Search for:
  • Home/
  • Yle Areena/
  • Some Deep Story -dokumenttisarjan uusi kausi kertoo köyhyysrajan alapuolella elävistä suomalaisista

Some Deep Story -dokumenttisarjan uusi kausi kertoo köyhyysrajan alapuolella elävistä suomalaisista

9c04aff0230a5e37cfc25136f5b999ad
Some Deep Story -dokumenttisarjan neljännellä kaudella sukelletaan köyhyyden maailmaan kolmen erilaisen tarinan kautta. Ohjaaja Sami Kieksi matkaa kameroineen ensin Raaheen ja sieltä Viitasaaren kautta pääkaupunkiseudulle.

Miltä näyttää köyhyys Suomessa vuonna 2019?

Raahessa asuvan työkyvyttömän ja kuntoutustuella elävän Sylvi-Helenan alamäki alkoi, kun hän tippui työelämästä fyysisten sairauksien takia. Rikkoutuneen suhteen jälkeen käteen jäi hometalo, josta on mahdotonta päästä eroon. Yhteiskuntajärjestelmän mielestä Sylvi-Helena on kuitenkin työkykyinen, vaikka hänellä on yhdeksän erilaista sairausdiagnoosia.

Viitasaarelainen kolmen lapsen yksinhuoltaja Sari taistelee köyhyyden tuomia haasteita vastaan. Sari käy täyspäiväisesti töissä ja saa työstään nettopalkkaa 1400 euroa kuukaudessa. Sillä Sarin on ruokittava itsensä lisäksi kolme lasta.

Pääkaupunkiseudulla köyhyydessä elävät ihmiset puolestaan seisovat ruokajonoissa ja painivat asunnottomuuden kanssa.

Lähes 700 000 suomalaista elää köyhyysrajan alapuolella
Suomi on ainoa EU-maa, jossa asunnottomuutta kokevien määrä laskee. Valtio, vapaaehtoiset, kunnat ja kansalaisjärjestöt ovat tehneet 1980-luvulta lähtien määrätietoisesti töitä asunnottomuuden vähentämiseksi. Mutta riittääkö se?

Tilastokeskuksen mukaan jo lähes 700 000 suomalaista elää köyhyysrajan alapuolella, joten aihe koskettaa monia henkilökohtaisesti. Dokumenttisarjassa annetaan ääni näille vähävaraisille ihmisille, informatiivisesti ja rehellisesti.

“Emme halua surkutella vähävaraisten ihmisten elämää vaan antaa näkökulmia katsojalle. Haluamme myös tavoittaa vaikuttajat, jotka voivat omalla työllään parantaa köyhyysrajan alapuolella elävien ihmisten asemaa yhteiskunnassa”, sanoo sarjan ohjaaja Sami Kieksi.

Kieksin mielestä pitää pyrkiä luomaan yhteiskuntajärjestelmä, joka kannustaa työn tekemiseen eikä kotiin jäämiseen: Ei ole kenenkään etu, että ihminen jää työttömäksi ja eristäytyy kotiin. Vähävaraisia on turha syyllistää työttömyydestä. Useat heistä haluavat töihin, mutta riittävän pitkiä työsuhteita ei ole tarjolla tai työn vastaanottaminen ei kannata.

Rahan puute voi johtaa syrjäytymiseen
“Jokainen voi itse miettiä, kannattaako lyhyttä pätkätyötä ottaa vastaan jos vaarana on menettää kaikki aiemmin saadut tuet pitkiksi ajoiksi. Tämän jälkeen pätkätyön aloittanut henkilö on huonommassa taloudellisessa tilanteessa kuin ennen pätkätyön aloittamista”, Kieksi sanoo.

Rahan puute voi johtaa sosiaalisten kontaktien vähenemiseen, häpeän tunteisiin ja syrjäytymiseen. Vähävaraisuudesta puhuminen kuohuttaa helposti myös sellaisten ihmisten tunteita, joilla rahahuolia ei ole.

“Kun omalla pankkitilillä on tarpeeksi rahaa, voi olla vaikea ymmärtää että vähävaraisella ihmisellä menee kaikki energia siihen kun hän miettii mitä seuraavana päivänä syödään. Toivon, että dokumenttisarja herättäisi asiallista ja rakentavaa keskustelua tästä tärkeästä aiheesta.”

Some Deep Story -dokumenttisarjan kaikki jaksot Yle Areenassa 2.10.2019. Yle TV1:ssä 4.10. alkaen perjantaisin noin klo 19.45.