Ylen, MRP Matila Röhr Productionsin ja AJ Annilan ohjaama suurtuotanto Peacemaker vie katsojan keskelle rauhanneuvottelijoiden ja konfliktien ennennäkemätöntä maailmaa

74ece288309df6e6ed0c76dcd3b609b7

Ylen alkuperäissarja Peacemaker on trillerin sykkeellä etenevä poliittinen draamasarja rauhanneuvottelujen maailmasta, kansainvälisestä asekaupasta sekä valtaapitävien moniulotteisista suhteista Sarjan tarina sijoittuu Turkkiin, Syyriaan ja Espanjaan, ja se kuvataan suurimmaksi osaksi Kanariansaarilla ja Espanjassa. Sarjan tuottaa MRP Matila Röhr Productions (Johanna Enäsuo ja Marko Röhr), joka on kansainvälisissä tuotannoissa yksi Suomen kokeneimmista tuotantoyhtiöistä.

Peacemaker perustuu tuottaja Johanna Enäsuon ja käsikirjoittaja Eriikka Etholenin alkuperäistarinaan. ”Rauhanneuvotteluista kertovan draamasarjan luominen on vaatinut satoja tunteja taustatutkimusta ja apua politiikan asiantuntijoilta. Viimeisen kolmen vuoden aikana olemme käsikirjoittaja Eriikka Etholen kanssa rakentaneet laajan poliitikoista, yksityisistä turvallisuusalan ammattilaisista sekä YK:n kenttätyöntekijöistä koostuvan verkoston, joka on auttanut taustatyön teossa. Sarjan päähenkilöt ja heidän tarinansa ovat kuvitteellisia, mutta niiden inspiraationa ovat olleet oikeat ihmiset ja tapahtumat. Kirjoitusprosessin aikana Peacemakerin tiimi on todistanut, miten toisinaan totuus on fiktiota ihmeellisempää”, kertoo sarjan tuottaja Johanna Enäsuo.

Peacemaker on pohjoismaisten julkisien TV-kanavien (YLE, SVT, NRK, DR, RUV) yhteistyöprojekti sekä yksi Ylen kärkihankkeista. Sarja tuotetaan yhteistyössä kansainvälisten kumppaneiden kanssa ja on suunnattu kansainvälisille markkinoille sekä yleisölle. Sarjan 7, 7 miljoonan euron budjetti onkin huomattavasti keskimääräistä suomalaista draamasarjan budjettia suurempi. Sarjan kansainvälisestä myynnistä vastaa tanskalainen myyntiyhtiö REinvent Studios.

”Peacemaker on kunniahimoinen ja ainutlaatuinen kotimainen TV-sarja aiheen, tarinan ja myös tuotannon suhteen. Yle draama on ollut uteliaisuudella, ilolla ja ylpeydellä mukana Peacemakerin pitkäjänteisessä kehitystyössä. Harva sarja liikkuu luontaisesti maasta toiseen niin kuin suomalaisen Ann-Mari Koistisen vetämän rauhanneuvottelija-ryhmän työstä kertova Peacemaker, joka avaa kotimaisille ja kansainvälisille katsojille ennen näkemättömän draamallisen näyttämön”, toteaa Yle draaman päällikkö Jarmo Lampela.

Sarjan ohjaa visuaalisesta tyylistään ja epätavanomaisista aihevalinnoistaan tunnettu ja kansainvälisesti palkittu suomalainen ohjaaja AJ Annila (Ikitie, Sauna).

“Oli koukuttavaa lukea käsikirjoitus, joka avaa maailman ja ihmiset kansainvälisen politiikan ja rauhanneuvotteluiden taustoissa, takahuoneissa, neuvotteluissa ja kenttätyössä. Se tuntui jo valmiiksi kujanjuoksulta, hyvin mielenkiintoiselta trilleriltä, jossa päämääränä on maailma, joka olisi edes vähän oikeudenmukaisempi. Käsikirjoitus oli niin vaikuttava, että mukaan lähteminen oli ainoa mahdollisuus. Sama reaktio on tullut vastaan jokaiselta näyttelijältä, jotka ovat tekstin lukeneet. Tästä reaktiosta on ihanaa lähteä kuvauksiin”, kertoo Annila.

Sarjan näyttelijäkaarti on kansainvälinen. Pääosissa nähdään mm. suomalainen eturivin näyttelijä Irina Björklund (Ikitie, Sorjonen) sekä ruotsalaisista tv-sarjoista tunnettu Louise Peterhoff ( Blå Ögon, Silta) ja Kardo Razzazi (Arne Dahl, Alex). Merkittävissä rooleissa nähdään myös näyttelijöitä mm. Turkista, Ranskasta, Espanjasta ja Iso-Britanniasta. Sarjan lopulliset näyttelijävalinnat julkistetaan myöhemmin keväällä.

“Peacemaker on paras sekä haastavin käsikirjoitus, jota olen päässyt tekemään. Haluan ohjata sarjan, joka on mahdollisimman todentuntuinen, sillä kriisit, joita sarja käsittelee ovat karmivan totta miljoonille ihmisille”, Annila lisää.

Peacemaker-sarjan kuvaukset alkavat huhtikuussa 2019 Kanariansaarilla ja alustava esitys on suunniteltu syksylle 2020.