Paleface tekee laulun sisällissodasta 3-osaisessa dokumenttisarjassa

3825cacc454fa79a94184e3e337fa9f4
2. toukokuuta TV1:ssä alkavassa sarjassa kierretään Karri ”Paleface” Miettisen kanssa Suomea, tavataan ja haastatellaan eri ihmisiä, pureudutaan sisällissodan kaikkiin puoliin ja seurataan laulun valmistumista.

Mitä meidän pitäisi muistaa tai tietää sisällissodasta? Entä minkälaisen laulun siitä voisi tänä päivänä laulaa? Onko mahdollista tehdä sata vuotta myöhemmin yksi, yhteinen laulu, johon kaikki sodan osapuolet mahtuvat?

Muun muassa näitä kysymyksiä käsitellään Yle TV1:ssä 2. toukokuuta alkavassa Laulu sisällissodasta -sarjassa, jossa rap-artisti Karri ”Paleface” Miettinen kerää sisällissodan tarinoita säkeistöjä varten ympäri Suomea. Samalla piirtyy rankka ja myös ymmärtäväinen kuva siitä, mitä sata vuotta sitten oikeastaan tapahtui.

Laajan, monipuolisen ja inhimillisen kuvan muodostaminen sisällissodasta ja sen meihin jättämistä jäljistä ovat niitä asioita, jotka motivoivat Miettistä tarttumaan aiheeseen.

– Suomen sisällissota on ollut minulle itselleni etäinen juttu. Olen tullut ihmisoikeusaktivismin pariin jo nuorena ja ollut tietoinen monista sodista esimerkiksi Afrikassa ja Aasiassa. Mutta sama tieto suhteessa omaan kulttuuriin on puuttunut, Miettinen sanoo.

– Sisällissota on pimeä paikka historiassamme ja samalla iso yhteinen nimittäjä. Se on vaikuttanut siihen, minkälaisia me suomalaiset olemme ja millainen maa Suomi on. Ja totta kai se on kiinnostava aihe runoilijalle tarttua.

Miettinen on huomannut sarjaa tehdessään, että osa suomalaisista ei tiedä sisällissodasta oikeastaan mitään, kun taas toisilla sen taakka kulkee mukana suvussa ja uusien sukupolvien mielissä edelleen raskaana.

– Yhdessä sarjan haastattelussa ystäväni, samaa ikäpolvea kuin minä, purskahti itkuun. Heidän suvussaan tämä on edelleen kipeä asia, Miettinen sanoo.

Tarinoita sisällissodasta löydetään sarjassa tapaamalla ihmisiä, kaivamalla arkistoja, kuuntelemalla vanhoja ääninauhoja ja käymällä tapahtumapaikoilla.

Sarjan aikana törmätään muun muassa nuoren, valkoisen tytön päiväkirjoihin, vankileirille joutuneen miehen salakirjeisiin vaimolleen ja vastakkaisilla puolilla taistelleisiin veljeksiin sekä taltioidaan sitä, kuinka eri taiteentekijät ja historioitsijat käsittelevät tänä päivänä sata vuotta sitten käytyä sotaa.

Matkan varrella Miettinen joutuu myös kyseenalaistamaan omat näkemyksensä. Pitäisikö jotkut ajatukset ajatella aivan uusiksi? Kuinka selvää oli se, kenen joukoissa seisot?

Kaikesta tästä syntyy laulu, jossa yhdistyvät nuoremman sukupolven ääni ja rap-musiikki sekä mieskuoro Ylioppilaskunnan Laulajat.

– Musiikin tehtävänä on viihdyttää, toimia tiedotusvälineenä ja tuoda lohtua sekä olla tarvittaessa työkalu, jonka avulla voi käsitellä jotakin traumaa tai surua, Miettinen sanoo.

– Toivoisin, että tämä laulu toimisi ennen kaikkea sellaisena.

Laulu sisällissodasta Yle TV1:ssä keskiviikkoisin 2.5. klo 20 alkaen.