Yle Teema ylpeänä esittää: Pride 2022

Pride 2022 -kulkuelähetyksen 2.7. juontavat Joonas Pesonen, Henkka Remes, Sophia Wekesa ja Laura Haimila

Yle Teema viettää Pride-viikkoa 27.6.2022 alkaen kokonaiset kolme viikkoa! Huipennuksena on suora lähetys Helsingin Pride-kulkueesta, joka palaa kaupungin kaduille kahden vuoden tauon jälkeen. Pride-lähetys nähdään Yle Teemalla ja Yle Areenassa lauantaina 2.7. klo 11.50 alkaen.

Pride-kokonaisuudessa on lisäksi elokuvia ja dokumentteja. Viikon avaa maanantaina 27.6. Ennakkoluulo ja ylpeys, uusi dokumentti ruotsalaisen elokuvan queer-historiasta. Keskiviikkona 6.7. nähdään ylistetty ranskalaiselokuva Yhdessä (Deux), draama kahden naisen rakkaudesta ja elämästä 1950-luvun Pariisissa “naapureina” viereisissä asunnoissa. Lisäksi mm. Dome Karukosken Tom of Finland, Derek Jarmanin Edward II ja Ilppo Pohjolan klassikko Daddy and the Muscle Academy.

Ennakkoluulo ja ylpeys

maanantaina 27.6. Yle Fem klo 23.20
(Fördom och stolthet – en queer filmhistoria, Ruotsi 2022) Mauritz Stillerin ohjaama mykkäfilmi Vingarne oli vuonna 1916 maailman ensimmäinen miesten välistä homosuhdetta käsitellyt draamaelokuva. Eva Belingin dokumentti kertoo ruotsalaisen elokuvan pitkän queer-historian Stillerin ajoista Fucking Åmålin kautta nykypäivään.
Yle Areenassa 26.7.2022 saakka.

And Then We Danced
keskiviikkona 29.6. Yle Teema klo 21.45
(Ruotsi/Georgia/Ranska 2019) Merab unelmoi paikasta ykköstanssijana Georgian kansallisensemblessä, harjoiteltuaan vuosia partnerinsa Maryn kanssa. Kun Irakli liittyy ryhmään ja kilpailee samasta paikasta, Merabin elämä mullistuu. Ohjaus: Levan Akin. Pääosissa: Levan Gelbakhiani, Bachi Valishvili, Ana Javakishvili.
Yle Areenassa 24.9.2022 saakka.

Keith Haring –katutaiteen ihmelapsi
keskiviikkona 29.6. Yle Teema klo 23.15
(Keith Haring: Street Art Boy, Iso-Britannia 2020) Keith Haring oli yhdysvaltalainen katutaiteilija, jonka newyorkilaiset oppivat tuntemaan yksinkertaisista piirroksista, joita hän teki kaupungin metroasemien seinille 1980-luvun alkuvuosina. Pian graffitia opittiin pitämään taiteena, ja siitä tuli hyvin kaupaksi menevä muoti-ilmiö. Haring kohosi New Yorkin tunnettuihin taidepiireihin ja hänestä tuli sukupolvensa tähti. Tuotanto: BBC
Yle Areenassa 31.8.2022 saakka.

Freddie Mercury: Loppunäytös
torstaina 30.6. Yle Teema klo 21.30
(Freddie Mercury: The Final Act, Iso-Britannia 2021) Tuore, koskettava BBC-dokumentti karismaattisen Queen-vokalistin viimeisistä vuosista ja hiipumisesta aidsin takia vuonna 1991.
Yle Areenassa 9.7.2022 saakka.

Daddy and the Muscle Academy
torstaina 30.6. Yle Teema klo 23.00
Ilppo Pohjolan dokumenttielokuva vuodelta 1991 on henkilökuva Tom of Finlandin luojan elämästä ja urasta. Taiteilija Touko Laaksonen löysi inspiraation kuviinsa omista kokemuksistaan ja fantasioistaan.
Yle Areenassa 7.7.2022 saakka.

Tom of Finland
perjantaina 1.7. Yle Teema klo 23.05
(Suomi 2017) Touko Laaksonen nousee kansainväliseen menestykseen kuvilla, jotka Suomessa olivat aikanaan laittomia. Tarina rohkeudesta ja rakkaudesta. Ohjaus: Dome Karukoski. Pääosissa: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky.
Yle Areenassa 27.7.2022 saakka.

SUORA LÄHETYS

Helsinki Pride 2022 LIVE
lauantaina 2.7. Yle Teema klo 11.50–13.30
Pride-kulkue palaa muutaman vuoden tauon jälkeen Helsingin ydinkeskustan kaduille. Yle Teeman suorassa lähetyksessä seurataan kulkueen tunnelmia ja tavataan kiinnostavia ihmisiä. Kulkue lähtee klo 12.00 Senaatintorilta ja päättyy Kaivopuistoon puistopicnikille. Matkan varrelta kuullaan osallistujen haastatteluja. Juontajina: Joonas Pesonen, Henkka Remes, Laura Haimila ja Sophia Wekesa. Tuottaja: Hanne Reitala.
Yle Areenassa toistaiseksi.

Pako
lauantaina 2.7. Yle Teema klo 22.45
(Flugt, Tanska 2021) Tässä kolme Oscar-ehdokkuutta saaneessa tanskalaisessa animoidussa dokumenttielokuvassa lapsena Afganistanista paennut Amin kertoo oman tarinansa. Elokuva on kertomus pakolaisuuden ohella myös seksuaalisesta identiteetistä, perheestä ja yksinkertaisesti siitä mitä on olla ihminen. Ohjaus: Jonas Poher Rasmussen
Yle Areenassa 25.9.2022 saakka.

Yhdessä
keskiviikkona 6.7. Yle Teema klo 21.45
(Deux, Ranska 2019) Nina ja Madeleine ovat rakastaneet salassa jo vuosikymmeniä. Ulkopuolisten silmissä, mukaan lukien Madeleinen aikuiset lapset, he ovat vain naapureita samassa kerroksessa. He ovat tottuneet liikkumaan asuntojen välillä ja jakamaan arjen pienet hetket keskenään. Kunnes tulee se päivä, jolloin heidän suhteensa saa yllättävän käänteen ja Madeleinen tytär pikku hiljaa alkaa ymmärtää totuuden. Filippo Meneghetti on ohjannut kauniin ja vangitsevan tarinan, jonka pääosissa loistavat Hannah Arendtista ja Fassbinderin Lolasta tuttu Barbara Sukowa sekä Martine Chevallier. Yhdessä oli Ranskan virallinen Oscar-ehdokas 2021.
Yle Areenassa 28.9.2022 saakka.

Edward II
keskiviikko 13.7. Yle Teema klo 21.45
(Britannia 1991) Christopher Marlowen näytelmään perustuva romanttinen historiallinen draama, jossa kuninkaan hovi ja keskiaika kohtaavat Derek Jarmanin käsittelyssä vuoden 1991 poliittisen lgbt-aktivismin. Visuaalisesti häikäisevän elokuvan postmoderni ilme yhdistää sulavasti runomitalla lausutut repliikit. Onneton kuningas joutuu paroniensa pilkan kohteeksi ja hylkäämäksi suosiessaan rakastamaansa Gavestonia ja laiminlyödessään kuningatartaan, joka juonittelee lordi Mortimerin kanssa anastaaksen vallan. Pääosissa: Steven Waddington, Tilda Swinton, Andrew Tiernan ja Nigel Terry ja Annie Lennox.
Yle Areenassa 24.9.2022 saakka.

Kuninkaallinen salaisuus
nyt Yle Areenassa, tiistaista 5.7. perjantaihin 8.7. Yle Teema klo 20.00
(En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby, Ruotsi 2020) Tositapahtumiin perustuva sarja kielletystä rakkaudesta ravintoloitsija Kurt Haijbyn ja Ruotsin kuninkaan Kustaa V:n välillä. Suhteesta syntyi Ruotsin historian vakavimpiin kuuluva oikeusskandaali. Tapahtuvat saivat alkunsa vuonna 1936, kun Haijbyn vaimo haki avioeroa ja ilmoitti syyksi miehensä uskottomuuden Ruotsin kuninkaan kanssa – aikana jolloin homoseksuaalisuus oli rikos. Pääosissa nähdään kahdesti Guldbagge-palkinnolla palkittu Sverrir Gudnason sekä arvostettu näytelmäkirjailija ja näyttelijä Staffan Göthe. Käsikirjoitus: Bengt Braskered. Ohjaus: Lisa James Larsson.
Yle Areenassa 22.12.2022 saakka.