Ulos luontoon Kevätseuranta näyttää kevään parhaimmillaan

5

Kevät tulee! Ulos luontoon Kevätseuranta palaa huhtikuussa muuttolintujen myötä. Taas mennään metsään, sukelletaan paisuviin puroihin ja tutkitaan pienimmätkin öttiäiset. Kevätseuranta kertoo, miten kevät etenee ympäri Suomen.

Kuusiosaista sarjaa juontavat Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius. Avausjaksossa Minna ja Pirkka-Pekka osallistuvat maailman suurimpiin pönttötalkoisiin, eli vauhdilla käynnistyneeseen Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan.

”Tavoitteesta on jo neljäsosa täyttynyt huikeassa ajassa, mutta ei missään nimessä kannata jäädä laakereille lepäämään! Linnunpoikasten kuoriutuminen käy kuumimmillaan toukokuussa, jolloin yhden päivän aikana saattaa kuoriutua jopa miljoona linnunpoikasta. Nyt on oikea hetki toimia, jotta uusille tulokkaille olisi tarjolla tarpeeksi paljon pesäkoloja ennen pesimäkauden alkua”, Minna muistuttaa.

Mitä voimme tulkita eläinten käyttäytymisestä?

Tänä keväänä tutustutaan myös mäyrien pesiin ja päästään varta vasten suunnitellun mäyrärobottikameran avustuksella kurkistamaan sisälle luolastoon. Tätä ei olla ennen Suomessa tehty! Maailmalla vastaavia laitteita on käytetty mm. täplähyeenan ja maakilpikonnan pesäkoloja tutkittaessa.

Jaksoissa keskustellaan myös eläinten käyttäytymisestä ja kommunikoinnista sekä kuullaan, miten eleitä tulkitaan.

”Olemme seuranneet, miten muurahaiset kommunikoivat toisilleen ruokaa löytäessään. Keko on kuin superorganismi, joka ohjautuu itsestään. Ihmisellä on tähän vielä pitkä matka. Tarkkailemme myös lintujen reaktiota omaan peilikuvaansa kun keväinen pullistelukausi alkaa. Siellä on monenlaista pörhentelijää, kun yksi tintti ryhtyy kuvajaiselleen aggressiiviseksi siinä missä vaikka eräs oululainen punatulkku näyttää peilin äärellä varsin itsetyytyväiseltä”, Pirkka-Pekka nauraa.

Lähiluonnon erikoisuudet esille

Kevätseuranta näyttää lähiluonnon ihmeet ja innostaa tutkimaan, mitä pihoilla ja metsissä huhti-toukokuussa oikein tapahtuu. Kevät on luonnon komein show – kasvien ja eläinten heräämistä kasvu- ja kesäkauteen on kiehtovaa seurata.

”Haluamme näyttää katsojille, mitä kaikkea ihmeellistä aivan läheltämme löytyy. Kuvasimme taimenen poikasen kuoriutumisen Inarinjärvellä ja kaivoimme männyn juurakon esiin. Maan alta paljastuu juurien ja sienirihmojen verkosto, vähän kuin maanalainen internetti, jolla puut jopa kommunikoivat toistensa kanssa”, Minna kuvailee.

Uudet jaksot nähdään 10. huhtikuuta alkaen Yle TV1:ssä sunnuntaisin klo 18.15. Kevään odotusta voi kasvattaa katsomalla myös kaikki aikaisempien vuosien Ulos luontoon -jaksot Yle Areenasta.

Ulos luontoon Kevätseuranta: Yle TV1 sunnuntaisin klo 18.15 alkaen 10.4.