiouutisista tuttu Margit Alasalmi, ja kolmihenkinen asiantuntijaraati arvioi, miten selkeästi poliitikot pystyvät asiansa esittämään. Ohjelmassa on suomenkielinen ohjelmatekstitys.

13.4. Radio Suomen Päivä: Eduskuntapuolueiden vaalitentit
Yle Radio Suomi klo 10.30–11.00 ja 11.30–12.00
Eduskuntapuolueiden tentti, osat 1 ja 2. Puolueet on jaettu kahteen ryhmään. Suoran lähetyksen juontavat Linda Vettanen ja Aki Laine.

14.4. Uutisluokan kuntavaalipäivä
Yle Areena
Ylen Uutisluokka ja Allianssi järjestävät nuorisovaalit, joiden tulos julkistetaan 14.4. Tulosta käsitellään Uutisluokan erikoislähetyksessä, jonka juontavat Rosa Kettumäki ja uutisluokkalainen Anna Kauppinen.

15.4. Kuntavaali-etkot
Radio Suomi klo 17.00–20.00
Alueiden ja kanavan yhteisponnistus, valtakunnallisessa lähetyksessä kierretään ympäri Suomea ja kuulostellaan äänestäjien tuntoja kentällä.

15.4. Suuri vaalikeskustelu, osa 2
Yle TV1 ja Yle Areena klo 21.00–22.30
Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat tapaavat 1,5 tunnin verran nyt toisen kerran. Keskusteluissa käydään läpi kuntapolitiikan kuumimmat teemat. Suuren vaalikeskustelun juontavat Ylen Aamusta tuttu Sanna Savikko ja politiikan toimittaja Jyrki Hara. Suorassa lähetyksessä on suomenkielinen ohjelmatekstitys sekä viittomakielinen tulkkaus. Keskusteluja seurataan myös Yle.fi:ssä.

044028884f2d04f1aa137a9e67af40c5

Matti Rönkä ja Piia Pasanen.

18.4. Tulosilta
Yle TV1, Yle Areena ja Yle Radio Suomi klo 19.30 alkaen

Ylen suuri tulosilta seuraa ääntenlaskua kuntavaalien vaalipäivänä 18. huhtikuuta yöhön saakka. Tulosillan tv:ssä juontavat Piia Pasanen, Matti Rönkä, Seija Vaaherkumpu ja Antti Sahlström. Lähetykseen oon saatavilla on suomenkielinen ohjelmatekstitys ja viittomakielinen tulkkaus.

Radion tulosilta kuuluu Radio Suomessa, ja se tehdään Ylen aluetoimitusten ja Radion ajankohtaistoimituksen yhteisvoimin. Alueiden osuuksissa voi seurata oman suosikkialueensa tuloksen valmistumista ja valtakunnallisessa osiossa kuulla koko maata koskevat kommentit. Pasilan studiossa juontajina ovat Aki Laine ja Päivi Neitiniemi. Asiantuntijana on professori Elina Kestilä-Kekkonen.

Vaalipäivää seurataan hetki hetkeltä myös Yle.fi:ssä. Kello 20 avattava tulospalvelu kertoo ääntenlaskennan etenemisestä reaaliajassa, ja Ylen politiikan toimittajien analyysit avaavat tuloksen merkitystä.