Svenska Yle: Stugor – Kasper Strömman kiertää tuhansien kesämökkien maata

3

Mies, punainen auto 80-luvulta, 10 000 kilometriä, 750 litraa polttoainetta, 75 kuppia kahvia – ja 30 kesämökkiä. Kasper Strömman selvittää miksi suomalaiset rakastavat kesämökkejä; miksi mökkeily on kuin huumetta meille.

Strömman opastaa katsojia mökkien viidakossa. Usein hän esittelee itsensä Vuoden 2013 graafikkona ja on myös Suomen suosituimpia bloggaajia, koomikko, kuvittaja, sarjakuvapiirtäjä, kirjailija ja luennoitsija. Perimmiltään hän ei ymmärrä kesämökkien ihanuutta, mutta lähestyy nyt aihetta avoimin mielin ja pilke silmäkulmassa.

Miksi ensin kovalla työllä maksimoida asumismukavuus moderneissa asuintaloissa kaupungissa, jos heti perään on valmis luopumaan kaikesta ja muuttamaan maalle? Strömman on sekä kriittinen että innostunut.

Kuvausten jälkeen Strömman on valmis myöntämään, että mökkeily voi olla antoisaa.

– En etukäteen kuvitellut pitäväni Klovharun luodosta, jossa Tove Jansson ja Tuulikki Pietilä viettivät kesänsä, mutta se osoittautui maagiseksi paikaksi. En ehkä muuttaisi loppuelämäksi asumaan luodolle, mutta suosittelen kokea luodon taikaa ainakin kerran. Pidän myös modulaarisesta 70-luvun arkkitehtuurista. Uskon, että myös katsoja huomaa tämän mieltymykseni jaksossa, jossa vierailemme Arvi Ilosen mökillä.

Yhteensä 30 kesämökkiä eri puolella Suomea esittelevä kierros alkaa maan kenties kuuluisimmasta “mökistä”, Alvar Aallon Koetalosta Muuratsalossa lähellä Jyväskylää. Koetalon suunnittelussa Aalto kokeili rohkeasti uusia ideoita. Kohde on arkkitehtuurin ystävien suosiossa ja Muuratsaloon saapuu vierailijoita eri puolilta maailmaa.

Päätösjakso esittelee klassikon 1920-luvulta; Oiva Kallion suunnitteleman Villa Oivalan, jossa myös Strömman perheineen viettää kesää.

Ohjelmantekijät esittelevät kesämökkejä monesta näkökulmasta. Strömman haluaa tietää, kuinka kesämökkivillitys sai alkunsa ja miltä kesäasuminen näyttää tulevaisuudessa. Luvassa on ylellisiä ja vaatimattomampia ratkaisuja. Lisäksi tutustumme asuntoautoihin, telttailuun ja kelluvaan kesäasuntoon. Mökkiunelmia on moneksi.

Vierailut lukuisilla kesämökeillä oli Strömmanille pikemminkin kovaa työtä kuin rentoutumista. Juontaja kiittää mökinomistajia vieraanvaraisuudesta.

– Kuvasimme mökin päivässä ja se oli suurimmaksi osaksi intensiivistä kuvaamista. Aikaa ei siis jäänyt kovinkaan paljon tikanheittoon ja löhöilyyn. Näin jälkikäteen haluan kiittää ohjelmaan osallistuneita mökinomistajia heidän vieraanvaraisuudestaan.

Stugor esitetään Yle Femmalla sunnuntaisin klo 18.30 alkaen 3.4.2016. Sarjan viisi ensimmäistä jaksoa julkaistaan samana päivänä Yle Areenassa, jossa ovat katsottavissa vuoden.
Tuotanto: Onion 2016, Rikard Lassenius