Kesän odotetuin sarja Pysäyttäkää Nyqvist Yle Areenassa 10.6.

Kesän odotetuin sarja Pysäyttäkää Nyqvist Yle Areenassa 10.6.

Jo ennakkoon keskustelua herättänyt satiirinen agenttikomedia Pysäyttäkää Nyqvist nähdään Ylen kesän 2022 ohjelmistossa, joka julkistettiin tänään. Kahdeksanosainen Antti Tuomas Heikkisen tähdittämä sarja saa ensi-iltansa 10.6.2022 Yle Areenassa.

Pysäyttäkää Nyqvist on satiirinen vakoilukomedia, joka kertoo Venäjän Suomeen kohdistamasta hybridioperaatiosta ja suomalaisten virkamiesten vastauksesta siihen. Uudelleen syttyneen kylmän sodan Helsinki kuhisee agentteja, Itä-Suomeen on soluttautunut Venäjän erikoisjoukkojen sotilaita ja kansakunnan turvallisuus on juonittelevien byrokraattien, ulkoministeriön, puolustusministeriön ja sisäministeriön kansliapäälliköiden (Minna SuuronenJarkko PajunenIlkka Koivula), käsissä.

Ratkaisuksi ongelmiin keksitään Suomen uusi salainen palvelu, Itämeri-yksikkö, kuvitteellisella budjetilla ja ilman selkeää toimenkuvaa. Sen johtajaksi kammetaan ulkoministeriön harjoittelija ja sinnikäs alisuoriutuja Aleksis Nyqvist (Antti Tuomas Heikkinen), jolla on tapana epäonnistua kaikessa mihin ryhtyy.

Nyqvist saa välittömästi aikaan kansainvälisen katastrofin, ja pian FSB, CIA ja Ruotsin ja Tanskan tiedustelupalvelut alkavat etsiä syyllisiä. Eikä siinä vielä kaikki – myös Nyqvistin puoliso Helena (Sonja Kuittinen) tulee vedetyksi mukaan agenttijuonitteluihin. Valheet, väärinkäsitykset ja salaliittoteoriat seuraavat toisiaan ja pian vyyhti on valmis.

Samaan aikaan Imatralla Suomen ainoa salainen agentti Härkönen (Marc Gassot) yrittää pysäyttää Venäjän uhan – yksin. Mutta onnistuuko joku viimein pysäyttämään Nyqvistin?

“Sarja syntyi kuvitelmana siitä, miten pahasti asiat voivat mennä pieleen”

Pysäyttäkää Nyqvistin käsikirjoitusta on tehty vuodesta 2015. Käsikirjoittajat kirjailija Teemu Kaskinen ja ulkomaantoimittaja Heikki Heiskanen ovat onnistuneet pelottavan tarkasti ennustamaan Venäjän käyttämiä hybridisodankäynnin keinoja.

“Sarja syntyi kuvitelmana siitä, miten pahasti asiat voivat mennä pieleen, kun organisaatiot alkavat uskoa omiin tarinoihinsa”, sanoo Teemu Kaskinen. “Maailmanpolitiikassa se on nyt ikävä kyllä hyvin ajankohtaista”, lisää Heikki Heiskanen.

Sarjan on ohjannut Juha Lankinen (IvaloDownshiftaajatSuden hetki), ja se on Yle Draaman tuottama.

Satiirisen vakoilukomedian eräät tapahtumat liippaavat niin läheltä Ukrainan tilannetta, että julkaisua arvioitiin kertaalleen uudelleen. Nyt katsojat pääsevät vihdoin näkemään sarjan. Liikutaan faktan ja fiktion välimaastossa, mutta tälle saa onneksi nauraa. Ja Nyqvistin matkassa ei käy aika pitkäksi.