Rosa Kettumäen, Marjut Mäntymaan ja Robert Sundmanin luotsaama Yle Uutiset Rec tekee uudenlaista videojournalismia

image

Yksi ajankohtainen aihe, uusi tapa käsitellä sitä. Yle Uutiset Rec etsii vastauksia uutisaiheiden herättämiin kysymyksiin joka viikko 28.4. alkaen Yle Areenassa ja YouTubessa.

Rec tarjoaa uutisia ja ajankohtaisia ilmiöitä uudesta näkökulmasta ja uudella kerronnan tavalla. 5–10-minuuttisissa videoissa syvennytään yhteen ajankohtaiseen aiheeseen, joka voi olla mitä vain rikosuutisista someilmiöihin ja kansainvälisestä rahtiliikenteestä ensiasunnon ostamiseen.

Yle Uutiset Recin sisällöistä vastaavat journalistit Rosa KettumäkiMarjut Mäntymaa ja Robert Sundman.

”Recin toimituksessa seuraamme, mitä uutisissa tapahtuu ja mietimme, mikä kysymys kustakin aiheesta on jäänyt kysymättä. Mistä pitäisi vielä kaivaa lisää syventävää tietoa ja uusia näkökulmia? En esimerkiksi osannut olla kiinnostunut rahtiliikenteestä Suezin kanavassa ennen kun laiva jäi sinne jumiin ja sai pohtimaan globaaleja toimitusketjuja”, Rosa Kettumäki antaa esimerkin.

Yle Uutiset Rec erottuu perinteisestä uutisvirrasta uudenlaisen visuaalisuutensa myötä, videokerronnan ammattilainen Marjut Mäntymaa jatkaa:

”Rec muuttaa uutiset tarinaksi, ehjäksi kokonaisuudeksi, jossa liikkuva kuva on kaiken keskiössä. Rec syventää ymmärrystä ja tekee sen tavalla, joka ei anna katsojan katseen harhailla. Miten EU:n elvytyspaketista rakentaa vetävän videojutun, joka oikeasti puhuttelee? Tämä on juuri se haaste, mihin Rec vastaa.”

Rec tunnustelee, mistä aiheesta noussee seuraava suuri puheenaihe jo ennen kuin se on kaikkien huulilla.

”Itse elän internetissä. Käytän paljon aikaa seuraamalla keskusteluja ja lukemalla, mitä kotimaassa ja maailmalla tapahtuu ja mitä muhii pinnan alla. Näin yritän päästä jyvälle siitä, missä on seuraava puheenaihe”, Robert Sundman kertoo.

merge_from_ofoct

Rosa Kettumäki tunnetaan muun muassa Ylen Aamusta ja Perjantai-ohjelmasta. Hän on monipuolinen uutis- ja ajankohtaistoimittaja sekä -käsikirjoittaja.

”Rakastan tiedonhankintaa ja tarinankerrontaa. Toimittajan työn tekeminen on minulle tapa elää. Havainnoin sitä, mitä ympärilläni tapahtuu. Jään pohtimaan asioita, joita olen nähnyt ja lukenut netissä. Toimittajan työn kautta saan mahdollisuuden tutkia havaintojani syvemmin ja miettiä niihin liittyviä syy-yhteysketjuja.”

Marjut Mäntymaa on työskennellyt Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksessa jo lähes kymmenen vuotta. Hän on toimittanut laajasti uutissisältöjä verkkoon ja televisioon sekä tuottanut myös omaa marjuttuulikki-nimistä YouTube-kanavaa.

”Sytyn monimutkaisten ja monimutkaisiksi miellettävien asioiden selittämisestä selkeällä ja visuaalisella tavalla. Haluan tuottaa ja tehdä merkityksellistä, muistettavaa videojournalismia.”

Robert Sundman on Ylen politiikan toimittaja, joka tekee myös viikoittaista Jaa, ei, tyhjiä, poissa -podcastia. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Ylioppilaslehden päätoimittajana.

”Politiikan tapahtumat ovat usein kiinnostavampia kuin niistä kertovat dramaattiset tv-sarjat. Se, mikä näyttää taidokkaalta peliliikkeeltä, voikin olla armotonta sähläystä. Toimittajana olen ennen kaikkea kiinnostunut päätöksistä: Miksi poliitikot Suomessa ja maailmalla päättävät kuten päättävät? Entä mitä vaihtoehtoja olisi ollut? Ja miksi taas joistain asioista ei vain saada päätöksiä aikaan?”

Yle Uutiset Rec Yle Areenassa ja YouTubessa 28.4. alkaen. Uusia videoita julkaistaan 1–2 viikossa.